The Last of Us Part I – TEST výkonu GPU a CPU a RECENZE hry aneb smrt 8GB grafických karet? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Sunday, 09 April 2023
Přejít na obsah
The Last of Us Part I – TEST výkonu GPU a CPU a RECENZE hry aneb smrt 8GB grafických karet?
Technické zpracování a TEST výkonu GPU a CPU
Závěr a hodnocení

 

  • Závěr a hodnocení

Vydání The Last of Us Part I se SONY příliš nepovedlo. Což je nevítaná změna po celkem zdařilých portech předchozích SONY exkluzivit. Tahle je přitom nejmladší, ve smyslu že originálně verze REMAKE hry vyšla na PS5 teprve v druhé polovině 2022, takže PC verze byla vyvíjena současně s ní. Nechápu, jak SONY mohlo dopustit vydání hry ve stavu, v jakém vyšla, protože i nejzákladnější testování před vydáním by ty velké funkční problémy odhalilo. Je sice skvělé, že během necelých 14dnů dokázali tvůrci hru opravit, a od verze 1.0.2.0 se kterou jsme testovali a hráli, se zdá být vše v pořádku, ovšem považuji za velké selhání na straně managementu, že to tak nebylo od začátku. Někdo zjevně neodvedl práci, kterou měl. A vydávání rozbitých her není prostě v pořádku.

V současné verzi The Last of Us Part I je zde stále pár drobností, například pády hry apod. které by potřebovaly ještě vylepšit, ale už to není nic zásadního, šlape to slušně. Tedy pokud máte výkonný HW. Asi nejvíce tak dá zabrat celková optimalizace hry, kdy s ohledem na to, jak hra vypadá, což je maximálně lehký nadprůměr dnes, je extrémně HW náročná. Když srovnám kvalitu vizuálu s UnrealEngine 5 nebo iD engine, tak není pochyb o tom, že použitý Naughty Dog Game Engine je skutečně mizerný technický základ. Bez urážky. Za problém ovšem nepovažuji ty vysoké nároky na grafickou paměť, jelikož to není případ jen této hry. Tvůrci her už delší dobu říkají, že 8GB je příliš málo a 12 spíše 16GB považují za rozumné minimum na grafické kartě a ani to nebude stačit. Některým výrobcům grafik však přišlo i v končící generaci poměrně výkonných (a poslední 2 roky velmi drahých) karet rozumné, dávat jen 8GB (RTX 3070) nebo 10GB (RTX 3080) paměti. Bylo a je to pro ně výhodné! Tyhle drahé grafiky velmi rychle zastarají kvůli malé paměti, a hráči si tak musí jít koupit novou kartu dříve. Není to prostě chyba, byl to záměr. Rostoucí nároky her nejsou překvapení ani tajemství.

Tolik tedy k technickém aspektům The Last of Us Part I. Vizuálně celkově lehce nadprůměrná hra, ale jen v nejvyšších detailech, kdy pokud nemáte kartu s 12 spíše 16GB paměti, tak se musíte smířit s výrazně horší vizuální kvalitou. Naštěstí není příliš důvod hru provozovat na více jak 60FPS, protože herně tady moc hraní a hry vlastně ani není.

Tohle je pro mě asi největší překvapení. The Last of Us Part I je spíše interaktivním seriálem než hrou. Té hry je tady zatraceně málo. A to málo, co při hraní děláte je absolutně základní, nijak objevné a vlastně ani moc zajímavé. Jako hra je to přinejlepším úplně průměrný dnes už rozhodně podprůměrný titul. A upřímně řečeno se mě nelíbí. Byla to nuda, kdy to hlavní je zde ten příběh. A i ten se mě nezdá příliš „dobrý“. Ani jedna postava mě absolutně neoslovila, všichni jsou sobečtí, zloději, vrazi a naprosto nesympatické postavy až totální lidský odpad. Chápu s ohledem na prostředí a události o kterých hra vypráví, to dává určitě smysl, ale pro mě jako fandu velkých silných pozitivních příběhů a postav, je tahle hra absolutní utrpení. Speciálně když vím, o čem je přímo těsně provázaný druhý díl, který nás na PC teprve čeká (a nevyhnutelně dorazí spíše dříve než později).

Jako hráč také nemáte absolutně žádnou kontrolu nad stupidními akcemi a rozhodnutími jednotlivých postav, což je problém hlavně druhého dílu (ale nechci dělat spoilery). Nicméně už u PART 1 budete skřípat zuby nad některými věcmi, které vaše herní postavy předvádí, nemáte šanci jim v tom zabránit, a musíte se jich aktivně zúčastnit. Ale věřte, že druhý díl je v tomhle ještě mnohem horší. A je zde důvod proč se ho obávají HBO tvůrci a seriálové zpracování PART 2 budou natahovat. Faktem prostě je, že třeba hlavní postava Joel, je ohavný nesympatický člověk, Ellie na tom není o moc lépe, jen to lépe maskuje a zatím plně neprojevuje s ohledem na svůj věk. A zbytek postav je podobná, ne-li většinou ještě horší. Skutečně apokalyptická vize možné budoucnosti, kdy bohužel takoví lidé jsou mezi námi ve velkém už dnes. A to zdaleka takové problémy současný svět nemá.

Hodnotit The Last of Us Part I je tedy velmi složité. Není to dobrá hra jako hra, protože toho hraní tu prostě moc není. A to málo, co zde je, je fádní, nijak inovativní a repetitivní. Ale jako celek to funguje. Většina hry je prostě tvořena filmovými sekvencemi různého druhu, a tedy příběh je zde tím zásadním. A ten je svým originálním způsobem velmi silný. To se musí Naughty Dog nechat, vytvořili rozhodně hru, která přesahuje herní žánr. Ten příběh je ovšem frustrující, vzbuzuje spíše negativní emoce, což bylo zjevně cílem autorů. A PART 1 díl je ještě jen takovou rozcvičkou před druhým dílem, který v mnoha ohledech ještě pořádně přitopí pod kotlem.

Tahle hra je extrémně těžká na nějaké objektivní hodnocení, protože objektivně to vlastně není nějak výjimečně dobrá hra. Moc co k hraní tu není, je to víceméně interaktivní film s přesně nalajnovanou trasou, po které postavy vedete a vlastně se to nesnaží ani nijak maskovat. Příběh je silný, ale vyvolá spíše negativní dojmy a emoce, což však bylo prostě cílem. Zkrátka tohle je hodně temná hra. Hodnocení 10/10 však považuji za extrémně přehnaná, naprosto nezasloužená a neobjektivní. Jde o velmi originální silné dílo jako celek, ale ne herně. Za mě je to maximálně 83/100 možná trochu více pokud si libujete v temných příbězích a zvrácených lidských jednáních a postavách, čistě po herní stránce by to bylo 50/100 maximálně.

Doporučit tuhle hru je ovšem naopak velmi snadné! Mnozí ji nebudete mít rádi, ale rozhodně doporučuji ji zahrát. A až vyjde druhý díl na PC, tak i ten, protože tohle jsou skutečně umělecká díla, ve formě interaktivního média alias hry a značně vyčnívají z davu. Jakkoliv za „dobré hry“, bych je objektivně neoznačil. Mají jiné „kvality a zaměření“ a pokud hledáte hru, která vás cíleně dostane do poměrně negativní nálady, nebo prostě hledáte něco jiného a skutečný zážitek u hraní hry, tak The Last of Us Part I a později i Part II jednoznačně doporučuji. Nebudou se vám mnohým líbit, ale rozhodně zanechají silné dojmy …

Hodnocení hry: 83%

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům:

 

 

Hra odehrána na sestavě:

  • Procesor: AMD RYZEN 9 7950X (16jader/32vláken)
  • Základní deska: ASUS ROG CrossHair HERO X670E
  • Grafická karta: AMD Radeon RX 7900 XTX 24GB
  • SSD: Gigabyte AORUS Gen4 2TB SSD PCIe 4.0 NVMe
  • RAM: G.SKILL 2x 16GB OC DDR5 6000MHz EXPO
  • OS: Windows 10 PRO 64-bit
  • Monitor: Gigabyte AORUS FI32U (3840x2160 144Hz IPS)
AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 13:26:04
avatar
Mal som tu čest teraz odohrat Part I aj Part II na PS5 a musim to oznacit za masterpiece, toto je fakt hra ako sa patri so silnym pribehom
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 15:07:58
avatar
Skoda, ze tady neni test rx 6800/6800xt, zajimalo by me jestli je na tom lip, nez rtx 3080, kdyz ma 16GB vram oproti 10GB vram u nvidie a je to znat, tech 6GB navic, kdyz je hra tak narocna na pamet grafiky.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 16:56:46
avatar
??? máš tam RX 6900 XT to je fyzicky uplně stejná 16GB NAVI 21 karta jako 6800/6800XT, jen s plnou specifikací GPU takže má cca o 10% lepší výkon než XT model, který je zhruba o 15% výkonnější než spotřebou značně utažená 6800. Ale prostě RX 6800/6900 kartu tam máš ;)
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-12 00:46:20
avatar
RX 6900xt jsem tam neprehlidl ale porad ma jiny vykon, nez RX 6800, takze bez cisel si muzu maximalne domyslet fpska.
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 15:21:47
avatar
Ta hra je velmi špatně optimalizovaná, zkoušel jsem ji na 6800xt a 4070ti , kdy na té druhé kartě mě jela o cca 20 fps líp což je tím, že je to novější karta..
To VRAM využití bych pochopil ta hra má hromady nádherných textur ovšem zátěž na RAM kdy při 16gb to padá nebo nejde spustit a využije to přes 20 gb RAM je důkaz špatné optimalizace.. Žádná jiná hra s tím problém nemá..

Zátěž na CPU neskutečněj na 5800 X3D jede na 100% kolikrát hučí ventilátor což u žádné jiné hry taky nedělá..

Překlopili to z PS5 na pc a moc optimalizace tam není..
Kor na netu je plno videí na slabších sestavách kde to vypadá odporně a je to nehratelný úplně..
Takovej Resident Evil 4 je oproti tomu optimalizovanej na pc dobře a šlape daleko líp..

To že to jede na drahých sestavách není důkaz správné optimalizace, zkrátka to utáhnou surovou silou a ještě se u toho zapotí.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 16:58:39
avatar
jak jsem napsal, podle mě za to může ten engine, je to mizerný základ a těžko to nějak výrazně opraví teď ...

Prostě výkonný 16jádrový procesor a 12GB/16GB grafika je minimum, pokud to chceš hrát ve slušné grafice, jinak musíš hodně přivřít oči ...
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 17:32:54
avatar
Když si vezmeš takový Uncharted 4 to je stejnej engine jako tohle jen ve starší verzi a ta hra už při vydání šlapala daleko líp aji využívala správněji komponenty pc.. dle mě je to hlavně odbytej port tam je zásadní problém

ovšem kvuli 1né hře si nikdo nebude kupovat 16cti jádro, aby se mu pak ty jádra houpaly na špagátě v jiných hrách to není už na hry zbytečnej přepych
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 20:04:08

tak hlavne ze ps5 je ryzen 3700 s trochu slabsi 5700xt, ktera ma pro hry celkem 13,5GB ram+vram..super vyhoda pro portovani her na PC, kde to chce 3x vykonejsi cpu i gpu a jeste 3x tolik ram+vram

jinak hra za me super, na 5900x a 6700xt se to ve 2k dalo dohrat, ale dropy fps byly sileny i pri rozumnym nastaveni detailu, takze mi opravdu nebylo blby nechat si na steamu vratit prachy
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 20:28:52
avatar
tak má 16vláken má tu paměť a byl to port přímo pro něj, také ta PS5 verze vypadá jen tak na střední detaily s nižším dohledem než má PC verze ....
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 22:02:45

Citace:
PS5 verze vypadá jen tak na střední detaily s nižším dohledem než má PC verze


to je sice hezke, ale na minimalne o tretinu a spis o polovinu silnejsim HW, stejne nebo modernejsi architektury jak je v PS5, to taky hraju na stredni detaily, navic 2k misto 4k, a ty propady fps byly fakt tragedie. fsr by s tim mozna pomohlo, ale ve 2k je naprosto mizerny. a na pamet se nevymlouvej, PS5 ma 13,5GB pameti ale celkem, na PC to sezere skoro 20GB RAM a jeste 12GB VRAM.
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 21:39:08
avatar
No jo jenže, konzole má tu výhodu , že hra je dělaná a přímo optimalizovaná přímo na ni a zkrátka pc máš mraky kombinací, takže pokud to není od základu pc hra jako např. Cyberpunk nikdy to tak dobře nepošlape na pc se stejným výkonem jako na té konzoli na kterou to bylo vyvíjený primárně
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 22:01:36

roky tu ctu jak je super vyhoda pro pc hrace, ze konzole jsou vlastne PC se stejnym HW...tahle vymluva na optimalizace pro konzole neobstoji.
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 22:26:20
avatar
to neni tak jednoduchy na konzoli se jinak pracuje s pamětí než na pc např. je to zařízení vyloženě čistě na hry .. operační systém je taky osekanej a má menší zátěž na hw než klasický windows je tam řada proměnných.. v základu to pomůže určitě , ale nezaručuje to ,že to poběží hned jak facka tato hra je toho důkazem , pokud to sprasí stejně to jede hrozně a pak to táhnou silou akorát silný pc
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-15 19:58:13
avatar
Zátěž na CPU dělají načítání shaderů během hry, běží to dole v pravém rohu, poté až je 100% hotovo tak to spadne na klasické vytížení. Trvá to i přes hodinu než se shadery načtou.
martinhr70 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-22 08:54:01

Říkal jsem si proč tam není 4070.
A už mám odpověď - protože při stejné/lepší ceně více FPS.
Ach jo, to jsou recenze.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-22 11:50:08
avatar
achjo, takhle se ztrapnovat...nemuze to byt treba tim, ze clanek a testy byly delany/vydany v dobe, kdy tento model karty jeste nebyl vydan?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-22 15:43:04
avatar
Článek vyšel o několik dní dříve než vyšla RTX 4070

Ach jo, to jsou zase diskutéři a dezinformátoři ...
martinhr70 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-22 20:52:00

škoda, že nešlo těch pár dní, když se to vědělo.
Nehledě na to, že karty byly u testerů dříve a byl stanovem den zveřejnění, takže to udělat šlo.
Ach jo, stalo by se na tomto serveru vydat pár dní test před příchodem nové karty od AMD?
odpověď si domyslí každý sám. Acho jo.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-22 22:17:49
avatar
nešlo, navíc RTX 4070 skoro nikdo nemá a nekupuje a nemá smysl ji tak vlastně ani testovat, tím spíše když víme z recenzí, že má prakticky stejný výkon jako RTX 3080 10GB a tedy podobný výkon jako řada jiných karet a má jen 12GB paměti, takže proti 16GB RX 6800 XT/6900 XT bude slabší. Takže 4070 nepřináší naprosto nic zajímavého a za současnou cenu je to nezajímavá karta ...

A kdyby bylo ve stejné situaci nějaká Radeon karta? Stalo se to mnohokrát, a nestalo by se vůbec nic, tady si nemusíš nic domýšlet, hry testujeme na tom co máme bez ohledu na to kdy vychází jaké karty, protože na ty máme samostatné recenze ...

takže tvůj hloupý flame je opravdu hloupý, mě a DDWorld.cz jsou nějaké značky GPU úplně u zadku a ještě více je mi u zadku kdy která vychází a jak si kdo myslí, že ta která značka je lepší. Já grafiky neprodávám a nevlastním akcie ani AMD ani NVIDIA, takže na mě tady s tím fanděním jedné značce nechoď ... já fandím hlavně technologiím, poměru cena výkon a tedy nám zákazníkům a férovému přístupu bez lhaní a přehánění ...
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - thx 2023-04-11 17:51:20
avatar
Tentokrat jsem za recenzi vdecny obzvlast
Na hry kolem kterych je obrovske halo se z pricnipu koukam vzdy odmerene, ale tady jsem si precetl to, co jsem od tohodle tak nejak cekal.. Jako hrac opravdu nestojim o to, koukat na interaktivni film a jeste u nej neco ve spravnou (zpravidla tu nejhorsi moznou) chvili mackat, tahle mechanika me u vsech her strasne se*e. Kdyz uz musi prijit dlouhe, nepreskocitelne video, tak prepnu do "usporneho" rezimu sledovani, ruce protahnu pryc od ovladani a pak po me chcete neco mackat?
Dale hru chci hrat a deni aktivne ovlivnovat, kdybych chtel koukat na film tak si prece pustim film. Predscriptovane koridory dokazu do nejake miry prijmout, ale postavit na tom prvku cely gameplay mi nechutna. No a posledni dulezita vec - kdyz si chci zahrat hru, tak se zpravidla chci pobavit a zlepsit si naladu, to posledni o co stojim je vyvolavani negativnich emoci...toho je v realnem svete vic nez dost.
Samozrejme respektuji, ze jsou jini lide kteri o to mozna stoji. Ja to nejsem a tedy moc dekuji za usetreny cas a penize
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 18:29:55
avatar
Mě to třeba naprosto vyhovuje ja jsem velkej fanoušek postapo a depresivnich filmu , takže je to můj šálek kávy..

Bavilo mě objevovat ten mrtvej svět.. zjišťovat co v kterým baráku se s těma lidma stalo a procházet jejich věci , nacházet vzkazy..
Navíc pořád to člověka víc vtáhne jako film či seriál pač je ponořenej v tom světě..

Líbí se mě , že vlastně systém jako takovej nefunguje a platí pravidlo silnější přežije ,protože by to tak opravdu bylo.. Vraždy, loupení a každej chce přežít což je real..

Kladný a záporný postavy jsou zpravila v reálu nesmysl to je jako z pohádek.. a pořád si hrát na hodný a zlý je černobílej svět.

Upřímně když to porovnám s jinýma koridorama - Hellblade či Plague Tale , tak tohle je daleko lepší HRA.. mají celkem povedený AI kdy nejsou většinou tupci ty NPC třeba oproti Plague Tale Requiem to je taky akčni adventura podobnýho rázu..
Aji Ubi hry typu FarCry mají AI naprosto mizernou.. tady se ty npc kryjou, obchází tě a spolupracujou což ocenuju připomíná mě to třeba Stalkera v tomhle

Každopádně chápu , že to někoho nebere ale bere to velký miliony lidí bohužel 2. díl se mě zprotivil tou LGBT propagandou na sílu tam narvanou
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-12 00:18:08
avatar
Hrál jsem teď to LOU na hard a ty NPC jsou teda totální tupci, stačí stát například na jednom místě a oni nabíhají a ty je kudlou všechny dostaneš na tom jednom místě, i když to ostatní vidí. AI tady není žádná jako bohužel u všech her, ta hra na hard byla směšně jednoduchá. Jinak mě třeba Plague tale Requiem přijde ve všem lepší hra. Příběhově, graficky a rozhodně i hratelností. A že by byli NPC tupější mi taky nepřišlo. Vývojáři by měli místo grafiky sakra zamakat na AI a fyzice, protože to je v roce 2023 fakt největší ostuda. Jinak PC verze LOU mě bavila více, než když jsem to hrál poprvý na konzoli. Nebýt posraných exklusivek, tak si rozhodně PSko ani nepořizuju.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-12 00:43:15
avatar
Hele mě ta hra přijde v poho a podle mě rozhodně stojí za to si jí zahrát. Bavila mě, ... žádný negativní pocity jsem třeba ani moc neměl, to spíš až u dvojky, ale pozitiva rozhodně i tak převládaly. Nejsem žádnej hardcore fanda, je to dle mě hodně přeceňovaná hra, ale i tak je rozhodně dobrá
Kermit [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-12 02:03:52
avatar
ja si to nekoupim už z principu jako 60 EURO za x roku starou hru ktera je mizerně optimalizovaná ne díky
pita [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-12 08:52:36
avatar
Optimalizace fakt nic moc, ale na druhou stranu v roce 2023 mít grafiku s 8GB paměti to není moc dobrý nápad(do jisté míry to udělala nvidia) Chápu občasného hráče co zapne gaming 1-2za měsíc. Ale ostatní co u toho sedí více, tak je nutnost více paměti. Já už před 2 lety známému doporučil rtx 3060 s 12GB - se slovy však se ti bude hodit více paměti a je to tady. Já si taky pořizoval s 16G. Jako těch her začíná přibývat. Teď nový HL, Fortnite po aktualizaci unreal engine taky Bere víc než 8G. Bohužel to je větší investice než dokoupení ramky. Na druhou stranu je dost slušných bazarové. Ps: mám QHD
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-12 08:30:58
avatar
mám 6gb paměti a na fullHD jsem na žádný limit nenarazil... takže to nelze takhle paušalizovat...
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-15 19:56:17
avatar
Ale hra je na nastavení nejnižší a vypadá jak s PS 2 :-) Jo to jsem taky žádný problém neměl
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-12 10:36:15

Další port čo dokazuje že pc je prakricky mŕtve, už sa sem dávajú len porty jedine čo je tam rozdiel je zas fps a rozlíšenie, inak doslova žiadna snaha:

https://m.youtube.com/watch?v=FSdIv3vKqbE&t=185s

Načo sa mám krcit za malým monitorom a riešiť technické problémy keď nedokážem vidieť rozdiel medzi pc a konzolou za 500e, kde to ide ultra smooth. Čo dodnes stále nevyriešili je nechutne sekanie pri pohybe s myšou. Akonáhle pripojim ovládač tak to ide pekne. Použijem mys a hneď nechutný jittering
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-12 10:50:01
avatar
?!?! WTF?

Ha ha ha ha ... já se tedy před svým PC nekrčím, mám pěkné pohodlné křeslo, špičkové periferie a velký rychlý monitor a žádné sekání nikde bylo všechno ještě maximálně plynule lépe než na konzoli a v lepším vizuálu ...
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-12 16:07:15

tak ja mam stolicku:
https://www.alza.sk/herman-miller-embody-cierna-d6422184.htm
aktualne 1919e v zle ale neni to tak pohodlne ako ked sa vyvalim na gauci.

periferie mam: glorious gmmk pro + glorious o- wifi,s podlozkou cez 600e, ale aj tak mi to posobi na tychto hrach jak z predoslej generacie. Na PS5 hram na dualsesne edge a je to uzasnty zazitok, citit hrmenie, bitky, lamanie kosti, vystrely zbrani,odpor pri strielani, kazda zbran s achova inak, v tomto mi pripada mys ozaj zaostalo. Mys preferujem iba na fps comeptetive hrach inak nema ziadnu vyhodu a len nedostatky.

monitor mam 34" oled od alienware AW3423DW co ma 175hz, ale nedokaze sa to rovnat 83" zazitku co mam na konzole http://www.displaywars.com/34-inch-21x9-vs-83-inch-16x9
monitor je maly proste, ziaden wow efekt, nic

A sam vidis ako sa na pc kasle, si pozri ten svoj test jak je ta hra uboho optimalizovana, si to zahra normalne par ludi s highend zostavami. Konzola stoji 500e a ked to zrovnanvam na ultra na mojej 7900xtx tak tam ta grafika je prakticky identicka, to sa musim nalepit na monitor aby som nasiel ako taky lepsi tien co je smiesne, graficka karta c ma 70 tflops by mala rozdrvit 9tflops konzolu co sa absolutne nedeje.

ja skor kam dodjem maju lowcostove zostavy im to seka a su radi ze o ako tak mozu hrat. Tam neni o com za 500e dam ps5 uzastny smooth zazitok s locknutym frameratea frametimes

za dalsie podla statistik ma 98% hracov kancelarske drevene zostavy a su radi ked im to vobec ide. Si zober ze konzole maju stabilne framerate, stabilne frametimes...co na pc neexituje pri tom balaste co tam bezi na pozadi apod. Musis travit hodiny aby si vedel co treba zakazat cez registre a pod. aby si si odstranil ako tak stuttering.

Mne ten rozdiel pride solova smiesny: https://www.youtube.com/watch?v=FSdIv3vKqbE
toto jasne ukazuje ze absolutne ignoruju pc a ide len o obycnajny zle zlvadnuty port co ani zdaleka nevyuziva potencial vykonneho pc.
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-13 08:54:46
avatar
všechno tohle máš, ale i tak máš problém s očima... ... někdo zmastí port a může za to majitelovo pc, logika jak cyp
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-13 21:40:24

@buzuluq "i tak máš problém s očima..."
skor opacne kedze to tam vidim nie? alebo tym ze mam aj konzole ako ps5 a series x tak mam skusenost ako to dokaze ist realne plynulo a ked nieco zapnem na pc tak ma akurat tak vytaca ze to este sam musim ladit aby to ako tak slo dobre.
To potom na pc zmastia asi vsetko. Chod hru po hre a najdes plne thready an Reddite, steam forach,forach obecne a youtube...preco? Lebo pc je lepenka. Kazdy ma inak zlepeny hw a inak zlepeny sw. Windows je stavny na milion kombinacii hw a sw doslova.

Kopa ludi blokuje plno sluzieb, upravuje registre, nacitavanie shaderov, gamebar, rozne overlay lebo uz su zufali z toho stutteringu a sekania na pc, ;ebo out of box to proste nefunguje...toto vsetko sa tam bije a sposobuej stuttering.Lagovanie mysi v hrach jittering...toto su veci co na konzole neriesis, zapnes a hras...akurat dnes som riesil sekanie na hogwarts legacy a toto pomohlo: https://www.youtube.com/watch?v=YKbUT6I9qoo
tam bol kde problem? v mojom pc? v dolepenom windowse? v hre?
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-13 08:52:43
avatar
větší blitku jsem roky nečetl.. lol
Tommy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-12 12:54:07

V testoch Vám chýba 4070ti čo je dosť podstatná karta na trhu. Takisto 6800ka...
Iperitas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-13 07:06:11
avatar
Citace:
pokud hledáte hru, která vás cíleně dostane do poměrně negativní nálady
tak si zahrajte Projekt Zomboid.
Vcera som akurat nainstaloval a zahral Last of us. Mozno som prilis vela casu stravil v Zomboide, ale toto mi ako depresivne nepride vobec.
Inak je to pekna hra, akurat je skoda tych nedotiahnutych optimalizacii.
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-15 19:54:09
avatar
DD máš radost po cca 10 letech jsem přešel včera k AMD (7900 XT od Sapphire v OC edici byla jasnou volbou) Už mě naštvala politika NVIDIA, která úmyslně dává malou paměť VRAM na GK a zákazník je donucen si koupit novou GK každé cca 3 roky. Poslední kapkou bylo 12GB na 4070Ti (4070), dělají to už od řady 3XXX, kdy bylo 8GB VRAM (zde se ten problém projevil až teď díky brzdě Covidu a s příchodem nových her a dále sdělením vývojářů, že hry budou dělat na 12GB VRAM minimum, optimálně 16GB VRAM. Jinak karta šlape bezvadně, výkon je prostě znát a velké překvapení jsou pro mě ovladače a jejich funkce, asi na tom AMD zamakalo za ty roky
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-15 21:35:23

Tiez mam amd kartu po dlhej dobe, co som mal iba nvidie.
Mam 7900xtx tiez v sapphire + edicii, konecne daka pekna karta pre amd. Len zamrzi ze asus na amd uplne kasle a ziadne rog edicie tu niesu. Co su ozaj krasne karty.

Ale co mi vadi je ozaj slaby vykon v raytraingu, kde ho musim prakticky vsade vypinat lebo to nezvlada ani 7900xtx. Raytracing je pre AMD no go.

Co ma zarazilo je ze nedokaze amd software natacat videa z hrania v hdr kvalite co nvidia nema problem.

Amd fsr vyzera horsie nez dlss pricom to uz je vo verzii 3.0 na co AMD nema odpoved a teda na nvidiach sa da vychutnat v 100fps kludne aj na 4070ti taky cyberpunk v pathtracing kde naprikald moja karta ma tak 10fps.

Ja co pozeram tak AMD pozna svoje miesto a ta cena je uplne adekvatna k tomu co ponukaju, lebo dnes dost heir ma raytracing a to amd nezvladne tak isto nevie dobre upscalling s fsr co vyzera horsie nez na DLSS.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Anno 117: Pax Romana – nový díl budovatelské série oznámen
Anno 117: Pax Romana – nový díl budovatelské série oznámenTuesday, 18 June 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 924x
Komentářů: 0
FABLE – nové fantasy RPG se blíží
FABLE – nové fantasy RPG se blížíMonday, 17 June 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1347x
Komentářů: 1
S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl v nové luxusní ukázce!
S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl v nové luxusní ukázce!Friday, 14 June 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1106x
Komentářů: 0
Avowed očekávané RPG od Obsidian vypadá divně
Avowed očekávané RPG od Obsidian vypadá divněThursday, 13 June 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2024x
Komentářů: 2
Call of Duty: Black Ops 6 v ukázce – hra bude v Gamepassu
Call of Duty: Black Ops 6 v ukázce – hra bude v GamepassuWednesday, 12 June 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1152x
Komentářů: 0
Arcane – druhá a poslední série v první ukázce!
Arcane – druhá a poslední série v první ukázce!Tuesday, 11 June 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1121x
Komentářů: 1