Největší technologické úspěchy a propadáky roku na poli IT v roce 2009 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Monday, 28 December 2009
Přejít na obsah
Největší technologické úspěchy a propadáky roku na poli IT v roce 2009
Propadáky roku 2009: 10.místo - 6.místo
Největsí úspěchy v roce 2009: TOP 5!
Propadáky roku 2009: Top 5!
Nej propadák a Nej úspěch roku 2009
alt

 

 

 

 

 

Největší technologické úspěchy a propadáky roku na poli IT v roce 2009

 

Co se povedlo a co se naopak nepovedlo? Podívejme se na malé-velké zrekapitulování letošního roku …

Každý rok na začátku je hodně očekávání a hodně nadšení a až konec roku vždy ukáže, zda byla očekávání na místě. I letos je tu pár zajímavých zvratů a událostí, ať už kladných nebo záporných. Ten letošní rok byl ve stínu nejistoty a hospodářského poklesu. Někteří si chtě nechtě museli uvědomit, že růst nadměrné spotřeby má i své hranice. Bohužel řeknu to na rovinu, poučilo se maximálně pár firem, zbytek, až na pár nešťastníků, tu „krizi“ tak nějak překonal a už zase vyrábí na dluh dál s vidinou nekonečného růstu spotřebitelské chuti a nutnosti. K čertu s ekologií, k čertu se zadlužováním, lidi spotřebovávejte, vyhazujete a nakupujte dál a více a hlavně ať výroba jede a nejlépe v Číně nebo v zemích, kde dělníkům platíte denně miskou rýže. Rok 2009 ukázal v celé nahotě, jak nám tyhle věci nadělají brzy daleko větší problémy a ekonomické zakašlání, které mnozí označili za krizi, bude jen slabým odvarem.

Ale dost už pesimismu a podívejme se na to, co se letos povedlo a co se naopak nepovedlo. Podívejme se na dva žebříčky technologií. Začněme na poli těch povedených a úspěšných technologií nebo událostí na poli IT.

  • 10.místo mezi úspěšnými: DirectX 11

Někteří zpátečníci si možná budou klepat na čelo, ale ruku na srdce, od DX11 jsme toho letos zase tolik nečekali a přesto i přes nepříznivé vlivy, jako dostupnost DX11 grafik a nových her, slaví svým způsobem toto API solidní úspěch slibující zajímavé následující roky.

DX11 zařazujeme mezi úspěšné technologie proto, že na rozdíl od DX10 má mnohem větší podporu mezi vývojáři a je to snad první API, které více chválí samotní herní tvůrci a ne Microsoft. Kromě toho přináší DX11 hodně zajímavých technologií, mezi těmi nejzajímavějšími je nutné zmínit nativní podporu multijádrových CPU a DirectCompute11 akcelerované výpočty prostřednictvím grafické karty. DirectX11 se zkrátka povedlo a za krátkou dobu ukazuje hodně zajímavý potenciál do příštího i toho dalšího roku. Hlavně je to viditelný a významný technologický krok, po několika letech téměř totální stagnace. Díky alespoň za to …

 

  • 9. místo mezi úspěšnými:

Technologické Standardy – OpenCL, nabíječky, 3D Blu ray atd.

 

Ne, že by zmíněné technologie, jako OpenCL, unifikované nabíječky mobilních telefonů a 3D standard Blu ray letos něco úžasného předvedly. Do žebříčku úspěšných je ale zařazujeme pro velký potenciální význam pro budoucí rozvoj a hlavně proto, že se jedná o skutečné unifikované standardy, na kterých se k našemu údivu, dokázali letos téměř všichni významní hráči shodnout a standardem je tak učinili. Tleskáme, standardizace je prvním předpokladem k úspěchu a rozšíření technologií za solidní ceny mezi běžné uživatele.


  • 8. místo mezi úspěšnými: Nintendo Wii

K překvapení mnohých tahle tradičně pojatá herní konzole i v letošním roce zcela zašlapala v prodejích dvě silnější konzole Xbox360 a PS3, a to považte, že není ze všech tří už delší dobu nejlevnější. Co stojí za úspěchem Wii? Je to hlavně pojetí této konzole jako nefalšované herní konzole, tedy jednoduchého zařízení, pro hraní zábavných her pro každého a nekonkuruje přitom „velkému“, chcete-li dospělému, hraní na PC a neomezuje rozvoj her jako takových. Wii je prostě herní konzole jak má být a po zásluze slaví i letos velký úspěch, nad kterým kroutí hlavou kdejaký analytik i konkurent.

Něco mi napovídá, že Wii bude slavit úspěch ve stávající podobě i příští rok, kdy už se ale nahlas bude mluvit o nástupci. S největší pravděpodobností vsadí Nintendo na stejný koncept nenáročné herní konzole a postaví to na AMD FUSION v druhé polovině roku 2011. Wii2 tak bude stejně hravá a podpořena novými technologiemi jako DX11, 3D, OpenCL, DirectCompute apod. Ale to je zatím doba vzdálená …

  • 7. místo mezi úspěchy: Procesory AMD Phenom/Athlon II

Možná někteří namítnou, že by do žebříčku měly patřit Intel Core i7/5 procesory, ale ty už zde byly minulý rok, do nižších mainstreamových procesorových cenových hladin se vlastně za celý rok nerozšířily a Core i5/7 pro LGA 1156 je jen dvoukanálové Core i7 do LGA1366. V podstatě tedy žádný větší vývoj letos. 32nm Core i5/3 jsou nakonec téma až příštího roku, což je také jedno z letošních překvapení, čekali jsme je dříve. To AMD Phenom II jsme tu loni v takové síle neměli a jako takový je to nečekaný úspěch, zejména i proto, že operují v uživatelsky nejzajímavějších cenových hladinách.

Po zpožděném uvedení první generace K10 Phenom procesorů s dětskými nemocemi to s AMD nevypadalo moc dobře. Nakonec je tu ale Phenom II/Athlon II a tyto procesory jsou opravdu povedené. Ano, konkurenční Intel Core i7 výkonově nepřekonají, ale nemusí. Jsou výrazně levnější a patří do segmentu, kde se prodává 96% všech CPU, což Core i7 CPU nepatří. Athlon II procesory jsou také první, kde tříjádra vstoupila do low endu a čtyřjádra do mainstreamu. Poměrem cena-výkon nemají Athlon II/Phenom II konkurenci a jsou povedené i po stránce provozních vlastností i taktování. Po první generaci Phenom je Phenom II nebe a dudy. Za skvělou vlastnost pak lze považovat možnost odemykání jader u Phenom II X2/X3 CPU a u Athlon II X3 CPU. K AMD musíme být shovívaví i z hlediska neférového chování a monopolního postavení konkurenčního Intelu, které ovlivnilo hodně vývoj od dob minulých, což bylo také téma tohoto roku.

  • 6. Místo mezi úspěchy: Windows 7

Ačkoliv je W7 hodně úspěšná, na vyšší místo bych ji neřadil. Jde o to, že W7 jsou v podstatě jen vylepšená Vista a pokud používáte Vista s posledním SP, pak vám slouží stejně dobře po všech stránkách, jako W7. Nutno ale říci, že u W7 Microsoft nasadil od začátku správný směr. Za velmi pozitivní hodnotíme veřejnou RC verzi, kdy MS mohl sesbírat poznatky běžných uživatelů, což rozhodně odladění systému W7 pomohlo. Celkově je W7 důležitý hlavně proto, že mnoho lidí a firem ještě stále jede na zastaralých XP a W7 je právě ten systém, na který se bude hlavně v příštím roce hromadně přecházet. W7 jsou bez nadsázky nejlepším OS, který kdy MS vydal a až na pár drobností, mu není co vytýkat a při nákupu nového PC, včetně těch slabších, je to poměrně jasná volba.

A teď se podívejme na první část žebříčku propadáků roku 2009 ….



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 698x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Tuesday, 16 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 757x
Komentářů: 2
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíMonday, 15 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1415x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Friday, 12 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1257x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciThursday, 11 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1123x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Wednesday, 10 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1763x
Komentářů: 6