Far Cry New Dawn – RECENZE hry a TEST výkonu PC. Vítaný samostatný datadisk k Far Cry 5 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Neděle, 03 březen 2019
Přejít na obsah
Far Cry New Dawn – RECENZE hry a TEST výkonu PC. Vítaný samostatný datadisk k Far Cry 5
Benchmark výkonu GPU a CPU - Hodnocení a závěr

 

 

  • Benchmark výkonu GPU a CPU - hodnocení a závěr

Už ve Far Cry 5 tvůrci představili editor, kterým jste mohli v enginu téhle hry vytvořit kompletně vlastní mapy, příběhy a hru. Tento editor není součástí New Dawn, ale prakticky se dá říci, že pokud byste měli velký profesionální team, tak New Dawn je produkt, který byste s pomocí tohoto editoru byli schopni za ten rok a něco vytvořit. A tak nepřekvapí, že hra jede prakticky stejně, jako Far Cry 5, protože používá stejný technický základ, stejné vlastně vše. Včetně toho, že jede stále jen na DirectX 11, což brzdí hlavně moderní vícejádrová CPU.

  • Test výkonu grafických karet a procesorů

I s mainstreamovými grafikami typu Radeon RX 580/590 si zahrajete na plné detaily v 1080p i v 1440p rozlišení. Pokud trochu stáhnete detaily, tak RX 590 je plně použitelná i pro 4K!

Bohužel to samé se nedá říci o výkonu CPU, kde výrazně rychlejší taktované CPU mají velkou výhodu. Hra bohužel využívá jen DirectX11, které velmi limituje výkon moderních RYZEN procesorů. Naštěstí jen s výkonnými GPU v nízkém rozlišení. A to není velký problém, ale rozdíl je dost velký, rozdíl, který by v DX12 prakticky neexistoval. Takže v tomto ohledu má hra a herní engine veliké mezery.

Celkově se tedy hra dá hrát i na velice průměrných PC a pořád ve vysokých detailech a vypadá velmi dobře.

  • Závěr a hodnocení

Far Cry New Dawn je prostě velký „samostatný datadisk“ k Far Cry 5 a velmi vítaný. Příběhově zpackaný pátý díl to sice už nezachrání, ale uzavírá některé věci uspokojivějším způsobem. Hratelností je to sice z velké části to samé, ale to je dobrá věc, protože Far Cry 5 se opravdu skvěle hraje a New Dawn je na tom úplně stejně. Špičková akční hratelnost a možnost hrát si vlastím stylem a klidně znovu a znovu podle libosti :).

Co na tom, že hlavní záporačky příběhu jsou slabé a bohužel tvůrci se nevyhnuli některým příběhovým nelogičnostem. Dojem ze hry je pořád dobrý. Zkrátka platí, že pokud se vám Far Cry 5 líbil, ale nebyli jste spokojeni s příběhovým podáním a jeho závěrem, tak New Dawn vám trochu spraví náladu a nabídne hratelnost Far Cry 5 s chytrým využitím jeho prostředí. Podle mého bylo vydání tohoto „dodatku“ dobrý nápad ze strany tvůrců, určitě nabízí kvalitní akční zážitek a za rozumnou cenu. Zklamaný jsem jen trochu z nevyužití potenciálu RPG prvků, budování základny a nemožnosti přizpůsobení zbraní na míru, kde je velký potenciál v této hře. A fakt, že po cca 15 hodinách mám plně 100% dohráno se vším všudy. Co mě docela pobavilo je přítomnost mikrotransakcí v téhle hře.

Můžete si koupit za reálné peníze suroviny a urychlit tak průchod hrou. Co nechápu je, proč by to někdo dělal. Surovin je více než dost, pár misí kolem a máte vše, co potřebujete. Pokud by ale přesně takhle byly realizovány ve všech hrách mikrotransakce, tedy že jsou úplně k ničemu skutečným hráčům, a jsou jen pro ty, kteří opravdu nevědí, co s penězi a chtějí mít rychle dohráno, pak bych neměl proti mikrotransakcím vůbec nic. Tohle je asi první hra, kde mě mikrotransakce nijak nevadí, a především nenabízejí žádnou výhodu, která by se rychle nedala získat běžným hraním hry. Zde jsou tedy mikrotransakce skutečně jen extra možností, která nijak neomezuje a neznevýhodňuje „neplatící“ hráče, a především nijak nenutí k jejich nakupování a hra kolem nich není postavena. Takhle by to mělo vypadat všude, když už tvůrci mikrotransakce do hry chtějí jako doplněk svých příjmů dát.

Takže pokud se vám předchozí Far Cry 5 líbil, je New Dawn příjemným, a dokonce velmi vítaným rozšířením a doplněním příběhu. Technicky vzato je to vlastně „samostatný datadisk“ a dle mého názoru, protože jsem si Far Cry 5 užil, je New Dawn dobrá hra i tentokrát. Škoda, že tvůrci nerozšířili některé mechanismy, úprava zbraní by byla asi nejvíce žádoucí, ale celkově prostě dobrý a pro fandy Far Cry 5 velmi vítaný herní přídavek.

Hodnocení: 75%

 

Testovaná byla PC verze a to na sestavě:

  • Procesor: AMD RYZEN ThreadRipper 2950X (16jader/32vláken)
  • Deska: Gigabyte AORUS X399 EXTREME
  • Paměť: Kingston HyperX Predator 32GB (4x 8GB) 3200MHz
  • SSD: WD NVMe BLACK 1TB
  • Grafická karta: AMD Radeon VII 16GB
  • Zvuk: ASUS Essence STX II 7.1
  • LCD: BenQ BL3200PT 3840x2160 IPS
  • OS: Windows 10 Pro

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům:

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Motto: „Raději později a pořádně, než dříve a blbě“ :). Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem! ;)

Starší články


 / 15
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
Caveman0305 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-04 14:01:31
avatar
Důvod proč netestujete na RTX 2080TI je jaky?Redakce kartu nevlastní?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-04 14:46:49
avatar
kolega ji nemá trvale, je soukromá jiného kolegy, kdy si ji občas můžeme půjčit, je příliš drahá na to aby nám ji někdo jen tak nechal , alespoň zatím ... každopádně vzhledem k tomu, že 2080ti je karta pro horní 0,1% hráčů její absence v testech nijak nevadí ....

bohužel musíme pracovat s tím, co máme k dispozici pokud se najde někdo, kdo nám nechá 2080ti v testlabu pro pravidelné testování, klidně ji zařadíme ... dobrovolníci?
Patt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-04 14:38:49

Proč je v grafu uvedená jiná sestava, než která je uvedena na konci?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-04 14:45:29
avatar
výkonové testy a srovnání probíhají na jiné klasické sestavě (uvedena v grafu) testuje kolega a je to naše sestva pro testování všech GPU apod. normálně

... sestava uvedená na konci je má vlastní sestava na které hraji a zkouším samotnou hru ;)
Patt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-04 14:49:36

Děkuji za vysvětlení
Caveman0305 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-04 14:52:09
avatar
Dobrej stroj Zajímá mne počet bodu v Benchmark Superposition Unique. Ve 4K...Kombinace Threadripper+Radeon 7 +Takt RAM=??
Ostrovid [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - DX 12 2019-03-04 15:39:46
avatar
Není pravda, že FC:ND nepodporuje DX12
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-04 15:56:28
avatar
hra běží jako DX11 je postavena na DX11 ....
Caveman0305 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-04 15:58:48
avatar
Když dam vse na ULTRA... Tím myslím fakt vše(vyhlazování 2.0) tak si vezme 17GB a vice RAM.Je to žrout
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-04 16:11:54
avatar
To si vezme i na HIGH po pár hodinách hraní
Ale spíše to bude tak, že hra detekuje více paměti než je skutečně třeba, tak tam mraky věcí nechává i když je nepotřebuje.
To samé jsem zaznamenal např. u The Division, kdy po chvíli překročila 8GB a po pár hodinách i 12GB.
Ostrovid [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-04 16:02:49
avatar
V nastavení je volba DX11/12.... hraju na DX12
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-04 16:05:53
avatar
jsem si nevšiml, že by to něco dělalo tedy hraje bohužel technicky DX11 jako předchůdce ... zjišťoval jsem si to.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-04 16:07:56
avatar
Sapphire Nitro+ RX 580 8GB (gpu 1411MHz / mem @2250MHz):

Rozlišení a nastavení: min / průměr / max fps
1920x1080p HIGH s TAA: 57 / 66 / 76
1920x1080p ULTRA s TAA: 51 / 63 / 75
2560x1440p HIGH bez vyhl.: 45 / 55 / 68
2560x1440p ULTRA bez vyhl.: 41 / 52 / 66
2560x1440p ULTRA s TAA: 39 / 50 / 65
GiGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-04 19:45:21

Čoveče to máš nejak malo ne? Ja mam 580 4GB, powerlimit -10%, takty -5% a FPS mam na FHD vyssi nez ty
Pitrs [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-04 20:20:21

Co máte za procesory?
GiGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-04 21:40:21

Rx580 prece musi nakrmit cokoliv... Mam i7@4ghz,Undervolt.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-05 07:54:11
avatar
Na jaká fps a nastavení koukáš?
By bylo zajímavé porovnat. Nahoď screen výsledků z benchmarku co je ve hře.

EDIT: mám takový pocit, že ve FullHD při ULTRA si bere více jak 4GB VRAM, takže by to bylo divné.
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-05 07:55:50

Co jsem koukal na video, tak to má neskutečné tupou AI, která slouží jen jako držák postaviček na střelnici.
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-05 08:24:55
avatar
Je nejaký významný výkonový rozdiel medzi quad a dual channel u ryzen? A nemyslím len hry. Taký test som tu ešte asi nevidel.
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-05 08:47:39

Ved Ryzen 7 2700X v ich testovacej zostave ma len Dual chanell radic.
Jedine ze by otestovali Duall vs Quad na Honzovom osobnom Threadripperi 2950X .
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-05 11:07:03
avatar
Presne tak som to myslel, threadripper otestovať v dual a quad channel.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-07 12:05:35

Celkově mne mrzí nemožnost úpravy zbraní. V post-apokaliptickém světě to je to celkem očekávaná funkce, že si složíte zbraň ze všeho, co najdete kolem. A dodávalo by to příběhu takový punc věrohodnosti.

No asi si to zahraju, až dodělám resty, tedy dohraju Far Cry 4
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Problém s účtem na DDWorld?

Videa
Jaký byl počítač, co dostal lidi před 50.lety na Měsíc?
Jaký byl počítač, co dostal lidi před 50.lety na Měsíc?Úterý, 16 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1043x
Komentářů: 0
Jak „ztišit“ chlazení na Radeon RX 5700 XT za pár korun?
Jak „ztišit“ chlazení na Radeon RX 5700 XT za pár korun? Pátek, 12 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2067x
Komentářů: 10
Age of Wonders 3 dočasně zdarma na STEAMu
Age of Wonders 3 dočasně zdarma na STEAMuČtvrtek, 11 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1477x
Komentářů: 0
AMD RYZEN 3000 procesory - Taktování, chlazení a delidd
AMD RYZEN 3000 procesory - Taktování, chlazení a deliddPondělí, 08 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2977x
Komentářů: 1
Maleficent: Mistress of Evil – pokračování pohádky/nepohádky
Maleficent: Mistress of Evil – pokračování pohádky/nepohádkyPondělí, 08 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1680x
Komentářů: 1
Sledujte Goodwood Festival of Speed 2019, svátek automobilismu!
Sledujte Goodwood Festival of Speed 2019, svátek automobilismu!Pátek, 05 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1291x
Komentářů: 0