Alphacool Eisbaer Aurora 360 – TEST a RECENZE rozebíratelného celo-měděného AiO nově s RGB Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Úterý, 02 červen 2020
Přejít na obsah
Alphacool Eisbaer Aurora 360 – TEST a RECENZE rozebíratelného celo-měděného AiO nově s RGB
Alphacool Eisbaer Aurora 360 CPU Digital RGB - AiO chlazení
Instalace a výkon
Závěr a hodnocení

 

 

 

  • Závěr a hodnocení

Nový model Eisbaer Aurora tedy konečně přináší podporu RGB od tohoto výrobce, ovšem nutno dodat že celkem vkusně a není to žádná „divočina“ jako předvádějí někteří jiní výrobci na trhu. U ventilátorů se jedná pouze o drobné linky kolem lopatek a lopatky samotné žádné RGB osvětlení nemají, jsou stále z černého neprůhledného plastu. Samotná pumpa je také osvětlená velmi málo a spíše se jedná o malé detaily. Co také jistě potěší je fakt, že cena vůči normálnímu modelu bez podpory RGB narostla o pouhé čtyři stovky a zákazník má stále na výběr, protože model bez RGB se prodává souběžně s tímto modelem.

Co ale musím pochválit je i přes nižší cenu stále vynikající kvalita provedení. Na rovinu? Tohle AiO nemá prakticky konkurenci na trhu. Stále zde máme kvalitní celo-měděnou konstrukci, základna bloku na procesor je kvalitně vyleštěna a poniklována a celé to doplňují rychlospojky pro snadné rozšíření okruhu o další bloky a výměníky, tedy něco, co je u drtivé většiny (všech?) podobných AiO chladičů na trhu zcela vyloučeno. V testu se také ukázalo, že výkonu má tento vodník na rozdávání a není tedy nutné provozovat ventilátory na maximálních otáčkách, což sebou přináší ultra tichý chod jak samotných ventilátorů, tak i pumpy zabudované v bloku procesoru.

Pokud bych měl chladič porovnat z již otestovanými modely konkurence ve stejné cenové třídě, vychází z toho tento model jednoznačně nejlépe. Na trhu jsou sice velmi dobré a kvalitní AiO chladiče, ale Alphacool si s tímhle modelem (a podobnými), kope vlastní ligu a přestože jde o velmi unikátní AiO řešení, které je rozhodně dražší a složitější než jiné, cena je velmi příznivá.. Poměr chladícího výkonu a ceny je opravdu vynikající, a to nemluvíme o celkovém zpracování, které v mnoha ohledech převyšuje všechnu konkurenci.

Ta většinově (nebo zcela) používá levnější kombinaci s hliníkovým radiátorem, což sebou přináší riziko galvanické koroze. Také rychlospojky a kompletní rozebíratelná konstrukce okruhu a dostupnost rozšiřovacích prvků, je u ostatních společností na trhu raritou, pokud vůbec dnes jiné podobné AiO je na trhu dnes dostupné.

Jedinou „bolístkou“ u tohoto modelu je pouze 2letá záruka, snad se brzy Alphacool rozhodne toto číslo navýšit alespoň na tři roky, kvalita jeho produktů si toto rozhodně může dovolit. Pokud sháníte kvalitní a zajímavé AiO chlazení, výkonné s možnostmi rozšíření atd. je tohle prakticky to nejlepší, co mimo už individuální velké vodní okruhy, na trhu najdete. A náhoda to není, Alphacool je výrobcem právě klasických vodních chlazení a setů, takže své AIO udělal prakticky ze stejných dílů a stejným stylem. Výsledkem je jedno z nejlepších, ne-li nejlepší AiO chlazení na trhu, nově také s tím RGB podsvícením, které je kvalitní, vkusné a jedno z nejlepších na dosud uvedených AiO vůbec. A přitom cenově není zdaleka tak vysoko, jako mnohá jiná řešení. Vřele tedy doporučujeme ke zvážení.

 

Za poskytnutí chladiče Eisbaer 360 děkuji společnosti Alphacool

Za poskytnutí dalšího hardwaru děkuji našim partnerům:

 

 

 

 

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hmm 2020-06-04 12:25:26

Osobně na sestavách této firmy vidím vždy jednu chybu a to slabou pumpu. U sestavy, která se do rozmontovat a rozšířit je to škoda, protože ta jejich "šidítka" s 60-75 litry za minutu jsou opravdu vhodná jen na provoz takto malého miniokruhu. Kdy pak je ale celkem zbytečné mít 360mm celoměděný chladič jen na CPU.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 19:10:28
avatar
Přesně tak ta pumpa je absolutně nedostatečná pro jakékoliv rozšiřování.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 20:15:14
avatar
mám to vyzkoušené s v rozšířeném vodníku s vodním blokem na GPU a funguje to v pohodě, v čem má být konkrétně problém?
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hmm 2020-06-04 20:33:36

V čem je problém? Zkusil jste do okruhu dát měřák průtoku? Protože pak budete vidět, jak neskutečně chabým s odpuštěním "čůrkem" to teče. Také jsem na tom postavil okruh CPU, GPU, radiátor, větší expanzka a je to opravdu na hraně. Ten průtok je naprosto chabý, protože ty DC-LC šidítka do toho montovaná jako pumpa jsou slabota, pravda je to taky pumpa za pár stovek.

Právě díky té pumpě je zcela zbytečné si kupovat maxi verze, které dělají tuším až s 420mm radiátorem, protože ji nemá smysl rozšiřovat. Spíše je lepší koupit si pro CPU a pro GPU oddělené okruhy s menšími radiátory. Respektive menší radiátor pro CPU, protože tam se většinou pohybujete kolem 100-150W, pokud tedy nemáte poslední Intely . A pak si koupit set s větším radiátorem pro GPU, protože tam se klidně dostanete na hodnoty kolem 300W, kde je 360/420mm radiátor ideální.

Jako opravdu škoda, že nemají verzi s výkonnější pumpou. A obecně celkem kritický jsem i těm jejich rychlospojkám ... na začátku jsou celkem fajn. Ale jedna se mi už komplet rozpadla, což zrovna fajn nebylo a některé jdou po čase dost špatně rozmontovat. Plus ty rychlospojky opět působí jako brzda průtoku. Takže nakonec tam putovaly klasické fitinky s převlékací maticí a nové hadičky ... no a pak s výměnou bloku a pumpy se z toho stal v podstatě zcela nový okruh, kde zůstal jen původní radiátor

Čili po asi 3-4 letech mohu doporučit, pokud to chcete jako hotové AiO řešení, ale než to rozšiřovat, to si to raději poskládejte celé od píky z jednotlivých komponent.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 20:36:16
avatar
no dobře, ale pořád nevím v čem je ten praktický problém toho, protože to chladí naprosto v pohodě i tak. Zvládá to jak CPU tak GPU. Takže se ptám znovu, v čem je konkrétně praktický problém? Samozřejmě že je to na hraně, je to kompromisní řešení, ale tomu odpovídá cena ale i tak to funguje .... nikde přeci nikdo neříká, že je to za ty peníze na úrovni velkého okruhu, ale ta pumpa je dostatečná na 360 i 420mm radiátor a klidně druhý blok k tomu .... proč by 60-75l za minutu v tak malém okruhu měl být nějaký problém a nemělo to v pohodě stačit?

nebo si myslíte, že vysoký průtok znamená automaticky i vysoký výkon chlazení?


ta pumpa je zcela dostatečná na předpokládané rozšíření o další blok klidně i výměník ... nepotřebujete nějak extrémně vysoký průtok kapaliny pro dostatečné chlazení věcí v okruhu.

jinak hlavně jde o to, že tu ta možnost je, je to unikátní funkční řešení. Ano, dva okruhy jsou asi lepší.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-04 21:31:10

Vyšší průtok kapaliny určitě zajišťuje lepší chlazení.
Pokud jste někdy topil v kotli, kde bylo čerpadlo, tak pouhým zvýšením otáček určitě klesala teplota vody.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 07:36:49
avatar
vysoky prutok je obcas i na skodu, mel jsem postavenej vodnik s 2x420mm radiatorama o tloustce 60mm a mel na tom pomalobezny Be Quiet vetraky na 400-600Ot a pokud jsem dal cerpadlo na max teplota sla dramaticky nahoru protoze kapalina nestacila odvezt teplo do radiatoru jak tekla az moc rychle.. takze rict ze mensi prutok je na skodu je nesmysl...
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 08:23:20
avatar
To fyzikálně nedává trošku smysl nemyslíš?
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 15:11:19
avatar
bohuzel zkousel jsem to nekolikrat proste teploty byly horsi... nejlepsi vysledky jsem mel s cerpadlem na 30% (D5 v USB verzi od Aquacomputer)

Prutok jsem mel dle prutokomeru 65L/hodinu..
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 15:16:54
avatar
dává, záleží totiž i na objemu té kapaliny kterou přemisťuješ ...

přeci je rozdíl, když se bavíme o okruhu, co má 5l nebo co má 0,5l
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 16:55:12
avatar
No to ano ale vliv rychlosti prutoku asi tezko bude mít vlív na kapalinu ktera se mi bude neustale tocit v okruhu

To, že pumalu tekoucí voda odvede více tepla (Vodní okruh bude mít větší výkon.) než ta rychle protíkající je absolutní kravina. A defakto Hoax/legenda (ne)uživatelů vodního chlazení.


Vodnímu chlazení co se týče výkonu může uškodit jen nedostatečný výkon vodní pumpy. I kdyby hnala 5000l/h tak to na poklesu výkonu urcitě nemůže být znát. Samozřejmě že nad 500l/h je to zbytečné.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 07:55:43
avatar
Jednoduše je to slabé, kapalina se obměnuje pomalu a díky ta slabé pumpě je potom i problém vůbec vytlačit bubliny z GPU bloku. Mám pumpu co má 400l/hod a na cca 2x tak velkém okrhu a dává si to tak "akorát" 75l je opravdu málo. Na tento pidi okruh to asi stačí, ale nic víc.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 15:18:01
avatar
prosímtě uvědom si, kolik té kapaliny v tomhle okruhu, o kterém se bavíme, máš ... ten vyšší průtok pumpy je v tomhle případě k ničemu .... 75l/h na to, že ten okruh má tak 0,3l celkem je více než adekvátní ...
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 16:45:05
avatar
A když k němu přidáš gpu blok tak se to jako nezvětší? a nebo se ta pumpa najednou vybičuje k neuvěřitelným výkonům?

Pokud je to rozšiřitelný systém tak by pumpa měla mýt tak 200l/h
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 16:55:27
avatar
i když k tomuhle AiO přidáš blok, tak pořád bude objem té kapaliny bude cca 0,5l, zkoušel jsem to doplňoval jsem ten okruh po rozšíření blokem ;)

prosímtě kolik si o myslíš, že v tomhle a podobných AiO chladičích té kapaliny je? že by čerpadlo se 75l/h bylo nedostatečné?

mimochodem bavíme se o Alphacool a něco mě říká, že tahle společnosti ví o vodním chlazení docela dost ;)
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 17:04:46
avatar
Pokud pridam gpu blok s hadicema tak tam urcite nejaka kapalina musi prijit navic odhadem tak 100ml. Ale to je jedno. Rika ti neco restrikce prvků? Tady totiž nejde o mnozství vody. Tam klidně můžu připojit 100l nádrž a bude těch 75l/h dostatečný v tom základmín nastavení 360 radiátor a pumpa, ale pridáním dalích prvků a delších hadic ( protažením potrubí) ti průtok začne rapidně klesat, protože se ti sníží tlak. A už po připojení GPU bloku to musí být opravdu zoufalej čůrek.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-06-05 17:13:58
avatar
hele bavíme se konkrétně o tomto řešení rozšiřitelného AiO a prostě tak jak je koncipováno s možnostmi předpokládaného rozšíření tak maximálně o 1blok pro GPU a možná výměník, je to čerpadlo více než dostatečné, takže vaše výtka zde neplatí ....
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
MANDALORIAN se připomíná druhou řadou!
MANDALORIAN se připomíná druhou řadou!Úterý, 20 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1411x
Komentářů: 4
Nové nejrychlejší auto světa jelo 532 km/h po dálnici!
Nové nejrychlejší auto světa jelo 532 km/h po dálnici!Pondělí, 19 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 2054x
Komentářů: 10
Funkční světelný meč prořeže i ocel!
Funkční světelný meč prořeže i ocel!Neděle, 18 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2627x
Komentářů: 7
Vyšlo Torchlight III – je to neuvěřitelně nudná hra!
Vyšlo Torchlight III – je to neuvěřitelně nudná hra!Úterý, 13 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1964x
Komentářů: 3
Need for Speed: Hot Pursuit REMASTERED – nová grafika
Need for Speed: Hot Pursuit REMASTERED – nová grafikaPondělí, 05 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2639x
Komentářů: 12
Mafia: Definitive Edition – jak se povedl remake?
Mafia: Definitive Edition – jak se povedl remake?Pátek, 25 září 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 3518x
Komentářů: 20