V ČR se testuje televizní vysílání ve 4K (3840x2160) - Škoda že není na co se v TV dívat Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 22 květen 2014
altMnohem rychlejší než nástup FullHD (1920x1080) má před sebou zdá se UltraHD (4K).

 

 

 

Příchod HD vysílání byl v ČR proti světu značně opožděn. A ještě nedávno jsme očekávali, že totéž nás čeká i s nástupem standardu UltraHD známého jako 4K. Přesněji se pak bavíme konkrétně o rozlišení 3840x2160, které je vlastně 4x FullHD 1920x1080:

Dobrou zprávou je, že v ČR se aktuálně testuje funkčnost 4K přes testovací DVB-T2 vysílání a to konkrétně v Praze na 50.kanálu, kde běží krátká testovací smyčka. V současné době se testují různé technické aspekty, které jsou spojeny s tímto 4x větším rozlišením a tedy vyšším datovým tokem proti FullHD. Projekt je oficiální a v této fázi potrvá do listopadu tohoto roku. Co bude dál, to se teprve dozvíme.

Avšak vše nasvědčuje tomu, že bychom se startu vysílání 4K nemuseli proti světu dočkat zdaleka s takovým zpožděním, jako tomu bylo u FullHD. Ve světě totiž nejsou o nic moc napřed (spíše o nic). Fakticky snad s výjimkou Japonska (kde už dokonce testují i 8K!), několika velkých sportovních akcí jediným kdo 4K obsah dnes nabízí je Americká internetová služba Netfix a také ho není kdoví jaké množství. Mimochodem, NETFIX se šíří nově i do Evropy, bohužel ČR se zatím vyhne.

Stejně tak 4K televize/obrazovky zatím na trh teprve přicházejí, většinou jsou zatím hodně drahé, takže si je jen tak někdo nekoupí. Nicméně v současné době to vypadá, že ceny budou rychle klesat. S rozšířením 4K obrazovek tedy můžeme očekávat i větší množství obsahu ve 4K a součástí toho by mělo být i spuštění 4K vysílání. Není tedy vlastně až tak kam spěchat. Rozhodně 4K vysílání nepotřebujeme v ČR spustit letos, neb by počet potencionálních diváků, jež by jej mohli využít, byl tak možná v desítkách maximálně stovkách lidí. Příští rok však budou přípravy na spuštění 4K pokračovat intenzivněji, situace na poli nabídky 4K televizí se rapidně zlepší, hlavně cenová dostupnost a tak pokud ne ke konci roku 2015, tak v roce 2016 už bychom se o 4K vysílání a prvních programech u nás rozhodně bavit mohli. Možná o jen pár měsíců, či rok nastoupí jako standard 4K vysílání někde ve světě, ale celkově bychom v ČR rozhodně nemuseli zaostávat. Což by bylo fajn.

Samozřejmě druhou věcí je, k čemu to je. Současné české TV stanice produkují až na několik vzácných výjimek samé bezduché kraviny, na které se nedá koukat a vyšší rozlišení jim k vyšší kvalitě nepomůže. Samé ordinace, ulice, vyvoraní a další totálně bezduché voloviny, u kterých klesá divákovi IQ tak o 10 bodů za hodinu a vrcholem toho je pak bulvární černá kronika, vydávaná za zprávy, podle kterých, pokud by si člověk dělal obrázek o současném světě, musel skoro podřezat žíly, protože se všude jen vraždí, krade a bourá. Pravdou tedy je, že počet diváků sledující TV má spíše klesající tendenci. Zejména mladší generace dává přednost Internetu včetně seriálů filmů či dokumentů, na které se dívá kdy chce a jak chce a pokud jde o zprávy, většinu věcí se dozvídá z internetu dříve než z večerních zpráv, kde ani většinu věci nemají ani pak úplně aktuálních. Jinými slovy, start 4K TV vysílání bez výrazného zpoždění i v ČR je z technologického hlediska bezva zpráva, druhou věcí je, kdo tu pitomou televizi dneska vlastně sleduje a potřebuje a k čemu je dobrá?! Ale radši 4K mít, když je, než nemít, že? :).

Pokud jste ještě neviděli, jak vypadá 4K TV naživo, nejlépe postavenou vedle FullHD TV ve stejné úhlopříčce a na obou odpovídající obsah, rozhodně doporučuji, protože dokud neuvidíte, tak neuvěříte, jak hnusné rozplizlé a nedetailní to FullHD proti 4K je :).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 567x
Komentářů: 0
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1233x
Komentářů: 2
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2002x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1922x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2618x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2181x
Komentářů: 1