Preview: BioShock Infinite - v prvních hodnoceních a test náročnosti na grafické karty Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Monday, 25 March 2013
Přejít na obsah
Preview: BioShock Infinite - v prvních hodnoceních a test náročnosti na grafické karty
Test náročnosti na grafiku vymakaného Unreal 3 engine

 

 

  • Unreal 3 Engine v nejlepším podání!

Ačkoliv tomu nebudete věřit, nový Bioshock Infinite, běží stejně jako původní "podvodní" Bioshock na Unreal 3 Engine. Jenže zatímco ten se právě v "podvodním" Bioshocku představil ve své nejranější verzi (verze 2.5), v Infinite je naproti tomu ve své vůbec nejvyspělejší podobě. Samozřejmě jeho zastaralost je značná, takže se to neobešlo bez ohromné řady vylepšení přímo ze strany tvůrců hry. Jak jsme psali výše o hrách, které jsou přidávány zdarma k AMD grafikám a Bioshock je jednou z nich, není to náhoda. AMD se na vyladění a technologickém vylepšení těch her přímo podílelo jako součást programu Gaming Evolved.

AMD tedy pomáhalo i s optimalizacemi Bioshocku. Hra má tedy i DX11 vylepšení a na PC verzi jsou velmi výrazná - pokročilé zpracování stínů, jemné stínování, dynamické stíny, v DX11 má hra i pokročilé HDAO částečně využívá i DirectCompute akceleraci. Hra má také základní fyziku, kde je využíváno několika prvků PhysX (oblečení akcelerováno přes CPU), ale co je zajímavější velká část věcí je akcelerována přes Bullet fyziku, tedy OpenCL otevřený standard. PC verze má i pokročilé nasvícení, které dělá opravdu značný rozdíl, vyšší rozlišení textur a tak dále. Co bohužel už engine nezvládá a nemá (vyžadovalo by to nákladné strukturální změny engine), je tessellace. Takže ano, provedení mnoha modelů je trochu zastaralé a při bližším zkoumání si toho snadno všimnete. Nicméně Tessellace je prostě výrazná technologická změna a je součástí až Unreal Engine 4.

Avšak díky všem těm vylepšením a DX11 prvkům, které se do jinak starého enginu podařilo dostat, ve spojení s nápaditou a originální výtvarnou stránkou a barevností celé hry, vzniká naprosto parádní podívaná. A nepotřebujete na to ani nijak silné železo:

Hra je kromě DX11 spustitelná zpětně ještě pod DX10, ale postrádá řadu technologií a efektů. Nicméně zhruba kolem hratelných 40FPS na plné detaily v 1920x1080 FXAA/16AF si ji můžete užít i s HD 7850, tedy s grafikou za nějakých 4500 korun. Pokud omezíte detaily, zahrajete si v podstatě na čemkoliv. Hru plánujeme zařadit později do našich testů grafik, dnes ale jen informačně s pár modely v rychlosti co jsme stihli akorát dodělat, abyste věděli, jaké nároky můžete čekat (hra se na STEAMU pro běžné hráče odemkne zítra, tj. 26.3.2013).

Recenzi po kompletním dohrání plánujeme na víkend, opět nás hraje vícero, takže budou zohledněny dojmy více lidí. Ale jak se tak dívám po recenzích ve světě, hodnocení 10/10 padá velmi často a po pár hodinách v této hře můžeme s klidem prohlásit, že tentokrát oprávněně (bohužel, tím že 10/10 dostaly v minulosti i jiné jinak průměrně hry, trochu tohle hodnocení některých magazínů postrádá na významu a kvality Bioshocku nevystihuje).

PS: objevily se spekulace, že vývoj hry a marketing okolo stál až 200 milionů dolarů. Upřímně řečeno, nemyslím si, že to stálo až tolik, ale určitě to bylo přes 100 milionů. Nicméně tolik stojí běžně i 1,5 hodinové hollywoodské filmy a ne na každém je to vidět. Na 10-13 hodinovém Bioschock Infinite je vidět, stejně jako třeba i na Tomb Raider, že si na výsledku dal někdo záležet, ne jako u mnoha jiných her, které spolykají podobně peněz a je na nich vidět jen to, jak je všechno odflánuté. Takže dobře utracené peníze a určitě se vrátí.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
MrAmu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 19:22:44
avatar
Jsem nehrál ještě ani první díl. Hádám že bych to měl hodně rychle dohnat. Tohle vypadá na pořádnej maraton.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 19:43:05
avatar
nemusíš, na sebe nijak nenavazují
Stefan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Už sa teším!!! 2013-03-25 19:51:54

Stiahnuté zo Steamu už len čakám do pol noci až to odomknú.
Kúpa HD 7870 sa oplatila 4 hry zadara super.
Robyn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 21:10:36

Na jakých ovladačích jsou testované Nvidie? 314.22??
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 21:57:20
avatar
Je to testované v poslední betaverzi (s již vestavěnými optimalizacemi pro BioShock Infinite) těch WHQL 314.22, ta beta se ale od finální WHQL verze neliší - test dělal kolega v sobotu, WHQL verze ovladačů vyšla až dnes. Také je důležité říci, že náš test není prováděn ve ve stavěném Benchmarku, ale přímo ve hře samotné (tradičně bereme 120s scénu). Důvod je prostý:

V poslední době jsme si všimli, že někteří silně optimalizují ovladače pro ty krátké benchmarky v některých stěžejních titulech, které se obvykle testují (jsou to cílené optimalizace na danou scénu), takže tam jsou občas podivně vysoké % nárůsty, ale ve vlastní hře je nárůst výkonu minimální nebo dokonce žádný! A protože nehrajeme benchmarky, ale ty vlastní hry, testujeme přímo ve hře, i když je to časově o něco náročnější. To možná vysvětluje, ty značné rozdíly mezi některými výsledky recenzí, testů a některých testů poskytovanými samotnými výrobci. Ale asi nejsme samotní, co si tšchto hrátek s ovladači všimli .... uvidíme, jestli z toho zase bude nějaké halo . U nás se ale u testů grafik snažíme vždy použít k testování samotnou hru, takže benchmarky okázale dlouhodobě ignorujeme .)

Samozřejmě předpokládáme, že oba výrobci ještě ovladače vyladí, takže tento test berte prostě jako aktuální teď při vydání hry (vychází v noci) .... tuhle hru zařadíme do testů grafik až za pár týdnů, až se situace s ovladači atd. trochu uklidní a budeme to moci prohlásit za použitelné měřítko. Teď nešlo o nějaké srovnání, ale o to zjistit jakou úroveň grafiky potřebujete pro plný zážitek ....
Robyn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 22:37:52

Já že jsem četl, že 314.22 co vyšli dnes je právě ta verze s optimalizacemi pro bioshock.
Jsem rád, že Nvidia maká i když je hra placená AMD.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 00:09:14
avatar
Hra není placená AMD ... hra jen vznikla s podporou AMD , které to samozřejmě něco stálo na platech vývojářů apod. A ještě si hru za výhodnější cenu odkoupila v xxxx kusech pro bundle ke grafikám. Naštěstí pro všechny z nás AMD nemá ve zvyku používat technologií, ze kterých by těžili hlavně a jedině její grafiky. Takže z práce AMD těží majitelé všech technologicky aktuálních GK podporující dané standardy.

Práce na ovladačích jsou normální jako vždy .... co se změnilo oproti minulosti je to, že dříve byla aktivní ve spolupráci s vývojáři her NV, ale dnes je to AMD, co se angažuje - logicky, NV přichází o podíl na grafickém trhu PC, a soustředí se na ARM, AMD je novým dodavatelm svého PC HW do konzolí. Ani jeden si nemůže dovolit tedy polevit

Ty optimalizace nevznikly přes noc, měly je už poslední beta verze ... 314.22 je jen certifikovaná WHQL verze . Samozřejmě později, jak jsem řekl, hru přetestujeme znovu, do té doby se určitě zase pár verzí ovladačů objeví, takže výkon půjde všeobecně nahoru.
Robyn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 08:01:23

Starší verze 314.21 beta z 15.3. byla vydaná s optimalizacemi hlavně pro Tomb Raidera.
Podle mého až tato verze ze včerejška je vydaná pro Bioshock.
Stránky NVIDIA to potvrzují, najdeš to v release summary jednotlivých ovladačů. Alespoň jiné info o tom, že by v betách optimalizace byly jsem nenašel.
dusan.dj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 22:32:13

A co Gtx Titan , nezaradite ? ptam se protože ji mam a rad bych videl testy i s touto kartou, v prodeji je uz delší cas a mela by tu byt uz z duvodu ze tu 7970 nemá vůbec konkurenci, dik...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-25 23:58:16
avatar
GTX TITAN nebyl pro ČR poskytnut ve formě testovací karty pro novináře zatím od žádného výrobce a asi ani nebude. Je moc nevýhodný a drahý, neprodá se jich tolik, aby se někomu vyplatilo do ní a její prezentace v ČR a SK investovat - (když by někdo stáhl jednu kartu za svých 25 tisíc, muselo by se jich tady prodat tolik s takovým ziskem, aby se to někomu vyplatilo a to se nestane).

Pravděpodobně někdy později tu kartu získáme od soukromého majitele - není to normální model pro normální lidi, musíte uvažovat hodně jinak než běžný i náročnější uživatel abyste si ji vzhledem k její nevýhodnosti pořídili - za stejnou cenu můžete mít výkonnější řešení v podobě dualit GTX 690 nebo HD 7990 apod. GTX TITAN nás zajímá čistě pro to, že máme rádi výkonný HW . Jinak je to nezajímavý model, o němž bude možná uvěžovat trochu jen horních 10% z horních 10% zákazníků, kteří podobně drahé karty vůbec kupují. A většina si její nákup vzhledem k té přehnané ceně rozmyslí.

Normální HD 7970/7970 GHz má konkurenci v podobě GTX 680 modelů (minimálně cenově) ... GTX TITAN rozhodně konkurencí proti HD 7970 není. Má výkon o 30% vyšší, ale stojí 2,5x tolik. Těžko tedy může karta s cenovkou 25 tisíc být konkurencí ke kartě za 10 tisíc a to nemluvíme o poměru cena-výkon ....

Poslední věcí, proč tuto kartu nezařadíme do běžných testů je, že potřebujeme pravidelně karty přetestovávat aby byly výsledky aktuální, zatímco všechny uvedené modely v našich testech máme stále k dispozici, GTX Titan ani podobně drahé karty stále k dispozici běžně nemáme, takže do pravidelných testů je zařadit těžko můžeme.
dusan.dj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 00:42:33

Děkuji za odpověď, to chápu že její cena je ustřelená, ale chci jen k tomu dodat že sám jsem osobně vlastnil CF 7970 a můžu říct že výkon v podání dvou těchto karet nedosahuje výkonu Titána, a to nepočítám trable které toto spojení má, ať už se jedná o CF nebo Sli. Mám tuto kartu osazenou vodním blokem protože referenční chlazení stojí za prd a degraduje výkon této karty, myslím tím boost, který je při vyšší teplotě karty minimální. Ale s blokem nejdou teploty výš jak 36 st. jádro tepe na frekvenci 1150/1200 a to už je o hodně víc nad 7970 jak Vámi uváděných 30%. Potom ta karta za to už stojí. Tady je příklad, procesor má vypnutý HT.
http://www.2i.cz/795c2f05d6
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 01:05:10
avatar
bylo by divné, kdyby dvě HD 7970 na výkon Titána nestačily, protože pak by Titán překonal HD 7990 a to ani zdaleka nepřekoná. Když vše funguje nejlépe jak může, má Titan zhruba o 40% vyšší výkon než HD 7970 GHz, jenže když funguje CF tak dvě HD 7970 GHz mají zhruba 185% výkonu jedné karty v průměru více. Tudíž pořád pěkných pár % titanu chybí, na to že cenově vyjdou ty dvě HD 7970 pořád levněji.

Samozřejmě duální řešení má nevýhody - ae u nových her a vyšších rozlišeních jsou většinou dobře rychle řešené - tedy tam kde je to třeba. Ale jednojádrová karta je určitě spolehlivější. Referenční chlazení karty TITAN je na draka - říkali jsme jaké jsou tam problémy s výkonem když se karta zahřeje, s vodníkem se nedivím, ten výkon samozřejmě bude pak nějakých 40% nad HD 7970 GHz vzhledem k té frekvneci s tím lepším chlazením. Samozřejmě parádní výkon, o tom žádná, ale pořád ta cena ..... Kartu bychom rádi otestovali, ale bohužel je situace jaká je, ani sama NV neposlal do ČR jediný vzorek, prostě se to nevyplatí. Škoda.
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 08:19:07

Dusane> Co Vam brani otestovat to osobne? Ved ked mam nieco doma nepotrebujem aby to za mna testoval niekto iny ;-) Predpokladam ze B:I si aj tak planujete zaobstarat.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 08:57:53
avatar
Já jen dodám, že Bioshock infinite by měl být jako jediná hra přibalován i k novým 7790 kám! Možná by to bylo dobré doplnit do článku, půjde tedy o nejlevnější variantu, jak jej ke gk získat
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 09:12:16
avatar
až příští týden
Stefan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Bomba!!! 2013-03-26 12:58:12

Tak toto je super bomba hra!!!
Odporúčam. Zo 100 dávam 150!!!Z 9/20 atď.
I ked nie je v češtine vôbec to nevadí.
Díky AMD!!! Hra bola zo štyroch hier pribalená k HD 7870.
Perfekt optimalizované a božia hratelnosť.No nič idem hráť dalej.Vôbec nerozmýšlajte a kupujte.Príbeh nenadväzuje tak môžte hrať aj ked ste nehrali 1,2.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 17:35:52
avatar
Jedničku jsem hrál, dvojku vynechal .... tak trojku vidím optimisticky
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 19:28:31
avatar
Od včerajška ju sosám zo steamu Po kvalite nového Tomb Raidera sa teším ako ma prekvapí nový Bioshock, v každom prípade je momentálna ponuka grafík ATI HD 78XX bezkonkurenčná.
Mr.Lolendo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-26 22:09:04
avatar
Hmm uvidíme. Nároky sice jsou stále vysoké ale je to mnohem lepší než co běžně vychází posledně. GTX560TI 35FPS to je pěkné.

Na PCGamingWiki co zatím píší tak to vypadá že si daly vývojáři opravdu záležet až na pár věcí.

Jinak teselace jede na Unreal enginu 3 akorát si na tom vývojáři posledního Batmana vymlátily zuby. Aktuálně je to už opravené a jede ale žere až moc výkonu.
Jerrow [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-27 07:54:22
avatar
No já teda nevim, ale mě se ta hra moc nelíbí, je to takový divný. Město je pěkně udělané, ale jinak nic moc. Hrál jsem to teda cca hodinu, ale zatím mě to moc nechytlo...
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Frame latency ? 2013-03-28 08:31:02

Otazka na DD/redakciu. Uvazujete o zaradeni do testov aj metodiku Frame latency times ? Podobne ako u Toms alebo Guru3d. Tu v grafoch mavate iba priemernych FPS. Neukazujete tu priebehy FPS pocas testu,min-max hodnoty.Ci hra bezi plynulo alebo trhane sa dozvieme len z hrubeho slovneho hodnotenia. 60 priemernych FPS v prospech jednej GK sa razom moze zmenit v prehru ak to na ine GK s priemernymi 40 FPS bezi sice pomalsie ale zato bez trhania. Vyrobci GPU dodavaju aj ovladace optimalizovane na nizke frame latency. Takze sa casto podari ze novsi driver sice znizi avg. FPS ale zato zlepsi plynulost. Extremz priklad : Odkaz
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-28 10:48:53
avatar
ne neplánujeme ...

1, latence grafiky jsou z principu pitomost měřit ... liší se totiž na každém PC s každými ovladači a v různých scénách hry!!!! V půlce her má lepší latence jedna karta v půlce druhá! Nelze je vůbec brát v potaz ani na základě toho dělat jakékoliv, natož objektivní hodnocení.
BTW: myslím že nedávno udělal test jeden český magazín na toto téma a krásně dokázal, že nemá vůbec smysl brát latence do úvahy a měřit je při testování - takže dokazuje to, co říkám.

2, pokud se to se 60FPS na nějaké jednojádrové grafice trhá, je to SW problém ne HW problém, a většinou je rychle dalšími ovladači odstraněn (týká se jak grafik GTX tak Radeon), dokonce může být problém i v samotné hře, tudíž pro samotné hodnocení grafik to je zcela nepodstatná věc z hlediska HW té samotné karty.

3, Vámi uvedený příkladný test je bohužel značně neaktuální, od té doby proběhlo několik aktualizací ovladačů a všechno se dávno změnilo. Dokonce myslím že se dělali úpravy pro ty testované hry přímo. Bylo by dobré, kdyby ten test byl buď odstraněn, nebo na jeho začátek velmi výrazně napsáno, že všechno už je dáno jinak a ten test nemá pro současnost absolutně žádné relevantní hodnoty - dokonce bych řekl, že je výrazně zavádějící a zcela mimo současnou realitu.

5, Větší problém je bohužel přímá optimalizace ovladačů pro vnitřní benchmarky her .... všimli jsme si u Bioshocku i Tom Raider, že jistý výrobce extrémně optimalizoval ovladače právě na tu jednu scénu, ve které benchmark jede. Má sice dobré průměrné FPS, ale mizerný průběh (klidně o polovinu nižší nízké FPS), co je nejhorší, ve vlastní hře je nárůst výkonu o poznání nižší ... tuto věc řešíme na DDWorld jednoduše - vnořené benchmarky nepoužíváme a testujeme přímo ve hře!

Neplánujeme žádné změny metodiky - jsme uživateslký server, potřebujeme operovat s co nejméně čísly pro přehlednost i méně znalých uživatelů a myslíme si, že průměrné FPS se slovním hodnocením, co se týká nějakých případných problémů na hratelnosti, je zcela dostačující a vypovídající. Samozřejmě pokud by bylo pravidelm, že jedna grafika s průměrnými 40FPS má ve výsledku lepší průběh FPS a tedy použitelnost, než grafika se 60FPS, budeme to řešit, ale kromě několika málo případů několika málo her, kde tato situace může nastat, ale řeší se novými ovladači, v žádném případě takováhle situace není nikde pravidlem. Jedinou výjimkou je systém duálních/či dvou grafik v CF/SLI, ale těm se věnujeme jen okrajově a vždy upozorňujeme na strasti duálních řešení.
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-29 11:39:39

OK diky za vysvetlenie. Medzitym som si o tejto problematike nastudoval viac detailov. Velmi podrobne to rozobrali na Odkaz. Dosli na to ze FRAPS meria casy niekde medzi aplikaciou a Windows3D runtime a nie az na konci. Tym padom na vystupe z GK aj tak idu snimky v rozdielnych rozostupoch medzi sebou (Vsync off),
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-04 09:46:45

Dovolim si upozornit na najnovsi clanok k tejto problematike na Guru3D Odkaz. Samozrejme od DDW nemozeme ocakavat merania na 2000euro+ framegraber masine.
Robyn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-28 22:57:32

Bavíte se o tomto?
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CsHuPxX8ZzQ#!

Rozhodně to stojí za úvahu i když chápu, že někomu se závěry asi líbit nemusí. Zdá se, že karty od Nvidie jsou na tom v testech podstatně lépe.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
HITMAN dostává další obsah, VR verze a mnohem víc!
HITMAN dostává další obsah, VR verze a mnohem víc!Tuesday, 18 January 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 138x
Komentářů: 0
Vyšlo GOD of WAR na PC. Dobrý, ale ne úplně bezchybný port.
Vyšlo GOD of WAR na PC. Dobrý, ale ne úplně bezchybný port.Monday, 17 January 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 788x
Komentářů: 5
Humankind dostává velké DLC rozšíření
Humankind dostává velké DLC rozšířeníFriday, 14 January 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 689x
Komentářů: 2
První velký odklad: STALKER 2 se výrazně opozdí!
První velký odklad: STALKER 2 se výrazně opozdí!Thursday, 13 January 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1006x
Komentářů: 13
PUBG je nově „zdarma“ Free2Play („Free2Pay“)
PUBG je nově „zdarma“ Free2Play („Free2Pay“)Wednesday, 12 January 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1137x
Komentářů: 1
Serious Sam: Siberian Mayhem už brzy. Bude stát za to?
Serious Sam: Siberian Mayhem už brzy. Bude stát za to?Tuesday, 11 January 2022
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 804x
Komentářů: 1