Apple lže! M1 Ultra není zdaleka tak výkonný jako RTX 3090 ani 16jádrové AMD/Intel procesory. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 19 březen 2022
altPlocha nového Apple CPU/GPU je obrovská, na konkurenci však výkonem zdaleka nestačí.

 

 

 

Když se Apple vytasil s bombastickými grafy a tvrzeními, podle kterých jeho nový M1 Ultra čip poráží grafickým výkonem RTX 3090 a procesorovým výkonem výrazně poráží Core i9-12900K a další x86 procesory, zvedlo se samozřejmě více než jen jedno obočí. Obvykle když někdo tvrdí, že je nějaké CPU/GPU výkonnější než jiné, tak to znamená že je výkonnější v praxi více než jen ve velmi specifickém případě, speciálně když ten případ není daný třeba jen optimalizací aplikace apod.

Je to to samé, jako tvrdit, že Trabant je rychlejší než Ferrari, a pak zjistíte, že Trabant vyhrál proto, že ten konkrétní měřený závod z kopce dolů do cíle absolvovalo Ferrari po silnici, zatímco trabant tam shodili do cíle rovnou ze skály.

Apple M1 je přitom obrovský multičip složený z CPU a GPU části. Jak obrovský vidíte na fotkách, kdy vedle ně je RYZEN 5000X procesor naprostý drobeček, a to srovnáváme ty procesory velikostí heatspreaderů. Reálně je to ještě „horší“. Čistě plochou křemíku má M1 ULTRA přes 840mm2 (tvořený dvojicí M1 MAX se 420mm2) a to již na pokročilé 5nm výrobě TSMC. Pro srovnání 16jádrový RYZEN 9 5950X tvořený 2x 8jádrovým ZEN 3 na starší 7nm výrobě TSMC má (jen 144mm2) 2x 72mm2, ovšem kdyby byl také vyráběný na 5nm, měl by jen kolem 100mm2, spíše méně.

Grafická část je samozřejmě u M1 ULTRA obrovská, pro srovnání 8nm GA102 (RTX 3080/3090) má 628mm2 ovšem na výrazně zastaralejší 8nm výrobě SAMSUNG, takže na 5nm by měl kolem/do 400mm2. NAVI 21 (RX 6800/6900XT), které je v mnoha případech nejvýkonnější herní GPU na trhu, má při 7nm TSMC výrobě plochu jen 519mm2, kdy 5nm by tak mělo cca 300mm2.

Jinými slovy M1 ULTRA od Apple je obrovský čip, a přestože jeho výkon a efektivita rozhodně nejsou nízké a špatné, ani zdaleka není v průměru v běžné praxi tak výkonný, jak Apple tvrdí!

  • AMD, Intel i NVIDIA jsou stále výrazně výkonnější

Netrvalo dlouho a Apple Studio s jeho novým M1 ULTRA bylo v praxi otestované. A k překvapení mnoha není v praxi výkon ani zdaleka tak dobrý a špičkový, jak Apple říká, speciálně mimo ty velmi specifické případy, kde ovšem zjevně výkon není ani tak daný tím co umí a jak výkonný je konkrétní HW, ale jednoduše omezením a speciálními optimalizacemi software a aplikace.

V řadě běžných aplikací je M1 Ultra slabší než Core i9-12900K nebo 5950X, které mají přitom méně jader a jsou fyzicky mnohem menší na starších procesech. Takže pokud by se do srovnání zapojil nějaký ten RYZEN ThreadRipper, byla by to rázem úplně jiná písnička.

Ani s tím tvrzením Applu, že je graficky výkonnější než RTX 3090, to v praxi úplně nedopadlo. Ve skutečnosti dá opravdu hodně práce najít případ, kde by Apple skutečně výkonnější bylo a šlo jasně o měření výkonu HW a ne omezení ze strany SW. Nedá žádnou práci najít případy, kdy je výkon novinky Apple podstatně, ale podstatně horší, než co říká firma.

Není sice špatný, ale vzhledem k velikosti čipu je stále o desítky a desítky % nižší, než výkon RTX 3090 (případně RX 6900 XT apod.). Není prostě pochyb o tom, že Apple fakticky lže. A je smutné, že mu to asi v mnoha očích projde. Naopak za ty zlé budou všichni, kteří na realitu upozorňují. Považuji za naprosto zásadní na lži Apple upozornit, protože pokud by mu to prošlo, AMD, Intel nebo NVIDIA by mohly začít dělat to samé. Doposud se všechny tři firmy držely zpět (pár excesů bylo), speciálně pokud výkon jejich produktů byl +/- vyrovnaný. Nicméně pokud by dělaly to, co předvádí Apple, najednou by všichni na základě třeba jediného výsledku v jednom testu mohli tvrdit, že jejich CPU/GPU je nejvýkonnější na světě apod. běz ohledu na to, o kolik výrazně horší by běžná realita byla. Jinými slovy už tak v současnosti zavádějící marketing a tvrzení, která jsou hodně na hraně, by nabrala úplně nový level absurdity.

Takže musíme prostě za každou cenu zabránit tomu, aby se lhaní, tak jak to dělá a předvádí Apple, stalo běžnou akceptovanou praxí. Neříkáme, že Apple a jeho M1 Ultra je špatný produkt, ale je zjevné, že Apple vyloženě lže o jeho reálném běžném průměrném výkonu a značně jej zveličuje, což dělá schválně, vzhledem k jeho ceně, která je astronomická a skutečně soupeří s TOP high end případně profesionálními x86 CPU a GPU produkty AMD, Intel, NVIDIA, jež jsou evidentně stále mnohem výkonnější a lepší HW řešení.

Speciálně v tom smyslu, že nejsou výkonné jen v jednom speciálním optimalizovaném případě, ale jsou univerzálně výkonné ve všem. Což Apple a jeho M1 nedokáže, protože to není vůbec univerzální řešení a nedokáže být opravdu dobrý mimo velmi specifické případy. Marketing Apple je naprosto odporně zavádějící. A pokud mu to projde a bude procházet, očekávejme že marketing ostatních výrobců začne být také naprosto odtržený od reality a to nechceme, protože je prostě nutné na to upozornit ...

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-20 20:32:24

z hladiska efektivity to ale bude dobre cele to vraj berie 370W, cena zostavy s intel cpu a 3090 nebude daleko od ceny Mac Studio a tu spotrebu prekona samotna rtx3090… ta pridana hodnota applu je niekde inde, je naivne si mysliet ze si to niekto bude kupovat kvoli hram, su testy kde realne ten Mac dokaze rozhybat vo final cute 18x 8k prores video naraz … toto ma absolutne ine zameranie a pri cenach dnesnych energii mam pocit ze to bude este zaujimavejsie pre cielovu skupinu zakaznikov… osobne som cakal takyto clanok tu na webe a zopakujem svoju otazku - kedyze sa dockame nejakej recenzie apple produktu tu na DDworld? ked uz tolka kritika
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-21 08:01:38
avatar
Výborně takže při nákladech několik set tisíc na jeden stroj (studio jich ma několik)a několik set tisíc na nový software se vám cena elektriky vrátí kdy?

On je rozdíl v tom že Mac studio nezačíná na zelené louce ale pravděpodobně ty studia které jsou ideálním kupcem již nějaké stroje mají.

Trochu mi to připadá jako takové ty suché laboratorní výpočty o tom jak elektromobil má menší spotřebu a jak zaplatíte méně než za benzín a blablabla a nakonec se zjistí že vlastně ta cena navíc se vám nikdy do konce životnosti nevrátí.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-21 19:23:23
avatar
Pokud někdo tvrdí, že rozdíl ceny mezi el. a spalovacím autem se ti vrátí, tak samozřejmě lže, případně to bude někdy kolem konce životnosti baterie a ani to není jisté. Ale upřímně jsem to ještě nepotkal. Provozní náklady to ale výrazně nižší má a nepotřebuje to tolik oprav a údržby.
Všude se spíš řeší jestli je el. auto ekologičtější než spalovák a tam fér výpočty říkají něco o 70-80k km, po kterých to už ekologičtější je.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-21 20:02:11
avatar
Proč sem dávat recenzi něčeho, co si drtivá většina lidí zajímajících se o PC HW nejspíš nekoupí?
Navíc jak asi myslíš, že by ta recenze dopadla, když jí bude dělat někdo objektivně a nebude jen vyzdvihovat silné stránky, ale ukáže i ty slabé. To se u jablečných produktů nenosí;-)
No a v neposlední řadě je problém s tím, jak sehnat ten produkt pro recenzi. Nevím jestli Apple vůbec půjčuje věci na recenze. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby to ani nedělal, aby to recenzovali jen ti, co si to koupí a jsou tedy z většiny Apple světu nakloněni...
ares_1_Boh_vojny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-20 22:46:25
avatar
len male percento ludi pozera na vykon, prve je znacka kvalita a cena za ktory sa dany produkt predava.asi 15% ludi je hardwarovo znalych to ostatne je uz iba dobre prezentovany marketing kde dany produkt zaujme.takze holt uspech sa dostavy tak ci tak.
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-21 07:31:44
avatar
Ten shadow of tomb raider nebeží na Mac natívne, ale ide cez rosetu. Čiže z tohoto pohladu sa nejedna o úplne férový test, keďže sa tam ide cez jednu vrstvu naviac oproti Windows . Chcelo by to niečo co beží natívne.
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-21 07:35:32

Ale tak jen ať Apple lže víc a víc. Jeho zákazníkům to nikdy nevadilo a na extra porci placeba v ceně jsou zvyklí, ba ji dokonce vyžadují.
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ostatní 2022-03-22 13:13:31

Tak oni lžou v podstatě všichni, Intel, NVIDIA ...
Dokonce i DDHanz lhal když tvrdil že RX 6500 XT prostě levnější být nemůže a nyní sotva po 2 měsících se prodává 35 % pod doporučené ceny. Nicméně to jsou takové ty společensky akceptované lži, kdy se něco musí pochválit aby to novináře a odbornou veřejnost zaujalo.
Kdyby se to Applí APU srovnávalo s APU od konkurence, tak by to nebylo tak zlé. Nebo kdyby si někdo chtěl uvědomit že v obchode stojí RTX 3090 jako celý počítač od Apple, také to není tak zlé.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-31 04:59:26
avatar
Kde se dá sehnat RX 6500XT za 3500Kč? :-O Z toho co jsem schopen najít, tak horko těžko se dá sehnat lehce nad doporučenou cenou (5400Kč).
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-21 07:58:01
avatar
Je to střet různých světu , rozdíl je studio které pořídilo šest 27 palcových iMac a přípravu podkladů a dva PRO na finální výpočty vs nějakým puboš který na Airu píše někde kód v kavárně, nebo rádoby fotografka upravují fotky v mobilním SW.

Je že Apple přitahuje hardwarově hodně neznalé lidi jen jen o samotné marketingu ale vlastně o té outofbox koncepci, jeden borec na živě který stále hovoří o tom jak k M1 se připojíte redukcí na USB další 4K monitory. A když mu říkáme, že ona redukce je primitivní VGA grafický adaptér , tak tvrdí že kecáme.... Stejně jak dokáže je rozhodit taková věc jako že špatné upgrade i to se může stát, může způsobit že stroj nenastartuje .U Applu stát ovšem borci jsou kvůli tomu schopný míst stroji do servisu, místo toho aby si sehnali obyčejnou instalační flashku....

Co je to Apple prostě samý extrém, ten hardware není úplně špatný, je to pěkně předražené a můžou dovolit. A co se týká výkonu, ten kdo na tom opravdu , ale opravdu pracuje v rámci výpočtu FEM, CAD, CAM. případně to používá ve studiu na hudbu , tím nemyslím lepení paternů v nějaký stupidní aplikaci , ale třeba xx živý vstupu. čištění rekonstrukce nahrávek atd .. zatím hype na jméno nová architektura nepodléhá.


Procesory Mx tedy musí udělat ještě solidní krok cesty aby byly profesionální výkonné opravdu ve všech pádech zatím je to opravdu dobré dělo na zpracování třeba 4K filmu počkat vlastně říkali až 8k a že v kině je takových je že jo. A na plnohodnotné nástupce Mac pro , iMac pro a nejvyšší konfigurace iMac 27 palců ještě asi budeme muset počkat.
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-21 08:52:28

jediny problem je to ze v profi oblasti ako CAD/CAM sa Mac prave vobec nepouziva to je vyhradne vsetko na Win platforme (ak neratame Autocad ale to nie je oblast automotive a pod.)... to ze Apple "pritahuje" HW neznalych ludi by som netvrdil, ono ze tam je taky hype a modna vlna? aj to uz trochu upada, ale ludia ktori si to kupia HW riesit nemusia, vacsinou tie stroje aj podla mojich realnych skusenosti bez problemov chodia 8-10rokov (bez vacsich problemov, pokial sa k tomu niekto chova ako clovek, pokial to niekto hadze o zem, a to sa opakujem, to neprezije ani ziadny Win stroj) ...a to ze niekomu niekde nieco nejde? no v oblasti PC a Win je to podstatne castejsie ... Mac si kupis, spustis a pouzivas

cele je to o tom, ze v tej cene/rozmeroch/efektivite nedokazes postavit nic s Intelom a RTX3090 ktora sa v clanku spomina ... ak ano nech sa paci ja si rad tu zostavu pozriem
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-21 09:56:58

k poslednímu odstavci:


- cena není problém, ultra konfigurace začíná na ceně přes 100 litrů

- rozměry by při custom řešení též nebyly problém, viz kreace jako corsair one nebo xbox. Jenže PCčkáři nemají rádi proprietální hardware, který nejde měnit. Proto nic downsizovaného na rozměr mac studia nebude. Nicméně na netu jde najít poměrně dost ssf/itx buildů s 3090kou.

- efektivita - no a to je kámen úrazu. s X86 platformou dokážu libovolný arm v některých úlohách deklasovat v řádech, protože to prostě neumí a musí emulovat. Naopak, v úlohách na které byl arm navržený dokáže být superefektivní a PC k tomu naopak musím táhnout celý balast univerzální architektury. A o tom je vlastně článek, nebo marketing.

Když potřebuju přes město dostat jednoho člověka bez věcí, bude se jevit elektroskutr jako superefektivní a rychlý prostředek. Když budu potřebovat převést 20 lidí se zavazadly na vzdálenost 100km, už to tak nebude (i když apple bude tvrdit, že je to to samé, jako by vezl těch 20 lidí přes město na dvaceti skutrech 10x sem a tam, což je stejná vzádlenost a vtom vede (a zavazadla tak nějak zanedbá). Prostě jsou různé úlohy a je zcela logické, že budu prezentovat případy, kdy se něco vyplatí a kdy je to výhodné oproti jiným řešením.
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-21 10:11:29
avatar
Ona konfigurace kterou Apple šermoval v testech také začíná na cca 128 000,- . Nikoliv základní model studia.
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-21 12:09:33

Tak zas ani vyssie spomenuty Corsair One vo vykonnejsej konfiguracii nie je za 1000USD pokial teda nejaky za tu cenu je, tam su tiez stroje za 4700USD ale ani to alebo xbox sa formatom nemoze rovnat tomu co apple predviedol
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-21 13:22:18

Jo, studio je kompaktní, o tom žádná.
Větší rozměry jsou prostě cena za modularitu a menší míru integrace. A nejsem si jist, jestli zrovna u desktopového zařízení potřebuji co nejmenší rozměry na úkor opravitelnosti. Ale zase apple si z této nevýhody dělá business mastnými příplatky. Prostě má to tisíc nevýhod pro zákazníka, ale aspoň je to díky tomu kompaktní, což je to jediné, co se vyzdvihne.


Na druhou stranu mě to nijak neohromuje. Kompaktnost a výkon armu známe každý, kdo máme v kapse smartphone.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-21 19:26:08
avatar
Mohl bys psát česky? To se nedá číst ;-)
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-21 08:53:48
avatar
tak to je překvapující... nebo spíš vážně není a věděl jsem to a psal jsem to v místní diskuzi už cca 2-3 týdny zpět. Ale zpět k té efektivitě. Co je daleko na tomto čipu nejhorší není ale jeho absolutní výkon, který současný x86 PC hiend dotahuje, ale to kolik křemíku panebože na to potřebuje a ještě 5nm!!! Jde o to, že technologické fér srovnání bude, až do té stejné plochy umístíte Zeny a k tomu GPU jádra. A těch hypotetických 5nm RTX 3090 a k tomu Zen3 jader se tam vejde tolik, že by to vydalo na na tolik x86 jader a tak velkou grafiku, že by se mohl jít Apple zahrabat hned několikanásobně. A to se ani nebavíme o pořizovacích cenách těch Apple strojů co M1 Ultra nesou - ta je prostě katastrofická. Takže opět Apple žádná revoluce. V handheldech už jsme si zvykli, tam umřeli úplně, jedinné co udělali v tomto segmentu je, že vyvinuli a nechali vyrobit obrovské Armové APU. To je o sobě jistě zajímavé, naneštěstí je tak špatné, že nevím zdali z toho vinit víc Apple ekosystém a apky co to neumí využít, nevhodnost ARM architektury škálovat nahoru nebo samotnou neschopnost jejich vývojářů (viz články typu "Applu došly mozky" na konkurenčním webu).
bandolier.wz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-21 11:27:34
avatar
tak to by mělo ministerstvo pravdy zakázat web apple, protože je to vlastně dezinformační web, nebo ne?
a jelikož to potvrdil i DD tak to asi bude i ABSOLUTNÍ pravda
Dzmijak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-21 11:49:31
avatar
V rusku/číne už zakázaný je. Môžete si to pridať na zoznam dôvodov, prečo sa tam presťahovať a užívať si všetky výhody ktoré tam majú.
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-21 18:49:26

A není pod tím rozvaděčem tepla i ramka?
Nějaké HBM štůcky jsem tuším zahlédl u jeho menšího bráchy.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 342x
Komentářů: 0
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1083x
Komentářů: 2
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1847x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1911x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2522x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2167x
Komentářů: 1