Pozor, některé recenze Intel COFFEE LAKE lžou. Testování s automatickým přetaktováním CPU! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 13 říjen 2017
altŽe je Core i7-8700K je výkonnější než AMD RYZEN 7 1700X? Není, ale některým to tak vyšlo.

 

 

 

 

Že 6jádrový/12vláknový procesor na údajně maximálně 4,3GHz (i když by měl běhat na 3,7GHz) je výkonnější než 8jádrový/16vláknový na solidním 3,4GHz taktu, to se nám snažila namluvit řada recenzí. Bohužel ani tohle nevzbudilo u některých i velmi známých a hojně sledovaných testerů žádné podezření, že něco není v pořádku. Zejména v testech s Core i7-8700K (ale i i5-8600K a i3-8350K), totiž došlo u mnoha recenzentů k chybě, kdy místo aby testovali procesor na jeho základních parametrech, testovali jej automaticky přetaktovaný! A to ne o málo.

Například Core i7-8700K má v základu mít 3,7GHz na všech jádrech. Na této frekvenci v praxi vůbec nikdy vlastně neběhá, pokud mu uděláte podmínky, kdy díky TURBO technologii může maximální takt na všech jádrech činit 4,3GHz (záleží na mnoha okolnostech). Maximální TURBO takt pro 4 jádra je 4,4GHz, pro 2 pak 4,6GHz a pro jedno dokonce 4,7GHz. Proto má v testech 1vlákových aplikací Core i7-8700K nejvyšší výkon ze všech CPU, protože na 1 jádru může běhat až na 4,7GHz. Jenže řada recenzentů evidentně nevědomky (doufejme) otestovala tento procesor s nastavením tak, že v zátěži všechna jeho jádra místo max. 4,3GHz, jela 4,7GHz! A to je dosti výrazné přetaktování. Je to zvláštní, ale hned několik hodně sledovaných recenzentů tuhle chybu udělalo a nepřišlo jim to divný. Budiž tak ke cti několika málo z těch, kteří si toho všimli a své testy dodatečně aktualizovali, chybu přiznali a opravili:

V čem je problém? Hlavně v případě použití ASUS Z370 desek totiž někteří evidentně nechali aktivní „multi-core enhancement“ funkci, což je jinými slovy automatické přetaktování, které funguje u procesorů „K“ a nastaví Turbo takt původně pro jedno jádro pro všechna jádra, čemuž odpovídá výkon ale i spotřeba (deska přidá procesoru totiž i napětí a kus od kusu se to liší). Samozřejmě že nejen v případě i7-8700K je dost rozdíl, když celý CPU jede na 4,7GHz místo max. 4,3GHz!

Škoda se už tak ale stala, protože na internetu teď visí řada výsledků a recenzí, které ukazuje i7-8700K (a i5-8600K/i3-8350 v některých případech také) o nezanedbatelných 15-20% výkonnější, než jak ve skutečnosti je! Například v CineBench R15 mnozí naměřili kolem 1550 bodů i více, přitom správně má tento CPU mít kolem 1300 bodů (s RAM na specifikaci dané Intelem tj. 2666MHz), maximálně 1400 v kombinaci s ultra rychlými DDR4 (tedy vlastně přetaktovanými RAM). A podobný rozdíl panuje pochopitelně v každé aplikaci, která využívá více jader procesoru (tedy výrazně ovlivní celé recenze). 400MHz přetaktování je prostě znát. Otázka není, zda je to náhoda nebo schválnost. Důvodem je prostá nepozornost, u některých možná neschopnost. Platí to i o největších webech a magazínech. Zkrátka to, že má někdo velkou sledovanost a říká se o něm, že vám ukazuje správné výsledky. Bohužel řada z dotčených stále své recenze neopravila, špatné a zavádějící grafy visí na webech a budou mást uživatele. Chválíme ty, kteří svou chybu neváhali uznat a výsledky opravili.

Škody se však už staly a pokud těch pár šťastlivců, kteří si stihli i7-8700K při velmi mizerné nedostupnosti pořídit, se diví, proč je jejich výkon znatelně níže, než jak jim recenze ukazovaly, tak už vědí proč. Nicméně není to jediné zajímavé téma v souvislosti s „TURBO“ takty u procesorů Intel. Ten totiž nechce nadále přesné specifikace TURBO taktů uvádět. Stejně tak se zdá, že ne každý kus (silikonová loterie) toho CPU dává ty maximální možné turbo takty. Protože vlastně ani nemusí, jelikož technicky je takt u i7-8700K vlastně 3,7GHz, a cokoliv navíc je bonus, který může, ale nemusí Turbo technologie poskytovat. TURBO je něco co je navíc, co je dynamické a funguje s ohledem na konkrétní kus kemíku a konkrétní podmínky. Takže pokud nedává 4,3GHz ale třeba jen 4,2/4,1/4,0GHz apod. tak to vlastně pořád 100% v pořádku i když výkonový rozdíl tu nemalý je a bude.

BTW: aktuálně se kolega dostal s několika prodejním kusům i5-8600K a i7-8700K (odkud, nepovím, jeden distributor by měl solidní průšvih :) ), kdy testuje rozdíl mezi ES vzorky a prodejními kusy v obchodech. A musíme říci, že tu jsou rozdíly :( ! Těch 5GHz přetaktování zdaleka není tak samozřejmé, jak by se mohlo z recenzí, kde téměř výhradně byly použity ES vzorky procesorů, zdát. Skoro bych řekl, že nejen že recenze ukazují nové COFFEE LAKE procesory v nejlepším možném světle s nejlepšími vybranými kusy křemíku, ale díky výše uvedené chybě a nepozornosti recenzentů ještě v některých případech i výrazně přehánějí v tom, jaký skutečný výkon běžný kus dle parametrů v praxi mít má. A to už je trochu divné, i když si rozhodně nemyslím, že tohle si sám Intel naplánoval. Určitě ale poslal na testy ty nejlepší kusy, které má, vzhledem k omezenému množství vyrobených procesorů to výbírání nebylo zase tak složité. Samozřejmě fakt že někteří neumí nastavit systém tak by běžel v defaultu už není jeho záležitost, takže za to opravdu nemůže ... je ale zajímavé vidět, kteří recenzenti to jsou a hlavně jak se k celé věci staví ... 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Motto: „Raději později a pořádně, než dříve a blbě“ :). Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem! ;)

Starší články


 / 45
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
4Dimensions [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 17:44:36

V principe to je jedno, ak Coffe nema problem drzat max Turbo, ktore je len pre jedno jadro na vsetkych jadrach tak o to lepsie, pochopitelne aj pre zakaznika. Zakaznik zaplati a dostane vykon. Existuju uz aj uzivatelske recenzie s bezne zakupenymi kuskami a su na tom rovnako ako ES, ktore mali k dispozicii redakcie.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 18:15:04
avatar
není to jedno .... Intel garantuje jen 3,7GHz pro všechna jádra a 4,7GHz pro jedno ... vůbec nemusí jet 4,3GHz na všech jádrech proto Intel ani nechce dále Turbo taky specifikovat a bude uvádět jen to rozpětí 3,7 - 4,7GHz.
4Dimensions [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 18:26:22

Rozumiem, z pohladu objektivnosti recenzii mali byt vsetky bez automatickeho OC, aj ked v pripade Turba ide skor o "tovarenske" OC ak je rec o Turbe. Podobne to bolo snad od cias Sandy, kedy bolo mozne vynutit na niektorych doskach Turbo na vsetkych jadrach a to aj pre non-K procesory. Pre porovnavanie vykonu v recenziach je to neziaduce, skresluje to, suhlas. Na druhej strane z pohladu zakaznika je fajn vediet, ze CPU je schopny bezat na vsetkych jadrach na max. turbe aj ked to najskor asi nebude platit pre vsetky CPU, zatial je ich malo medzi ludmi, chce to cas, mozno to bude len loteria niekto chyti CPU, ktory na viac ako specifike parametre nedosiahne.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 20:35:48
avatar
jenže továrně taktovat jdou i AMD CPU tak proč to netestovat taky tak. Navíc ne na všech deskách to jede stejně atd. jde o to, že automatické OC je různé, tudíž neobjektivní z hlediska srovnání a recenze přitom neuváděli že testují přetaktovaný čip ...
danito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Četl jsem to dnes 2017-10-16 22:57:38

No můj názor na metodiky testů je asi známý. Nedá mi to, abych neřekl znova, že pokud srovnávat čipy, tak buď se všemi fičurkami co mají. Pokud chci porovnat výkon na taktu, tak srovnám frekvence. Ale pokud testuji čip jako takový, pak ať je to klidně na auto. Pokud automatika udělá všechno za mně a dostanu výkon, pak maximální výkon na úkor spotřeby a všechno se to zmíní, není důvod k panice. Manipulace je, když mi budou tvrdit, že to mělo obrovský výkon ( při všech jádrech na max OC) a spotřebu, že to mělo jako při taktu 3,7 GHz) to už by bylo špatně. Jenže na to jsem nenarazil nebo jsem to přehlédl. Ona pak i ta recenze ukáže, jak na tom který čip je v reálu. Protože považuji za absurdní vypínat funkce, které ten čip fakticky dělají tím, čím je. Jen je třeba zdůraznit ( a bylo to řečeno), že při tom max taktu na všech jádrech je adekvátně zvýšená i ta spotřeba. No a jestli to povede k tomu, že Ryzen ještě zlevní a bude Ryzen 2, pak jen dobře.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 23:05:35
avatar
ale o není fičura čipu ;), navíc automatické OC mají výrobci desek běžně už roky a to jak na AMD tak na Intelu .... to neznamená, že s tím budeme provádět testy jako by to byly standardní parametry ...
danito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - No ale to nehraje roli. 2017-10-20 16:03:33

Jestli je součástí desky cokoli, co mi usnadní práci, pak je zcela irelevantní se tomu vyhýbat. Jestli má podobné nastavení deska pro Ryzen, pak to omezovat jen proto, že Intel dosáhne na vyšší takty, je vážně docela pokrytectví. To myslím vážně i jako zarputilý fanda AMD. Na to bych taky nezapomínal. No a že se výsledek nelíbí? Co už. Intel ty parametry a schopnosti má. Kdo si ho koupí, tak právě kvůli tomu a byl by ultramagor, kdyby to s těmi možnostmi nevyužil. :-)
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 18:35:12
avatar
A doslo ke spravnemu porozumneni obsahu clanku?
Myslim ze zadrhel spociva v tom, ze dotycne recenze se tvari jako referencni, zatimco se procesory realne zmerily vlastne v pretaktovanem stavu (o cemz v lepsim pripade ti "profesionalni" testeri sami nevedeli). Zdaleka ne kazdy zakaznik procesor taktuje, kor kdyz intel nedavno vyhlasil, ze taktovani vlastne ani nedoporucuje
Pokud si zakaznik zakoupi svuj novy procesor na zaklade takoveto zavadejici recenze a jeho novy procesor nedokaze dosahnout ani srovnatelnych vykonnostnich vysledku, tak se urcite bude citit poskozen..
4Dimensions [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 18:52:58

Ak ide o Turbo tak to nie je rec o "klasickom" OC. Ved napokon aj samotna technologia Turba je OC, lenze zadefinovana tovarensky a v ramcii specifikacii od vyrobcu. Z tohto pohladu nie je OC ako OC, ved obdobne to maju aj Ryzeny so svojim Turbom a v priade "X" modelov obohatenych o XFR, tiez je to OC. To, ze niektore dosky maju v defaulte max turbo na vsetkych jadrach si mali recenzenti vsimnut, s tym sa da suhlasit, ale Ty si zamienas Turbo OC, teda tovareneske s tym uzivatelskym OC, to je nieco ine.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 19:29:48
avatar
V clanku je zmineno, ze testovane procesory jely na vsech jadrech pri frekvenci 4,7GHz - je tohle defaultni nastaveni toho procesoru? Pokud to dokaze kazdy prodany procesor, proc intel negarantuje na vsech jadrech vic nez "jen" tech 3,7GHz? Obchodne by jim kazde, vyssi cislo obrovsky pomohlo. Pokud je vsechno v poradku, proc mnohe, vyznamne hw portaly opravuji sve recenze?
Pokud bys byl byt jen teoreticky smolar a zakoupil procesor, ktery dokaze na vsech jadrech max treba 3,8GHz, muzes takovy kousek vratit, protoze nesplnuje vyrobcem stanovene parametry? Mel by takovyto procesor stejny vykon, jako ten pouzity v testu se vsemi jadry na 4,7GHz?
Verim ze mnozi uzivatele maji uzasne kousky kremiku, ktere pujdou vyhnat i vyse nez 5GHz a preji vam je! Ale maji i ostatni zaruceny takoveto parametry, kdyz vyrobce oficialne garantuje "jen" 3,7GHz s "up to" 4,7 GHz na jednom jadre?
4Dimensions [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 20:00:23

Nizsie som Ti to vysvetlil, lebo stale nechapes. Intel GARANTUJE 4,3GHz na vsetkych jadrach, 3,7GHz je zakladna frekvencia bez Turba, to co negarantuje, je max. Turbo takt na vsetkych jadrach, to jest tych 4,7GHz, ale zatial to vyzera tak, ze vsetky CPU, ktore sa dostali na trh s tym namaju problem a pri zapnutom MCE tych 4,7 na vsetkych jadrach daju. Pochopil si uz konecne?
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-14 21:16:24

Nejde tu o procesor, tohle je čistě záležitost té ASUS desky. Intel pouze přidal na 1151 napájecí piny, a výrobce motherboardu má možnost toho využít(nejlíp ví jak kvalitně je CPU zrovna napájen + drží si záruku). V každém případě by se pro zákazníka měl otestovat prodejní stav sestavy(a volitelně se zhoršením nastavení desky).
AmonAmarth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 23:34:21
avatar
jedna sa o odomknuty K (8700K) procesor. Kto nechce taktovat, tak si kupi ovela lacnejsi 8700 (nonK).
Nic to nemeni na tom, ze recenzenti spravili chybu, ale tvrdenie tom, ze si niekto kupi odomknuty procesor, aby ho netaktoval ... hmmm.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-14 11:44:21
avatar
Asi nebudes mit moc praktickych zkusenosti. Realne se v praxi absolutni vetsina procesoru nikdy nepretaktuje (nad ramec automatickych funkci). Svete div se, to ani mezi temi s otevrenym nasobicem. Neni to tak davno, co se procesory prodavaly jen s "odemcenym nasobicem" i u intelu, resp. se nic umele neblokovalo - tohle je takovy obchodni zlepsovak jen poslednich par let. Ony ty Kackove modely maji vyssi cenovku nejen kvuli te premiove funkci otevreny nasobic (pricemz intel sam oficialne taktovani nedoporucuje), ale predevsim kvuli vyssim vychozim taktum.
Vinnie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-14 12:01:31

odkial beries tak velku sprostost, ze intel neodporucuje taktovanie? Pane Boze ludia radsej nekomentujte...problem bol len s 7700K a pri tomto CPU to mohol odporucat... opravte ma ak sa mylim ale ak si pretaktujes CPU a nieco sa stane, Intel ti posle nove CPU( ale len raz ) len treba si zaregistrovat CPU , to je tak tazke priznat ze sa Coffee lake vydaril? fail je len to, ze uz teraz vieme ze pridu Z390 dosky v roku 2018 a 8 jadra, ale ten co si teraz kupi 8600K/8700K tak je vystarany na par rokov a moze Z390 s kludnym svedomim preskocit.
Vinnie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 18:58:20

Dobry vecer,
mozem sa opytat, ze kto sa konkretne divi, ze je vykon tzv "znatelne nize" ? mam na mysli vetu : Škody se však už staly a pokud těch pár šťastlivců, kteří si stihli i7-8700K při velmi mizerné nedostupnosti pořídit, se diví, proč je jejich výkon znatelně níže, než jak jim recenze ukazovaly, tak už vědí proč. "

Ak doska povoluje u Intelu zapnut " Multi-core enhancement"
tak idu vsetky jadra na 4,7 GHZ (na 8700K), cize :

Vypnute MCE:
1C: 4.7GHz
2C: 4.6GHz
3C: 4.5GHz
4-5C: 4.4GHz
6C: 4.3GHz

Zapnute MCE:
1-6C: 4.7GHz

na 8600K je to 4,3 GHZ na vsetky jadra pri zapnutom MCE. Co je na tom zavadzajuce ? Da sa pozriet kopa videi na youtube od obycajnych ludi ( nie recenzentov ) kde tie cipy, dokonca i3 funguju na 5 GHZ ( https://www.youtube.com/watch?v=C3P762Sy63k)
rovnako ako 8600K, ktora dava 5,3 GHZ
( https://www.youtube.com/watch?v=FkQHZb5KeX0&t=1s )
nehovorim ze u kazdeho ale to je predsa logicke, vacsine ludi je jedno ci to je 4,9 GHZ alebo 5,1 GHZ.

ja by som sa skor staral o to, ze najslabsia i5 poraza Ryzeny v hrach, preco o tom napr tu nevidim clanok ? Tu sa stale pise o tom, ze ako su tie hry a SW nenaprogramovane na viac jadier, ale mne ako zakaznikovi to moze byt jedno, lebo pozriem FPS a kde je vyssie tak ten produkt si kupim. Nekupujem si PC na 5+ rokov ako vacsina uzivatelov na tomto fore ( tym nechcem nikoho urazit ).

a ta poznamka " (doufejme) " bolo to potrebne? really ?
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 18:56:34
avatar
V clanku se pise, ze dane recenze probehly v nastaveni, kdy bezela vsechna jadra na taktu 4,7GHz, zatimco vyrobce garantuje "jen" 3,7GHz (s moznym, negarantovanym turbem max 4,3GHz). To znamena, ze realne muze zakaznik zakoupit treba i kousek kremiku, ktery na vsech jadrech dokaze maximalne treba "jen" 3,8GHz a tudiz bude jeho procesor o poznani pomalejsi, nez ten z recenze. Byla by takova situace v poradku?
4Dimensions [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 19:05:33

Nechapes, 3,7GHz je zaklad, Intel garantuje 4,3GHz na vsetkych jadrach, tak to garantuje Intel a napriklad tych 4,7GHz na jednom, to co uz negarantuje je, ze dokazu ist vsetky jadra na max. Turbe teda tych 4,7GHz pri zapnutom MCE, ale zatial to vyzera tak, ze s tym CPU, ktore sa dostali na trh nemaju problem.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 20:29:50
avatar
intel garantuje jen 3,7GHz .... 4,3 právě negarantuje ... to může běžet a nemusí, záleží čistě na kusu CPU a podmínkách ...
4Dimensions [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 21:28:50

V tomto pripade zavisi len na podmienkach (teploty, napajanie), kremik to musi zvladnut ak budu podmienky splnene, tak to zatial je nadefinovane. Od samotneho kremika zavisi az uzivatelske OC nad ramec Turbo Boostu, teda klasicke taktovanie. Zatial to tak je, v buducnosti to Intel najskor zmeni a ziadne konkretne turbo takty pre jednotlive pocty jadier uvadzat nebude, len ten maximalny.
Oldis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-14 16:33:28

může uvádět jen ten co garantuje, tedy bez auto OC, tedy referenční.
Kdyby sis kupoval auto a uvadeli by ti u nej maximalni spotrebu 5L/100KM nebo rychlost 400KM, a uz ti nerekli ze je to jen v neděli v létě na suché silnici a s pneu silverstone, benzinem pouze od tesco a podobne tak by ses asi pak divil a auto vratil.
A asi by ses divil kdyby ti recenzent tvrdil ze to auto ma 500Nm krouťák ale už ti neřekl že to bylo za těchto specifických podmínek a měl si standartně krouťák jen 350Nm, necítil by ses podveden?
Btw kazdy cpu tedy ne substrát ale to co je na něm se nějak povede a liší se nejen série ale i čipy v rámci jednoho waferu, nicméně garantováno je těch 3,7 a to je od 4,7 přes 1/5 rozdíl.
Timmaigh! [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 4,3 GHz 2017-10-13 21:57:15

Intel definuje Turbo Boost 2.0 nasledovne:


[i]Intel® Turbo Boost Technology 2.01 accelerates processor and graphics performance for peak loads, automatically allowing processor cores to run faster than the rated operating frequency if they’re operating below power, current, and temperature specification limits. Whether the processor enters into Intel® Turbo Boost Technology 2.0 and the amount of time the processor spends in that state depends on the workload and operating environment.
[/i]

Osobne som v praxi snad este nevidel, aby CPU nebezal na uvadzanom turbe vsetkych jadier a v pripade 8700k da urcite tych 4,3Ghz 99,99 percent kusov, bez ohladu nato ci vyssie uvedena definicia znamena garanciu alebo nie.

4,7 na vsetkych jadrach, to je uz druha vec, tam to uz pochopitelne take super nebude, takze urcite na takom takte sa recenzovat nemalo. Vobec ma to ale neprekvapuje, vacsina tych youtuberov vie mozno rozpravat do kamery, ale nema zmysel pre nejaky detail - skutocne recenzie do hlbky robi tak mozno akurat Anandtech.
Kajman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 19:49:53

Takže by se situace s novými procesory dala shrnout následovně:
1. velmi často dokáží běžet o poznání rychleji díky vyšším hodnotám taktů v TURBO režimu než Intel garantuje. Takže kupující dostane za svoje peníze vyšší výkon než očekává. Takže bych očekával spíš oslavný článek na tohle téma. V případě jedné série Ryzen 5 procesorů (kdy se jednalo o docela omezený počet uživatelů) s aktivními 8 jádry tady článek byl ;)
2. Některé testy byly provedeny na tomto nastavení, aniž by to bylo v recenzi uvedeno. Sice se toho dosáhlo automaticky bez speciálního taktování recenzenty, ale bylo by správné tohle uvést. Tenhle článek ale zbytečně píše v nadpisu o LHANÍ, i když bych to viděl spíš na opomenutí a neprofesionalitu.
4Dimensions [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 20:09:58

Situacia sa da podat z dvoch pohladov, jeden je pozitivny pohlad v zmysle, ze zatial na trh uvedene Coffe vedia bezat daleko vyssie nad specifikaciami a bez namahy prinesu zakaznikom vyrazne navysenie vykonu a ten druhy pohlad je negativny a naraza na metodiku testovania, suhlasit sa da s tym, ze redakcie mali testovat s vypnutym MCE pre zachovanie objektivnosti.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 20:34:44
avatar
situace má jeden pohled ... procesr má jasně dané parametry a na těch má v objektivní recenzi a testu běžet ... tečka.

pohled na to, jestli je v pořádku že Intel vádí 3,7GHz s tím že v závilosti na kusu může CU běžet kdekoliv mezi 3,7 - 4,3GHz je druhá věc ... Pokud by to dokázal každý kus pořád, Intel by neměl důvod uvádět 3,7GHz jako základ, ale uváděl by těch 4,3GHz ....
4Dimensions [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 20:53:42

Ale zatial pri Coffe Lake Intel sam uviedol, ze ake Turbo takty budu platit pri jednotlivych poctoch jadier, teda pre 8700K:
1C: 4.7GHz
2C: 4.6GHz
3C: 4.5GHz
4-5C: 4.4GHz
6C: 4.3GHz
pochopitelne s tym, ze to musia dovolit ostatne okolnosti (napajanie, chladenie) tak ako je to v specifikaciach prace samotneho Turbo Boostu 2.0, ale ak to okolnosti dovolia tak to CPU musi dat, to nie je o kuse kremiku to je vyslovene o teplotach a napajani, tak je Turbo boost definovany.

Az v buducnosti Intel planuje uvadzat len rozsah, resp. max. turbo takt.
Vinnie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 21:09:36

Intel ma na vsetkych 6 jadrach 4,3 GHZ a nie 3,7 GHZ

Stock Intel Turbo Boost Behavior on Coffee Lake
Intel turbo Spec:
pre 8700K:
1C: 4.7GHz
2C: 4.6GHz
3C: 4.5GHz
4-5C: 4.4GHz
6C: 4.3GHz

Pre 8600K:
1C: 4.3GHz
2-4C: 4.2GHz
5-6C: 4.1GHz

8400:
1C: 4.0GHz
2-4C: 3.9GHz
5-6C: 3.8GHz

https://www.gamersnexus.net/guides/3077-explaining-coffee-lake-turbo-8700k-8600k

suhlasim, ze testovat sa to malo s MCE OFF. pretoze je to featurka dosky a nie intelu, ale tu prichadza velke LENZE, ale preco to nevyuzit, ked to doska a INTEL dokazu ? su to MHZ zadarmo a pridaju vykon.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-14 01:00:41
avatar
proč to nevyužít??? protože to samé nabízí desky pro AMD a nevšiml jsem si, že to někdo testoval jako základní nastavení a neuvedl že je to přetaktování ...
Vinnie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-14 06:48:28

ako sa vola ta funkcia u AMD zakladnych dosiek, ktora to umoznuje ? Ved Ryzen ledva dava tych 4 ghz
Vinnie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 19:05:32

nie nebolo, ale tie CPU nedavaju len tak malo GHZ na vsetky jadra

4,3 GHZ ?

https://ark.intel.com/products/126684/Intel-Core-i7-8700K-Processor-12M-Cache-up-to-4_70-GHz

no tak, ved som predsa pisal ako to MCE funguje

to iste ako u Ryzen R5 1600X, je default 3,6 GHZ ale zial to CPU nevie na vsetky jadra dat 4,0 GHZ ale iba na jedno, to je ten rozdiel
Despo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 19:01:22

Koupil jsem z Alzy 8700K, mám chlazení kapalinou, ne vodou. Procák jede na všech 6 jádrech vč HT na 5.1 Ghz, napětí default, tak nevím co se tu řeší, dle recenzí majitelů tohoto procesoru dá 99% 5Ghz.
Vinnie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 19:08:53

Gratulujem, u mna coskoro doma 8600K

ale asi dostanes odpoved, ze ti to dava preto lebo su to prve ks
marek13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-13 22:13:40

No neviem, môj pohľad je taký, že ako BFU si kúpim 8700 aj s tou doskou, zapnem to doma a hrám. Ani nemusím tušiť, že tá doska má zapnutú nejakú špeciálnu fičuru, ktorá mi automaticky nataktuje na max môj procesor. Veď to je geniálne!!! Už asi ani viac plug and play to nemôže byť. Aj totálny idiot bude frčať na bezpečne pretaktovanom kompe a ani nemusí pohnúť prstom. To ak chcem vymáčknuť výkon navyše z Ryzenu, tak musím kúpiť dobré ramky, mať šťastie na procesor, pohrať sa s voltážou, nastavovať bios, ak nie tak nejaký ryzen master... proste BFU toto nedá. Intel zapneš a makáš na 4,7 ani o tom nevieš.
Recenzovať sa má na defaulte, to je jasné, ale táto funkcionalita by v recenzii mala byť iste spomenutá ako skvelá vec.
Despo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-14 00:35:38

U Ryzenu nepotřebuješ mít štěstí na kus, každý jede na 4.2 Ghz, u Intelu je to horší, tam jde taktovat tak cca každý 20Ks, někde jsem to tady v článku četl, možná se pletu a to číslo u Intelu je ještě vyšší.
To je prča
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-14 00:59:11
avatar
??? Blbost ... každý křemíkový čip je originál musíš mít štěstí aby to šlo taktovat u každého bez ohledu na logo na něm ... V případě AMD RYZEN je u 99% běžné rozpětí 3,9 - 4,15GHz v případě Core i7-8700K pak to vypadá na 4,8 - 5,1GHz, pokud ale někdo říká, že každý čip jde stabilně na 4GHz u AMD a 5GHz u Intelu, tak kecá ...
Vinnie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-14 06:56:12

dufam, ze to mala byt ironia
LadIQe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-14 09:27:41

ja nechapem co sa tu tak rozculujete

clanok poukazuje len na to, ze test prebehol blbo, kedze bezal na frekvenciach a vykone, ktory neje garantovany, cize nie kazdy ho moze dosiahnut

to, ze chytite kus, ktory to zvlada je len pre vas dobre a nik vam to neberie

tu sa len poukazuje na to, ze test mal bezat na tych stock 3.7ghz tot vse, vtedy vam recenzie ukazu, aky vykon mozete ocakavat + nejake drobne ked sa cpu pretaktuje, nic viac, proste ukazat garantovany vykon

samozrejme par "vyspelejsich" jedincov sa hned chytilo a muselo kritizovat, citali ste to vobec?
Vinnie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-14 12:57:57

dalsi do radu,
8700K nema stock 3,7 GHZ
este raz napisem a uz poslednykrat a uz sa tu radsej nebudem vyjadrovat, pretoze objektivita tu je 0 bodov a nic co sa tu napise sa neda brat vazne, mal som pocuvat na ludi co ma na to upozornovali, ze sa sem chodia len zabavat.

Stock Intel Turbo Boost Behavior on Coffee Lake
Intel turbo Spec:
pre 8700K:
1C: 4.7GHz
2C: 4.6GHz
3C: 4.5GHz
4-5C: 4.4GHz
6C: 4.3GHz
toto su frekvencie na ktorych CPU bezi, na 3,7 GHZ moze bezat akurat tak v defaulte vo windowse, ked si citas stranky.
to znamena ze vyssie spominane su frekvencie CPU bez tej featurky MCE.

Ved ani RYZEN R5 sa netestoval len na 3,2 GHZ respektivne 3,6 GHZ co su default takty
LadIQe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-14 16:54:18

http://www.guru3d.com/articles_pages/intel_core_i7_8700k_processor_review,2.html

base clock je 3.7ghz, s turbom 2.0 ide na 4.3ghz a jednojadrovym na 4.7ghz

btw bavime sa tu o tom, ze sa testovalo s MCE zapnutym, cize vykon bol uplne niekde inde, nic viac, len vy tu robite z toho dramu
mojzisl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-14 10:36:23

Zajímavé, že je z toho "kauza" až nyní.

Já na ASUS Z170 Ranger + 6700K tuto funkci mám také, zapnutá je defaultně a přiznám se, že jsem nikdy nepátral po tom, co to dělá, nad rámec popisu v BIOSu.
Vinnie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-14 12:08:32

nemal si dovod patrat, nebudes si vypinat nieco co ti zlepsuje vykon, proste Intel je v tomto ( nie len ) lepsi.
alkaida [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-14 19:54:22

Asi to bude tým, že Intel musel posunúť teploty a spotrebu tak vysoko, že to začalo hrať rolu. Sám mám Intel i7 3440, ktorý defaultne ide na 3,7 GHz s lacným chladičom namiesto 3,4 GHz, teploty super, spotreba tiež. Neriešim. Ak tam zapnem nejaké OC nastavenie, tak sa drží na 3,9 GHz a teploty poskočia o 20 stupňov. A to už riešim. Chce to vodné chladenie. Osobne by som bol nerád, keby som na základe recenzie kúpil coffeelake a dodatočne by som zistil, že potrebujem chladenie za 150€, aby som dostal to, čo som očakával, alebo sa mi to neupieklo.
Phantomiux [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-14 15:24:47

Ono vsetko nasvedcuje tomu, ze Coffee Lake sa vydarili a jedinym sramom ostava platforma Z370, ktorej opodstatnenie dost smrdi. Osobne ale predpokladam, ze akonahle uvedu Z390, tak Intel povoli vyrobcom dosiek, aby na vlastne triko vypracovali spatnu kompatibilitu aj pre Z170/Z270. Bude to sice facka zakaznikom, ale v istom okamihu by to malo logiku - otvoria priestor na upgrade majitelom Skylake/Kabylake, pokial maju kvalitnu dosku a teda by nehrozilo, ze by drviva vacsina z nich presla na AMD - a nech mi nikto netvrdi, ze kvalitna Z170 by nezvladla i5-8400...
alkaida [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - O čom sa tu debatuje? 2017-10-14 19:42:22

Videl som tie videá, ktoré k tomu urobil JayzTwoCents a pochopil som aj o čo tu ide. Nejde o výkon a schopnosť taktovania. Ide len o to, ako to bolo nastavené a prezentované v základnom nastavení, teda, že procesor bol pretaktovaný a nikde k tomu nebolo uvedené VAROVANIE, ktoré pri taktovaní RAM uvedené bolo! Pričom takto pretaktovaný procesor bežal na vysokom napätí a vysokých teplotách aj s vodným chladením, čo on prezentoval ako možný problém do budúcnosti, že by základná doska nevydržala túto záťaž dlhodobo. Opäť, niekto, kto vedome taktuje toto riziko akceptuje. Ale bežný zákazník by mal dostať produkt (základnú dosku, procesor), ktorá sa v defaultnom stave správa inak, teda, že používa turbo tak, ako má a dodržiava štandardné limity. Druhá vec o ktorú tam išlo, že toto spôsobilo, že v testoch bol coffeelake testovaný ako pretaktovaný, čo bolo zavádzajúce a jemu to prišlo nefér. A bodka. Toto bol celý problém. Povedal, že nikomu nechce radiť, čo si má kúpiť, len ho chce pravdivo informovať. Kto chce dostať dobrý výkon za dobré peniaze, má si kúpiť Ryzen 1700X a kto si chce riadne priplatiť za vodné chladenie a ostatné komponenty, vymačkať z toho, čo sa dá, nech ide do Intelu. A bodka. Ja viem, že nadpis a tón tohto článku mohol niektorých slabších jedincov a akcionárov Intel Corp. trošku naštartovať, aby riešili niečo mimo merito veci, ale aj tento článok mal určite len poukázať na to, čo som spomenul vyššie. Nemal nikoho presviedčať, že coffeelake nie je výkonný... Výkonný je, len to niečo stojí. Napríklad je drahší aj o výkonné vodné chladenie...
LadIQe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-14 23:40:32

konecne niekto, kto tomu chape a nevypisuje bludy
Vinnie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-15 12:16:15

v prvom rade nazov clanku, ze recenzie klamu tak je dost silne vyjadrenie, nemusim byt akcionar Intelu aby ma to poburilo, ale moze mi to byt jedno, kedze rozumny clovek si vytvori svoj vlastny nazor a kupi si co je momentalne najlepsie, cize Coffee lake, objavuju sa po Internete komenty ze treba pockat na Ryzen 2, ja im hovorim, ze jasne.. videli sme ako dopadli sluby VEGY.. neviem ako to mam vysvetlit, mam po Anglicky ? Madarsky ? Rusky ? MCE nie je OC, MCE je vlastnost MB a poukazuje, ze co dokaze INTEL, OC je zas nieco ine takze neviem o com zas...a k tomu vodnemu chladeniu len tolko, ze obycajny Be Quiet Dark PRO CPU cooler uchladi 8700K staci si pozriet recenziu tech deals youtubera...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-15 16:09:26
avatar
Celé je to o tom, když někdo testuje CPU se zvýšeným výkonem díky přetaktování (a je jedno jestli automatickým nebo ručním) proti specifikacím a tvrdí přitom, že je to na základních taktech a srovnává to se základními takty jiných CPU, tak je to lež?

Takže proč lžete že to není lež?

Nikdo neříká, že Coffe lake nejde taktovat, nebo snad že snad Intel lže apod. Zapomeňte na to jaké jsou a nejsou Coffee lake ... pointa je úplně jinde.
LadIQe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-15 18:46:35

ty pouzivas aj to co mas na krku? nech je MCE vlastnost aj nvidie, v rezenziach nema co robit!

ak mas dosku a ta MCE nema? co potom? budes sa divit a hateovat, ze namas ani zdaleka taky vykon ako ukazali v recenzii? o toto tu ide, nikoho netrapi ani nesere ze ma taky vykon, nech ma, ale nech sa aj napise v recenzii odkial sa ten vykon vzal a co bolo aktivovane, takto ukazujes vykon iba na konkretnej doske, nic viac, neukazujes to, co mozes ziskat ak ten cpu hodis do dosky, ktora MCE nema, chapes?

sranda, ze ti vobec nevadi, ze ryzen 2 ma dosjt, ze to bude 2. generacia cpu od amd, to ze ich prvy ryzen dal nafrak intelu, ktory uz ma 8. generaciu na trhu a ak sa nemylim, 4. generaciu na 14nm to ta netrapi omg chudak si
Vinnie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 07:51:29

podla mna je chudak ten co ta rano obuval, urazaj si niekoho ineho, my sme spolu nic nepasli, aj keby to MCE nema ta doska tak co? intel ma nieco take ako turbo, sice nie na vsetky jadra ale nemozeme sa bavit o 3,7 GHZ. Ryzen nakopil Intel? ako ? kedy ? kde ? ved 10 rokov nic normalne nevydali tak sa cudujes, ze sa priblizili Intelu ? ved by to bola hanba keby nie Ryzen 2 zatial nie je nic realne, len sluby. Drzim AMD palce nech tu mame lepsie ceny.

Povedz co mam kupit? Realne, ked nie Coffee Lake tak ake CPU? ake ram? aky MB ? pri coffee lake toto riesit nemusim...
LadIQe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 08:50:05

si robis srandu ze? to je jedno ze ma turbo, ale turbo 4.3ghz pre vsetky jadra, nie 4.7 pre vsetky ako v pripade mcu!!! a to je sakra rozdiel ty vobec rozmyslas ked nieco pises?

no ryzen 2 je ovela realnejsi produkt ako chladne cipy od intelu a pre tvoje info ma prist v buducom roku, tak neviem co riesis

edit: si uz fakt robis srandu si vyliezol z jaskyne? ryzen tieto problemy mal na zaciatku ked si pouzival ramku mimo specifikacii, dnes uz nie je problem ani s mb ani s ramkou kks si nastuduj kym nieco vyplodis
Vinnie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 12:27:43

mam nastudovane a odskusane, staci pogooglit a ludia sa stazuju stale na problem takze zalez do jazkyne Ty radsej lebo tie vyplody su dost smutne
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 14:39:04
avatar
Ryzen AM4 platforma nemá žádný problém, fungují všechny RAM dle specifikací, cokoliv nad uvedenou specifikaci (tj. 2400/2666MHz) je taktování a tudíž podpora záleží na výrobci desek atd. ... nicméně každý kdo umí s google tak na první pokus najde, že pokud chce mít s RYZEN a DDR4 co nejlepší výsledky, musí koupit SAMSUNG B side moduly ...

Jinak jak X299 tak Z370 platformy Intelu také mají své problémy, také to nebylo 100% od začátku a to v obou případech nejde vlastně o zcela nové architektury a platformy na rozdíl id zcela nového RYZEN a zcela nové konstrukce a použití DDR4 řadiče ....

Každopádně přijde mi, že tady neustále pouštíš FLAME neustálé kraviny a totální nesmysly .... takže tě žádám poprvé a naposledy zanech toho ...
LadIQe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 19:42:49

vies co chod si na web kde mas zlobra tam mu mozes pisat tieto bludy a neboj aj ta pochvali za ne
alkaida [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 02:49:35

Vinnie, každá nesprávne urobená recenzia nehovorí pravdu. To je proste fakt. A dať článku silnejší titulok je bežné. To netreba riešiť. Ja mám tiež vlastný rozum a názor a dôvod kúpiť si Coffe Lake este stále nemám. Ani nevidím dôvod čakať na akýkolvek procesor z budúcnosti. A samozrejme viem, že si špásoval a Vega s tym reálne nemá nič spoločné (by the way Vega ma osobne tiež sklamala hlavne pomerom výkon/spotreba/cena). Nejdem si kupovat nove cpu, lebo ho nepotrebujem. Keby som ho potreboval, alebo by som si začal myslieť, že chcem mať v pc skrini niečo cool, že na tom akože stojí život, tak by som si vybral z toho, co je na trhu uplne v pohode. Techdeals som si pozrel, bežne nepozerám, resp. sledujem iné youtube kanály, ktoré majú vyššiu sledovanosť. Plus mám radšej detailneišie recenzie. Verím, ze ten chladič to uchladí, ze by ti stacil, ale videl som, že JayzTwoCents tam mal 80 stupnov s vodnikom a nie malým. A to mi príde dosť znepokojujúce ohladom zivotnosti. Mať to automaticky naturbované by sa mi páčilo, samozrejme, len... Aby tam Intel alebo vyrobca dosky nedával k tomu autoturbu (nie, nie je to OC) aj tie tzv. k.rvítka. Tak isto bez upozornenia. Že sa to ako mesiac po skončení záruky pokazí. Aby sme si ako mohli kúpiť lepší procesor. Že by ako rozhodli za nás....
Vinnie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 07:38:55

80 stupnov moze byt, 8700K je HOT cip to je svata pravda, ale JayTwoCents mal to CPU manualne pretaktovane na 5+ GHZ ak sa nemylim, tym padom je 80 stupnov normal. To CPU je chladnejsi ako 7700K, stredna cesta je 8600K na ktoru netreba AIO.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 09:13:53
avatar
mám v ruce jak 7700K tak 8700K a mohu ti odpřísáhnout že 8700K topí mnohem víc ... ono už je to jasné každému z parametrů čipů ... stejná výroba a fyzicky větší čip v praxi také o desítky W vyšší spotřeba ... 8700K rozhodně nemůže být chladnější než 7700K ... takže přestaň tady vykládat pohádky proboha ... a jinak při 5GHz OC není 90°C na 8700K problém dosáhnout a to ani s AiO ...
Vinnie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 12:25:34

http://wccftech.com/review/intel-core-i7-8700k-core-i5-8600k-core-i5-8400-cpu-review/10/


rozdiel se len 3 stupne medzi 8700K a 7700K!
zalezi od recenzie, a to sa bavime o teste na vzduchovom chladici. 58 vs 55 a to ma 8700K o 2 jadier viac !
a 90 stupnov po OC je jasnacka ale tak co cakat ked CPU bezi na 5,3 GHZ ?

8600K default 51 stupnov a R5 1600X 48 stupnov.

takze ake pohadky ?
alkaida [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 13:48:44

Vinnie, máš ten procesor reálne k dispozícii, alebo si odkázaný len na to, čo si prečítaš s rizikom, že niekto neurobil recenziu dôsledne, použil inú/nesprávnu metodiku, alebo výsledky ovplyvňoval zámerne nastavenými podmienkami tak, aby posunul výsledky smerom, ktorý sa mu páči????

Lebo sa tu púšťaš do sporu s človekom, o ktorom nepochybujem, že ten procák reálne má k dispozícii a jeho argumenty sú podložené tým, čo vidí na stole, nie na webe.

Akokoľvek by sa mi jeho názory/výsledky nepáčili, bol by som ticho, ak by som nehral rovnakú ligu.

Lebo je to minimálne tak trápne ako keď nejaký fanúšik letectva ide poučovať stíhacieho pilota o vlastnostiach stroja, ktorý videl maximálne tak na leteckom dni z troch metrov na statickej ukážke. Ale VOĽBA, či ísť do boja, ktorý nemôžeš vyhrať je na tebe.
Vinnie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 14:55:19

nemusim ho mat fyzicky, ved predsa si pozriem suhrn recenzii z videocardz.com a verim vacsine !

btw to porovnanie je fakt mega trapne co ty vies, ze ja som kto
a nemal som v ruke a neskusal som 8700K vobec este priznavam uprimne, spolieham sa na recenzie zahranicnych medii ktorym verim pretoze nerypu stale do Intelu a NV
dakujem
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 15:52:45

Ono věřit není uplně to nej
Člověk musí prověřovat a hlavně mít čistý úsudek.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 16:23:11
avatar
nejlepší je mít ty produkty v ruce ... proto jsem si založil DDWorld.cz s kolegy abychom nemuseli věřit dojmům ostatních ... a vyplatilo se, máme zkušenosti z první ruky
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 16:28:59
avatar
nezlob se na mě, ale pak se nedá diskutovat. Jak mohu já, který ty produkty má reálně v ruce, diskutovat s někým kdo je nemá a střílí si od boku výsledky, které se mu hodí, protože se mu líbí, protože tam podle jeho subjektivního pocitu nerýpou od Intelu a NV ...

dle mě objektivně nerýpeme do nikoho, kdo si to nezaslouží. kritizujeme to co si kritizovat zaslouží a chválíme to co si pochvalu zaslouží, bez ohledu na značku. A ano, nemusíme vycházet z dojmů jiných, ale máme vlastní testy a objektivní zkušenosti. Pak prostě když je diskuse a ty vyrukuješ s argumenty z druhé ruky a já s argumenty z první ruky, tak je jasné že nemají tvé argumenty stejnou váhu ... nebo snad chceš tvrdit, že ano?
alkaida [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 20:06:14

Image kto si a aký si a aký si si tu urobil sám. Možno si len málo skúsený, aby si niektoré veci videl v reálnejšom svetle a bez zbytočných emócii a predsudkov, že niekto sa kritizovať môže a niekto nie. Intel a Nvidia sú technologická špička, to je fakt. Ale súčasne sú to aj firmy, ktoré si za svoje technológie nechajú riadne zaplatiť a ich prístup bol rovnaký posledných x rokov. Ale, vzhľadom na to, že sa úplne mimo ich vplyv a kontrolu objavila konkurencia s iným prístupom k zákazníkom, tak tento svoj prístup (produkty a ceny) museli nedobrovoľne zmeniť. Inak by vyzerali ako úplní zlodeji, alebo by nič nepredali (všimni si, že oni to pochopili, lebo svoj prístp zmenili, a ty? nič, stále rovnaký názor?). Alebo fakt veríš tomu, že jadrá do tvojho budúceho coffee lake pridali z lásky k verným zákazníkom ako si ty??? Vážne??? Sám vieš, že by pridali 10% výkonu vďaka dodatočným 100-200 MHz, jadrá by ostali, cena hm... určite by dole nešla... My by sme verili fikcii, že viac sa nedá a oni by sa tešili z miliardových ziskov... Ale stalo sa čo sa stalo a je jasné, že aj Intel mohol ponúkať viac a za menej. Nič??? Nie si nasratý, nijaké dôsledky z toho nevyvodíš???
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 14:35:11
avatar
máš ty procesory jako já k dispozici u sebe, fyzicky s vlastním měřením nebo si vybíráš výsledky od jiných, které se ti hodí?
alkaida [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 19:54:50

Vinnie, maj gule a odpovedaj k veci a stručne, inak sa za teba budem hanbiť. ANO/NIE - prvá otázka, ANO/NIE - druhá otázka. Neodpovedaj prosím na to, čo sa ťa nikto nepýtal a ani neodpovedaj ako politik, čo sa krúti ako had a neodpovie a ani neútoč na toho, kto položil otázku. Svet si formuje názor na teba. Máš to vo svojich rukách.
alkaida [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - :-) 2017-10-15 15:02:16

Ano, vyššie, nižšie sa tu bežne pláca o tom, kto je viac. Či Intel, AMD alebo Nvidia. Podľa mňa si tento rok je z čoho vyberať. Aj CPU a aj GPU. Rešpektujem, že každý má svoje priority a nejdem nikomu vnucovať tie svoje. Len si to treba priznať. Úplne trápne je bojovať tu za nejakú značku. Nie som jednosmerný, aby ma zaujímalo ako sa to volá. A inak, v skutočnosti je jedno, vôbec na tom nezáleží, aký mám v pracovni PC. Na tom život postavený nie je. Čítanie týchto diskusií vo mne niekedy vyvoláva dojem, že mnoho ľudí má iba to svoje PC... A ten pocit, že je ich úlohou v diskusiách presviedčať iných o svojej jedinej správnej pravde. Váhu/kredit ich názor ale v skutočnosti začne mať až vtedy, keď si sami vytvoria web, začnú vydávať časopis alebo čo ja viem čo a ľudia to budú čítať, budú tam chodiť... Sem nechodia ľudia pre niekoho názor v diskusii....
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 08:40:40
avatar
viď a stále tu budou ty stejné modré mozky blít něco jiného...
fagot [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-14 20:57:31

Tohle je ale dvojsečná zbraň, pokud měli MCE zapnuté, tak zase měly ty procesory nevýhodu v testech spotřeby a teplot.

Že 4,3 GHz Intel negarantuje je pravda. Ale každý kus se správně nasazeným chladičem to dá a DD to dobře ví a jen čeří vodu. A hodně bych se divil, kdyby Intel pustil do světa takový kus 8700K, kteý by s rozumným chlazením nedal 4,7 GHz.
Trpaslik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-15 11:17:09

Nikdo nemůže garantovat, že ti výrobce bude posílat do oběhu stejně kvalitní CPU po celou dobu prodeje. Možná i proto Intel přestal některé parametry garantovat, může tak začít později poslílat do oběhu kusy s horšími paramatry a přitom dodrží své specifikace. Pochybuji, že Intel dokáže vyrobit všechny kusy v obdobné kvalitě.

V některých odvětvích se to děje. Výrobce se přitom nedopouští podle zákona ničeho špatného, protože dodrží předpisy. Nicméně je to určitá klička vůči zákazníkovi.

Tím nechci říci, že to Intel dělat bude. Jen je tu jisté riziko.
Vinnie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-15 12:17:19

Troska offtopic.
Som zvedavy ci sa tu objavi clanok o tom ako sa to otocilo po novych ovladacoch v hre Forza 7

https://www.computerbase.de/2017-09/forza-7-benchmark/2/#diagramm-forza-7-3840-2160

ked to je mozne tak poprosim o zmazanie svojho konta. dakujem
4Dimensions [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-15 12:50:20

Nebud smutny, citis sa najskor tak akokeby si bojoval s veternymi mlynmi. Ale myslim, ze aj tento portal moze byt vdacny za nazorovu pluralitu v diskusiach a Ty vies svoje postoje argumentacne dolozit a podlozit zdrojmi, takze neutekaj
Vinnie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-15 13:46:11

dakujem za podporu
ja nie som smutny ale je to ako si napisal, ze bojujem s veternymi mlynmi a ako keby som hadzal hrach o stenu proste nula bodov a vedomost niektorych komentujucich je dost nizka a su to klamstva. Co ked si to niekto co sa nevyzna precita a utvori si nazor na zaklade niekoho takeho ?
4Dimensions [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-15 14:16:39

Povinnostou kazdeho kto ma prehlad a skusenosti by mala byt snaha o to, aby "osvietil" aj tych nevedomych. A to, ze to niekto pochopi a niekto nie, tym sa uz netrap. Hladnemu chleba das, ale sprostemu rozum nie Ale snahu maj
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-15 16:10:57
avatar
o to já se snažím už řadu let ....

a stejně tu v případě očividné lži (viz článek), někdo bude lež bránit jako že je to zcela v pořádku a naopak tahat blátem ty, kteří na lži upozorní a nejlépe přehazovat řeč a pozornost úplně jinam ....
alkaida [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-15 17:44:18

Skoro v každej diskusii najviac diskutujú ľudia, ktorí trpia tým, čo sa mi tu vlastnými slovami nechce rozpisovať, preto som si to sem dovolil nakopírovať. Ide o systematickú chybu v induktívnom úsudku. Ktorú si väčšina diskutujúcich nie je schopná uvedomiť.

Konfirmačné skreslenie (angl. confirmation bias, confirmatory bias, alebo myside bias) je tendencia hľadať, interpretovať, uprednostňovať a vyvolávať si z pamäti informácie takým spôsobom, ktorý potvrdí naše už existujúce presvedčenie alebo hypotézy, pričom sa venuje nepomerne menšia pozornosť alternatívnym možnostiam.
Ide o typ kognitívneho skreslenia a systematickej chyby v induktívnom úsudku. Prejaví sa vtedy, ak ľudia zhromažďujú alebo zapamätávajú si informácie selektívne, prípadne ich interpretujú skreslene. Efekt je silnejší pri u emocionálne nabitých otázok a u hlboko zakorenených presvedčení. Prejavuje sa tiež ako tendencia interpretovať neurčité fakty na podporu existujúcich pozícií.

Varianty:
---Polarizácia stanovísk: nezhoda v názoroch dvoch strán sa zväčší napriek tomu, že obe strany sú vystavené rovnakým faktom.
---Názorová vytrvalosť: viera v pôvodný názor pretrváva, napriek tomu, že boli predložené fakty dokazujúce opak.
---Iracionálny priming efekt: úvodné informácie majú silnejší efekt, ako tie, čo prídu neskôr.
---Ilúzia korelácie: mylne vnímaná súvislosť medzi dvoma udalosťami alebo situáciami.

Séria experimentov v roku 1960 zistila, že ľudia sú náchylní smerom k potvrdeniu svojich existujúcich presvedčení. Neskoršie práce re-interpretovali tieto výsledky ako sklon k posudzovaniu myšlienok jednostranným spôsobom, na zameranie sa na jednu z možností a ignorovanie alternatív. Ako vysvetlenie mechanizmu pôsobenia sa uvádza 'zbožné prianie' a obmedzená ľudská kapacita pri spracovávaní informácií. Ďalším vysvetlením môže byť, že pre ľudí má väčšiu cenu nepripustiť si, že by sa mohli mýliť, než skúmanie faktov neutrálnym vedeckým spôsobom. Konfirmačné skreslenie prispieva k prehnanej dôvere v osobné presvedčenia a pomáha pri udržaní alebo dokonca posilnení existujúcich názorov napriek jasným opačným dôkazom. Zlé rozhodnutia vďaka týmto skresleniam boli zaznamenané v politike a organizáciách.(zdroj: Wikipedia)

P.S: Kto tým trpí, nech dá palec dole...
Timmaigh! [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - confirmation bias 2017-10-15 18:33:40

A co ma byt? Vzdy sa najde zivotna situacia, v ktorej uplne kazdy "trpi" do istej miery konfirmacnym skreslenim. Je to normalne a uplne prirodzene, lebo nikto nedokaze byt 100 percentne objektivny. Okrem jedneho cloveka na tomto webe, nebudem menovat, ved je jasne, o koho ide

Pritom prave to opakovane tvrdenie o jeho objektivite dokazuje, ze objektivny byt nedokaze, kedze si nedokaze priznat, ze objektivny nie je.
alkaida [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-15 18:49:28

Je fanúšik, je to cítiť. Ale keď si odmyslím jeho osobné názory v článku (tomto a aj hociktorom inom), ktoré sú jasne oddelené od merita veci, tak spracováva informácie správnym spôsobom. Prípadne správnejším spôsobom, ktorému sa mnohí diskutéri kvalitatívne ani nepriblížia. Ja dokážem oddeliť jeho názor od faktov, ktoré jeho názor formujú. Ty s tým máš nejaký problém? Lebo bol tu ten hype na Vegu, ale súčasne to bolo prezentované ako názor, nie že to tak bude.

Že každý trpí... atď je samozrejme nezmysel, argument vymyslený len na podporu už existujúceho názoru. Lebo TO NEMOŽEŠ jednoducho ani vedieť a ani tvrdiť. Logicky mysliaci človek s tým nemá problém nikdy už len preto, že dopredu nemá vysnívaný výsledok.
Timmaigh! [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ziadny nezmysel 2017-10-15 23:38:53

Co nemozem vediet ani tvrdit?

Ziadny clovek sa nerozhoduje striktne na zaklade logickeho uvazenia, kazdy sa v zivote dostane do situacie, kedy sa rozhodne na zaklade nejakych vlastnych iracionalnych predstav a zelani a nie na zaklade logiky... vzdy sa najde nejaka vec, pri ktorej ten vysnivany vysledok mas... alebo ty snad nie a zostavas nad vecou 100 percent vzdy a vsade, lebo ty si ten "logicky mysliaci clovek bla bla...?"
alkaida [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 01:10:53

Ohladom hardwaru sa rozhoduješ na zaklade vlastných iracionálnych predstáv a želaní a nie na základe logiky? Lebo o to tu ide. Clanok nie je o živote, ženách a tak. Je to o merateľných a logických veciach. Ako aj mnoho iných vecí v živote, kde šťastie a náhoda ako pracovná metóda nemajú miesto. Ale v pohode. Akceptujem tvoj sposob uvazovania a chapem vysledky, ku ktorym vedie...

—Názorová vytrvalosť: viera v pôvodný názor pretrváva, napriek tomu, že boli predložené fakty dokazujúce opak.
—Iracionálny priming efekt: úvodné informácie majú silnejší efekt, ako tie, čo prídu neskôr.
—Ilúzia korelácie: mylne vnímaná súvislosť medzi dvoma udalosťami alebo situáciami.
Timmaigh! [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 12:17:23

Ked som pisal, ze sa v zivote vzdy najde taka situacia, v ktorej sa ludia nerozhoduju na zaklade logiky a podliehaju svojmu "kognitivnemu skresleniu", tak zjavne som nehovoril len o hardware.

Druha vec, ano, aj v pripade takej veci ako hardware, existuje confirmation bias, koniec koncov to je dovod, preco si vlastne o nom zacal pisat. Uz samotny autor clanku nim evidentne "trpi", sam si to uznal, ked si napisal, ze je vidno, ze je fanusik. Nevravim, ze zrovna tento clanok je nejakym vypuklym prikladom, ale je kopec inych, kde to je tazko len spochybnitelne.

Cela moja pointa bola v tom, ze je to vsetko normalne, a ked zrovna v otazke hardware povedzme v tvojom pripade ziadne skreslenie neexistuje, lebo sa rozhodujes cisto na zaklade racionalnych argumentov, urcite sa najde nieco, kedy tomu tak nie je... a ty mi zacnes pisat o tom, ze to je nezmysel, lebo logicky mysliaci clovek atd... atd...?

Inak ten ocividny fanboyizmus u mnohych sa da akceptovat, otravna je skorej ta neschopnost si ho priznat.
alkaida [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 14:41:16

Ja som fanboy moderných technológií, ktorý sa nenechá okrádať a vie rozlíšiť, čo kto ponúka. Ponuky typu 10% naviac za dvojnásobnú cenu sú pre mňa smiešne.

Výber hardware je o rozume. Byť verný značke je zákaznícka hlúposť. Každú informáciu treba spracovávať rovnakým spôsobom, značku netreba riešiť. Viem o čom hovoríš, ale pri výbere PC je hlúpe dávať do to ho pocity, že čo bolo a podobne. Okrádaš sám seba. Alebo možno klameš sám seba.

Čo sa týka PC, roky som frčal na Phenome 1090T (@3600MHZ/4000turbo), video som nerenderoval, na hry mi to stačilo. Po i7 som túžil, ale vedel som, že ak ho dám do PC a sadnem si k nemu, rozdiel pri hraní neuvidím. Menil som len preto, že som prišiel lacno k i5 PC, ktorý som si upgradol na i7 3770, lebo pomer cena/výkon vzhľadom k tomu, čo Intel ponúkal vedy v obchodoch (AMD bolo v stave klinickej smrti), že som nakoniec vymenil aj dosku, RAMky a podobne mi to len predražilo. A užívateľský rozdiel? Žiadny. Pár fps hore v nejakej hre, keď mám lock na 60fps mi bol a aj je ukradnutý. Takže som prešiel od AMD k Intelu a spokojnosť, lebo som nenakrmil dosť nenažraný Intle pre max. 20% výkonu navyše, ktorý by som aj tak nikdy nevidel. V tej dobe. Potom prišiel RYZEN a bol som rád, že som sa rozhodol ako som sa rozhodol. A vôbec ma netrápi, že RYZEN a to všetko čo spôsobil, urobil z môjho PC lowend. Pokrok je dôležitejší. Zdvojnásobenie počtu jadier a zníženie cien je dôležitejšie ako moje ego, či láska k značke.

Keby som dnes kupoval, tak idem do viac jadier na nižšej frekvencii za čo najlepšiu cenu. Plus riešim cenu a spotrebu. Povedzme výkon Vegy ma sklamal. Čakal som viac. Keby sa aj cena znížila a výkon podrástol tak, aby som akúkoľvek hru dával na max. nastavenia a 60 fps v 4k, tak mi to stačí, ale kôli spotrebe si to aj tak nekúpim. Budem dúfať, že sa tak stane, aby to dohnalo nvidiu k nižším cenám a kúpim si nvidiu, hoci som ju nikdy nemal. Kôli spotrebe moc na výber nemám. Ak teda nenastanú iné okolnosti, ktoré tú spotrebu vyvážia.

Určite nikdy nebudem mať tendenciu čakať na nejaký produkt pol roka. Treba vedieť, čo je za dverami, ale podľahnúť nejakému hype, to nehrozí.

Hype okolo Vegy a to neustále odsúvanie termínu, to ma mega otravovalo... Hoci tej firme fandím a dúfam, že Intelu a nvidii zobere čo najväčšie zisky. A ja si kúpim, čo uznám za vhodné aj tak...

Ale PC nie je životná priorita.
LadIQe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-15 18:49:13

to bolo jasne od zaciatku, ze tam nieco nie je v poriadku aj na guru3d pisali do komentoch bug s core0, ktory bol na 100% (len v pripade nv), cize mohol sposobovat tie nizsie fps, po novom sa to pravdepodobne odstranilo a vykon siel tam kam mal byt
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-15 19:28:43

computerbase.de je opravdu vynikající server. Informuje tak, že ostatní weby není ani potřeba sledovat.
NV vyladila ovladače, to se nedá nic dělat

Edit: špatně zařazeno, reakce na Vinnie.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 07:37:31

Pokud má procesor ve specifikacích all-core turbo 4,3GHz, tak je naprosto v pořádku, pokud na této frekvenci všechna jádra v testech běží. To není žádné OC

OC je, pokud všechna jádra necháte běžet nad touto frekvencí. Řada desek dovoluje běhat všem jádrům na turbo frekvenci určené pro jedno jádro. To je také OC. Ale cokoli, co přesně odpovídá specifikaci už OC není.

Nad články o BTC a spol jsem se celkem bavil(viz. aktuální opět rekordní hodnota BTC), ale tady už celkem žasnu. Divit se, že procesor běhá na frekvencích daných v jeho specifikacích a stěžovat si na to na IT webu?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-16 09:14:52
avatar
??? na 4,3GHz si nikdo nestěžuje ... na 4,7GHz na všech jádrech ano ...
sirthomas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-17 23:46:01
avatar
kdyby se toto presne stalo u Ryzenu tak to tu bude prezentovano jako jeho obrovska prednost a ze vlastne za stejne penize dostanete vice vykonu hura hura hura!!

Bohuzel se zde jedna o Intel tedy to to spatne a podvod, vse skrtnout smazat.

A to ze zakaznik uvidi v recenzi vykon podle ktereho se bude rozhodovat pri koupi a nebude mit informaci o tom, ze ten procesor realne bezi mnohem rychleji bez jakohokoliv uzivatelskeho zasahu je dost smutne. Nekdo se pak muze spatne rozhodnout o koupi a bude nadavat jak to ze kamosovi co ma ten podvodnej Intel to slape mnohem rychleji.. Dyt preci v recenzi rikali ze to je plecka..

Recenze ma objetivne zhodnotit jak se bude dany produkt po koupi doma chovat. TJ zapichnu ho do desky a bez nejakeho nastavovani jedu... To je pro me jako zakaznika to dulezite.. JE to uplne to same jako bych na Vega grafice vypinal AMD ficury proto ze Nvidia tyhle ficury nema tak to by pak prece nebylo fer...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-18 01:20:06
avatar
jste lhář a děláte že vůbec nechápete o co jde ...

prezentovaná funkce není funkce CPU ani funkce Intelu je to funkce automatického OC ze strany některých základních desek, kdy možnost automatického OC máte i na platformě AMD ... navíc nemá být automaticky aktivní, takže to není funkce že to: "zapichnu ho do desky a bez nejakeho nastavovani jedu..." a právě proto je to nefér, pokud je aktivní a recenze se tváří, jako test výkonu daného CPU v základu ...

Vaše lhaní, flame a napadání je zde opakované, tudíž porušení pravidle slušné diskuse, pravidel DDWorld a tudíž udílím BAN.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Problém s účtem na DDWorld?

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

Herni.cz

Videa
Neverwinter Nights ve vylepšené verzi ve 4K!
Neverwinter Nights ve vylepšené verzi ve 4K!Středa, 22 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1065x
Komentářů: 4
WoT 9.21 Update – poslední velký update se blíží, co nabídne?
WoT 9.21 Update – poslední velký update se blíží, co nabídne?Pondělí, 20 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1080x
Komentářů: 0
Kingdom Come: Deliverance ukazuje téměř finální podobu hry!
Kingdom Come: Deliverance ukazuje téměř finální podobu hry!Pátek, 17 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2070x
Komentářů: 7
World of Tanks v nové generaci grafiky
World of Tanks v nové generaci grafikyNeděle, 12 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2072x
Komentářů: 3
Koenigsegg Agera RS – 457km/h na veřejné silnici!
Koenigsegg Agera RS – 457km/h na veřejné silnici!Středa, 08 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1876x
Komentářů: 9
Samsung si opět utahuje z Apple iPhone
Samsung si opět utahuje z Apple iPhonePondělí, 06 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2432x
Komentářů: 11