Seznamte se s novým členem redakce DDWorld! Aneb věci kolem fotografií a obrázků na webu. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 22 leden 2017
Přejít na obsah
Seznamte se s novým členem redakce DDWorld! Aneb věci kolem fotografií a obrázků na webu.
Nový člen redakce DDWorld aneb co dál?
alt

 

 

 

 

  • Seznamte se s novým členem redakce DDWorld!

                                        Aneb věci kolem fotografií a obrázků na webu.

Doufám, že jste si všimli zlepšující se kvality fotografií v recenzích. Opravdu se hodně snažíme. Do redakce nám přibyl nový a velmi užitečný člen :). Vlastně už několikátý v poslední době. Snažíme se zlepšovat ve všech oblastech toho, co děláme a stále se učíme něco nového. Konkrétně přímo já, který mám na starost finální publikaci a úpravu všech článků, včetně pořízení a konečné úpravy většiny fotografií, které naše články doprovází. Nebudu vám lhát, nikdy jsem na fotografování moc nebyl, bral jsem to jako banální věc a mnoho let jsem to nijak zvlášť neřešil, ani nebyl moc důvod.

Dlouhodobě je náš web zařízený na obrázky o šířce maximálně 550b, které se dají zvětšit jen kliknutím na ně. V době vzniku webu a systému před 11 lety, to bylo dostatečně funkční řešení. Nicméně časy se mění. Rozlišení monitorů roste, a tak poslední dobou sice stále máme fotografie v článcích je o šířce 550 bodů, ale skoro každá jde rozkliknout na výrazně větší rozlišení. V souvislosti s přípravou zcela nového systému a webu, kde už budou fotografie řešeny lépe a běžně budeme používat 1080p velikosti a vyšší, bylo přeci jen nutné řešit jejich kvalitu. Přiznám se, že někteří kolegové v redakci byli výrazně přede mnou se svým vlastním fotografickým vybavením, což mě nakonec donutilo se tím také zabývat. 

V té souvislosti jsem zjistil, že má fotografická (alespoň ta digitální) minulost není zrovna bohatá. A dokonce ji mám stále celou doma :). Pokud vás tedy zajímá, s čím za dnes 11 letou historii DDWorld.cz vznikaly fotografie do testů a recenzí, tak malá výprava do minulosti …

  • Digitální fotografická historie DDWorld.cz

Ač se to nezdá, DDWorld.cz je tu už od roku 2006! Někteří asi víte, že je to fakticky můj první osobní web, který jsem s několika kolegy-kamarády založil, protože už nás nebavila tehdejší bída českých IT webů, kde kvalitních a hlavně praktických testů hardware ubývalo a mnoha výsledkům se navíc nedalo věřit (jak jsme si následně v praxi ověřili vlastním testováním). A tak jsme začali s vlastním zkoušením věcí v praxi, co by uživatelé a o 11 let později jsme tu stále, silnější než kdy dříve s možnostmi otestování téměř čehokoliv, díky přímé oficiální podpoře ze strany téměř všech špičkových výrobců. Na druhou stranu stále se držíme stejného konceptu uživatelského testování a testy podle krabic, bez vyzkoušení samotného produktu v praxi a manipulování s výsledky necháváme na jiných. U nás každý produkt podrobíme důkladnému, nikoliv jen laboratornímu, ale hlavně praktickému testování. K tomu patří i pořizování pokud možno maximálně vypovídajících a zajímavých snímků testovaných produktů, které už od začátku mám na starosti téměř výhradně já osobně. DDWorld.cz jsem tak začal na tomhle:

Olympus FE 120, tedy klasický kompakt, který byl v té době skvělým z pohledu poměru cena-výkon mez levnými digitálními fotoaparáty. A asi víte, jak na DDWorld.cz máme rádi ten poměr cena-výkon ;). Tenhle foťáček měl slušných 6MP a malinkatý 1,8“ display. Fotografie měly originální velikosti 2816 x 2112. Ve své době stál 250 dolarů, což tehdy bylo něco kolem 5 tisíc. Nicméně v té době šel vývoj digitálních kompaktních fotoaparátů rychle vpřed (asi jako vývoj fotoaparátů v mobilních telefonech pár let zpátky). Takže jsem už ke konci roku 2007 upgradoval.

Opět jsem hledal něco zajímavého s výborným poměrem cena-výkon. Volba padla na Fuji FinePix F40fd. Můj asi vůbec nejvíce a nejdéle zatím používaný fotoaparát, se kterým jsem mimochodem sjezdil i pořádný kus světa. Měl mnohem kvalitnější kovové tělo, 8,3Mpx, 3x optický zoom (36-108) ISO až 2000, podporovat SD karty a potěšil i větší 2,5“ pěkný display. S tímhle jsem vydržel hodně dlouho. Od roku 2007 až do roku 2013.

Roce 2013 ale přišel BenQ se svým ultrazoom kompaktem GH800. To byl pořádný upgrade. Kromě 18Mpx CMOS snímače má i parádní optiku s 36x zoomem a stabilizací, který se mi v praxi hodně osvědčil na výletech po Americe. Tenhle fotoaparát dokázal ostřit a přibližovat věci jak dalekohled :). Skvělou věcí na něm byl i vyklápěcí display. Pořád to je digitální kompakt a přeci jen ten snímač svou kvalitou té optice úplně nestačil. I tenhle fotoaparát měl skvělý poměr cena-výkon, kdy stál něco přes 5 tisíc korun a dělal skvělou službu.

Nicméně přeci jen si nešlo nevšimnout, že požadavky na kvalitní fotografie ve vyšším rozlišení už se zvyšovaly a mě osobně už se přestávaly fotografie testovaných produktů, které jsem s tím dělal, líbit a musel jsem se v Photohopu hodně snažit, aby to alespoň trochu vypadalo.

  • Rok 2016, aneb dobře … budu to dělat pořádně.

Loňský rok byl zlomem, kdy už se ke kritice mého „fotografického nezájmu“ přidala i řada spolupracovníků v rámci DDWorld.cz. Někteří si navíc pořídili mnohem lepší vybavení a jejich fotografie (jejich technická kvalita) byla poslední kapkou. Pravda, je celá řada webů, které dělají mnohem horší fotografie a také na to kašlou, ale vždy jsme se na DDWorld snažili dělat věci stylem: „když už, tak pořádně“.

Takže jsem nejdříve během roku 2016 pořídil konečně pořádné fotografické osvětlení. Žluté světlo 500W halogenové stavební lampy, kterou jsem před lety ukořistil v jednom hobymarketovém výprodeji, jsem vyměnil za regulérní foto-světla s 5500K zářivkovým světlem. To samo o sobě hodně pomohlo, i když jsem stále fotil s BenQ GH800. Začal jsem tedy pokukovat po něčem lepším a objevovat svět fotoaparátů a zrcadlovek :). V průběhu roku se kolega Honza Belka rozhodl mě s tím trochu pomoci (protože jsem se nemohl rozhodnout) a ujal jsem se jeho staršího Canon EOS 650D se setovým objektivem 18-55mm. K tomu jsem si pořídil ještě 50mm s lepší světelností objektiv, který se skvěle hodí na spoustu focení.

Po 10 letech focení na kompakty pro DDWorld.cz, jsem se učil se zrcadlovkou a zjistil, že o focení vlastně nic nevím :). Posledního půl roku se tak intenzivně v praxi seznamuji s věcmi, jako co je to vlastně to ISO, pro mě stále záhadná expozice a co mám dělat se závěrkou a tak dále. Nebudu zde radši prozrazovat, jak dlouho mě trvalo, než jsem přišel na to, jak s tím vším udělat alespoň trochu ostrou fotku, nemluvě o fotografiích s ostrým popředím současně i pozadím a dalších věcech, kvůli kterým jsem byl v posledních týdnech a měsících zdrojem všeobecného pobavení ze strany fotograficky zkušenějších kolegů. A učím se pořád, na Youtube sjíždím tutoriály všeho druhu a hned zkouším v praxi. Přesto mě to nedalo a rozhodl jsem se nakonec zainvestovat do pořádného vybavení, i proto, že připravujeme další věci v rámci tvorby a vývoje DDWorld.cz, které se také musím ještě naučit.

Takže je na čase vám představit nového člena redakce … :)



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 230x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 695x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2784x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1320x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1193x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1883x
Komentářů: 1