Total War: Warhammer – TEST výkonu včetně DirectX12 a RECENZE překvapivě skvělé hry Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Neděle, 12 červen 2016
Přejít na obsah
Total War: Warhammer – TEST výkonu včetně DirectX12 a RECENZE překvapivě skvělé hry
Benchmark a technické zpracování hry DirectX12
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Total War: Warhammer by si rozhodně neměli nechat ujít fandové strategií a to i když žánru fantasy neholdují. Jde o překvapivě povedený titul s propracovanými a promyšlenými mechanismy, s různými strategiemi, možnostmi diplomacie, výbavy a vývoje hrdinů, různorodými jednotkami, kouzly, ekonomikou, budování i údržby. A dá se skvěle hrát jako tahová strategie bez nutnosti se přímo účastnit RTS bitev, i když ty vám dávají možnost vyhrát i pokud vám automatická bitva nedává velké šance. Přepracovány proti předchozím dílům TOTAL War byly režimy obrany a útoku na města, které jsou mnohem zajímavější a funkčnější.

Pokud se obáváte problémů TOTAL WAR, tedy nehratelnosti, že je hra plná chyb a nedodělků, že AI nefunguje, že optimalizace jsou mizerné, tak můžete být v klidu. Tohle je spolu se SHOGUN 2 asi nejlépe zvládnutý TOTAL WAR díl, možná i nejlépe zvládnutý vůbec. A může to být ještě lepší, až se objeví ten DirectX12 patch, který slibuje, že hra bude naplno hratelná i ve vysokých rozlišeních, což teď není a musíte detaily snížit. Vyřešené se zdá být i dlouhé nahrávání tahů apod. Zkrátka je to dobře fungující hra, jak by to ostatně mělo vypadat.

Hlavní je hratelnost a tady Total War Warhammer exceluje. „Ještě jeden tah a jdu spát“ funguje dokonale. A hratelnost je návyková a rozhodně nezůstanete u jednoho přehrání. Jednotlivé frakce hratelnost a dokonce možnosti se zásadně liší, takže si ji přehrajete několikrát a máte tak na několik měsíců vystaráno. Navíc se do hry bude dodávat i další obsah. Až nejsem fanda Fantasy a Warhammeru, jsem nadšen. Kouzla jsem se sice nenaučil moc používat a využívat, ale ne u všech ras je to nutné. Budování je rozumně postaveno stejně jako správa a vývoj jednotek i hrdinů a je nutné opravdu přemýšlet. Neříkám, že by se nedalo vymyslet více, ale nic zásadního nechybí a vše funguje a má smysl. Velkou kampaň za Říši (lidi) mě trvalo dohrát na střední obtížnost nějakých 40 hodin a to na mapě zůstali ještě trpaslíci :).

Zejména prvních ¾ kampaně jsou opravdu nařez a nejtěžší přijde zhruba v polovině, kdy i když si myslíte, jak máte skvěle vybudovanou říci, velice snadno o vše můžete přijít. Zde tak potěší i celkem propracovaná a funkční diplomacie, hlavně ale prostě opravdu dobrá AI. Hru jsem zkoušel i za další národy tedy z jiných úhlů pohledu a je to jiné a stejně zábavné, takže hra prostě vydrží na další desítky hodin. RTS složka hry příjemně překvapuje a to i možností zapauzování bitvy a tedy dostatku příležitosti předvést své strategické umění a přemoci i velkou přesilu. Mimochodem letecké jednotky, střelecké jednotky vše skvěle doplněno, že i starší Total War tituly se mají co učit. Překvapením jsou velmi silní hrdinové, kteří dokáží rozhodovat bitvy i vůči celým jednotkám a využívat jich a hlavně je rozvíjet je zcela zásadní. Zkrátka z téhle hry budete mít hlavu jak pátrací balón a to je to, o co u strategií jde :).

  • Závěr

Říkám na rovinu, jsem velmi příjemně překvapen. Čekal jsem, že to spíše nedopadne moc dobře + hromadu technických problémů, ale smekám klobouk. Total War Warhammer je vynikající a jedna z nejlepších strategií posledních let a vůbec celé série Total War. Výlet do fantasy světa bude bavit i ty, kteří Fantasy jinak nevyhledávají (jsem přesně takový typ hráče). Tvůrci se soustředili i na odladění hry a ta na poměry TOTAL WAR her funguje nad očekávání skvěle a to se chystají další vylepšení, mezi nimi i ten DirectX12 patch, který má podle našich prvních dojmů opravdu masivní dopad na hratelnost, zejména na vyšší rozlišení a nárůst výkonu je opravdu podstatný. Takhle se má dělat optimalizace. Dočkáme se ho všichni snad brzy. Rozhodně není pozdě, protože tahle hra nás bude bavit hodně hodně dlouho a doufejme, že přibude další obsah, protože si jej hra zaslouží. Zatím je Total War Warhammer jedním z nejpříjemnějších herních překvapení letošního roku a jasný kandidát na hru roku v žánru tahových i RTS strategií. A to by měl dostat i další obsahová vylepšení.

  • Testovací sestava recenzenta (dojmy ze hry získány na):

  • Procesor: Intel Core i7-5960X OC 4GHz
  • RAM: 32GB DDR4 Kingston HyperX FURY
  • Deska: ASUS ROG Rampage V EXTREME X99
  • Grafická karta: Sapphire VAPOR-X R9 290X 4Gb OC (1200/6400MHz)
  • SSD: Kinston HyperX PREDATOR 256GB M.2, 256GB HyperX SAVAGE
  • Zvuk: ASUS Essence STX II 7.1
  • LCD: 3x ACER AL2723W - hráno v Eyefinity 5760x1200
  • OS: Windows 10 Professional 64-bit

Hodnocení hry Total War WARHAMMER: 90%

(testovaná verze hry: STEAM, CZ lokalizace textů a titulků)

Za zapůjčení výbavy pro test děkujeme našim partnerům:

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


 / 18
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-06-13 13:18:03

Mně se z novinek líbí, že neumírají vojevůdci věkem, za to mají opravdu velký strom schopností, o který nepřijdete (pokud nejste zabiti v bitvě), můj Karl Franz má kupříkladu lvl. 26, za každý level máte bod do bohatého stromu a to mám otevřenou směšnou část ze všech možností. A hrdinové (dříve špehové, druidové, geishy a bůh ví co ještě) se aktivně zapojují do boje (nebo běhají sami škodit po mapě)! K tomu absolutně odlišné národy a vylepšená diplomacie, bez které se neobejdete. Pro mně byl doteď asi nejlepší díl Shogun II, ale už není
finch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-06-13 13:51:47

Pokud chcete hrát naplno v Ultra nastavení v 60FPS plus, tak si připravte samozřejmě něco lepšího:

CPU: Core i7-4790K nebo AMD FX-8350
RAM: 8GB
GPU: AMD Radeon R9 FURY nebo GTX 980 a lepší

Toto by som poupravil, rozhodne toto nestaci na 60fps ani vo fullhd, to tak jedine na mensie bitky alebo na zaciatku bitky pri rozmiestnovani. Jak je stretnutie vacsich armad alebo nebodaj rovno obliehanie tak to pada na 15fps a aj preto dost cakam na ten dx12 patch, no co sa ukazalo pred par tyzdnami na zahranicnom webe vypadalo lepsie smerom k fps :-( ale tak co, aj tak je to riadny boost
Dare [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-06-14 08:54:55
avatar
Ten odskok r9 380 od NV 960 je pod dx12 extremni. 26 snimku ku 56 snimkum je uz sakra znat. A to ty karty jeli pod dx11 skoro bok po boku.

Ted mi reknete v cem je ta nv 960 dnes lepsi? Od roku 2014 kdy vysla se hoodne zmenilo.
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-06-14 09:04:12

To jo, výkon R9 380 pod DX12 je celkem masakr, dotahuje se spíš na GTX970, než aby soupeřila s GTX960 a při 56fps se to dá hrát naprosto luxusně. Na druhou stranu R9 řada vyšla v době, kdy DX12 bylo ještě v plenkách a lidi, co ji teď budou měnit, ji prostě na DX12 nevyužili. Pochopitelně ti, co zůstanou u R9 můžou být moc rádi, že nekoupili NV kartu.
Vraby [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-06-14 18:03:40

AMD se tak strašně připravovalo na DX12 2 roky dopředu že zapomělo na DX11 ve kterém ji tržby vzala NV no ...
Dare [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-06-14 23:07:59
avatar
A ted se jim budem posmivat za to, že tu máme díky nim pokrok v podobě dx12 a vulcan...

Ne, to fakt nepobírám. Nehledě na to, že pod dx11 na tom ta 380 taky nebyla vůbec špatně.
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-06-15 00:12:42
avatar
Vždy je len otázka z koho FPS hráte tú ktorú hru. Či hráte hru v 1080p v ULTRA nadstaveniach s pcgameharwarackými 44,7 FPS (Odkaz) alebo s pcworďáckymi 44,5 FPS (Odkaz) alebo s rediďáckymi 48,3 FPS (Odkaz).

A teraz k tomu o čo tu stále celý čas ide.
Ak mi hra v 1080p ULTRA nadstaveniach dáva v priemere 45,6 FPS teda úplnú hrateľnosť pri tomto rozlíšení s 60W až 80W nižšou spotrebou tak čo je pre mňa výhodnejšie? Uznávam aj toto je len uhoľ pohľadu.
Takže ten môj. Ja sa nato pozerám takto. Ja mám zhasnuté keď hrám a nepotrebujem nadarmo zbytočne svietiť so žiarovkou v izbe, v ktorej nie som len preto, že mi ju tam karta bez akéhokoľvek prínosu v zapína.
Ak teda hráte s 56 FPS a zapína sa vám žiarovka v izbe v ktorej nieste a nevadí Vám to tak proti gustu žiaden dišputát.
komplik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-06-24 14:20:44

rozdíly mezi výsledky jsou docela logické, každý si to testuje trošku jinak v jiné scéně atd.. v tomto směru jsou nejlepší benchmarky (ale ne dynamicky generované jako u AotS), tam je zajištěno že každý run bude stejný při opakovaném spuštění jedním recenzentem (při reálném hrani stačí jen o kousek pohnout kamerou jinak a bude rozdíl i několik FPS), tak i mezi různým recenzenty
Dare [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-06-14 09:33:51
avatar
Citace:
Na druhou stranu R9 řada vyšla v době, kdy DX12 bylo ještě v plenkách


Ale v te dobe jsem si taky mohl zahrat hry ve fullhd prakticky bez omezeni. A pokud si vzpominam dobre, pro toto rozliseni byly doporucovany prave r9 380 a nv 960.

Takze tam zadne minus nevidim.

Uznavam ze muj pohled muze byt specificky v tom, ze muj upgradovaci cyklus je mozna dlouhy/delsi. Moje 7870 napriklad uz davno presluhuje. O to vic me vzdy potesi kdyz se diky nove verzi ovladacu zvedne jeji vykon o par fps.
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-06-14 09:43:03

To jsi mohl s GTX960 taky, akorát teď je čas je prodávat, kdo si to nechá, nedělá nejlíp.
komplik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-06-24 14:17:05

A kdo si je bude kupovat? Když nechat si ji je špatně, koupit ji je ještě větší blbost, ne?

Ten kdo je dnes s 960 spokojený tak ji prodávat nebude - nemá důvod.
Vraby [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-06-14 12:04:31

pěkný test, good job DD,

bude i nějaký článek o E3 hrách v souvislosti s budoucími DX12 tituly ? (Battlefield 1, Watchdogs 2 atp ? )
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-06-14 18:16:33
avatar
když to dám dohromady ...
miso [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-06-14 19:16:43

DD a v Beta Vulkan budeš robiť testy ?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-06-14 19:18:04
avatar
to samé ... když na to bude čas
digitalis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-06-15 18:51:52
avatar
Takyto DX12 boost sa mi paci, tak to ma byt
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Problém s účtem na DDWorld?

Videa
Total War Saga: TROY – strategie z dob trojské války
Total War Saga: TROY – strategie z dob trojské válkyPátek, 20 září 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 902x
Komentářů: 5
Nový GRID vypadá velmi dobře
Nový GRID vypadá velmi dobřeČtvrtek, 19 září 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1031x
Komentářů: 1
Porovnání reálného TDP procesorů AMD a Intel v praxi
Porovnání reálného TDP procesorů AMD a Intel v praxiÚterý, 17 září 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2124x
Komentářů: 2
Chernobylite – duchovní nástupce STALKER už brzy!
Chernobylite – duchovní nástupce STALKER už brzy!Pondělí, 16 září 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1651x
Komentářů: 2
BORDERLANDS 3 je venku – jak si nastavit kvalitu grafiky?
BORDERLANDS 3 je venku – jak si nastavit kvalitu grafiky?Sobota, 14 září 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1765x
Komentářů: 2
System Shock 3 v nové herní ukázce! Zajímavé.
System Shock 3 v nové herní ukázce! Zajímavé.Pátek, 13 září 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1648x
Komentářů: 1