MAFIA Definitive Edition – RECENZE hry a TEST výkonu CPU a GPU – solidní remake české klasiky Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Čtvrtek, 01 říjen 2020
Přejít na obsah
MAFIA Definitive Edition – RECENZE hry a TEST výkonu CPU a GPU – solidní remake české klasiky
Benchmark hry a technické zpracování
Závěr a hodnocení

 

  • Závěr a hodnocení

Asi každý z nás, kdo má rád původní hru, tak byl z oznámení REMAKE v podobě MAFIA Definitive Edition, trochu nejistý. Přeci jen klasika je klasika a jsou případy, kdy tvůrci předělávek zničili, co se jen dalo. Rád tedy hlásím, že v tomto případě se věci povedly!

Nevím, do jaké míry se na tom podepsal fakt, že na REMAKE se pracovalo v ČR, a tedy i řada českých vývojářů, každopádně MAFIA Definitive Edition není zpackaná! Naopak podle mě docela překvapivě, ačkoliv celá hra musela do nového engine vzniknout vlastně od píky znovu, tak prakticky všechny hlavní prvky originálu zůstaly zachovány, včetně celkového dojmu ze hry. Jen se na ní teď dobře kouká.

Ano, pár změn se odehrálo. Příběh je drsněji zpracován, některé postavy jsou výrazně změněné, ale podle mě jsou o kousek lepší, než v originálu. Dokonce i tvůrce původní MAFIA, tedy Daniel Vávra, který se na nové verzi nijak nepodílel, si hru zahrál a nenadával na ni zase tak moc :). Upřímně se nedivím, protože si myslím, že se tvůrci REMAKE drželi toho originálu možná až zbytečně moc. Obsahuje skoro stejné nedostatky, kdy největším je to trestuhodné nevyužijí otevřeného světa a parádního prostředí, aut atd. I nová hra vůbec nedává důvod, proč se potulovat a objevovat. Prostě jen jdete mise za misí, jako v původní hře. Bohužel v téhle nové verzi se pár vedlejších misí vůbec neobjevilo (hlavně kolem aut), což, je škoda.

Na rovinu si myslím, že když už si tvůrci dali tu velkou práci udělat vlastně celou hru znovu v novějším engine, tak proč z toho neudělali více než jen technicky náročnější REMASTER? Proč to prostě není víc REMAKE? Ten použitý herní engine totiž ve třetím dílu MAFIA, má možnosti jako vedlejší mise, možnosti využití toho parádního velkého herního prostředí. Ale ne, kromě pár sběratelských předmětů a odemčení těch parádních aut, není prostě žádný důvod se po tom městě a okolí procházet. Je to podle mě škoda, že i v tomhle ohledu se tvůrci REMAKE drží „kvalit“ originálu, který měl úplně stejnou chybu. Ale době, kdy vyšla první MAFIA se to dalo pochopit. Ale dnes, když ten nový herní engine navíc má všechno, co je třeba, tu hru doplnit a udělat z toho REMAKE s většími možnostmi a rozšířeními herního obsahu?

  • Závěr

Celkově je ale myslím dobře, že tenhle REMAKE vznikl. První MAFIA je pořád velmi dobrá hra, což má mnoho lidí teď šanci objevit. Pochybuji prostě, že by původní verze, dnes dokázala široké masy zaujmout. Já jsem si tak s velkou chutí střihl hru, kterou jinak dobře znám. A ta grafika prostě dělá hodně. Mohlo to být ale ještě lepší, speciálně když uvážíme, kolik práce dalo překlopit tu starou hru do zcela odlišného engine a výrazně lepší grafiky. Nicméně zase je pravda, že existuje tolik remake filmů i her, které jsou kritizovány za to, když nectí originál a dopadly tak katastrofálně, že tady se raději sázelo na jistotu. A přes tu modernější grafiku, technické zpracování a všechno kolem toho, si MAFIA Definitive Edition zachovává indentu, atmosféru i styl originální verze hry. V mnoha věcech až překvapivě hodně. Ale v mnoha věcech možná až zbytečně moc.

Celkově je to pořád skvělá hra, teď i v modernějším kabátku, což je zásadnější, než si mnozí připouštějí. Osobně tedy mohu rozhodně doporučit pro všechny, speciálně pro ty, kteří třeba původní MAFIA nikdy nehráli. Mě osobně jen mrzí, že stejně jako první díl ve své době nevyužil plně potenciál prostředí, tak právě i v tomto nový REMAKE přesně kopíruje originál. A tak také svůj potenciál viditelně zdaleka plně nevyužívá :).

Hodnocení: 82/100

Hra odehrána na sestavě:

  • Procesor: AMD RYZEN TheadRipper 3960X (24jader/48vláken)
  • Základní deska: ASUS ROG Zenith X399
  • Grafická karta: Gigabyte AORUS RX 5700 XT 8GB Gaming OC PCIe 4.0
  • SSD: Gigabyte AORUS Gen4 2TB SSD PCIe 4.0 NVMe
  • RAM: Kingston HyperX Predator 4x 8GB DDR4 3200MHz
  • OS: Windows 10 PRO 64-bit
  • Monitor: BenQ 32“ BL3200 3840x2160 IPS

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům a za poskytnutí hry dělujeme společnosti CENEGA:


 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
FabledWarrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hmmm... 2020-10-02 05:51:28

Napsal jsem to už pod video s trailerem, ale napíšu to i sem:

Původní Mafii jsem dohrál asi tak 50x a i když už je to pěkných pár let, stále ji mám v živé paměti.
Samozřejmě jsem si proto nemohl nechat ujít remake a hned v pátek jsem se vrhnul do hraní.
Co k tomu říct, grafika je celkem pěkná, rozhodně krok dopředu, ale co mi celkem vadilo bylo to, že jsem v podstatě nerozeznal různá auta od sebe. U původní Mafia člověk už pomalu na dálku poznal, které auto se k němu blíží... co to je za typ atp... Teďka mi přijdou ta auta v podstatě stejná, jen mají jiné parametry. Dále teda již zde zmiňovaná navigace pomocí cedulí ... fakt mi to nepřijde jako nejlepší řešení... člověka to město pak nenutí si ho zapamatovat.
Co se postav týče... tak mi nějak nesedí Paulie... v původní mafii to byl takovej vtipálek a drsnej Mafián a byla s ním sranda. Ten novej mi přijde trochu jako psychopat, co se snaží na toho vtipálka hrát, ale moc mu to nejde.
Větší prostor pro Sáru je fajn, konečně se člověk taky trochu dozví jaká je... Cyhtrá a vtipná ženská.. super.
Sam ten je asi furt stejnej.
Co mi ale dost chybělo byly mise pro Lucase Bartoneho.. proč tam chybí? Celkově se ta hra dle mého dost zkrátila.
Chybí mi některé legendární hlášky a co se podle mě fakt nepovedlo byl ten konec. Ten přepracovaný rozhovor mezi Tomem a Samem je úplně tragickej a zdaleka není tak srdceryvnej jako ten původní. Stejně tak poslední scénka se zabitím Toma... ta scénka je sice furt stejná, ale v původní Mafii Tom vypráví o tom, jak to vlastně celé posral, protože chtěl mít víc... Prostě konec, u které se člověk zapřemýšlí nad tím, co se vlastně stalo a co si z toho může vzít i do reálného života. V remaku se dozvíme jak je je nejdůležitější na světě rodina... Opravdu nápaditý konec .

Takže opravdu nesouhlasím s tím, že přepracovaný závěr je lepší
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-02 07:13:35
avatar
Jak to tak čtu, tak mi přijde, že nás čeká minimálně jedno DLC...
Chybějící obsah při vydání je něco co měla už původní Mafia 2.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-02 07:26:07
avatar
V textu u performance se píše , že to zvládá dobře i RX Vega, ale žádná není v tabulce je to záměr nebo šotek?
n3v3r3k [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-02 08:37:49

Vegu mám, hraju to v qhd vše na full q fps okolo 55fps.
GiGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-02 07:42:13

No ta 5500XT teda vykon nic moc, cekal bych lepsi hodnoty nad moji stredovekou 580....
Tu hru si koupim az bude hnusne, ale jestli je jednodussi nez 1, bude to nuda
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-02 12:48:11
avatar
A můžu se zeptat, proč bys něco takového čekal? :-O
Vždyť téměř všude jinde mají ty karty výkon skoro stejnej.
Bartt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-02 08:52:17

Proc PC verze nema krabicku?!
daret [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - GTA vs. Mafia 2020-10-02 09:44:19
avatar
Len drobna pripomienka k
"Hra z roku 2002 výrazně předběhla svou dobu, kdy nabídla úžasně provedený velký otevřený svět, propracované automobily atd., tedy zásadní prvky velkých otevřených her o mnoho let dříve, než se něco v podobné úrovni objevovalo v „GTA“ hrách všeho druhu."

"v „GTA“ hrách všeho druhu." posobi akoby tu bola skor Mafia nez GTA, ale GTA3 vyslo v roku 2001. Nehovorim, ze je to klon, sice vyslo o rok skor, pracovat na tom museli oba timy paralelne uz dlhsiu dobu. Rozhodne sa neda povedat, ze by priniesla nove prvky o "vela rokov skor".

Co sa tyka hernych prvkov (kradnutie aut, prepracovane mesta, ...) to uz definovali 2D hry GTA1 a 2. GTA 3 to vlastne preniesla do 3D.

Kazdopadne Mafia bola super hra, este si pamatam ako som mal problem to rozbehat na svojej sunka a bol som rad ked to islo 20-30 FPS
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-02 10:49:33
avatar
myšleno bylo kvalitou toho propracování, GTA3 bylo mnohem "jednodušší" ...
Mr.Paul [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-02 10:51:59
avatar
https://www.youtube.com/watch?v=PNS8hC2gDIs opravdu povedlo? nevím nevím, já souhlasím s videem
Kadli [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Prvni dojmy (ceka me mise Rads 2020-10-02 17:45:32

Zatim stale hraji, ale vcera kdyz sem odjel zavod tak sem si rikal WTF? Co to bylo?

V pulce druhyho kola napohodu prvni a pak vklidu dojeto na prvni pokus ....

Zavod me osobne hodne zklamal cekal sem vyzvu a misto toho sem to proste jen odjel a hotovo.

Jizdni model je sice zabavnej, ale pro cloveka co dohral puvodni Mafiu xkrat (schvalne sem ji hral pred vydanim remaku) tak sry, ale s originalem se to nemuze merit.

Pestni souboje jsou o dvou tlacitkach levej alt + q,q,q a dorazit q a hotovo muze jit dalsi (nejvic to je videt v misi Sara)

Uvidim jak to bude dal. Hraju na Klasickou uroven. Tot zatim moje dojmy.
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-04 11:40:23

Závod zkrátili z 5 na tři kola + každé kolo skriptovaně první nabourá do mantinelu (první klopená, Sko, a poslední klopená). Ale někomu to i tak dělá problém na klasickou obtížnost.

Pěstní souboje mohli dát na myš (místo Q z gamepadu).
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-02 18:33:57

"Na rovinu si myslím, že když už si tvůrci dali tu velkou práci udělat vlastně celou hru znovu v novějším engine, tak proč z toho neudělali více než jen technicky náročnější REMASTER? Proč to prostě není víc REMAKE? Ten použitý herní engine totiž ve třetím dílu MAFIA, má možnosti jako vedlejší mise, možnosti využití toho parádního velkého herního prostředí. Ale ne, kromě pár sběratelských předmětů a odemčení těch parádních aut, není prostě žádný důvod se po tom městě a okolí procházet."
-----------
Za mě teda mi vedlejší mise nevadí, ale musí mít nějakej smysl. V Mafii III mi lezlo krkem, jak byla odfláknutá. 9x dokola jste dělali pořád to samé a pak zabili hlavního bosse a hra skončila a to jsem si řekl, ještě že, protože mi to už lezlo na nervy. Žádná invence, ani nápaditost, pořád stejné mise dokola. Naopak v Mafii III ty tři DLC přinesly úplně suprové příběhy a mise, takhle kdyby udělali celou hru, tak je to pecka!!

Takže radši, ať je tam nějaký kontinuální příběh a mise jsou vlastně tím příběhem, byť za cenu absence nějakých vedlejších misí, protože je to pořád lepší, než z toho mít kolovrátek ala Mafia III
Dejvid [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Volant 2020-10-03 09:31:05

Mám dotaz, využívá ta nová Mafia volanty? To by mě zajímalo i u remasteru druhého dílu. U té staré to hodně vylepšilo zážitek ze hry. A když jsem v Mafii II musel ovládat auta na klávesnici, byl jsem zklamaný.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-03 15:52:04

Předevčírem jsem dohrál GTA5, které dávali před časem na Epicu zdarma. Měsíc jsem se teď úžasné bavil s Trevorem. Mafie to bude mít těžké. Na druhou stranu je to poslední hra,kterou jsem před 17 letou přestávkou bez PC her hrál. Takže se těším.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - nic velkého 2020-10-03 11:48:47

Úplně by stačilo zaplnit mapu pouličními závodními okruhy včetně využití motorek. Dále pak nějaké to Ai na opuštěných místech, kde by se je dalo překvapit. Taxikaření, rozvoz žrádla.. prostě primitivní DLC které by tomu velkému prázdnému prostředí rozhodně pomohlo.
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-03 23:59:40
avatar
sry ale tohle originalu nesaha ani po kotniky... pribeh je otresne predelanej, jizdni model je totalni shit, ending je uplne wtf dafuq... original sem hral asi bambilionkrat a i si ho i tedka obcas zahraju... tohle sem dohral a smazal a uz to nikdy nenainstaluju... jo dabing je kvalitative trosku vys, ale jinak hruza...
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-05 12:47:27

No nevím. Chybí hlášky, chybí hudba, auta jsou všechna copy/paste ... té hře úplně zmizela duše, atmosféra. Čas hry je naháněn v podstatě jen nesmyslnými honičkami s policií, kde využíváte rozmístěné body na mapě s nástrahami a výslednými cut scénami. Některé mise jsou pak ohlodané.
Někde máte v autě autoaim a neomezené střelivo, takže se vyplatí před vystoupením počkat v autě, všechny postřílet z auta a pak teprve vylézt.
Střelba je pak naprostý vrchol trapnosti s jejich kombinací kolečka a crosshairu, plus ten nesmysl jak si pohazuje ty molotovy jako nic kamkoli a kdykoli ze krytu, kdy soubojový systém předělali za schovávačku.
Konec naprosto nesmyslně předělali, že postrádá původní poselství.
Plus v CZ nedodělávky typu anglické zprávy v rádiu, protože k rádiu nikdo neudělal titulky, tak není ani dabing.
Obecně tam toho chybí strašně moc. Z toho, co bylo v původní Mafii, zbylo jen takové bezduché torzo, které postrádá víc věcí, než kolik nové zpracování nabízí.

Z původní Mafie, která pohřbila soudobé GTA udělali v podstatě takové demo současného GTA. Za mne je ta hra celkem zklamání.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-08 17:55:18

Tak u Epicu někomu došlo, že 10€ není 200Kč, ale díky nevýhodnému kurzu koruny 270Kč. Původní cena 999, ale zůstala. Takže dnes Mafia na Epicu pořízena za 729Kč.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-08 18:18:36
avatar
nic
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-13 23:46:46

Za 2 večery jsem měl odehráno víc než třetinu hry. Musím zvolnit, tak teď jedu raději FIFU. Puvodni Mafii jsem hrál před 18 lety a tehdy to prostě byla nejlepší hra všech dob. Teď hrají Remake po dohrání GTA5, takže mi logicky tak dokonalá (the best of all times)nepřijde. Ale pořád je to skvělá hra. A ačkoliv na tom nejsem s Angličtinou nějak tragicky, tak ten česky dabing je prostě super. Jasně, není tady s čím poměřovat, je to jediná hra s dabingem. Ale je to opravdu super.
Orgic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Windows 7 2020-10-20 16:44:21

V recenzi je napsáno, že "Hra běhá i na starých Windows 7, podporuje totiž pouze DirectX 11.", můžete to někdo potvrdit? V oficiálních systémových požadavcích jsou jako minimum uvedeny Win 10.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
MANDALORIAN se připomíná druhou řadou!
MANDALORIAN se připomíná druhou řadou!Úterý, 20 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 149x
Komentářů: 0
Nové nejrychlejší auto světa jelo 532 km/h po dálnici!
Nové nejrychlejší auto světa jelo 532 km/h po dálnici!Pondělí, 19 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 857x
Komentářů: 7
Funkční světelný meč prořeže i ocel!
Funkční světelný meč prořeže i ocel!Neděle, 18 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2092x
Komentářů: 6
Vyšlo Torchlight III – je to neuvěřitelně nudná hra!
Vyšlo Torchlight III – je to neuvěřitelně nudná hra!Úterý, 13 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1745x
Komentářů: 3
Need for Speed: Hot Pursuit REMASTERED – nová grafika
Need for Speed: Hot Pursuit REMASTERED – nová grafikaPondělí, 05 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2463x
Komentářů: 11
Mafia: Definitive Edition – jak se povedl remake?
Mafia: Definitive Edition – jak se povedl remake?Pátek, 25 září 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 3420x
Komentářů: 20