TEST: 32nm Intel „Sandy Bridge“ LGA 1155 ve velkém testu 15 procesorů – Core i3/5/7 řady 2000 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Úterý, 12 duben 2011
Přejít na obsah
TEST: 32nm Intel „Sandy Bridge“ LGA 1155 ve velkém testu 15 procesorů – Core i3/5/7 řady 2000
Označení, technologie a dostupné modely Sandy Bridge
Testované modely a současná nabídka Intel CPU
Testované procesory a testovací sestava
Teoretické testy - Cinebench R11 a 3DMark 11
Praktické testy - WinRar, 3DsMax 2011, Mainconcept a TrueCrypt
Herní testy - DirectX11 hry
Intel GMA HD 2000/3000 - nové grafiky Intel v testu
Provozní vlastnosti - spotřeba
Závěr, hodnocení a doporučení
alt

 

 

 

 

 

 

TEST: 32nm Intel „Sandy Bridge“ LGA 1155 ve velkém testu 15 procesorů – Core i3/5/7 řady 2000

Procesor je stále alfou a omegou výkonného počítače a tak se dnes podíváme na novinky, které nabízí jejich největší výrobce – Intel. Už je to dlouho co jsme vám slibovali test procesorů Intel. Velký test aktuálních procesorů AMD jsme tu měli před nedávnem a stejný test jsme měli vypracovaný i pro procesory Intel, kde nám scházelo jen dotestovat nové procesory Sandy Bridge, které v lednu vycházely.

Jenže než jsme to dali dohromady, objevil se problém v čipsetech a platforma Sandy Bridge tak byla v podstatě odložena. Vydávat tedy test procesorů, které si nebylo možné osadit do desky, protože ty byly staženy z trhu, bylo tedy poněkud pasé. Následkem toho nám samozřejmě test poněkud zastaral, a tak jsme se pustili nedávno do nového přetestování, tentokrát už v kompletním obsazení nových procesorů Sandy Bridge. A u příležitosti nedávného znovunastartování prodejů této platformy, tu tak máme aktuálně představení, test a srovnání nových Intel procesorů se starší generací včetně srovnání nových integrovaných grafik Intel a jejich schopností.

  •  Sandy Bridge přichází …

O nových procesor Intel jsem už toho napsal tolik, že už mám pocit, že další představování je zbytečné. Ale pro pořádek to samozřejmě napíšu jasně a stručně ještě jednou.

Sandy Bridge je další generace procesorů Intel a další krok v Tick-Tock strategii Intelu. Sandy Bridge je kompletní rodinné označení, nás ale zajímají hlavně desktopové a mobilní verze těchto procesorů. V tomto testu konkrétně procesory určené pro desktop. Sandy Bridge je nová mikroarchitektura, která vychází ze starší Clarkdale. Co zůstává je 32nm výrobní proces, který si už Intel vyzkoušel u procesorů Core i3/5 pro LGA 1156. Tím jsem nakousnul ty rozdíly mezi novými a starými procesory.

Ve své podstatě se procesorově nové model od těch starších zase tak moc neliší a Intel prostě dál rozvíjí svou architekturu. Podstatnou novinkou je ale fakt, že nové Sandy Bridge procesory mají integrovanou grafickou kartu přímo jako součást svého 32nm čipu. Ne tedy jako u předchozí generace, kde byl 32nm CPU čip vedle 45nm GPU v jednom procesorovém pouzdře. Spolu s tím je tu také podstatné vylepšení integrovaných grafik Intel. Ty mají nově trochu jiné označení, ale hlavně jsou podstatně výkonnější a lépe technologicky vybavenější. Intel dokonce podporuje OpenCL, HW akceleraci videa včetně převodů (Quick Sync).  

Další novinkou je opět změna čipsetu a z P5x přecházíme na P6x. Bohužel výrazné změny v konstrukci čipu znamenaly i nutnost nové patice. A tak pouhý rok po zavedení LGA 1156 se objevuje její nástupce LGA 1155. I když se liší o jediný pin, nejsou v žádném případě navzájem kompatibilní. Takže nezkoušejte nové procesory Sandy Bridge do desek P55 osazovat. Nové funkce zkrátka nešlo do procesorů Sandy Bridge udělat tak, aby kompatibilita s LGA 1156 byla možná, takže proto ta změna. Mělo by vás ale potěšit, že nástupci těchto procesorů, kterými budou 22nm „Ivy Bridge“ procesory, jenž dorazí v první polovině příštího roku, již do stávajících LGA 1155 desek osadíte bez problémů.

Paměťový řadič těchto nových modelů je opět dvoukanálový a podporuje oficiálně DDR3 1333MHz paměti. Paměti by neměly dle specifikací Intelu překračovat napětí 1,65V. Nově je ale možné osadit až 8GB moduly, což při 4 slotech dává možnost osadit až 32GB. Nutno ovšem říci, že sehnat 8GB moduly je skoro nemožné a že zatím se standardem nestaly skoro ani 4GB. Navíc většina z nás si dnes bez problémů s 8GB paměti vystačí.

Nové procesory rovněž nesou nové instrukční sady, některé jsou specializované pro určité aplikace a mělo by to podstatně navýšit výkon. Ale na to všechno se podíváme. Nyní je čas představit si označení a vlastní nové procesory Core i3/5/7 řady 2000 …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1007x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1502x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1112x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1186x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3769x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1462x
Komentářů: 0