AMD končí s piny na procesorech. Nástupce AM4 bude AM5 alias LGA 1718. Zůstane u PCIe 4.0? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 22 květen 2021
altSpekulované se stane skutečností. AMD po mnoha letech skončí s „nožičkami“ na CPU

 

 

 

 

Asi víte, že AMD používá u mainstreamových platforem tzv. PGA, tedy piny jsou na procesoru samotném, zatímco Intel u všech svých platforem používá LGA, tedy piny osazeny v patici desky. Vypadá to, že po mnoha mnoha letech AMD kompletně přejde na LGA také. Ostatně již současné high endové a serverové procesory ThreadRipper / EPYC používají LGA patici (SP3r3). Diskuse o tom, zda je lepší LGA nebo PGA, končí s rychle se zvyšujícím počtem pinů. Už současná AM4 má 1331 pinů a víte, že je velmi jednoduché ty jemné nožičky na procesoru ohnout či dokonce ulomit.

Nová AM5 má mít ale už 1718 pinů, což je výrazný nárůst. I kdybychom předpokládaly o něco větší fyzické rozměry procesoru, což podle mě ale nebudou, tak by ty nožičky musely být prostě ještě jemnější. A to už je nepraktické. Ostatně proto AMD používá LGA patici (SP3r3) u ThreadRipper/EPYC procesorů, které mají ohromných 4094 pinů. Přechod na LGA i u mainstreamové patice je tak jedinou cestou. Samozřejmě náchylnost k poškození se tak přenáší na základní desku, kdy vám opravdu nesmí do patice nic spadnout při montáži CPU.

Další leaker potvrdil informaci, že AMD přejde na mainstreamu na LGA patici (AM5) o 1718 pinech ze současné PGA 1331 (AM4). A přidal k tomu info, že nová generace high endu/serverů, kde se také očekává nová patice místo současné již LGA 4094 (SP3r3) bude disponovat neuvěřitelnými 6096 piny (tedy LGA 6096).

  • První AM5 desky a X670 budou mít údajně nadále „jen“ PCIe 4.0?

Přechod na LGA patici u AM5 platformy není tedy až takové překvapení. Stejně tak podpora DDR5 pamětí. Co však trochu překvapí je informace, že prý první AM5 desky a X670 platforma má mít nadále maximálně PCIe 4.0. Nikoliv tedy PCIe 5.0, jak se dosud myslelo. Ovšem dává to smysl. PCIe 5.0 není jako takové „zamčeno“ na patici a platformu samotnou. Ostatně stávající AM4 desky byly také většinu let maximálně PCIe 3.0 verze. Teprva až s nástupcem X570 a B550 čipsetů (a ZEN 2 procesorů) dorazila PCIe 4.0 podpora. Takže to neznamená že AM5 bude jen s PCIe 4.0 navždy. Bude mít PCIe 5.0 a možná stihne i nástup PCIe 6.0 ;).

Leaker specificky říká, že PCIe 5.0 budou mít určitě EPYC procesory série GENOA, tedy již ZEN 4. Ale neříká, která generace procesorů se objeví pro mainstreamovou AM5 jako první, pokud jde o desktop. Je totiž stále možné, že první procesory pro AM5 budou upravené ZEN3, které logicky mají jen PCIe 4.0, zatímco 5nm ZEN 4 pro desktop dorazí až někdy na přelomu Q3/Q4 příští rok.

Jak velká bude nevýhoda, pokud AMD hned nenabídne PCIe 5.0, když Intel s novým ALDER LAKE s novou LGA 1700 paticí a Z690 má dorazit už v Q4 tohoto roku, s PCIe 5.0? V praxi naprosto žádná. Neexistuje GPU ani SSD s PCIe 5.0. Zatímco v době nástupu PCIe 4.0 už AMD mělo RX 5000 sérii grafik a PCIe 3.0 SSD již byly svým rozhraním omezovány, takže Gen4 dávalo smysl, nic takového dnes není.

Stávající grafické generace jsou PCIe 4.0 a novou generaci grafických karet AMD s RDNA 3 očekáváme přinejlepším na konci Q3 příštího roku. NVIDIA LOVELACE (RTX 4000) se očekává dokonce až ke konci Q4 příštího roku. A není ani jisté, že budou mít PCIe 5.0 (v případě čipletového RDNA 3 bych to viděl pravděpodobné, ale ještě to žádný únik nepotvrdil). Takže z hlediska grafik tento rok ani většinu příštího roku nemá PCIe 5.0 žádný smysl.

Současně na trh teprve teď vyrazila druhá generace PCIe 4.0 SSD. Vlastní první se skutečnými Gen4 řadiči. A ještě plně nevyužívá maximální potenciál gen4 rozhraní ani ve verzi M.2 se 4 PCIe linkami. Takže Gen5 SSD nečekám dříve, jak ke konci příštího roku, spíše až o rok později pokud jde o skutečné Gen5 řadiče. Jinými slovy, PCIe 5.0 nebude mít zcela určitě naprosto žádné využití letos a drtivou většinu příštího roku ani v případě SSD řešení. Velmi pravděpodobně ani nebude jak a s čím ho ještě dlouho vůbec otestovat. PCIe 4.0 na rozdíl od PCIe 3.0 nás zdaleka ještě neomezuje ani u GPu ani u SSD, a není využíváno plně přenosových rychlostí.

Takže pokud první generace desek AM5 nebude mít PCIe 5.0, je to prostě jedno. Vlastně by to mohla být i výhoda AMD, protože určitě bude Gen5 PCIe vyžadovat zase masivnější a kvalitnější zpracování alespoň toho jednoho grafického PCIe x16 a jednoho M.2 slotu. PCIe 5.0 má totiž opět zdvojnásobit rychlost proti 4.0, která to zdvojnásobila proti 3.0. Jenže ruku v ruce s tím jdou požadavky na kvalitu a sílu toho signálu apod. A s tím související i fyzické zpracování konektorů, kontaktů, PCB, napájení apod. Takže pokud bude Intel tlačit PCIe 5.0, které ještě delší dobu bude k ničemu, a AMD zůstane u PCIe 4.0, mohly by AMD desky být i levnější. Navíc k čemu PCIe 5.0 u Intelu, jehož ALDER LAKE procesory budou mít jen 8 velkých jader/16vláken maximálně a tedy nedokáží se ani vyrovnat současným RYZEN 9 procesorům po stránce výkonu?

  • Kdy začne mít PCIe 5.0 smysl?

Zkrátka uvidíme. Je jisté, že AM5 bude mít PCIe 5.0 podporu také. Ostatně víme na beton, že samotná ZEN 4 architektura PCIe 5.0 podporu má. A PCIe 5.0 nesouvisí ani tak s paticí samotnou, ale s čipsety a hlavně procesory. Ostatně AMD B550 nebo Intel Z590 jsou platformy, které vlastně PCIe 4.0 samy o sobě nemají. Oba čipsety umí jen Gen 3.0. Fakt že alespoň v jednom PCIe x16 slotu a jednom M.2 slotu (tedy 20 linek celkem), desky umožňují chod PCIe 4.0 je proto, že těch 20 linek Gen4 je z procesoru (ZEN 2 a ZEN 3 u AMD, ROCKET LAKE u Intelu). Jediné dvě desktopové platformy na současném trhu, které mají PCIe 4.0 nativně ze strany čipsetu, jsou AMD X570 a AMD TRX40/TRX80.

PCIe 5.0 je nepochybně dalším krokem. Ale jak říkám, nevíme, které CPU pro AM5 dorazí jako první. Gen5 je ale jisté u GENOA, tedy nové generace EPYC pro novou LGA 6096 platformu. A divil bych se, kdyby PCIe 5.0 podpora nebyla na ZEN 4 generaci high endových TheadRipper pro stejnou patici. V případě mainstreamové AM5 je to ale otázka. Protože pravděpodobně bude poprvé řešena podporou ze strany CPU nikoliv přímo čipsetu. Je zde zkrátka otázka ceny a smysluplnosti. Nákladné PCIe 5.0 má určitě smysl u serverů a high end platforem, kde se používají GPU i pro výpočty a musí mít extra můstky dnes pro dodatečnou přenosovou kapacitu. Ovšem u běžných desktopů zdaleka PCIe 4.0 nedosáhlo plného využití, dokonce ani u 4linkových SSD M.2. Navíc vzhledem k tomu že první PCIe 5.0 GPU či SSD dorazí nejdříve ke konci příštího roku a reálně se tak budou rozšiřovat až v průběhu 2023 (i s ohledem na to, jak rychle jsou věci hlavně kolem Gen4 SSD do současnosti), začne mít PCIe 5.0 smysl až tak s nástupem AMD ZEN 5 či 7nm generace Intel procesorů, ať to bude cokoliv.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 15:27:39

DD promiň, ale v momentě, kdy dorazilo PCIe 4.0 s X570 jsi psal o zastaralosti Intel platformy. A to v té době na trhu nebyla ani jedna grafika, ani jedno SSD, které PCIe 4.0 uměly. Dnes píšeš že je to jedno. Já osobně si nemyslím, že je to jedno, protože když dnes koupíš CPU a desku, vydrží ti klidně 10 let. A pokud máš na té desce nějaké rozhraní, které ti umožní v budoucnu dát tam lepší HW, tak je to prostě výhoda. Třeba já dával 10GBit kartu do Haswell počítače 6 let poté, co jsme ten počítač koupil. O SSD, které budou mít za 5 let běžně 15 GB/s v lowendu ani nemluvím. Pokud se hry začnou optimallizovat se SAM, taktéž se hodí mít slot, který bude do budoucna co neupgradovatelnější.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 16:02:32
avatar
neprominu. Lhaní nemám rád. Ale dáme to zatím za finální upozornění ... protože buď nevíš o čem píšeš nebo lžeš. Protože ale zjevně čteš DDWorld.cz tak musíš vědět že:

X570 bylo vydáno v červenci 2019 současně s PCIe 4.0 RX 5700 sérii grafik a prvními Gen4 SSD! Vím to, dostal jsem všechny tři produkty na test současně jako všichni ostatní v době vydání ... takže s vydáním prvních PCIe 4.0 desky vyrazily na trhu i Gen4 GPU a SSD ...

takže proč lžeš a tvrdíš opak? Diskusi beru, ale lhaní prostě trpět nebudu. Speciálně nesnáším lháře, kteří si vymýšlí, co říkám a překrucují to co píši ...

BTW: já neříkám, že mít PCIe 5.0 není super, ale na ALDER LAKE platformě v kombinaci s pomalými procesory které 100% nepřekonají výkon současných RYZEN 9 a v době kdy prokazatelně nebude žádná PCIe 5.0 GPU a SSD? Navíc pokud PCIe 5.0 bude opět vyžadovat dražší zpracování? Problém by to prostě byly, kdyby na trhu letos byly Gen5 GPU, což ale 100% nebudou a není jisté že budou i o rok později ... o SSD nemluvě, první generace SSD se skutečně GEn4 řadiči teprve vyrazila na trh a zdaleka nevyužívá plně toto rozhraní, takže možná až další generace se přiblíží více a teprve pak můžeme očekávat gen5, takže PCie 5.0 prostě tento rok a ani příští rok prostě nebude možá pravděpodobně ani otestovat, zda vůbec je to věc ...

zkuste přitom čtení a psaní vytáhnout hlavu nad to vaše zaujaté vidění světa a dívejte se na fakta. zapomeňte že nějaké NV a AMD značky existují .... já osobně vítám příchod PCIe 5.0, čím dříve, tím lépe, ale vzhledem ke stavu věcí říkám prostě že PCIe 5.0 bude využitelná věc až roku 2023 ...
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 16:21:18
avatar
Este je stále možnosť, že Intel uvedie grafiky s pcie5 a tiež môže uviesť ssd, keďže tie tiež vyrába. Myslim, že je trocha skoro na hodnotenie či to je zbytočne alebo nie.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 16:36:57
avatar
ehm ... neočekává se, že by i nejsilnější grafika Intel Xe dokázala překonat RTX 3080, a určitě dorazí až později příští rok, takže i tady je PCIe 5.0 zbytečné protože současné karty ani 3090/6900XT nejsou Gen4 omezeny na výkonu ;)
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 19:54:18
avatar
Rx 5700 by si tiez vystacila s PCIe 3.0 a predsa ju AMD dalo na 4.0
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 20:11:13
avatar
nepochybně ...
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-24 07:26:03
avatar
Stejne bych se vsadil, že kdyby to Intel neměl dřív tak píšeš jak je hrozně nemoderni
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-24 08:49:13
avatar
No tak tady se musím rumpeaka zastat a jeho obavy naprosto chápu. Fan AMD si vždy zakládali na tom, že AMD deska vydržela dlouho, protože šlo do ní dát další generaci CPU. Argumentuješ, že GK s podporou PCIe 5.0 půjdou na trh až koncem příštího roku. Kdy půjdou na trh desky s AM5 na trh? Kolik měsíců bude mezi fošnama s AM5 a nástupem GK s PCIe 5.0? Pokud CPU pro desku s AM5 nebude podporovat PCIe 5.0, proč ho kupovat. Pokud deska nebude podporovat PCIe 5.0 od CPU které ho podporovat bude, proč kupovat tu desku. Pokud bude garance, že desky budou podporovat PCIe 5.0 od CPU které PCIe 5.0 podporuje pro slot pro GK a pro jeden M2 slot PCIe 5.0, tak v tom zase tak velký problém nevidím, protože taková konfigurace bude drtivé většině uživatelů stačit. Pokud však tato dle mého důležitá fakta nebudou garantovaně vyjasněna, tak bych se do nákupu nehrnul.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 16:34:56

Řešení LGA je a bylo nesrovnatelně lepší než piny. Co jsem zatím měl co do činění s AMD, tak procesor šel obvykle ven z desky natvrdo s chladičem. To se mi u Intelu nestalo ani jednou, protože je přes patice překrytý ten aretovací plech.

Co se týče žabomyších válek kolem PCIe, je mi to šumák, podle mého názoru bude bohatě stačit ještě pár let dokonce PCIe 3.0.
PCIe 4.0 a 5.0 jen zbytečně prodražuje desky, přitom reálný přínos je na úrovni promile a procent. Každá vyšší verze PCIe má hlavně za následek, že deska je o 20% dražší.
Největší progress z vyšší verze PCIE se projevuje u nízkých rozlišení, což je jak si opačně než by fajnšpakři chtěli (ti doufají, že jim 4.0 a v budoucnu 5.0 pomůže hlavně ve 4k). U NVME disků stále platí, že ani tak nezáleží moc na tom, jestli 3.0 nebo 4.0, ale kolik cache a dalších fičur je ochoten výrobce na NVME disku použít.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 16:38:35
avatar
šel ven s chladičem, protože zjevně neumíš ten chladič oddělat ... stačí jednoduše když je to osazené a povolené trochu zakroutit chladičem na CPU a to přisátí pasty povolí ...
DandaH [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 17:52:06

To ale např. nejde udělat u mého vodního bloku, který je na čtyřech šroubech do desky bez nějaké větší vůle. Jednou už se mi to opravdu podařilo vyndat i s CPU, bohužel (5900x). Tady je to hezky vidět Odkaz, staré komponenty ale blok mám pořád stejný.
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 4 DandaH 2021-05-23 18:04:08
avatar
"To ale např. nejde udělat u mého vodního bloku, který je na čtyřech šroubech do desky bez nějaké větší vůle"

A ty mas ako pocit ze kazdy iny chladic resp. "obycajny" chladic (nie vodnik) je uchyteny neako inac ako 4my srobkami ? ... ako porozmyslaj co pises ...

1) povolim srobky ked idem dat dole chladic.
2) davam dole chladic.
3) dam dole chladic.

postup bude rovnaky ci je to voda alebo vzduch ako neako nechapem preco by si s tym mal mat problem resp. aky je rozdiel medzi tvojim "vodnikom" a hociakym inym vzduchovym chladicom. Samozrejme za predpokladu ze to robis ako normalny clovek a nie ze davas dole "chladic" ktory je priskrutkovany k doske (co by aj tak neslo).

PS: podla foto co si postol je tam celkom spoko miesta na to aby si s tym vedel v ramci normy operovat a bez problemov dat dole chladic.
DandaH [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 19:49:42

chladič jsem sundával už několikrát a v té citaci je důležité "nějaké větší vůle". Ono na tomhle bloku ta vůle totiž skoro není. A kupodivu s tím nejde kroutit když jsou tam čtyři sloupky co to aretují. Je vcelku pochopitelné, že když sundáváš chladič tak logicky odšroubuješ šroubky. Ono je taky důležité kolik té pasty tam je a jestli je ztvrdlá či nikoliv. Já zrovna měnil CPU na testy několikrát během dne a prostě jedinkrát se mi to bohužel podařilo vyndat jelikož ta svi..ě nešla povolit. Předpokládám že tam bylo více pasty než mělo být. Toť celé a nedělejte tady z každého negramotu.. LGA bude určitě bezpečnější v tomto ohledu.
PS: psal jsem že sestava na obrázku jsou staré komponenty, aktuálně mám jiné a když nechceš sundávat úplně všechno včetně grafiky tak tam opravdu moc místa není
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 20:53:30
avatar
Ja nerobim z kazdeho negramotu ... ako pises ... len ti hovorim ze z toho robite vacsi problem ako je ... proste si porad ako vies ...

... to ako keby si isiel zo zavaraninou za susedom nech ju otvori ... omg staci trochu pohnut rozumom ... a kazdy inteligentnejsi jedinec prijde na to ze je tam potreba "nahnat" vzduch a vtedy ten "podtlak" proste sam skonci.

Ked si taky skill ako pises ... nevidim teda problem v tom aby si vedel zlozit chladic.

Mam za sebou cez 500 zostav pre zakaznikov, korporaty, nadnarodne korporaty, zahranicie ... ale este sa mi s novymi komponentami nestalo toto co pises ty (ano zo starymi niekolko rocnymi a niekolko rocne pouzivanymi komponentami ano ... ale to sa jednalo o uplne ine typy past ake sa pouzivaju teraz + boli super zapacene, ze to uz neboli pasty ale "solidna" hmota).

Skus si osahat zelezo z roku 2006 ... a potom uvidis co je "zkladanie" chladica z Athlonu XP.

A nie skladanie chladica zo dna na den (resp niekolko krat denne) naviac s novou pastou na novych komponentoch.

Naviac bavime sa to o situacii ... jednej z kolko 1000 ?

A som zvedavy ak sa ti pri tvojej sikovnosti ... podari ohnut alebo nedaj boze odlomit pin na sockete dosky ... ako to zahras potom. Pri pinoch na CPU si ho len ohol spat a cpu isiel dalej ... skus to iste s paticou ... potom napis ako ti to slo (z osobnej skusenosti viem ze nie moc dobre ... a budes rad ak ten pin pri ohybani spat nezlomis).

GOOD LUCK

PS: ale vsak najlepsie sa pise o tom co si realne nezazil (hovorim o tom sockete, nie o CPU), ked budes mat skusenost ... potom sa tu vrat ... kludne dopln svoj postoj ... urcite budu vsetci radi ... Nie nadarmo sa hovori raz vidiet / zazit lepsie ako 1000x pocut alebo o tom citat.

Popravde mne sa to stalo ... a bol by som 100x radsej kedy ze sa jedna o pin na CPU ktory viem +/- bez problemov spat ohnut. (len aby si vedel pri ohybani toho pinu spat ... som sa hadam v zivote tak nespotil pri stavbe PC ako vtedy pri 2 minutovom ohybani pinu na sockete).
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-24 08:49:01
avatar
Joo, Athlon XP a růžová "žvýkačka".
Dudo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-24 18:31:46
avatar
potvrdzujem, dakedy dávno cca 2009 som menil cpu nepamätám ktoré za q 9550. Opatrne , pomaličky na doske Abit. Jedna pružinka aj tak odskočila a samozrejme ma s reklamáciou poslali doprdele.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 18:21:22

Tak nejsem idiot, jasně že zakroucení by to vyřešilo. Bohužel až na výjimky na těch deskách nebylo tolik místa, aby se s tím dalo nějak citelněji kroutit.
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 18:29:35
avatar
tak s tym chladicom nekrutis ... len to mierne otocis tak o jeden, 2 stupne (co je viem o kolko mozno 5-15) aby sa tam "dostal" vzduch ... proste nieco ako ked otvaras zavaraninu ... proste neotocis s celym vrchnakom len ho "nozom" podpacis aby ti tam vosiel vzduch a potom otvoris.

A ak nie skus cepel (z noza alebo staru ziletku).

A ak aj toho sa bojis ... tak proste zapni PC predtym ako ides zlozit chladic ... zahraj sa nieco nech sa ten CPU ohreje ... vypni PC a zloz chladic.

PS: na tych doskach je k tomu +/- dost miesta, nech je ako kolvek "obrnena".
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 18:42:35

Hlavně jsem zvědav, jak moc AMD bude šetřivé a zda udělá substrátové PCB pro CPU tak tenké, že to už bude problém. Chladiče jsou čím dál těžší a je potřeba dotahovat čím dál větší silou, tak snad nebudou šetřit na nepravém místě.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-24 08:51:44
avatar
Jj, doufejme, že ne jako Intel. Ale odstraněním těch pinů z CPU se ušetří už dost.
EuMatBa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 20:49:55

Nebo jsi zjevně neviděl vše. Mě se povedlo vytáhnout takhle CPU z patice navzdory kroucení a všem podobným "tríčkům". Tuším, že to bylo na AM2 ...

Podotýkám, že jsem pár let PC montoval a opravoval.
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-24 18:34:28
avatar
No a tento "pripad" ktory spominas sa ti stal kolko krat ? 1x ? 2x ? ... za kolko PC ? 100 ? 200 - 500 - 1000? co si staval / opravoval ?
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 4 petronias 2021-05-23 17:55:41
avatar
No ja ako user som nemal nikdy problem s "pinmi" na CPU skor naopak ... s poskodenymi pinmi na patici.

Osobne som nepostavil jedno PC (skor tak 500) ... a jedine s cim som kedy mal problem bol prave INTEL.

Zas aby som to uviedol na pravu mieru ... nejednalo sa o Intel ako taky ... ale o jeho "system" patice aka. LGA.

Islo o to ze som kupil (stalo sa to raz !!!) 5 identickych GIGABYTE dosiek (dovod preco uvadzam vyrobcu sa dozviete dalej) z ktorych 4 (ano citate spravne) mali od predajcu poskodene patice CPU ... ci uz "odlomeny pin" (3x) alebo "ohnuty pin" (1x - ten ale siel manualne opravit).

Netvrdim ze je to problem INTEL-u ... skor naopak tvrdim ze to bola chyba GIGABYTE !!! (jednalo sa o "lacnejsie" verzie no aj napriek tomu sa ich doskam vyhybam). Ale aj tak ak porovnam piny na CPU (AMD) vs. piny na doske (Intel) ... pre mna jednoznacne vyhrava pin na CPU (da sa aj lahsie ohnut spat).

PS: a k tomu zkladaniu chladica z CPU ... no je vidiet ze nemas skusenosti a proste nieco take jednoduche ako "skrutenie" ta evidentne nenapadlo ... chcel by som ta vidiet skladat taky NB z ROG dosky z roku 2006 (keby bol na moj veru prilepeny ten chladic lepidlom k tomu cipu) alebo neakeho starsieho CPU ako napr. Duron resp. Athlon (RIP Duron / Athlon). Nedaj boze ze sa dostanes k neakemu raritnemu staremu HW ten pojde rovno na smetisko (skoda ho).
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 18:28:43

Taky se musím přiznat, že jsem vyndal chladič i s procesorem (2600, Noctua D15, grizzly kryonaut). To, že to šlo tak snadno a v poměru k váze chladiče jen o malinko větší silou, je jen chabou výmluvou. ;) Od té doby u těžších chladičů před sejmutím zahřívám CPU na 70°, aby pasta povolila.
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 18:40:54
avatar
No vidis ... konecne inteligentny user ... stalo sa to raz ... a sam si vedel poradit ako tomu predist ... proste zahraje CPU pred zkladanim chladica a je to ...

... len upozornujem nie vzdy to funguje ... skor by som povedal ze je to pravidlo pri "novych" pastach ... sedivka alebo biela zuvacka takto "snadno" nejde "oklamat" tie drzia po rokoch "pecenia" uber-silno ... niekedy je z nich doslova kamen a Vam ostava jedine ... a to teplovzdusna pistol alebo nozik (nozik vacsinou uz ked je cooler dole a je potreba ho ocistit).

JJ viem o com hovorite niekedy staci malo a je CPU von z patice, nestalo sa mi to raz (aj ked islo o C2D a generacne podobne pripadne starsie kusky, kedy sa jednalo o sedivku / bielu zuvacku).

Mne ale vacsinou dobre funguje to "otacanie" pripadne "rozhupanie" chladica ... a povacsinou sa "odcucne".

Popravde neviem ako je to s tekutym kovom ... ten som na CPU este neaplikoval a toboz ho po case neskladal ... ale na nete som cital ze ten kov sa po case "zjednoti" a teda sa z neho stane monolit ... ale to neviem potvrdit.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-24 09:14:01
avatar
Tekutý kov je na tohle svinstvo, po tom co jsem si o něm nastudoval co se dalo, před tím než jsem ho začal používat, jsem se rozhodl, že ho nikdy mezi chladič a heatspreader nedám, protože on to nepřipeče, on to doslova svaří k sobě, díky i nepatrné chemické reakci toho tekutého kovu s povrchem heatspreaderu a měděným a i poniklovaným povrchem chladiče. Pokud to je, ale přímo na GPU a nebo CPU bez heatspreaderu jako bývá v notebocích, tak není sebemenší problém.
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-24 18:26:21
avatar
Takze som cital spravne ... dobre ... chavalabohu ze som ho nepouzil na CPU ... ale iba na NB X48 (na LGA 775 s ktorym v zivote uz hybat nebudem). A to "koketoval" s tym ze ho dam aj na CPU.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 18:36:29

Desek mi rukama prošla spousta, a nikdy se mi nepodařilo nějakou zkurvit. Jedno ať už šlo o Intel nebo AMD.
Co se týče raritního hardware, držím si pro srandu jednu socket 754 desku se Sempron 64 a 2GB DDR - z toho důvodu, že je to defacto první generace CPU, co měla 64bit instrukční sadu.
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 18:56:36
avatar
Tak za seba mozem tiez povedat ze som ziadnu dosku nepokazil ... skor naopak este som dokazal opravit aj tie co niekto iny uz povadoval za elektro odpad (napr. MB: ASUS® MAXIMUS FORMULA, ktoru som dostal ako "odpad" zadarmo a teraz na nej frci E8500 @ 4,5GHz).

Co ale mozem potrvdit je ze od predajcu som dostal pokazene dosky (od vyroby ?) niekolko som ich reklamoval zakaznikom potom ako sa s nimi "hrali", niekolko som reklamoval vo firme po uzivateloch (standard office pc user, kedy proste posli kondiky, resp ine konektory), pripadne z linky po urcitej dobe (prevadzky v prasnom, hlucnom a v niektorych pripadoch aj vybrujucom prostredi).

PS: inac to 754 nieje az take stare a raritne ... mozno ked ho osadite XP2500+ resp. 3200 potom to uz bude "kus zeleza". Ja som skor mal na mysli P3 alebo MMX kde sa este prevazne (alebo uplne) pouzivala ta biela hmota co po case skamenie (biela zuvacka) a poviem Vam to je "radost" cistit.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-24 09:28:27
avatar
Toluenem to šlo, tedy po tom, co se to muselo nechat několik minut v tom toluenu odmočit. Pak z toho zase byla žvýkačka.
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-24 18:28:10
avatar
JJ alebo aceton, resp. tech.benzin ... ale aj tak "vsetko" neslo dolu "samo" a nieco muselo ist manualne. potom samozrejme "lapovanie" a osadenie spat s tek.kovom
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-24 08:55:09
avatar
No tak tady bych si tak jistý nebyl. S technologií kdy CPU má přístup do celé paměti GK se bude rychlé rozhraní sakra hodit.
Alferi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 18:21:55
avatar
Redaktorovi - chtělo by to trochu více nadhledu, méně rudého vidění a nevyrábět z diskutujících další mizící "mlíkaře".
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 19:05:38
avatar
naopak diskutujícím by to chtělo nadhled a alespoň základní znalost faktů než se pustí do diskusí ...
Alferi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 19:11:58
avatar
To samozřejmě taky, ale přijde mi, že poněkud rychle nabýváte přesvědčení, že nepodloženě nebo mylně argumentující oponent tak činí z úmyslu balamutit a zakládat flame.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 19:19:41
avatar
pokud si někdo není schopen zjistit základní fakta, například kdy vyšly první GPU SSD a desky s Gen4 a tvrdí mě tu že Gen4 desky od AMD prý taky bylo k ničemu když vyšlo a prý nebylo nic co by ho využívalo, pak ano, pak nabývám dojmů že mě chce někdo balamuti a dělat flame ...
Alferi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 22:07:32
avatar
U pozornit na omyl a dát šanci na opravu názoru? Zvlášť když tady asi nediskutují jen odborníci, ale více či méně zkušení uživatelé.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 22:41:00
avatar
v tomto případě se jedná o tak zásadní fakt, který navíc používá ve formě obvinění z toho, že snad nadržuji nějaké značce, že předpokládám, že si 3x svá fakta ověřil, než to položil do diskuse ...
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 18:35:10

Takže konečně se u AMD přestane se sportovní disciplínou rovnání ohnutých pinů. Jako přechod na LGA jednoznačně chválím a je škoda, že to nepřišlo už dávno.
Vzhledem ke zrychlování SSD disků bude mít PCI-E 5.0 smysl vždy. Pokud bude počet linek na mainstream platformě omezený, pak vyšší rychlost linek je jednoznačně cesta. Protože pak bude grafice klidně stačit jen 8 linek. Po pravdě většině grafik by na PCI-E 5.0 stačily i linky 4 naprosto v pohodě. Desky s trojicí M.2 slotů by se tak mohly stát standardem.
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 18:58:50
avatar
Tak som zvedavy ako rozchodite ohnute piny na sockete ... ked uz rovnanie pinov na CPU bola pre Vas "kryzova cesta".
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-24 17:58:06
avatar
osobní zkušenost je taková že u AMD šlo narovnat skoro všechno dokud se to nezlomilo, u Intelu jsem "zachránil" jen tuším dve desky malou pinzetkou a velkým usilím, zbytek musel jít na přepájení patice
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-24 18:31:23
avatar
resp. alebo ako v mojom pripade ked to boli nove dosky na reklamaciu ...

... popravde som ten pin ohybal jeden jediny krat ... ale aj to mi bolo dost na tento zivot a uz nemam chut sa s tym opat zapodievat ... ale ako vidim ... prijde toho viac a asi sa to stane "banalitou", resp. realitou.

Ale ako som spominal vyssie ... v zivote som sa behom 2 minut tak nespotil ako ked som rovnal ten pin na sockete.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-25 08:02:56
avatar
ta moje zkušenost je už hodně stará, datuje se do doby Core2Duo, kdy jsem jako brigádník opravoval kompy z montážní linky kde pracovali nejrůznější feťáci, takže to bylo o tom jestli tomu jde pomoct nebo to musí na přepájení socketu.

Ti lidi tam vůbec nemysleli, vrcholem bylo když jednou špatně vychystali sestavy na montáž Intel deska + AMD CPU. Linka se zastavila až cca po 20 "vyrobených" kusech, potom co se na testech zjistilo že nic nelze zapnout.

Borec na pozici montáže CPU do desky se s tím neštval - normálně to AMD CPU do Intel desky namlátil a to až tak že šlo normálně zavřít tou páčkou na socketu a nasadit na to chladič. Pokud bych to neviděl na vlastní oči, tak tomu neuvěřím
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-25 09:42:50
avatar
Machina - WTF, už som videl za tie roky kadečo, floppy kábel narvatý do IDE radiča, ddr-ky zabrúsené aby vošli do DDR2 na doske, AGP narvatý do PCI expres (aj PCIE do AGP), 1156 procesor narvatý do 1155 dosky, napájací kábel na floppy zo zdroja napojený na PC speaker konektor na doske, samozrejme rôzne PCI periférie v PCIE slote, narvaté USB periférie v HDMI či esata konektoroch ale toto čo opisuješ to je fakt už len v kremíkovom pekle na najvyššom tróne hneď vedľa Presscotov, Celeronov so 128kb cache, Cyrixov, IDT Winchipov a nejakých tých K6-tiek
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-25 18:22:52
avatar
omlouvám se, taky jsem nic horšího neviděl , občas z toho mám noční můry - vypadalo to jako taková křemíková brutální autonehoda lisovacího typu. Tohle byl opravdu očistec. Pro ty lidi to byla jen špatně placená práce - protože CPU do desky+chladič byla první pozice, ostatní pokračovalo v klidu dále a všimli si z toho až lidé z oprav. Holčina na testech byla taky dobrá zombie - zapojila všechny kabely, zjistila že komp nejde zapnout - na kartičku napsala "no screen" a case posunula na stanoviště oprav. A takhle to udělala několikrát za sebou a vůbec ji nepřišlo divné, že ji každý komp dělá to samé
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 18:55:02

Je otázkou, zda to bude znamenat konec kompatibility chladičů.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 19:06:35
avatar
zatím nevíme ... ale předpokládám, že budou případně nějaké mntážní sady, jako tomu bylo při přechodu z AM3
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-24 17:53:57
avatar
tohle nabídne Noctua, levné značky budou mít smůlu.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-23 21:04:14
avatar
Já teda grafiku připojenou přes pcie4.0 mám, ale diskuze pcie4 vs 5 mě přijde bezpředmětná vzhledem k tomu, že si stačí najít REÁLNÉ testy dopadu na výkon, které pár redakcí udělalo.

Obecně by se dalo říct že grafika připojená na 4 pcie3.0 linky už mnoho oproti x16 zapojení neztrácí a tudíž rozdíl mezi x16 pcie3 a x16 pcie4 je jen ve specifických výpočetních úlohách a pro běžné PC je to úplně jedno. No a tedy rozdíl mezi pcie4 a pcie5 bude ve spotřebním PC kde nestrkáte drahé výpočetní karty nula nula nic. Bavíme-li se o 95% consumer PC tak jde o kancl/multimédia nebo herní PC. Žádné z těch skupin z rychlejšího pcie těžit nebude.

A co se týče propustnosti úložiště, nezapomínejte na "hack" v podobě RAID0. S dvěma pcie4 SSD to máte jak na jednom pcie5 už dnes.
Většina čtenářů si tu stejně staví herní PC. Hry udávaly potřebu upgradovat PC před 10 a více lety. Dnes neztrácíte v naprosté většině her skoro žádná fps ani na 5600X s RTX3090/6900XT a pokud to máte jen na hry tak kromě grafiky není potřeba skoro nic. To samé RAM, je smutné že snad krom Star Citizena je jedno jestli máte 16 nebo 32GB. SSD taky - téměř žádný dopad fps mezi pomalým a rychlým, kromě načítacích časů levelů na začátku nebo mezi lokacemi.

Pcie4 považuji v consumer mainstreamu stále za příliš "nové" na to, aby ho bylo potřeba nahrazovat a kromě X570 vlastně ani nikde jinde donedávna nebyli. Raději nejdříve masivní rozšíření pasivně chlazených pcie4 chipsetů, než honění techu pouze v hiendu kde to navíc většině spotřebitelům nic nepřínáší. Mít Intel dobré CPU , tak bych mu odpustil i absenci pcie4. APU Cezzane ho taky nemá a pro dedikovanou grafiku má "jen" 8 linek. Stejně je to parádní CPU i k dedikované grafice, na jednom slidu od AMD to i sama AMD takhle ukazuje. Finální zastropování boostu u 5700G je jen marketingovou hrou AMD aby nebylo rychlejší než 5800X. Přitom vzhledem k nižšímu TDP je jasné že i s mírným dotaktováním je prostě ten monolit lepší
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-24 07:24:46
avatar
No a u ssd narazíme ještě na problém 4k souborů, kdy v praxi je rozdíl mezi SATA 6 a připojením přes PCI minimální, protože to ty čipy stejne rychleji nepřečtou
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-24 09:58:21
avatar
Aneb jak jsem říkal už v době prvních zmínek o AM5, že to stoprocentně mít PCIe 5.0 nebude, ale že DDR5 to s největší pravděpodobností mít bude, tak jsem se opět trefil. A taky jsem říkal, že to poprvní AMD nasadí v serverech, takže s Zen4 Epyc a možná, spíše v nějaké omezenější podobě to bude i na Zen4 Threadripperech.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 717x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 833x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1009x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3574x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1411x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1246x
Komentářů: 5