Rambus a licenční poplatky jsou postrachem mnoha společností – NVIDIA a další opět v ohrožení Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 02 prosinec 2010
altSpolečnost RAMBUS rozjíždí finální kolo stížností na porušování patentových práv ze strany některých firem.

 

 

 

Společnost RAMBUS je držitelem a vývojářem mnoha patentovaných technologií v oblasti pamětí všeho druhu. Stejně jako celá řada jiných společností, v čele například s IBM, Intelem, AMD, NVIDIA a dalšími, musíte, pokud chcete patentované technologie používat, platit licenční poplatky. Čas od času se tak spory o tyto poplatky dostávají na světlo, přičemž nejde o maličkosti. Společnost RAMBUS je ale na poli vymáhání patentových práv naprostým rekordmanem, i když je to možná jen proto, že právě drží řadu patentů kolem paměťových technologií, které se používají snad úplně všudy.

Aktuálně rozjíždí další kolo stížností a stěžuje si u mezinárodní obchodní komise na porušování svých práv ze strany společností:  Broadcom Corp, Freescale Semiconductor, LSI Corp, MediaTek, Nvidia Corp. a ST Microelectronics. Komise zahájí šetření zhruba do měsíce. Kromě toho podal RAMBUS i žalobu na tyto společnosti k soudu. Mezi opětovně žalovanými je opět i společnost NVIDIA, která již letos byla několikrát ve sporu s RAMBUSEM a podle dosavadních rozhodnutí nelegálně používá část patentovaných technologií společnosti RAMBUS a bude muset jednak zaplatit za používání těchto technologií do budoucna, ale hlavně doplatit jejich používání i zpětně. RAMBUS se navíc snaží nejen u NVIDIA, ale i u dalších společností, aby úřady zakročily předběžným opatřením a zastavily prodeje dotčených zařízení, což by pro zúčastněné firmy a jejich partnery znamenalo ohromné problémy.  

RAMBUS má poměrně slušné šance na úspěch, protože kromě několika případů ve sporu NVIDIA, dosáhl letos svého i ve sporu se společností Samsung, která musí do roku 2015 zaplatit téměř 1 miliardu dolarů. Zkrátka mít podobné důležité patentované technologie se v dnešní době pořádně vyplatí. Ale RAMBUS rozhodně není ta zlá společnost, je to společnost, která se domáhá jen svých práv. Snad každá významná technologická společnost má nějaké důležité patenty, za které musí ostatní nějak platit, a které tvoří stabilní a nezanedbatelné příjmy. Slušný profit z nich má například NVIDIA, která je držitelem patentovaných grafických technologií, jež získala odkoupením společnosti 3DFx, za které musí platit AMD, Intel a celá řada dalších společností, pokud chtějí vyrábět grafiky. Další patenty drží ATI (dnes AMD), které zavedlo značnou část nepostradatelných technologií grafik a za ty také musí Intel, NVIDIA a všichni ostatní platit. Tyto licenční souvislosti se tak řeší v mnoha případech tzv. CrossLicenčními dohodami, kdy je to prostě něco za něco, licence za licenci a tak vlastně není v zájmu nikoho se o některé licence dohadovat. Všichni se krásně drží vzájemně pod krkem.

I společnost RAMBUS, která žádá zastavení prodejů určitých výrobků některých firem, vlastně hlavně straší, protože jejím hlavním cílem je, aby prodávaly své produkty s jejími technologiemi a za ty jí platili. V případě RAMBUSu je to ale pro žalované společnosti složitější v tom smyslu, že není možná CrossLicenční dohoda, protože RAMBUS vlastně nic nevyrábí a jejich technologie nepotřebuje a tak oni musí platit nemalé peníze, které musí zohlednit ve svých produktech. Druhou věcí je zpětná platnost licenčních poplatků, kdy zejména u firem jako NVIDIA, které vyrábějí většinu svých produktů s licencovanými paměťovými technologiemi, tvoří pak poplatky miliardové částky, což hned tak na zemi nenajdete. Na druhou stranu, o tom, že tyto technologie, na které si někdo dělá nárok, používá, věděla třeba právě NVIDIA nebo Samsung vždycky a ty spory nejsou ze dne na den, ale táhnou se roky.

PS: Ale takový je ten dnešní patentový svět a svět licenčních vlastnictví. Někde jsem nedávno zahlédl informaci, že si nějaká španělka zaregistrovala vlastnictví Slunce a hodlá za jeho užívání vybírat poplatky. Už jsem si proto podal žádost o registraci jediného vlastníka Internetu a už se těším na ty licenční poplatky, které vám všem naúčtuji. Samozřejmě čtenáři DDWorld.cz a slušní diskutéři budou mít slevu :). Jsem zvědav, kam až ta absurdita licencí a patentů časem dojde …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Rapl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-02 15:58:54
avatar
Hergot dejme si taky neco patentovat at mame s ceho zit v duchodu. Zkuste neco navrhnou, neco za co by nam vsichni platily a nemusely by ani moc ale zato vsichni. Prijimam navrhy .
Rohlik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-02 16:12:19
avatar
zkus nějak patentovat slovo sex - myslím že budeš nejbohatší na světě už pěkně brzy
Steca [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-02 16:12:43
avatar
Určitě Ti někdo poradí, abys z toho mohl profitovat zrovna ty.... no.....
Borgi* [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-02 17:42:11
avatar
Co třeba slovník Češtiny, zdá se, že ho potřebuješ jako sůl
BungEE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-02 18:45:01
avatar
CZRaptor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-02 16:53:48
avatar
asi si skusim patentovat spánek
a běda jak někdo usne bez poplatku
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-02 19:18:53
avatar
Já bych se spokojil s REM spánkem a vybíral poplatky za sny
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-02 17:29:30
avatar
Tak ja si budu patentovat elektrinu a skrtnete si jedine s baterii
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-03 15:10:45
avatar
V baterii není elektřina?
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-02 17:53:45
avatar
rambus je takový čertík, není o něm slyšt a když už jo, tak je zlý
Kira Om [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-02 17:54:56
avatar
To patentovanie je žiaľ niekedy aj kontraproduktívne. Napríklad jedna americká (alebo anglická) farmaceutická spoločnosť drží patent na lieky AIDS, ktoré tým pádom kvoli poplatkom za patent stoja cca 1000€ na osobu/mesiac. Farmaceutické spoločnosti v Indii skopírovali receptúru liečiv a vyrábajú tieto lieky kvoli lepšej dostupnosti pacientom v nákladoch cca 100€ na osobu/mesiac. Byrokrati EU teraz riešia, aby sa dodržiaval tento patent ... čo v konečnom dôsledku môže viesť k tomu, že pacienti chorý na AIDS pôjdu skratkou za svetlom na konci tunela ...
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-02 18:28:33

U léků je krásné to, že patent na ně je 5 let. Po pěti letech je volný a můžou ho kopírovat - generetikum. Ono se nediv, vývoj jednoho léku stojí v průměru 600 milionu dolarů, a nemusí se povést.
Tonďák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-02 19:19:27

Tak jestliže se jedná o vynález/lék, který by buď vedl k celkovému zkvalitnění života všech lidí nebo k prodloužení průměrného věku dožití (atd..) je povinen vlastník vynálezu poskytnout licenci (a nemít monopol) a tato licence musí být za přiměřenou cenu. To je prostě fakt. Jestliže by nebyly léky kryty patentem a neposkytovali vynálezci legální monopol, neměli by výrobci motivaci vytvářet inovace, vylepšení atd... V americe je také možno si nechat zapatentovat léčebnou metodu a myslím si, že narozdíl od Evropy tak zde existuje nějaká motivace a tudíž zrychlení vývoje techniky atd...
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-02 18:34:34

Prosím berte to s rezervou. Matně si pamatuji, že kdysi se zaváděly standardy pamětí a RAMBUSu se povedlo prosadit některé věci, které měla patentované, aniž by to přiznala.
Paxan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-04 09:57:51

Není to kdysi, je to nedávno a psal o tom i DD a byly v tom namočeny snad všechny firmy zabívající se pamětmi, co si ještě pamatuju , ale už si nepamatuju jak přesně dopadl spor a o co přesně šlo.
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Kdepak zlá společnost 2010-12-02 19:15:26
avatar
jen "spekulantský" moloch s armádou právníků...
Nic samozřejmě není černobílé, ale pokud někdo někde nakoupí pozemky, patenty, akcie a pak je prodá nebo pronajímá, ve "volném" čase se přiživuje zaplavováním soudu stovkou a jednou stížností v naději, že alespoň v něčem uspěje mi nepřijde úplně korektní...chápu vynálezce, případně jeho zaměstnavatele, že se jim nelíbí, když někdo jejich technologii používá, tím spíš, když využívá přímo jejich technologii, aniž by jim zaplatil, u spekulantů a překupníků jsem ale o něco kritičtější, protože mnohdy jen těží z nedokonalých zákonů a nejasně formulovaných patentech, kde v šedé zóně může soud rozhodnout tak i tak a místo dobra a zla záleží jen na výřečnosti právníka.
Tonďák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-02 19:45:52

jj, souhlas. Sice průmyslové vlastnictví má jasná pravidla, stejně ale se může soud odehrávat nad porušováním patentových nároků v šedé zóně, ale i případy, které se tváří zcela jasně černě lze s šikovným právníkem vyhrát.
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-03 16:01:51
avatar
Co dodat jsou nastavená nějaká pravidla a ty by se měla dodržovat a ne jako u nás v Čechách chaos a z matek.Vyhrávají ti co jsou dost vyčůraný a u nás to platí na 100%.
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-03 19:52:26
avatar
Rambus sú obyčajný neschopný darmožráči čo žijú so skupovania patentov a brzdia tak prirodzený rozvoj technológií v IT priemysle.
Paxan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-04 09:59:20

DD má Rambus nějaký vývoj kromě svých pamětí? Protože co si pamatuju tak se spíš o něm mluví jako o patentovém trolovi než o firmě typu IBM a podobný.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 234x
Komentářů: 0
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1041x
Komentářů: 2
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1812x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1904x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2493x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2164x
Komentářů: 1