Recenze: Dawn of War II: Retribution – poctivý datadisk překonávající původní hru pro originální RTS Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 01 květen 2011
Přejít na obsah
Recenze: Dawn of War II: Retribution – poctivý datadisk překonávající původní hru pro originální RTS
Technické zpracování
Hodnocení

 

 

  • Hodnocení

Když to vezmu kolem a kolem, tak RTS podobného typu normálně příliš nehraji, z těch posledních mě bavil akorát Lord of Rings BoM. Stylizaci nabušených hrdinů v brnění, ve kterých by se nemohli reálně ani postavit, také moc neuznávám. A stupidní příběh a rádoby hrdinské řeči a sáhodlouhé proslovy od postav, které inteligenčně vypadají schopné akorát tak dýchat, také příliš neimponují. Hra má navíc zastaralé grafické zpracování, i když to nakonec vypadá docela živě a fyzika skrze HAVOK docela ujde. Škoda, že to nejede pořádně v Eyefinity.

Jenže se musím přiznat, že mě tenhle datadisk docela slušně zabavil. Po zklamání z několika her v poslední době, je to příjemné překvapení a příjemné zahrání. Když si skutečně uvědomíme, že tohle je jen datadisk za cenu nějakých 700 korun, který nabízí dobrých 40 hodin herního času v singlu, díky různým frakcím a bůhví kolik v MP (který nehraji z časových důvodů), je to hra více než slušná.

Jako velmi dobrý nápad působí RPG prvky a možnosti volby taktiky před i během boje. Vůbec taktizování s různými druhy jednotek a obkličování početně silnějšího nepřítele je na vyšších obtížnostech skutečně výzvou a herní dobu slušně natáhne. Tvůrci dokázali vypilovat herní principy hodně vysoko, i když pořád je co vylepšovat, patří díky tomu tato hra ke špičce RTS žánru. Kolega, který hrál i původní hru navíc tvrdí, že tento datadisk je i lepší než celá původní hra, a to je co říci.

Uvidíme, zda tvůrci zapracují na další hře z prostředí WarHammer a k propracovaným herním prvkům dodají i moderní grafický kabátek. Rozhodně by si to hra zasloužila. U nás díky společnosti Comgad vyšla hra v české lokalizaci v podobě titulků, jež určitě přijdou některým vhod.

 

  • Závěr

 Dawn of War II: Retribution je datadisk, který předvádí, jak se mají datadisky dělat. Je samostatně spustitelný, servíruje rozsáhlou kampaň, několik hratelných frakcí včetně jedné nové, dlouhotrvající hratelnost, vylepšené herní prvky a v podstatě překonává kvality původní hry. Je prostě vylepšením ve všech ohledech a to za velmi slušnou cenu!

Pro fandy podobného stylu rozhodně hra, kterou si nesmí nechat ujít. Doufejme, že do hypotetického Dawn of War III chystají autoři také nový grafický engine, který by hru spolu s větším propracováním RPG prvků, katapultoval rovnou na absolutní špičku akčních RTS. Jinak je tento datadisk příjemným herním překvapením i pro hráče, který svět WarHammeru příliš nenavštěvuje.

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Borgi* [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-02 00:29:54
avatar
Jediné mínus, které bych dal je, že zmizelo stavění budov oproti jedničce. Grafika vypadá na dnešní dobu stále dobře, taky je to jen 2 roky co vyšel DoW 2 a nový engine by byl nerálný, o to víc, když je Retribution druhý datadisk, eyefinity je u tohoto typu hry stejně k ničemu, stačí širokoúhlý monitor .
GRNDL [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-02 12:14:47
avatar
Já DOW2 retribution hrál vlastně už jen z povinnosti. Moc mě to nenadchlo, nového systému nakupování jednotek během mise jsem nevyužil - nebylo proč. Ovládat pečlivě těch pár hrdinů stejně vyžadovalo skoro celou moji pozornost. Navíc když jsem ke konci hry zjistil, že si je můžu nechat "beztrestně" pomřít, což jsem díky absenci hvězdiček a vůbec díky absenci tlaku na hráče z původní dow2 tak nějak tušil, tak se herní zážitek ještě zmenšil. U původního DOW2 jsem se hodně snažil aby mi nechcípla ani jedna jednotka, abych měl co nejlepší hodnocení a abych si vysloužil ještě jeden výsadek během svého kola a získal tak výhodu. Tady to chybělo a celé se to smrsklo na procházení území s pár nesmrtelnými jednotkami. A taky mi chyběl plnohodnotný Jumpsquad.

Celkově hodnotím hru jako krok zpátky, za ty peníze nakonec nic moc, teoreticky sice slušná herní doba, ale rozhodně nemůžu říct, že by to byla nějaká extra zábava. (hodnotím singleplayer na multi zatím nebyl čas) Osobně bych to zařadil jako méně povedený datadisk, taková dark crusade byla o dost víc inovativní.
rookie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - kontrolna otazka 2011-05-02 12:58:46

A na akej obtiaznosti si to hral, ked si mal "nesmrtelne" jednotky ?
GRNDL [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-02 21:17:17
avatar
samozrejme nejtezsi jako u vsech (tedy vetsiny) strategii Ale DOW hraju celkem casto, takze mi to jde... Chaos rising byl podle me o hodne vetsi zabiracka.

Ta nesmrtelnost byla narazka na moznosti ozivovani a az prehnane moznosti healovani. To ze jednotky neumiraly neznamena, ze temer permanentne nebyly na pokraji smrti. Ale ovladat ctyri vojaky (ani ne druzstva!) je vazne jednoduche a kdyz clovek neni v casove tisni tak jde vsechno snaz... jinak tahle poznamka se tyka hlavne kampane za marinaky a orky. Za Imperial guard a tyranidy uz se to tak moc hrat nedalo a hral jsme to i na nejakou lehci obtiznost, protoze me hra uz nebavila ale chtel jsme mit odehrano. Jejich kampane si ani moc nepamatuju, ale jednotky uz jsem si tma obcas koupil. Kazdopadne i tak je puvodni srovnani platne, protze driv byla kampan jen za Blood ravens, takze srovnavam co slo s jednotkami predtim a co s nimi jde ted. Vazne mi prislo, ze u predchozich dilu byl hrac nucen zaujimat strategicke pozice, kryt se co nejvic, peclive volit zbrane pred bitvou podle nepritele, peclive casovat utoky jednotlivych druztev - grant, skok, rychle stahnout pres "X" a pak hned poradny suppresion fire od zbytku jednotek ted to nejak nebylo treba :/ a taky mi prislo ze mapy jsou desne naskriptovane, takze po vycisteni jedne oblasti jsem mel klid a nemusel se bat protiuotku...
dej.vid [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-02 13:08:41
avatar
Dark crusade je výbornej datadisk, sem tam si ho eště rád zahraju
dej.vid [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-02 13:08:02
avatar
Stylizaci nabušených hrdinů v brnění, ve kterých by se nemohli reálně ani postavit, také moc neuznávám. A stupidní příběh a rádoby hrdinské řeči a sáhodlouhé proslovy od postav, které inteligenčně vypadají schopné akorát tak dýchat, také příliš neimponují.
DD to co si ted popsal je jedna z těch věcí co se mi (a nebudu sám) na warhammeru tolik líbí
Borgi* [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-02 13:25:49
avatar
Proč by se nemohli v takovém brnění postavit? Už teď je vyvinutý High Power Militar Robotic Exoskelet, stačí dokola namontovat plechy a máte brnění jako ve Warhammeru

Odkaz - Odkaz
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-02 14:01:34
avatar
Kus těch brnění ve hře taky jsou exoskelety (jako v jedné nejmenované hře končící na *Craft ehm).

Jinak dost z těch maníků nejsou lidi i když tak třeba vypadaj.

http://www.gamepark.cz/warhammer_40_000_ve_svete_her_521721.htm

Vyjímečně dobrej blog článek o WH40K. Je dobré něco maličko vědět o světě téhle hry.. Už proto, že z ní vznikla spousta dalších světů a her. Včetně jedné z nejhranějších MMORPG.
rookie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-03 10:14:39

DD asi nevie, ze marinaci z WH40k su geneticky vyslachtene bojove stroje, ktore unesu taketo brnenia aj bez podpory hydrauliky
dej.vid [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-08 12:54:19
avatar
přesně tak sou to potomci samotného císaře který byl spíš něco jako bůh než člověk
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-02 14:56:08
avatar
Já nevím nikdy sem ji nepřišel moc na chuť,tak nějak inklinuji k jiným tématům ale rozhodně není špatná,ba naopak akorát mně nevzala.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-02 21:28:31
avatar
Nevim, nevim, ale doma mi to v pc neskonci.
rookie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-03 10:20:46

u mna ano, RTSky od Relicu su vysoko hratelné dynamicke hry, radost ich ovladat, skvela zabava aj single aj multak,
treba skusit a nenechat sa odradit divnym komiksovym scifi svetom WH40k
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
MANDALORIAN se připomíná druhou řadou!
MANDALORIAN se připomíná druhou řadou!Úterý, 20 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1410x
Komentářů: 4
Nové nejrychlejší auto světa jelo 532 km/h po dálnici!
Nové nejrychlejší auto světa jelo 532 km/h po dálnici!Pondělí, 19 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 2052x
Komentářů: 10
Funkční světelný meč prořeže i ocel!
Funkční světelný meč prořeže i ocel!Neděle, 18 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2626x
Komentářů: 7
Vyšlo Torchlight III – je to neuvěřitelně nudná hra!
Vyšlo Torchlight III – je to neuvěřitelně nudná hra!Úterý, 13 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1964x
Komentářů: 3
Need for Speed: Hot Pursuit REMASTERED – nová grafika
Need for Speed: Hot Pursuit REMASTERED – nová grafikaPondělí, 05 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2639x
Komentářů: 12
Mafia: Definitive Edition – jak se povedl remake?
Mafia: Definitive Edition – jak se povedl remake?Pátek, 25 září 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 3518x
Komentářů: 20