Díky Internetu budou lidé stále chytřejší? (A také línější). Všichni? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 21 únor 2010
altInternet napomáhá zvyšovat informovanost i inteligenci jeho uživatelů …

 

 

O tom, že Internet je opravdu skvělým vynálezem, nepochybuje kromě několika málo odpůrců internetu asi nikdo. Pokud jej používáte správně, nacházíte na něm neustále něco nového, co vás dokáže obohatit. Podle průzkumů a studií Internet u mnoha uživatelů výrazně zvyšuje komunikační schopnosti a také schopnost čtení a třídění informací.

Nutno ovšem říci, že to asi bude hodně závislé na tom, co zrovna na internetu děláte. Pokud třeba na něm jen šmejdíte po Facebooku, chatujete a hrajete hry, asi vám opravdu mnoho nepřidá, snad jen to třídění informací vám půjde lépe. Samozřejmě ti kteří na něm denně hledají novinky a čtou toho tuny, případně píší, z toho budou mít větší užitek. Já osobně bych ale také doplnil, že Internet nemá jen kladné vlastnosti. Je tu také ta věc, že dělá z lidí lenochy. Nač někam chodit, když je to na internetu? Nač chodit od Internetu, když je tam tolik věcí, co se dá dělat?

Na druhou stranu vyšší inteligence uživatelů by sebou mohla přinést i nějaké to sebeuvědomění, že život není jen o sezení u Internetu, takže by nemuselo být tak zle. Osobně ale začínám mít strach o tu část populace, která je IT a Internetově v podstatě nevzdělaná. Ti začínají být takovým brzdným článkem. Možná by se po Internetu mohlo mnoho věcí kolem komunikace s úřady a třeba i voleb a vůbec, dávno dít, ovšem to by k tomu polovina obyvatel v ČR nesměla být ve stavu, v jakém je. Samozřejmě nelze paušalizovat, že ten kdo používá internet je chytřejší než ten kdo ne. Je mnoho těch, kteří zůstanou hlupáky, i když vysedávají celý den u netu. Jistě takové potkáváte každý den, zejména v různých diskusích – nejlepší jsou na to zpravodajské weby a diskuse o politice. Takže to shrňme tak, že ano, Internet nám dává možnost a prostředek, jak se rozvíjet, ale záleží na nás, jak ho využijeme, zda si z internetu takový prostředek uděláme a bude sloužit on nám, nebo si z něj uděláme prostředek zábavy utrácení svého času a budeme sloužit jemu.  

Zdroj: DDWorld.cz, REUTERS

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - (: 2010-02-21 15:57:22
avatar
Pěkně napsáno, pravda pravďoucí :-). Já jsem mix hraju na něm hry, šmejdím po netu všude možně, Jezdím tu po DDw když něco potřebuju zagooglím.Mno asi bych bez něj dneska už nic neudělal. Lenost mno nevím. Pořád raděj jedu lyžovat, nebo s kámošema do čajny než hrát dementní hry. Mno sem zvědav nebo spíš doufám, že se to nějak nezvrtne jako v terminátorovi :-D
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-22 10:04:27

I tak stejně zůstává otázka, jak tebe (a všech nás) ten Internet ovlivňuje. Už použití písma značně snižuje možnosti paměti. Například, mladý puštunský bard ještě v půlce 20 saletí měl na zkoušce na ten titul barda znát nazpaměť několik písní od každého z klasiků. Jenom těch klasiků bylo více, než 2000. Ano, čtete správně, dva tisíce. A to jsou často dlouhé, epické písně. S hudbou... Existuje v současné Evropě aspoň jeden člověk, který umí nazpaměť takové množství textu a hudby? A ještě to umí zahrát a zaspívat? Nevěřím tomu.
Pokud se používají operadla, svaly se ochabují. S mozkem je to nastejno. Vytvaříme systém, který je stále dokonalejší a my už nepotřebujeme se zlepšovat. A degenerujeme. A za chvíli budeme jako mravenci. Možná, také někdy psali do blogů?
IIIRazor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-21 16:01:45
avatar
mno, .. a budoucnost ?? vysedáváni u desktopu asi bude ubejvat, takovej "mobilní" internet, kde se můžete vcelku plnohodnotně připojit k internetu pomalu ...přibějvá.
a když třeba jede metrem, vlakem, autobusem, čeká někde, tak se proste připojí k internetu přes svůj smart phoune, tablet, pocketPC. a pak jim toho už moc nezbude, co by ještě dělali na internetu, když přijdou domu.

(už to hulit nebudu)
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-21 16:05:33
avatar
To by se mě líbilo :-) tak jak mám doma kvalitní net, tak ho mít stejně kvalitní mobilně. :-) Snad se to pohne a net bude globálně v dobré kvalitě i u nás v lese :-D (přirovnání)
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-21 16:04:48
avatar
Internet je dobrý sluha ale zlý pán.
Pamätám sa na svoju partiu s ktorou som chodil na Lan Party. Zašli sme v lete aj na bycikloch, na huby na ryby či horskú turistiku. Teraz je väčšina z nich závislá na WoW či inej online gameske nemôžem ich dostať už ani na pivo do 500 metrov vzdialenej krčmy nieto niekde von.

Takže čo sa mňa týka, všetko s mierou, inak už vďaka internetu nebudeme ani do práce chodiť, veď načo, online napíšeme faktúry, pošleme maily, šéfovy objednáme pizzu a ušetríme na cestovnom. A kúpime si váhu ktorá má rozsah do 500 kg keďže tú do 150 kg sme už minule rozmliaždily
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-21 16:07:37
avatar
Jak kteří lidé, pořád dost lidí neumí použít Google a vyfiltrovat pro ně podstatnou informaci, neumí "správně formulovat otázku". A to je takové hledání mnohdy otázkou patnácti, třiceti vteřin.
Jinak internet má milion a jedno použití, možná i víc a obávám se, že většina lidí jej bude využívat ke sdělování velkého množství osobních informací okolí a jen menšina se zaměří na získávání informací, kromě toho na internetu je stále více "balastu" s nulovou či zápornou informační hodnotou. Takže z někoho sice možná internet génia udělá, ale bojím se, že na dost lidí bude mít účinek opačný.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-21 16:26:21
avatar
Jo, s clankem souhlasim Internet pouzivam, rekl bych v rozumne mire. Vyhledat info at uz k cemuko-li. Nebo mrknout na pekny baby A jak se pise vyse, radsi si zajdu na kolo, fotbalek nebo na pivo nez bych celej den vysedával u netu (pc)
PS: cim je internet pristupnejsi, tim vic blbosti tam pribyva
Longin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-21 19:09:27
avatar
Život bez netu si nedokážu představit... Zajímalo by mě, jakej bych měl přehled, kdybi internet nebyl a musel bych se spolehnout na tisk a klepy sousedů
elJohno [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-21 19:21:21
avatar
S tou pravdivostí na internetu to taky neni nijak slavné; už na střední jsme měli zakázáno argumentovat typem "Ale já to čet na internetu.."

A co se týče zvyšování IQ lidí pomocí internetu - asi ano, ale pouze pokud člověk zabrousí do oblastí, o kterých jinak nic neví, a čte v nich.
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-21 19:52:32
avatar
:-) pravdivost si to ověřím na různých zdrojích. Nebudu jak 3/4 naší třídy dělat referát tak, že to okopčím z wikipedie ... Použiju wikipedii, a další takový, pak literaturu, svoje znalosti ...
Dhatz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-22 15:44:15
avatar
jak jsem dělal bráchovi referát o Karlu Poláčkovi musel jsem hybridizovat 3 články abych tam měl všechny běsy z jeho života.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-22 10:56:34

A vlastní přemyšlení... To je hrůza, viď?
Marcel19751 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-22 14:42:13

Jo jo je mnohem pohodlnější nepřemýšlet a jenom sledovat dění
Anonymní  - ASI NEBYLO O ČEM PSÁT, NEBO CO 2010-02-22 00:36:51

Poznámka pro autora příspěvku: Jaká je souvislost mezi "chytrostí", intelektem (resp. jeho změnou) a užíváním NETu? Co je to za blábol? Proč ty následující zmatené úvahy?

Jak říkali předci: "Ševče, drž se svého kopyta". Aby se obecné úvahy staly zajímavýmy a přínosnými, k tomu je zapotřebí kombinace mnoha schopností a vlastností - počínaje intelektem, vzděláním, schopností vyhledat, ověřit, selektovat a analyzovat data (třeba z NETu), konče darem řeči.

Je to řádově složitější a náročnější proces, než psaní o technikáliích - jinak vznikne výpotek na úrovni příspěvku hodného základní školy. Doslova.

Takže na závěr si dovolím zopakovat: ŠEVČE, DRŽ SE SVÉHO KOPYTA!
BungEE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-22 10:24:04
avatar
internet zvyšuje komunikačné schopnosti?? ľudia čo trávia veľa času na internete a za pc všeobecne, trpia absolútnou neschopnosťou vyjadriť sa pred luďmi,o začlenení sa do sociálnej skupiny ani nehovorím. proste všetko sa lahšie napíše, ako vysloví..
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-22 10:54:28

Ten, kdo to piše totíž, neví, že mimo internetu je někaká komunikace...
internet zvyšuje komunikačné schopnosti na internetu. Pokud samozřejmě, dotyčný se nezblne úplně.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-22 12:23:39
avatar
jenze takovym staci se zaclenit do stejne socialni skupiny jako jsou oni sami. tedy treba guilda ve wowku nebo v trochu lepsim pripade si prida par pratel na facebooku
BungEE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-22 19:14:22
avatar
Gang: samozrejme som mal na mysli komunikáciu ústnu, nie písomnú.

J.C.Denton: to presne zodpovedá tomu obrázku "deevolúcie" človeka..
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-23 13:07:54

Já chápu, a souhlasím se tvým přispěvkem. Byla to ironicka poznámka na adresu DD. Ale asi s tou komunikaci opravdu máme problémy.
maugggly [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-22 12:42:49
avatar
no aby pravdu povedal ,lezim v postely, myska na predlzovacke, aktivana lupa a vstupny panel..nic lenivejsie uz snad nemoxe byt..ale mam aspon vyhovorku..chory som akurat po dlhsom pisani uz boli zapastie
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 595x
Komentářů: 0
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1252x
Komentářů: 2
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2021x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1924x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2638x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2182x
Komentářů: 1