O NVIDIA/ATI jen ve zlém o druhém v dobrém? Nikoliv! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 02 srpen 2008
Přejít na obsah
O NVIDIA/ATI jen ve zlém o druhém v dobrém? Nikoliv!
historie konfliktů
 O NVIDIA jen ve špatném a ATI kladném?

 

 

  • Historie konfliktů ...

  Vynechejme úplné začátky. Začněme před cca 2 lety, kdy se web rozjížděl ve stávající podobě. Očekávali jsme příchod 8800GTX. NVIDIA oslavila tento úspěch jasným prvenstvím. Jenže mnozí mají zatraceně krátkou paměť, avšak tehdejší majitelé 8800GTX potvrdí, že funkčnost karty byla výrazně horší, než jak fungují GF8 dnes. Více jak půl roku trvalo, než NVIDIA přišla s ovladačem, se kterými byla grafika skutečně bez problémů použitelná včetně funkčních DX10. V té době, jsme ale očekávali příchod ATI HD 2900XT alias R600. Bohužel zpráv od AMD, které čerstvě ATI pořídilo, bylo zatraceně málo a AMD mělo jiné starosti než marketing kolem R600 a tak to bylo skvělé prostředí pro šíření zaručených informací. A tak se stalo, že se všeobecně přijal mylný fakt, i když z oficiálních zdrojů nikdo nikdy nic takového netvrdil, že HD2900XT bude bomba, která porazí 8800GTX. A to nejen zde ale i na ostatních webech. Nestydím se říci, ano mýlil jsem se, ale nebyl jsem sám. Nicméně jsou zde lidé, či spíše jediný koho znám - ThomasBlue, kteří HD2900XT označují jako propadák. Jistě, pokud jsme se těšili, že HD2900XT překoná 8800GGTX, pak je to v tomto ohledu propadák. Zklamaní jsme jistě byli. Ale skutečný propadák HD2900XT nikdy nebyla. Že nepřekonala 8800GTX? No ani nemusela, cenově byla levnější než slabší 8800 GTS 640MB a tu překonávala. Takže o propadáku nemohla být ani řeč. Do úspěchu to ale mělo určitě daleko. HD2900XT určitě nebyl nejpovedenější model značky RADEON. Kritizovat si ale rozhodně nezasloužil, za danou cenu nabízel více než NVIDIA. Nikdo nepopírá, že 8800GTX byla lepší, i když 2900XT se k ní časem výrazně přiblížila díky vylepšování ovladačů a v současných nových hrách by mnozí byli překvapení, jak by si proti sobě tyhle dvě karty stály. Jediné, kde AMD-ATI skutečně ujela, bylo proklamování hardwarové akcelerace videa u HD2900XT, což ale dlouho nefungovalo ....  

ati-logo

   Vydání 8800Ultra. Kdybychom tenkrát věděli, že na dva další roky nás NVIDIA bude novými modely překvapovat ve stejném duchu (přetaktování a přejmenování), asi bychom dnes 8800Ultra hodnotili jinak. Výkon téhle karty je stále vynikající a vyšší než výkon běžné 9800GTX.  Nicméně nic to nemění na tom, že 8800Ultra byla jen o 6% rychlejší 8800GTX, jinak fyzicky shodná karta.

   V té době se ale rozhořela i jiná aféra. Podvody NVIDIE s ovladačem v Crysis. Šlo o to, že NVIDIA pro Crysis udělala speciální ovladače, které nám všem doporučovala k testování, které ale měly tu vlastnost, že kartám ulehčovaly práci snížením počtu určitých náročných výpočtů. Výkon karet tedy proti konkurenci vypadal vyšší. Jenže na všechno se přišlo. V té době jsem ztratil o mnohých novinářích a dalších lidech, kterých jsem si dříve velmi vážil, veškeré iluze. Celá věc byla zametena pod koberec a NVIDIA nikdy tento zcela evidentní a úmyslný podvod nepřiznala - údajně šlo o chybu programátorů (fakt jo? A že zrovna u oficiálních NVIDIA Crysis ovladačů). Bohužel nakonec to dopadlo pomalu tak, že kdo o tom, řekne, že NVIDIA sprostě podváděla, je označen za lháře a upadá v nemilost. Na druhou stranu je nutné dodat, že potom se objevily i další zprávy o tom, že NVIDIA podvádí i jinde, nicméně to se uspokojivě nepodařilo prokázat, ale ani bez pochybností vyvrátit. Presumce nevinny ale v tomto případě platí.   

nvidia-logo-1

   Po utichnutí vášní kolem 8800GTX/2900XT přišla ještě větší tsunami. 8800GT! Bomba maximální a pokud mě paměť neklame, vždy jsem tuto kartu hodnotil vysoko a tehdy jsem ji v superlativech jen a jen doporučoval. Pokud to připadá někomu nestranné, tak opravdu nevím. Jenže pár dní po vydání se o 8800GT nemluvilo jinak, než o nedostupné kartě. Negativní zprávy se jen hrnuly. Prostě NVIDIA tušila možný problém s vydáním konkurenčních ATI HD3800, které velmi překvapily a tak posunula vydání 8800GT dopředu, jenže v té době neměla dostatek vyrobených karet a asi 70 000 kusů bylo jak plivnutí do moře. Konkurenční ATI HD3850/3870 pak sice nezpůsobily stejné pozdvižení, nebyly silnější, ale cenově si stály příznivěji. Zejména HD3850, která vlastně zlikvidovala mainstream a low end, jak jsme ho znali. Bohužel v té době měli pravdu zlý jazykové, kteří jasně vyjádřili obavu, že NVIDIA kromě G92 na 8800GT nebude mít co prodávat. G80 skončilo, ale nic to nemění na tom, že 8800GTX/Ultra je nejúspěšnějším high-end modelem v historii a jsem stále hrdým majitelem jedné z nich.

   Následovala cenová válka mezi 3850/3870 a 8800GT/9600GT. ATI nabízela lepší poměr cena-výkon, jenže cena grafik klesala, a tak pár set korun sem pár set korun tam neznamenalo tolik rozdílu jako v minulosti. Jenže zde už jsme začali mít zlé tušení o tom, že NVIDIA pro nás žádné nové modely v pravém slova smyslu nechystá. Kritika tedy začala být ze strany soudných lidí oprávněnější. Model 8800GTS 512MB, který nahradil výkonem 8800GTX. Ok, stál polovinu toho, co 8800GTX, ale výkon stejný jako rok a něco stará 8800GTX? No nebylo to úplně ono. 9800GTX pak už si kritiku zasloužila ze všech stran. To samé potřetí v řadě jako 8800GTX a 8800GTS? To je vtip? (A nakonec dnes zahraňuje NVIDII kůži v mainstreamu i když se tento vtípek se stejným výkonem jako 8800GTX/Ultra rozrostl do čtvrtého článku - 9800GTX+).  

nvidiageforce

   To už se ale pomalu dostáváme do současnosti. Pět před vydáním velké halo, uměle vyvolané zejména příznivci NVIDIA karet ze strany novinářů, podporování zákulisními informacemi (nic neobvyklého) samotné NVIDIA o tom, jaká bude GT200 bomba. Jenže konkurenční ATI přišla s dokonalým překvapením, které nečekali ani největší optimisti. Pár dní před prvními recenzemi jsem měl jeden z rozhovorů s AMD a samozřejmě HD4000 přišly na přetřes. Dozvěděl jsem se, cituji: „že to vypadá dobře, karty by měly být celkem dobré a dostupnost HD4850 OK s HD4870 je to horší". Žádné velké emoce žádné velké přísliby. Překvapení po vydání HD4000 bylo o to větší. Že se pár dní po vydání GTX 280 a GTX 260 nedalo hovořit o nich jinak, než jako o naprostém propadáku a špatném vtipu, dokládají i mizerné prodeje těchto karet po celý uplynulý měsíc - 3000 prodaných karet on line na severoamerickém trhu, to je vážně bomba. Na druhou stranu to bylo k něčemu dobré. Přesně se ukázalo, kteří lidé jsou fanatickými příznivci NVIDIA, a které weby jasně píší pro NVIDIA s podporou NVIDIA. Jen fanatik do NVIDIA mohl o GTX 280 a GTX 260 prohlásit, že je to dobrá karta. A jen zaujatý nebo podmáznutý novinář je mohl doporučit ke koupi. A to říkám na rovinu a stojím si za tím celým svým svědomím. Za ty peníze to prostě nešlo a člověk z oboru musel vědět, že cena GTX karet musí jít dolů a to o dost. Doporučit tedy ty karty byl naprostý nesmysl a přesně se tehdy ukázalo, které weby objektivní vyloženě nejsou. Pokud tedy dnes někdo o nich hovoří jako o bezkonkurenčních a skvělých, otevírá se mi kudla v kapse. NVIDIA o GT200 schopnostech vědět musela a tak připravila pečlivou marketingovou strategii na tom, že vytáhla věc s názvem CUDA a báchorky okolo.

   A úspěch se dostavil. Valná většina novinářů to spolkla jak malinu a protože sama ví o GPGPU technologích velký kulový (nelze se divit), ale ve své ješitnosti to nepřiznají, přebrala celý marketing NVIDIA se všema nesmysly přímo do recenzí a mýtus užitečné CUDA a spol., kterou konkurence nemá, byl na světě. Bohužel, CUDA není žádná novinka a rozhodně to není nic, co by AMD-ATI neměla. Jen se o tom nehovoří, protože pro běžného uživatele to nemá žádnou využitelnou hodnotu. Tedy snad jedině folding@home projekt. Jenže mnozí nějak zapomněli na to, že AMD-ATI už dávno toto podporují právě aplikací vytvořenou pod podobným systémem jako je NVIDIA CUDA. Berte pak CUDA prostředí jako úžasnou novinku když skoro dva roky po ATI NVIDIA konečně přijde v tomto prostředí s podobnou aplikací jako ATI. Ne vážně, celá GPGPU technologie, včetně PhysX, badaBoom a podobnými věcmi, které dnes posloužily nezaslouženě jako skvělý matoucí marketingový nástroj, je tak složitá záležitost, že skutečně nechápu, proč se o ní mnozí pouští do debaty, když o ní nemají ani páru. Kritika v tomto směru je tedy na místě. Budoucnost možná mají, ale nikoli větší než stejné věci konkurence a nejhorší na tom je to matení zákazníků dnes naprosto neužitečnou věcí ....

HD2900PRO-FireGL

   Samozřejmě nelze nevzpomenout souboj Intel vs NVIDIA a situaci čipových sad. NVIDIA vyhlásila Intelu válku a ta není skrytá. Společnosti NVIDIA fandím v tom, že má pravdu, že GPU je v určitých věcech výrazně lepší než procesor a také ji fandím v tomto souboji proto, že vítám cokoli, co přiblíží konec x86 technologie. Přesto tento souboj NVIDII ubližuje a to zejména proto, že nezná svá omezení. Pustit se Intelem do křížku, když jeho platformu potřebuji k životu? Často pak mluvíme o situaci NVIDIA čipových sad. Ty jsou v těžké krizi, výrobci o ně nestojí. Co tedy o nich napsat dobrého? Napadá mě snad jen zajímavá a jistě užitečná funkce hybridSLI, kdy zátěž přebírá v klidu Integrovaná grafika a grafická karta si dává voraz a šetří energii. Jinak bohužel, kladných zpráv skutečně poskrovnu. Abychom nekřivdili, tak u AMD, kde konečně máme skvělé čipsety, nás AMD napíná delší dobu s AMD790GX. Nicméně AMD čipsety porážejí na své platformě NVIDIA čipsety na plné čáře.



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 370x
Komentářů: 4
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1338x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2214x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1958x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1310x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1296x
Komentářů: 1