PREVIEW: AMD Radeon VII dorazil do ČR na DDWorld.cz – jaká je první 7nm 16GB grafická karta? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Monday, 04 February 2019
altPro české IT nadšence máme dobrou zprávu. Česká recenze nového Radeon VII chybět nebude.

 

 

 

 

Dostat do České republiky řadu špičkových hardwarových novinek, není vůbec snadné. Nicméně na DDWorld.cz se nám to v poslední době docela daří, prakticky všechny zajímavé kousky, pokud máme zájem a stojí opravdu za pozornost, tak se k nám na web do redakce dostanou. Mnohé se vlastně objeví v jediné pořádné recenzi v ČR právě jen na DDWorld.cz. Poděkovat musíme partnerům, kteří si váží našeho objektivního přístupu a čtenářům, kteří nás v něm podporují. A vaše podpora je důležitá, protože díky ní vám můžeme nabídnou české zkušenosti s největší grafickou novinkou poslední době.

  • AMD Radeon VII – první 7nm grafická karta pro běžné uživatele

Společnost AMD k velkému překvapení mnoha, představila na CES 2019 spotřebitelskou verzi pro HPC orientované 7nm VEGA 20. Oznámila, že karta bude dostupná začátkem února a prozradila i další podrobnosti. Co už nevíte, že AMD nám s předstihem karty poslala prakticky hned po CES, takže já už nový 7nm Radeon VII používám nějaký ten týden :).

Až dnes vám ho ale mohu ukázat (končí první část NDA), včetně speciálního balení, které si pro něj AMD vymyslelo. Bohužel tohle balení je pouze exkluzivní speciální edice pro vybrané novináře a některé youtubery. Karta se takhle samozřejmě prodávat nebude.

Součástí tohoto prezentačního balení je totiž velký a těžký podstavec s RGB podsvícením a zalitým 7nm VEGA čipem, kam si můžete kartu vystavit v celé nádheře. A obdivovat můžete tu technologii první 7nm GPU a 16GB HBM2. Parádní kousek na výstavku :).

Vás ale určitě zajímá samotná grafická karta. Dnes vám nemohu prozradit přesný výkon ani jej ukázat, recenze máme povolené ukázat až za několik dní, kdy karta oficiálně vstoupí v prezentované podobě do obchodů. Kartu vám ale ukázat mohu a prezentovaná referenční edice je jediná, jež bude při vydání dostupná. Jak přímo přes AMD, tak od jednotlivých výrobců v běžných obchodech. Nereferenční verze dorazí mnohem později, ale minimálně od dvou výrobců mám potvrzeno, že na nich určitě pracují.

Nicméně na rozdíl od předchůdce, tedy RX VEGA 56/64, je Radeon VII dostupný s mnohem lepším a o poznání tišším referenčním chlazením. Samozřejmě s výjimkou speciální AiO edice RX VEGA 64, která byla při vydání dostupná za těch 699 dolarů, co stojí i nový Radeon VII. A musím říci, že chladič se docela povedl, karta je přitom stále kompaktní dvouslotová a nijak přerostlá. Chladič je konstrukčně hodně podobný základním nereferenčním edicím lepších karet, tedy masivní pasiv s heatpipe chlazený trojicí ventilátorů. AMD nezapomnělo ani na pěkná podsvícená loga.

Než to pro dnešek ukončíme, je třeba říci, co je Radeon VII vlastně zač a co není. AMD si dalo hezky záležet na názvu. Je v něm totiž vlastně řečeno vše … Radeon 7 alias 7nm a Radeon VII alias Vega II ;). Je podstatné mít na paměti, že tohle není nová grafická generace, jakou je 12nm TURING na RTX 2000 proti PASCALu na  GTX 1000. AMD Radeon VII je vlastně podobná situace, jako Radeon RX 590 proti RX 580. Je to technologický refresh, hlavně využití nového výrobního procesu, který má AMD k dispozici. V tomto případě je však přínos tak velký, že by se za něj nemusela stydět ani karta nové generace.

AMD prostě vzalo 14nm VEGA 10 jádro a vyrobilo jej nově u TSMC pomocí 7nm. Tedy jádro nová generace není, ale výroba novou generací je. Neobešlo se to bez několika změn, z nich největší (a nejdražší) je 4096-bit sběrnice proti 2048-bit a tedy 4 čipy HBM2 místo jen 2. Výsledkem je tak první běžně dostupná grafická karta za normální cenu, vybavena 16GB HBM2 a propustností monstrózních 1TB/s, což je dvojnásobek toho, co měla RX VEGA dosud, či má nejbližší konkurence.

Samotné VEGA GPU je ale stále stejná VEGA architektura a má stejné parametry. Dokonce Radeon VII používá jádro s méně aktivními jednotkami, než má RX VEGA 64. Přesto díky 7nm výrobě jsou znatelně vyšší takty, a tedy vyšší praktický výkon při zachování spotřeby jako měla VEGA 64, tedy podstatné zlepšení efektivity.

Radeon VII je spotřební verze karty, která vychází z výpočetní MI60 a jádro jako takové bylo speciálně cíleno právě pro HPC a výpočetní oblast. Radeon VII není tedy jen herní grafika, je to karta i pro modelování a další věci, kde 16GB HBM2 s 1TB/s je obrovsky přínosná věc (na rozdíl od her, kde tolik paměti nejde normálně využít). Opět tedy jde hlavně o univerzální grafickou kartu, která nedělá dobře jen jednu věc, ale všechno. Nevýhoda čistě pro hráče je ale tohle univerzální zaměření, kdy karta má mnoho věcí a prvků výbavy, které hry nijak nevyužívají, ale musíte je živit a zaplatit. Mluvím hlavně o těch 16GB HBM2, což je extrémně drahá věc. Ten tyhle paměti, ty čtyři 4GB čipy samotné, stojí přes 300 dolarů! Bohužel s 8GB tuhle kartu udělat nejde, protože ty čipy se dělají jen ve 4GB nebo 8GB verzi. Neexistují ve 2GB. 16GB paměti je tedy u VEGA 20 prostě technické minimum. Cena za to je však pochopitelně vysoká a bohužel tedy poměrem cena/výkon čistě pro hráče negativně ovlivněná.

Cena ale není přehnaná a určitě se dá říci, že Radeon VII plně odpovídá těm cca 19 tisícům korunám, které bude stát (699 dolarů oficiálně). Je jasné, že jde o konkurenci RTX 2080, jež má jen 256-bit 8GB GDDR6. Zajímavé je to srovnání hlavně technologické. AMD Radeon VII je totiž hmatatelný důkaz toho, že se věci u grafické divize AMD vrací k normálu. Tohle je první 7nm GPU na trhu, technologicky v mnoha o ohledech je o generaci dál, než nová generace karet konkurence ač samotné GPU architektonicky nové není. 7nm VEGA 20 (Radeon VII) na stejných 13 miliard tranzistorů, které má i konkurenční nový 12nm TU104 čip na RTX 2080, potřebuje jen 331mm2 prostoru, tedy v podstatně mainstreamovou velikost. NVIDIA však na to samé potřebuje 545mm2 křemíku! Ve světě mikroprocesorů a výroby čipů je to rozdíl ohromující. Ale pokud si vzpomínáte na situaci před tím, než bývalé vedení AMD svou grafickou divizi seškrtalo v roce 2014 na dřeň, tak AMD skoro vždy mělo první nový výrobní proces a mnohem menší čipy než konkurence. Současně dokázalo vybavit své karty novým typem paměti (který samo spolu-vyvinulo, což je i případ HBM) atd. To je jeden z důvodů, proč AMD grafiky zastarávají pomaleji než karty konkurence. Protože mají modernější GPU a více paměti.

A to je případ i Radeon VII. Tahle karta není produktem pro široké masy, což je vzhledem k ceně asi pochopitelné. Nejde o novou grafickou generaci. Jde ale o důležitý milník a technologicky extrémně důležitý produkt, který ukazuje budoucnost všech následujících grafických karet. AMD dokázalo odladit 7nm výrobu, kterou použije pro širokou nabídku procesorů a grafik od letošního roku dál. A dokázala opět o něco vylepšit univerzální schopnosti a možnosti karet, kdy Radeon VII není jen velmi výkonná herní grafická karta, je to i velmi výkonná pracovní karta za cenu, za kterou jinou 16GB grafiku s takto výkonným GPU nekoupíte ani náhodou. Pro majitele Radeon R9 290X/390X, FURY X či RX VEGA 56/64 představuje výrazný posun a skok. Takhle výkonnou grafiku AMD ještě v nabídce neměla. A za relativně normální a ještě dostupnou high end cenu, která není příliš vzdálená od toho, co stály starší modely, nabízí výrazný výkonový i technologický posun.

Českou recenzi Radeon VII uvedeme na DDWorld.cz za několik dní, kdy karta oficiálně vstoupí do prodeje. Jako uživatel RX VEGA 64 od jejího vydání musím říci, že nový Radeon VII je znatelným výkonovým skokem a jeho cena plně odpovídá tomu, co po stránce výkonu i výbavy nabízí. Přesněji řečeno, na rozdíl od některých jiných karet v cenové kategorii kolem 20 tisíc se nemusíte ptát, proč je ta karta stojí tyhle peníze. Spokojeni budou jak hráči, tak ti, kteří modelují, renderují apod. a vědí, co 16GB na grafické kartě znamená a dokáže. Pokud je tohle labutí píseň VEGA architektury, tak se povedla a uvidíme, co dalšího na 7nm AMD předvede.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Motto: „Raději později a pořádně, než dříve a blbě“ :). Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem! ;)

Starší články


 / 50
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
Miqq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - VII 2019-02-04 16:40:11
avatar
Mně se takhle karta moc líbí. Konečně taky základní edice vypadá použitelně. Doufám, že v létě bude již za rozumnější peníze a pak bych o ni zapřemýšlel - pokud tedy nebude lákavější NAVI.

Jinak by mě strašně zajímalo, co by 7nm výrobní proces udělal s Radeony R9 290X/390X, nebo s FURY (28nm). Když to šlo u VEGY, tak by to mohlo jít i u těchto karet. Tam by se ten výkon taky posunul o desítky procent, spolu s výrazným zlepšením spotřeby?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-04 16:40:08
avatar
záleží na cenách HBM pamětí hlavně i 7nm výrobě ...

tak samozřejmě 7nm by pro ty karty znamenal to samé, co znamená pro VEGA ... ale pochopitelně to není jen tak. já sice napsal, že AMD vzalo 14nm VEGA 10 a vyrobilo ji 7nm, ale to je velké zjednodušení toho, co všechno AMD muselo udělat, aby to technicky bylo možné. 14nm GF proces a 7nm TSMC jsou zcela odlišné, takže AMD prakticky navrhlo a odladilo celý čip znovu, ušetřilo si ale velké trable s tím, že se nesnažilo předělat architekturu, což by všechno ještě výrazně zkomplikovalo ...
Lawliet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-04 16:52:17

Karta je určite zaujímavá, ale podľa všetkých informácií stratová, čo sa týka nákladov a výslednej ceny. O výkon sa nebojím, ten bude určite nad rtx 2080, pretože skúsenosť s Vega 64/56 kartami jasne hovorí, že bez zvýšenia napätia alebo zásahu do tsktov je v pohode možné získať 10%+ výkonu podvoltovanim, čo má určite zásadný vplyv na spotrebu.
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-04 17:03:57
avatar
Opravte si prosim 4 a 8 Gb na 4 a 8 GB. 1GB = 8Gb.
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-05 11:19:56
avatar
Napada me, jestli by se nedala udelat karta treba s 3 HBM pametma a 12GB. Propustnost i kapacita budou porad pekne a dopady na vykon by meli byt minimalni.
Pokud by to byli 2 pameti a 8GB, tak dopad na vykon uz tam bude znatelny, ale porad akceptovatelny.
Pokud by takovou kartu dali treba za $500, tak by se asi naslo uz celkem hodne lidi, co by to brali.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-05 12:03:50
avatar
šlo by to, ale bavil jsem se s AMD a nestálo by to za to ušetření .... prostě VEGA 20 je navržena pro 4 čipy je to vyvážené a může být buď v 16GB nebo 32GB verzi ....
Sareth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-04 18:07:12

Teraz by sa hodilo spraviť video na youtube.
Miqq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Video 2019-02-04 18:45:50
avatar
Přesně tak. Chtělo by to video.
DD před rokem oživil starý youtube kanál a teď už na něm pomale přes rok nic nedal.
Video! Video! Video!
Alferi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-04 18:12:43
avatar
Jsem hodně zvědav. Hlavně na provozní vlastnosti a vliv podvoltování. Těch 16GB je sice (ošklivě řečeno) overkill, ale polovičních 8GB u konkurence na vyšší rozlišení není problém zahltit. Bude test na Kingdom Come (jeden z důvodů plánovaného upgradu)?
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-04 18:24:13
avatar
+ Vapor Chamber
+ grafen sheet od Hitachi (lepší než pasta)
- škoda že není aktivních všech 4096SP
Že by konečně důstojný nástupce mé Fiji? Nechám se překvapit.
Marcel19751 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - zatím 2019-02-04 18:32:02

nikdo reálné výsledky neprezentoval. Čekal jsem,že to někdo nevydrží a něco z výkonu uteče dříve škoda musím vydržet.
Caveman0305 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-04 18:49:01
avatar
Není duvod k Upgrade.. Bohužel Zase takovej skok od GTX 1080TI to nebude. Je paráda ze AMD ma konečně produkt kterej je EXTRA...ale pro mne.. Není důvod k Upgrade.Ted to chce konečně nějaké Killer HRY at ty karty potěj krev. Brzkej příchod nové generace konzolí...Hlavně nové hry!
Patt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-04 19:12:56

Přesně jak píšeš. Nárůst výkonu oproti 1080ti bude mizivej (pokud vůbec nějakej). Takže upgrade se nekoná. Maximálně kdyby někdo chtěl přejít z RX400 nebo starší. Je škoda. že to bude již 3. karta se stejným výkonem (1080ti, 2080, RVII)Ještě tak pro někoho, kdo využije nějaké ty modelovací funkce a16GB
Caveman0305 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-04 19:35:53
avatar
Prostě GTX 1080TI je v dnešní době.. SUPER vykoná karta.. Za parádní cenu.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-04 21:24:12
avatar
pro vlastníky 1080Ti to není, není to ani pro ty co maj 1080 nebo Vegu. Já mám Fiji a 4x více paměti je už slušný nářez
Patt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-04 21:34:01

Nářez možná. Otázkou je, jestli to využiješ. Ta karta mít míň nemůže. Kdyby mohla, tak má 8 nebo 12. 16 je owerkill, kterej není potřeba
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-04 23:41:57
avatar
Division 2 - doporučeno na 4K 60fps - "RTX 2080 Ti or Radeon VII" - všimněte si, že RTX 2080 nestačí kvůli tomu, že má "jen" 8GB paměti
Star Citizen - Port Olisar a jiné náročné lokace. Nestačí ani 6GB VRAM na GTX 1060 ve full HD na minimální detaily. Ve 4K analogicky nestačí ani 8.

To je realita dneška, co zítřek? Ale chápu, že lidem co kupují geforce to nevadí, protože mění grafiky každý rok. Já co 2.-3. generaci, tou dobou těch 16GB bude mainstream, tedy využití si najde
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-05 07:13:24

No u toho Division ty doporučené požadavky budou asi z jiného důvodu než že by bylo potřeba více jak 8GB vram.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-05 10:04:41
avatar
tak se podívejte zde Odkaz

Cituji: Elite – 4K | 60 FPS
GPU: AMD Radeon VII | Nvidia Geforce RTX 2080 TI
VRAM: 11 GB

jedná se tedy jasně o požadavek na VRAM, který 2080Ti a Radeon VII splňuje, 2080 však již nikoliv
Caveman0305 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-05 07:30:59
avatar
Division 2 na GTX1080TI ve 3440x1440 bude na ULTRA tak 45FPS
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-05 10:05:53
avatar
High – 1440p | 60 FPS

OS: Windows 7 | 8 | 10
CPU: AMD Ryzen 7 1700 | Intel Core I7-6700K
RAM: 16 GB
GPU: AMD RX Vega 56 | Nvidia Geforce GTX 1070
VRAM: 8 GB
DIRECT X: DirectX 11 | 12

- takže 1080Ti bude něco mezi High a Elite
Caveman0305 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-05 10:41:35
avatar
Ne vše co je psáno.. Je taky dáno. Nvidia nebo AMD určitě pustilo nějakou pětku samotnému výrobci hry. No a on pak pěkně preferuje jeho TOP výrobky. Takže mu to nežeru...
komplik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 09:24:45

ty si division 2 hrál? já hrál alfu. Věř tomu že v 4k s 8GB problém nebyl (až na výkon, který má 1080 nemá aby to běhalo přijatelně).

Podívej se kdo má u Division 2 logo, podívej se a zamysli se nad požadavky. Zvýrazněné produkty AMD. Další věc že s vyšší GPU se zvyšuje i CPU, proč proboha, v 4k bude míň FPS se stejnou grafikou než ve FHD. 4k v 60FPS v ultra presetu bude tlačit 2080Ti jen tak tak (jedničku tlačí lehce přes 60 a dvojka byla náročnější), takže 2080 ani Vega60 (RadeonVII má 60CU, že) nebude mít výkon na 4k ale jelikož tam nemá AMD co dát, tak musí dávat to nej, pamatuju doby kdy se v top doporučených sestavách u AMD udávala FuryX a u NV karet 1080Ti, kdy to tičko to tak tak dávalo, jenže AMD prostě nic silnějšího nemá.

Na 4k v 60Hz nepotřebuju i9-9900k, když na 60FPS ve FHD stačí stará haswell i7. Ta i7 bude stačit i na to 4k v 60FPS. Takže tolik k marketingovému materiálu AMD.

Pokud se budeš řídit fakty - tzn čísly zveřejněnými AMD, tak zjistíš že RadeonVII má vesměs stejný výkon jako RTX2080 +- pár procent. Například pro GR:WL uvádí 39 FPS v 4k, kupodivu stejné čísla dává na RTX2080 a ze v průměru těch uveřejněných čísel je něco jako 29% nad Vega64. A Vega64 je v testech od RTX2080 pozadu právě o podobné procento.


Využitá paměť neříká nic o skutečně nutné paměti, třeba ta Division a snowdrop engine, něco si o něm nastuduj a budeš vědět že engine, pokud má dostatek paměti, načítá věci s předstihem, prostě někde stojíš, nic neděláš a engine si načítá obsah který bude potřebovat až když se rozběhneš a zahneš za roh. Když se rozběhneš na druhou stranu, tak se ty data zahodí. Když má karta méně paměti přednačítání nebude.

Je to de facto stejný princip jako windows prefetch, máš volnou RAM, tak windows ve volné chvíli načítají do paměti nejpoužívanější programy, knihovny, etc. i když je nikdo v danou chvíli nevyžaduje, samo v systému bude vidět spousta obsazené ram, pokud ale ram budu potřebovat na něco jiného, okamžitě se uvolní.

Tahle funguje de facto každý grafický engine, nejen snowdrop. Proto hodnota aktuálně využité VRAM neznamená že tolik VRAM je skutečně třeba
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-04 21:26:37

Co má kdo výkonnostního nástupce 1080Ti za 20k nVidia?
Patt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-04 21:37:31

To tak nejde brát....Je nějaká cenová hladina za nějakej výkon. Ty karty, ať je to Nvidia nebo AMD mají za stejný love stejnej výkon +-.
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-04 22:04:55

No takhle to berou ti výše.
Patt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-04 22:25:35

Kteří výše?
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-05 15:12:09

Caveman0305 2019-02-04 18:491
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-04 19:51:59

Prosím jak to vypadá se streamingem videa? Nvidia snížila počet enkoderů a okecala nižší výkon údajně lepší kvalitou výstupu. Nějaké info o fps při kodovaní HEVC? Ev. 3-4 streamů najednou?
dumar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - leaked výsledky?? 2019-02-04 20:26:10

Odkaz

že by byly první výsledky...kdoví?
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-04 23:41:42
avatar
Na duveryhodnosti moc neprida, ze u poloviny her maji na desetinu fps stejne vysledky :o)
Kazdopadne nejake takove vysledky se daji ocekavat.
Marcel19751 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-05 08:13:21

nevím, proč máš minuska,ale já tomu taky nevěřím, obzvláště u her ,která pod Radeonem běhají špatně viz Final fantasy nebo Assini a tady je to vyrovnaný soupeř.
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - konečne UPGRADE 2019-02-05 10:30:06

Konečne môžem upgradeovať svoju Radeon R9 290 Vapor-X. Teším sa. Dúfam, že sa mi podarí schmatnúť kartu za pár dní.
komplik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 09:26:35

good luck, když jich v anglii bude něco přes 100 ks, kolik jich bude v ČR
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-05 13:22:28

"Takhle výkonnou grafiku AMD ještě v nabídce neměla. A za relativně normální a ještě dostupnou high end cenu, která není příliš vzdálená od toho, co stály starší modely, nabízí výrazný výkonový i technologický posun."


Já teda nevím, možná za to může inflace, možná nenažranost výrobců, kteří se inspirovali mobilními telefony, protože tam je to úplně stejné story, ale já si myslím, že high-end by měl stát do 15 tisíc. Za 20 tisíc bych čekat ultra high-end jako Titan, či podobné karty. Vyšší ceny jsou dost přestřelené. U takhle drahých karet, jaké se dneska prodávají, je pak hraní her docela drahý koníček...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-05 13:31:50
avatar
ceny pamětí a obecně výroba čipů je dražší ;)
komplik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 09:33:49

nikdo ti přece nekáže hrát ve vysokých detailech a rozlišeních, hrát jde i levně. Pod 30 tisíc jde sestavit výborná FHD herní mašina s RTX2060, kde se nebude šetřit na žádné komponentě, vejde se i RTX2070, ale tam je v ohrožení, že už by to nemuselo do 30k vyjít pokud se ustopupí od seasonic focus gold, rozumnější bedny nebo čistě SSD úložiště /protože kdo by dnes dával do herní mašiny mechanický disk, když ssd stojí tak málo/

příklad: https://www.czc.cz/233925,192293,241083,219941,225018,239170,251888/kody s RTX2070 by to vyšlo na 31, ale do 30 se dá ušetřit na pamětech, bedně, zdroji aniž by to byla citelná degradace.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-05 13:46:17
avatar
Je pravda, že pokud máš kartu už od COMPUTEXu, že jí máš teda sakra s předstihem :-D
rasple [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Recenze 2019-02-05 15:56:37

Citace:
Dostat do České republiky řadu špičkových hardwarových novinek, není vůbec snadné. Nicméně na DDWorld.cz se nám to v poslední době docela daří, prakticky všechny zajímavé kousky, pokud máme zájem a stojí opravdu za pozornost, tak se k nám na web do redakce dostanou. Mnohé se vlastně objeví v jediné pořádné recenzi v ČR právě jen na DDWorld.cz. Poděkovat musíme partnerům, kteří si váží našeho objektivního přístupu a čtenářům, kteří nás v něm podporují. A vaše podpora je důležitá, protože díky ní vám můžeme nabídnou české zkušenosti s největší grafickou novinkou poslední době.

Už se těším na objektivní recenzi, naštěstí jich bude dost, protože OBR ji má také, AMD si tedy cení obou webů stejne, to je ale mile
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-05 16:28:06
avatar
Alespoň víme, že karet bude hodně, když je posílají i kde komu (viz. OBR)
komplik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 09:34:48

těch něco kolem 200 v UK, 20 ve Francii, Itálii?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-05 18:11:17
avatar
spíše souvisí s tím, že zahraniční AMD zastoupení ještě neví, co je zač ... AMD se zastoupením v ČR totiž po mnoha letech nedávno skončilo podobně jako před časem Intel.

jinak ano, není to žádná omezená edice, nedostupnosti se bát určitě nemusíte ale o tom jsem vám říkal ... AMD má Radeon VII grafik připraveno více než dost a konkurenceschopná rozhodně je ... ;)
samusaran [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 09:14:49
avatar
hello

dnes konci nda ?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 11:50:38
avatar
ano ... recenze bude dnes do večera na webu...
samusaran [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 11:52:34
avatar
dakujem.
Caveman0305 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-06 14:06:51
avatar
To jako Alza hodlá prodávat ten NOVEJ RADEON fakt az od zítra? Vzdy maj aspoň předobjednávku... Ale teď ani NIC. To je divný. PS:Asi prodám GTX 1080TI a koupim ten Radeon..sranda musí bejt
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-06 20:44:03

tiez som nat tym uvazoval ale ta karta je siroka nezmestim ju do case
komplik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 09:36:25

a myslíte že ty karty mají? věřím že něco sehnali, ale když OCUK sehnalo sotva stovku, tak kolik sežene alza. A jak ty karty nikde nebudou tak se hezky napálí, v Itálii někdo zalistoval 739€ ale to půjde ještě nahoru
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 12:01:21
avatar
rád bych upozornil na jednu zásadní věc .... AMD bude tyhle karty prodávat ve vlastní krabici přímo přes AMD.com ... takže proti minulosti, kdy všechny reference šly do obchodů, v tomto případě bude velké a skoro bych hádal největší, množství karet dostupné přímo od AMD přes AMD.com ... a do obchodů jde minimum karet. A to hlavně proto, že výrobci sami o reference nestojí (je těžké se odlišit) ...

nemohu vám to balení zatím ukázat, ale NDA brzy končí tak budu informovat a balení vám ukáži

je to podobné, jako s NVIDIA RTX FE edicemi (což je přímá konkurence) ... také je normálně nekoupíš v krámech a při vydání většina RTX 2080/2080Ti karet byly jen FE edice a to několik týdnů a byly prakticky dostupné jen přes NVIDIA.com .... ano, AMD jde touhle cestou a bude si prodávat reference z velké části samo. Ale minimálně Alza ty karty má/mít bude a další jsou na cestě ....

každopádně na celé věci je super, že ta cena 699 dolarů platí, je jedno na kolik si cenu dají obchody a distribuce, protože od AMD tuhle kartu za 699 přímo z AMD.com mít budeš ....
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 12:10:23

No jo ale k tem 699 z AMD com si prihodis dan clo a pravdepodobne postu ne?
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 12:29:17
avatar
Ted sem tam koukal a zatim sem tam moznost nakupu nenasel.
Predpokladam ale, ze pokud to opravdu rozjedou, tak budou prodavat nejen z USA. Tipnul bych si, ze pro Evropu budou dostupne treba z UK, mozna i jinde, podle toho jak to dopadne s Brexitem. PCHW sem nakupoval uz z UK a Nemecka - postovne cca +500 Kc, nic vic. Je pravda, ze kdyby to bylo jen z USA, tak by to pro evropany bylo k nicemu. Jednou za cas z tama treba nakupujeme nejakou spec. chemii, tak nas vychazi postovne+dph+clo na asi 2,5 x ceny samotne objednavky. Jednou nas to dokonce vyslo levneji, kdyz tam kolega fyzicky letel (vcetne zpatecnich letenek) o.O
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 12:49:57
avatar
já si myslím že AMD to bude dělat jako NVIDIA .... takže cena by měla být finální.

ale nevím, uvidíme.
free.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 15:03:42

Na Alze skladem.
Asus 20999,- 2ks
Asrock 20490,- >5ks
Sapphire 19990,- >5ks
Všechny stejný vzhled, takty a balení.
Tomi28 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 15:55:24

ja som objednal na slovenskej alze Sapphire, tak uvidím či to fakt bude zajtra doma
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 22:44:02
avatar
Levné.
Ganimoth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - -- 2019-02-07 16:27:40
avatar
No recenze venku.. tak nejsem zklamany snad jen proto, ze jsem radeji uz od toho nic necekal ). V prumeru o neco pomalejsi nez rtx 2080, zere podstatne vic, chladic hlucny skoro jak nejlevnejsi blower modely 2080 a custom modely v nedohlednu. Ale kdo potrebuje na vypocty 16GB ramky, tak asi dobry. Jako herni grafika nemastny neslany. A cena taky nic moc

Jeste se ukaze, jak hodne jsou na vine ovladace, protoze amd je vydalo v hodne nedopecenem stavu
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 17:27:37

No žádná hitparáda. cena 21 vs 19 za 2080. Ta spotřeba a teploty. Ufff.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 17:16:47
avatar
No projel jsem recenze a tu kartu prostě na herní použití v dnešní době strašně sráží těch 16 GB paměti. Kdyby měla jen 8 GB a stála místo 20 litrů tak 17, tak by to bylo uplně o něčem jiném ten poměr cena/výkon a byla by to dobrá koupě. Takhle to je vcelku o ničem. Uvidíme až vyjdou nereference, ale těch 8 GB paměti navíc, která je tam naprosto k ničemu tu kartu prostě zbytečně prodražuje.
Tarkin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Technologický pokrok 2019-02-07 17:30:33

Máme tu 7.2. a recenze už jsou venku a světe div se, karta je přesně taková, jak jsem psal.

Výkon lehce nad RTX 2070 a často velice nevyrovnaný, velká spotřeba a odfláknutý chladič, to vše za cenu 20 tisíc.

Jediné plus je výkon pro minery, jinak to žádný technologický pokrok není, spíše alfa verze produktu, co ještě neměl vyjít.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 18:08:03
avatar
Citace:
Výkon lehce nad RTX 2070


lež = BAN za FLAME

výkon je na úrovni RTX 2080 +/- procento. Vychází to ve většině recenzí tak, což znamená že výkon je o dost vyšší než má RTX 2070 ...

viz například: https://www.youtube.com/watch?v=alhEgNvzv50

už se tady s vámi některými zlobit nebudu. Vyhlašuji nulovou toleranci lhaní ... Na DDWorld.cz se prostě nelže a nebudu to tolerovat ani v diskusích.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - VII vs 2080 2019-02-07 18:09:40
avatar
Spotřeba: Nikdo v tomhle segmentu neřeší
Herní výkon: Někde nad, někde pod, průměrně 5% pod 2080
Cena: Nějakou tu tisícovku dolů, ale kdo dá 20, dá i 21, tím pádem cena nebude to, co u kupujícího rozhodne

Takže volba je spíš o featurách. Kdo chce RT volí Nv, kdo využije výpočetní vlastnosti, vezme radeon.

Kdo říká, že karta je fail nebo že je to úspěch je neobjektivní - dnes to není ani jedno.

Nelíbí se mi: Spotřeba, jednoznačně neoptimalizované ovladače v některých hrách
Líbí se mi: 16GB díky které karta vydrží déle než 2080 (ale dnes to nevyužijete), prostor pro "dozrání" driverů, jistota funkčnosti freesync

Závěr: Počkal bych na opadnutí novinkové ceny. Možná vznikne tlak na cenu 2080 a pokud jedna z karet zlevní, stane se jednoznačně výhodnější (viz saphire nitro+ vega 64 za 11 tisíc). Tak hodně asi R7 ani 2080 nezlevní, ale za 17 tisíc by se tyto karty prodávaly lépe.
Budu zas kupovat grafiku na 3 roky, AMD se jeví zatím lepší díky 16GB, dokud ale neuvidím vyladěnější AMD drivery na ty hry kde nepochopitelně ztrácí nebo výraznou slevu buď R7 nebo 2080, nekupuji nic. Dnes to teprve začalo - konkurence je venku, to je pozitivní, nyní pár měsíců počkat (akorát do příchodu Ryzen 3000), teprve pak bude vhodná doba na upgrade. Dnes ne
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 18:40:46

Hele ty máš neuvěřitelnou schopnost si zkrášlit i hovno který by tě šlehlo přes hubu.

Radeon VII.(-) Karta co topí, žere a je opravdu na dnešní poměry hodně hlučná a je dražší
(Spotřeba se neřeší >> blbost a jen stupidní výmluva )

Radeon VII (+) karta co má 16GB Vram

Hodnocení: Herně jen pro fandy značky.

Na práci v něčem dobrý, ale třeba ve Vray ož je momentálně jeden z hodně užívaných rendererů je to docela propastný rozdíl.

Encoding krásný.
Blender taky krása vzhledem k ceně.

Takže hodnocení pro pracanta: Pokud má SW co podporuje AMD určitě dobrá cesta, pokud ne a nebo používá zrovna třeba Vray tak ho tato karta vlastně ani nezajímá.

Tohle je objektivní pohled a né ty tvoje doměnky co jsi tu napsal. Přeber si to jak chceš.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 20:51:09
avatar
obvykle neodpovídám na příspěvky začínající ad hominem a pokračující v každé druhé větě, ale uvědom si jaký jsi blázen - clověk ti tu napíše, že bych si to nekoupil, že 16GB VRAM dnes nevyužiješ a že to má nedodělané drivery a ty si z toho uděláš závěr, jako bych to snad blahořečil. Jdi se léčit
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 20:58:16

Pro Star Citizen je to karta díky Vram jak dělaná už dnes Výkon kolem RTX 2080 je parádní a to stačí skoro poloviční čip ( já vím tensor jednotky ).
S tou cenou souhlas, stačí třeba trochu počkat, minimálně kvůli driverům tak 2-3 měsíce.
Mě se ten radeon líbí a vyskakuje si na high end od NV, takže naprosto v pohodě. Buďme rádi za konkurenci.
JirHor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Cekal jsem vice 2019-02-07 18:22:53

Prosel jsem si 20+- zahranicnich recenzi a musim rict ze mne docela odradili od aktualni koupe Radeonu VII. Snad poprve jsem se setkal, ze z 20 recenzi ani jedna medaile nebo oceneni, ani na pctuningu . Mozna ze se dockame tady. Uvidime. Bohuzel co mne trapi nejvice ze AMD se neponaucilo s chyb. Zase vydava GPU, ktera ma problemy s ovladaci a pro mne nepochopitelny problem s chlazenim (strasny hluk). Opet prvni dojem spatny. Tajne jsem doufam, ze konecne se podari trochu snizit ceny high end grafik, bohuzel AMD cenu jeste vice ukotvila (ackoliv chapu, ze cena pameti bude hodne vysoka). Jak uz bylo receno, je to lepsi nez nic, ale bude lepsi si pockat. Osobne verim, ze AMD Navi uz bude jina pisnicka.
Gardiny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 22:00:40

Proč tady není ještě ta recenze?
Alferi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-07 22:19:47
avatar
Ostatní jsou v hodnocení celkem zajedno (česky např. Odkaz), karta jako taková slušně výkonná, spotřeba snad i lepší než očekávaná, chladič naprostá tragédie.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Problém s účtem na DDWorld?

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Videa
NVIDIA DLSS v Battlefield V aneb marketingový a technický FAIL.
NVIDIA DLSS v Battlefield V aneb marketingový a technický FAIL.Wednesday, 20 February 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 47x
Komentářů: 0
VERGE umlčuje kritiky svého hrozného videa „stavíme PC“
VERGE umlčuje kritiky svého hrozného videa „stavíme PC“Friday, 15 February 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2040x
Komentářů: 9
Dangerous Driving – nástupce Burnout série. Jaký je?
Dangerous Driving – nástupce Burnout série. Jaký je?Thursday, 14 February 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 771x
Komentářů: 1
The Outer Worlds od Obsidian není RPG typu Fallout
The Outer Worlds od Obsidian není RPG typu FalloutTuesday, 12 February 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1215x
Komentářů: 1
METRO EXODUS odhaluje svůj vznik
METRO EXODUS odhaluje svůj vznikMonday, 11 February 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1126x
Komentářů: 2
The Divison 2 bude jiné. Jaké jsou HW nároky?
The Divison 2 bude jiné. Jaké jsou HW nároky?Thursday, 07 February 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1923x
Komentářů: 11