Bída českých „profi“ IT novinářů: pečení kachen běžná praxe! Proč nechci být profesionál? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sunday, 11 July 2010
Přejít na obsah
Bída českých „profi“ IT novinářů: pečení kachen běžná praxe! Proč nechci být profesionál?
DDWorld.cz amatérské médium? Amatér není nadávka!
alt

 

 

 

 

Bída českých „profesionálních“ IT novinářů: pečení kachen běžná praxe! Proč nechci být profesionál?

Výsměch objektivitě, čtenářům i obyčejné slušnosti dosáhl u některých magazínů absolutního vrcholu …To, co se aktuálně děje, se nedá jen tak přejít. Na jednom z největších webových IT magazínů u nás se objevil další článek, který je ostudou novinářské profese a výsměchem všem, profesionálům i čtenářům sám o sobě. Korunovaný je vyjádřením části redakčního teamu, které snad už hraničí i s důvodem zrušit magazín a rozpustit redakci.

Pečení kachen, porušování NDA, vytváření fake obrázků ve stylu „profesionálů“ z PCT

(V současné době je článek již notně upraven, ale původní verze ale byla na stránkách hodiny a to včetně později smazaných diskusí – vše se podařilo zachytit)

Na výše uvedeném odkazu najdete článek přesně tak, jak byl původně vydán. Je totiž možné, že stejně jako jiné podobné články na tomto magazínu i tento zmizí, i s cennými reakcemi a vyjádřeními v diskusi, nebo bude minimálně hodně upraven. Nicméně to by byla škoda, protože naprosto dokládá nekompetentnost a naprosto zvrácené myšlení části redakce a jejich pojetí profesionální novinařiny jako tvorbu informací pro statisíce čtenářů v ČR, kteří mají důvěru v to, že co čtou, je pravda a jedná se o seriózní a reálné informace. Podstatná část profesionálních redaktorů pctuning.tyden.cz, placených ovšem penězi velice seriózního magazínu TÝDEN, si myslí, že vytváření falešných a záměrně mylných informací a umělé vytváření konfrontačních senzací je normální.

Celý původní článek je totiž z 90% naprosto záměrně vytvořený nesmysl a manipulace s fakty, překrucování skutečnosti i lhaní čtenáři. O GTX 460 jsme mnozí slyšeli, pokud někteří ne, nevadí, ve stručnosti nastíním, o co jde. Grafické katy jsou dnes aktuálně technologicky jasnou záležitostí společnosti AMD-ATI a jejích modelů, které produkty konkurenční společnost NVIDIA převyšují jak výkonem grafik, tak jejich efektivitou cenou a v podstatě ve všech kladných ohledech. Ale o to až tak nejde, protože to jsou fakta, která z pozice novinářů - zákazníků neovlivníte. Co už ale ovlivníte, jak objektivně a přesně o této situaci čtenáře informujete. Cenově dostupné DX11 grafiky HD 5700/5800 má ATI v nabídce už více než půl roku. Nyní konkurenční NVIDIA uvádí s půl ročním zpožděním to, co tu od ATI máme již dávno do poměrně cenově nabitého segmentu. Vzhledem k základu, na kterém je GTX 460 postavena, nemůže a ani nepřinese tato karta nic světoborného. Nicméně objektivita, nadhled a odstup některým redaktorům PCT je zcela cizí. Ono to totiž není zdaleka poprvé a takhle například psali o GTX 470:

GTX 470 – grafická karta roku podle redakce PCT

(odkaz)

(profesionální novinařina a objektivní informování jednoho z největších IT magazínu v ČR v praxi)

Redaktoři PCT se v posledním tři čtvrtě roku ukázali doslova minimálně jako naivní hlupáci (pokud to nebylo záměrně a pokud to bylo záměrně, tak žádné slušné slovo nevystihuje, co jsou zač), zejména dvojice Kočí - Obermaier totiž stále věřili společnosti NVIDIA jejímu PR zastoupení, které je zásobilo bombastickými informacemi a sliby. A místo toho aby si jako profesionální redaktoři na profesionálním magazínu informace ověřovali, tak posílali do světa žvásty a holé nesmysly, jako třeba výše uvedený článek. Ale rozhodně to nevyla jediná situace a takhle vypadá úroveň profesionálního redaktora a jeho informací:

Profesionál(ové) z PCT všem vzkazují

 

 

Děti, a demente Stachu! GeForce GTX 470 nebude stát …

(Odkaz)

(osobní blok vztahující se k činosti předního redaktora PCT pro tento magazín, odhaluje vše naplno)

 

Je tu samozřejmě drobný rozdíl. Současný model GTX 460 má dva dny do vydání a karty už má PCT v redakci. Přesto v článku úmyslně a nepokrytě lže, cituji z úvodu původního článku:

"Můj čínský zdroj má karty již několik dní doma, neváhal a přeposlal mi tak řadu zajímavých obrázků s řadou ještě zajímavějších informací."

Samotná lež je jedna věc, ale původní fotodokumentace v původní podobě, upravená amatérsky, která byla zjevně podvržena a dokládala lež PCT, nenechala samozřejmě klidné čtenáře, kteří se mohou právem cítit podváděni. Mnoho diskusních příspěvků, které slušně upozorňovali na to, že PCT lže, byla smazána. Kritika se ale stupňovala a o pár desítek minut později však další člen redakce potvrzuje podezření mnoha čtenářů, kteří jasně odhalují z přiložených obrázků velmi amatérské zakrytí skutečnosti, že PCT porušuje NDA na grafiky GTX 460 a vystavuje navíc upravené výsledky s takty nastavenými tak, jak karty na trh nepřijdou, aby vyhovovaly jejich požadovanému vyznění článku dělání z komára (GTX 460) velblouda (super produkt nemající konkurenci).

Samozřejmě seriózní novinář, kromě toho, že by podobnou věc jako „profesionálové“ na PCT nikdy neudělal, by šel okamžitě s výpovědí k nadřízenému, který by článek stáhl a připravil velkou omluvu pro podvedené čtenáře. Jenže Mirek Kočí, Zdeněk Obermaier (nebo pod jakým jménem píše dnes) nebo nově se k nim svým vystupováním přidal Jan Černý, jsou ostudou novinařiny a na profesionálním magazínu nemají se svým myšlením a stylem, co pohledávat. Každý kdo je skutečným profesionálem, nebo i amatérem, a obětuje se pro psaní článku, tráví mnoho času složitým a náročným zjišťováním co možná nejpřesnějších podkladů, aby čtenářům předložil co možná nejpravdivější článek a informaci, musí být upřímně zděšen a znechucen jejich vystupováním. Pro tyto pány je vytváření falešných informací, novinářských kachen a psaní záměrným konfrontačním stylem bez ohledu na skutečnost a pravdivost informací, úplně normální:

První dva výše jmenované členy PCT redakce znám osobně, a pro v současnosti aktivního Mirka Kočí, který společně se štafetou, převzal i vyjadřovací styl a vystupování Zdeňka Obermaiera (OBR), je divné, že já jsem zapálený pro technologie a tak lpím na přesné informování, bez hledání senzací a konfliktů, a lhaní se záměrným matením si beru osobně. Pro něj je přehánění, lhaní a vymýšlení si senzací spolu s fabulováním součástí skutečné novinařiny a patří to prý na stránky profesionálního webu. A já jsem divný, když mě netěší, že někdo někomu vědomě lže a uvádí jej v omyl, výměnou za vyšší návštěvnost!

Samozřejmě upozornění čtenářů a oprávněná kritika byla mazána, k čemuž se Jan Černý také přiznal, stejně jako že článek byl vytvářen ve spolupráci s PR nejmenované společnosti (PR označení však v záhlaví článku nevidíme). Vytváření falešných informací a nadržování jedné firmě a z toho plynoucí účelové matení čtenářů a pokud možno psaní co nejdál od skutečnosti, má na PCT a u části jeho stávajících redaktorů dlouhou tradici, ve které evidentně stále mnozí pokračují.

„lžu vám a hraju si s vámi každý den, lůzo“ - Vzkazuje redaktor PCT!

(Odkaz)

(Starší blogový příspěvek, dnes již stažený, ale bohužel pro redaktora/y PCT zachycený, jednoho z redaktorů PCT, jehož stylu někteří stále následují.)

Pokud jde o samotný aktuální literární výplod o GTX 460 a jeho obsah, nemá smysl to moc komentovat. Jak víte z našeho zpravodajství a zpravodajství mnoha jiných, skutečně profesionálních webů a magazínů - GTX 460 bude rozhodně lepší než cokoliv NV letos představila, což v kontextu toho jak PCT a jeho redaktoři o NVIDIA a jejích produktech letos psali je důkaz jejich nekompetentnosti sám o sobě. Celý článek je ale i tak výsměchem profesionální IT žurnalistice: Porovnávat nataktovanou GTX 460 1GB za nějakých 6000 korun (reálně spíše tak za 6300-6500) s výkonem netaktované a v základu nízko taktované referenční jen o něco málo dražší karty HD 5850 (od 6500,-), která je už na trhu už od října 2009 a jásat nad tím, že ji v nataktovaném stavu GTX 460 dotáhne a porazí, dokládá mizernou úroveň těchto autorů. ATI Radeon HD 5850 má ve skutečnosti OC potenciál mnohem větší, a když ji nataktujete, budete výkonem o dvě desítky % nad nataktovanou GTX 460 a ty ceny nejsou za obě karty zdaleka tak rozdílené! Ale to ví každý, kdo o grafikách a současné situaci něco ví a ti, kteří to nevědí, a spoléhají na profesionální magazíny, že jim toto sdělí, mají při čtení „profesionálů“ na PCT smůlu. Čeho se asi mohou dočkat od PCT a části jeho redaktorů, pro které je prokázané účelové matení, nedostatečné ověřování informací a lhaní čtenářům normální věcí?

Ale to zdaleka není vše …..



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíMonday, 15 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 254x
Komentářů: 0
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Friday, 12 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 211x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciThursday, 11 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 610x
Komentářů: 1
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Wednesday, 10 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1513x
Komentářů: 5
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydání
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydáníTuesday, 09 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1717x
Komentářů: 1
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamal
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamalMonday, 08 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1537x
Komentářů: 5