Recenze - XCOM: Enemy Unknown - Klasická tahová strategie proti šmejdu z vesmíru je zpět Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 21 říjen 2012
Přejít na obsah
Recenze - XCOM: Enemy Unknown - Klasická tahová strategie proti šmejdu z vesmíru je zpět
XCOM: Enemy Unknown - GamePlay I.
XCOM: Enemy Unknown - Gameplay II
XCOM: Enemy Unknown - Zpracování a závěr

 

 

 

  • XCOM: Enemy Unknown - Zpracování a závěr

Základem hry je Unreal 3 Engine se základním PhysX, co by fyzikální engine akcelerovaný v tomto případě přes CPU. Dělat testy náročnosti na současné grafiky a procesory, by bylo vůči nim nedůstojné. Tahle zastaralá záležitost běží bez problémů i na 5-6 let starých mašinách, a z možností současného HW nevyužívá lautr nic. V oblasti grafiky jsme čekali asi největší posun, proti stařičkým dílům. Povedlo se to tak na půl.

Hra nevypadá na rok 2012 příliš dobře, popravdě vypadá na první i druhý pohled dost hrozně. Unreal 3 je zastaralý v každém ohledu a je to hodně vidět snad na všem. Bohužel žádná snaha něco výrazně maskovat. Textury jsou vyloženě hnusné, efekty omezené, všechno nedetailní, neostré a chudé atd. S výjimkou pohledu na vlastní "mravenčí" základnu nepadne v této hře do oka téměř nic. Graficky a technologicky zkrátka opravdu nenadchne. Zamrzí i často nefunkční systém denní a noční doby, kdy na misi odpoledne je tma jak v pytli.

 Výtvarně a designově už sem tam nějaká maličkost potěší. Design některých nepřátel je zajímavý, stejně jako vaší speciální stíhačky, či některých zbraní a zboje v akci. V neposlední řadě pak potěší vizuální i faktické likvidování vybavení v herním prostředí. Zde ale vizuální nadšení skutečně končí.

Naštěstí hru zachraňuje zvuková a hudební stránka, která je technicky to nejlepší na celé hře. Zásadním způsobem dotváří atmosféru, které skutečně pohltí a k hratelnosti "ještě jeden tah a jdu spát", přidává opravdu hodně. Takže zastaralé grafiky si až tak nevšímáte, koneckonců i stařičké předchůdce, XCOM si dnes mnozí dokáží patřičně užít :). Na druhou stranu nové XCOM jen dokazuje, že jen pěkná grafika dobrou hru nedělá, ale pokud nemá dobrá hra i dobrou grafiku, hodně to kazí dojem i zážitek.

  • Hodnocení hry

V první řadě říkám, že XCOM: Enemy Unknown je povedenou reinkarnací a patří do série každým coulem. Na druhou stranu, jako velký příznivec UFO/XCOM her musím říci, že minimálně dvojice her ze starší série UFO, konkrétně tituly Aftermatch a Aftershock, byly mnohem nápaditější, jak zpracováním, tak managementem a strategicky, nemluvě o přehlednosti a bohatosti herních menu atd.

Já fakt nechápu, co tvůrce současných her vede k přesvědčení, že kdyby hru nechali tak složitou, jako se v minulosti osvědčilo, že by ji v současnosti hráči nezvládli. Ta zjednodušení, které do XCOM Enemy Unknown FIRAXIS zařídil, jsou v mnoha ohledech příliš velká a zbytečná. Stylově ta hra asi stejně nebude současné mladší hráče, hlavně na konzolích, zvyklé na Call of Duty styl, bavit. Takže tvůrcům bych u hry v této podobě, v jaké XCOM vyšlo, vytkl dvě věci. První, že to vůbec dělali na konzole a díky tomu má i PC verze řadu ústupků, které nejsou ku prospěchu věci. A druhou věcí je poněkud chudý obsah a k tomu třeba i absence lepších menu a srovnávacích tabulek třeba u výbavy apod.

 To samozřejmě neznamená, že by XCOM: Enemy Unknown bylo špatnou hrou. To není. Atmosféra dávného předchůdce z toho dýchá. Vůbec hra má náboj, a baví opravdu hodně. Herní doba záleží na mnoha okolnostech, ale já mám na první dohrání kolem 30 hodin čisté herní doby. Koukat se na to tedy dá. Ovšem na druhou stranu, co si máme myslet, když tvůrci do TOP AAA hry s datem vydání 2012 nedají ani textury v pořádném rozlišení. Nemluvě o technických chybkách, absenci optimalizaci pro Eyefinity/Surround atd.

  • Závěr

XCOM: Enemy Unknown je důstojným pokračováním a hlavně oživením staré legendární série. V přímém srovnání s nimi sice ne ve všem obstojí, ale minimálně stejně dobře zabaví a je pořádnou výzvou už na standardní obtížnost. Velkým mínus je technické a grafické zpracování, které odpovídá tak roku 2006-2007, ne 2012. Ale i to se dá překousnout. Všímat si více budete celkové chudosti hry v oblasti informací, které poskytuje směrem k hráči a hlavně v oblasti dostupné výbavy a celkovému obsahu managementu. Jak už je to u 2K her dnes obvyklé, všimnete si, že ve hře i cosi z obsahu chybí, nejspíše to bylo vyrváno, aby bylo co prodávat ve formě DLC (naše podezření se nedávno potvrdilo).

Celkově tedy palec nahoru, je to slušný začátek nového startu populární série, ale příští díl snad bude podstatně obsahově bohatší, pojede na novějším a modernějším enginu odpovídající datu vzniku hry a nebude zbytečně przněn snahou vydat to i na konzole.  

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Nathan Drake [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Zdravím 2012-10-22 00:42:24

Zdravím. Čtu Váš magazín již dlouho (téměř od jeho počátků), nikdy jsem však neměl potřebu se zde nějak vyjadřovat v komentářích. Registraci jsem také provedl poměrně nedávno.

Dnešní recenze mne však nutí se vyjádřit.

Pane Stachu, když si chci přečíst recenzi na hru, která mne zajímá a chci se u čtení recenze pobavit a něco o hře dozvědět, tak v jejím průběhu nemám absolutně zájem si xkrát číst o tom, jak nenávidíte konzole a dáváte jim za vinu snad i špatné počasí. Mne totiž zajímá Váš názor na hru, nikoliv názor na konzole, který je notoricky známý.

Dříve tomu tak zde nebylo, ale poslední rok-dva to čtu snad v každé recenzi her. A myslím, že už tím překračujete určitou mez a odrazujete čtenáře.

Víte, mne to totiž uráží! Jsem majitelem herního PC a rovněž majitelem obou konzolí XBOX360 a PS3. Jelikož na všechny platformy vycházejí kvalitní herní tituly a já se nechci o žádný připravit jen proto, že budu hloupě lpět na jediné platformě. Ale po přečtení Vaší recenze mám pocit, že bych si měl snad připadat méněcenný a hloupý, že něco takového jako je konzole vůbec vlastním.

Ty Vaše škatulky:
PC hráč - inteligentní, kreativní, přemýšlející, v IT zdatný, věkově 28-40 let.
konzolista - hloupý nevyzrálý puberťák s iq kolem 90, který neumí PC pomalu ani zapnout

Ty Vaše škatulky na mne totiž vůbec neplatí - je mi 30 let, rovněž nesnáším předskriptované tupé střílečky typu COD, pracuji v oblasti IT, mám rád především složité hry, které jsou určitou výzvou, které se nehrají samy, a které přináší třeba nějaké poselství.

Věřte, že takových her vychází na konzole spousta (jinak bych si ani XBOX360 ani PS3 nepořizoval), spousta výborných titulů o které se dobrovolně připravujete tím, že tyto platformy ignorujete. Ale to je Vaše věc a nic proti tomu. Ale prosím, nestavte každý článek tak, jakoby každý konzolový hráč musel být tupé hovado. Mne to osobně uráží, a jestli nechcete přijít o dlouholetého čtenáře, tak s tím prosím skončete.

A k té poznámce, že XCOM nemělo být vydáno na konzole, a že konzolová verze je zbytečná. To nemyslíte vážně, že? Na konzole je prakticky vždy větší počet prodejů než na PC, a řada titulů by se vůbec nezaplatila, kdyby na konzole nevyšly. Taková je prostě realita a Firaxis to samozřejmě chápou. Až nebude na PC platformě taková brutální míra pirátství a PC only tituly začnou být zase výdělečné, pak se určitě dočkáme skvělých PC titulů, které budou technologickými skvosty. Dokud ale budou lidé víc krást než hry kupovat, tak tento stav prostě nenastane.
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-22 06:27:48
avatar
Nemůžu než souhlasit. Já jsem zase PCčkař, občas mám na konzole podobný názor, ale v poslední době mi to nepříjde tak špatné, já totiž po celém dnu strávém nad prácí/studiem, nemám po večerech ještě čas ještě hledat špatné a divně vypadající textury.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-22 14:39:55
avatar
Špatně vypadající textury hledat nemusíš, ty na tebe padají samy ;)
CCblue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-22 14:09:04

Až na to "sami" souhlasím :-)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-22 09:08:47
avatar
Zdravím, děkuji za reakci každá je vítaná , nicméně nemohu s vámi souhlasit v několika bodech:

1, Škatulkujete uživatele vy, ne já. Já jsem ty kategorie PC vs Konzole tak nenapsal. To, že konzolím typu Xbox360 či PS3 nefandím není věc toho, jestli se mi líbí, nebo ne, ale věc zdravého rozumu a faktů, kdy se prostě nikdy nevyplatí pořízení takových konzolí a třeba 10her proti pořízení slušného PC, které toho zvládne mnohem více a 10 stejných her na něj. Jedinou konzoli, kterou jako konzoli uznávám, že má smysl a plní účel, který konzole má a nehraje si na něco, co není, je Wii. Jinak jsou ale Xbox360 a PS3 ekonomicky i jinak nevýhodný nesmysl, přesně ten spotřební produkt, který nedává ze žádného hlediska smysl a jen se jím ničí přirozený vývoj, zatěžuje prostředí, vytváří "krize poptávky" a okrádá zákazníka, prostě se jimi jen vymýšlí uměle další trh, přitom tu je v podobě PC mnohem univerzálnější mnohem pokročilejší a variabilnější platforma, která ve všech ohledech konzole funkčně nahradí a předčí. Takže fakt, že konzole typu Xbox360 a PS3 jsou nesmyls je jasně prokázán, pokud je kupujete fajn, je to vaše věc, ale přispíváte k dálšímu umělému nesmyslu, který naše spotřební společnost vytváří a duufám, že víte, že tím rozhodně neprospíváte hernímu ani technologickému vývoji ...

2, V celé recenzi je to o konzolích zmíněno ovšem jen okrajově, protože to vysvětluje určité aspekty hry. Není to stěžejní obsah mé recenze

3, Kvalitní hry sice vycházet na všechny platformy mohou, ovšem zrovna u této hry to neplatí. Tato hra je mnohem vhodnější na PC a konzolové ústupky ji prostě viditelně kazí ...

4, Prodeje nejsou na konzolích větší, to je jedna velká lež a součást marketingu, bez kterého by dotované a uměle vytvořená platforma velkých konzolí nepřežila. Na konzolích se totiž počítají jen krabice, které se srovnávají s počtem prodaných her také v krabicích na PC, jenže na PC tvoří 90% prodejů digitální (jejich počty se ale schválně nikde neobjevují protože nižší prodejní ceny=nižší výdělky). Pokud by byla PC platforma tak špatná, jak tvrdíte, hry by na ní nevycházely. Jenže on je rozdíl když máte s méně práce s hnusnější konzolovou hrou, která stojí třeba 1300,- vydělat více, než když si u PC verze musíte dát se stejnou hrou větší práci a musí vypadat lépe a prodáte ji levněji (za 900) ;). Na PC se prodá více her, než na konzole a PC platforma je dnes obecně nejvýdělečnější ze všech, právě díky digitálním prodejům. Kromě toho PC ani zdaleka nevede mírou pirástsví, tou vedou hlavně kapesní konzole nemluvě o tom, že piráství existuje i na velkých konzolích typu Xbox360 i PS3 .... Navíc pokud je hra kvalitní, tak se nijak zvlášť nekrade, jenže za situace, kdy 95% současné herní produkce tvoří hry, které nemají cenu ani těch stažených dat, se stalo módou svalovat vinu na pirástství.

Jinými slovy, zevšeobecňujete a pletete se v některých věcech. Hlavně mi tu nepředhazujte, že prý já automaticky škatulkuji, což prostě není pravda a pokud mě čtete pravidelně, tak to víte, že vždy mluvím v konkrétním případě, kdy konzolovitost hrám škodí apod. Snažím se být maximálně objektivní, takže pokud hra vyjde pro všechny platformy a PC verze není zprzněna tím, že je graficky hnusná a zastaralá, protože se musí počítat s konzolema, či ovládání a další věci nemá vyloženě konzolové, tedy není to prostě na PC jen zmršený konzolový port, tak proti konzolovým verzím té hry nic nemám. Pokud ale jako v tomto případě hra má ústupky kvůli konzolím, říkat se to musí. Chápu, že vás realita může obtěžovat, ale nevím, proč by se o ni mělo mlčet, když prostě konzole ničí velkou spoustu současných her - některé více, některé méně. U XCOM jsou to prostě některé aspekty na obsahu a tomu, jak hra funguje, což snad musíte uznat, protože je to vidět. Většina dnešní recenze ale hovoří o hře samotné, jak píšete že to chcete, nikoliv o platformách, na které vychází, o čemž je v celém článku jen pár řádků ;). Můžeme to klidně přepočítat ;).

Berte prosím zkrátka v potaz, že se snažím psát recenze se všemi aspekty i úhli pohledu. Nenapíši jen že to tak je, ale i proč tomu tak je. Myslím si, že je to tak správně ...
eXp10it [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-22 09:37:11
avatar
Obávám se že nebýt dedikovaných herních zařízení mezi které konzole patří bychom se jen z těží dostali k dnešním grafickým akcelerátorům. Od samého začátku křivily tyhle herní zařízení svět počítačů a naopak počítače ovlivňovali je. Tak dlouho se navzájem popoháněly kupředu až to skončilo tak jak to skončilo ...totálním úpadkem her ve všech žánrech.

DD je rozčílený oprávněně, taky bych chtěl vrátit dobu kdy hry byly hrami...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-22 09:52:19
avatar
já ani tak nejsem rozčílený, jako spíše znechucený tím, kam se lidi nechali až nastrkat ... nejde jen o úpadek her, ale konzole a další zařízení podobného typu umožňují i obecnou ztrátu zájmu o to, jak vlastně věci fungují .... tedy přesun od uživatele, který sám za sebe rozhoduje ke spotřebiteli o kterém je rozhodováno a který je tahán za nos ... úspěch toho tažení je hlavně v tom, že si mnozí uživatelé pochvalují, jaká je to paráda, že se nemusí o nic starat a nic umět :/
Nathan Drake [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-22 16:20:33

Nechci Vám to tu spamovat sáhodlouhými příspěvky, zkusím to co nejstručněji. Vyberu si z Vašeho komentáře citace, se kterými nesouhlasím a k nim napíši protiargument.

Citace:
Škatulkujete uživatele vy, ne já. Já jsem ty kategorie PC vs Konzole tak nenapsal.


Takhle jako já jste to sice nikde nenapsal, ale z Vašich názorů na obě platformy a na hráče na obou platformách, tyto škatulky jasně vyplývají. Kde podle Vás já škatulkuji? Jasně jsem napsal, že jsou to Vaše škatulky, se kterými se ovšem vůbec neztotožňuji.

Citace:
Jinak jsou ale Xbox360 a PS3 ekonomicky i jinak nevýhodný nesmysl, přesně ten spotřební produkt, který nedává ze žádného hlediska smysl


Nevýhodný nesmysl? Ale to ne, opravdu ne. Podívejte, já koupil XBOX360 před nějakými pěti lety za asi 9000,- a do dneška na něm můžu hrát nejnovější herní tituly, aniž bych do něj musel investovat jedinou korunu!!! Připadá Vám to nevýhodné? Mě tedy ne. A nechtějte vědět, kolik jsem za posledních 5 let musel investovat do herních PC, abych mohl nejnovější hry hrát. A za posledních 10 let??? To už ani raději nepočítám. Za to bych měl několik XBOXů a desítky her k tomu.

Takže to je opravdu velký omyl, že konzole jsou nevýhodný nesmysl, jsou právě naopak velmi výhodné.

Citace:
vytváří "krize poptávky" a okrádá zákazníka, prostě se jimi jen vymýšlí uměle další trh, přitom tu je v podobě PC mnohem univerzálnější mnohem pokročilejší a variabilnější platforma, která ve všech ohledech konzole funkčně nahradí a předčí.


To jsou poněkud militantní názory, nemyslíte? Nemám pocit, že by mě nějak okrádalo, že na upgradu hardware ušetřím (já tedy ne, jelikož mám i herní PC, ale miliony lidí, kteří hrají jen na konzolích, tak ano) desítky tisíc korun!

Uměle vymýšlí trh? Umělá platforma? Co je to za nesmysly:-)? Herní konzole jsou tu, pane Stachu, již od roku 1972!!! Ano, opravdu tomu tak je, na konzolích se z historického hlediska hraje déle než na PC, které původně vzniklo za úplně jiným účelem a masové hraní na PC se rozšířilo až mnohem později. To bych Vám mohl napsat, že na PC, která vznikly původně za jiným účelem, byl uměle vytvořen trh s hrami! To je samozřejmě také nesmysl, úplně stejný, jako to, že konzole jsou umělá platforma.

Konzole prostě mají tu výhodu, že po jejich nákupu nemusíte roky nic investovat do HW a celou dobu životnosti máte záruku, že Vám na nich poběží všechny tituly k tomu určené. K tomu samozřejmě máte veškerou SW podporu, kterou si sama konzole automaticky aktualizuje, plus další výhody - konzole vlastně slouží jako takové domácí multimediální centrum - můžete na ní přehrávat filmy, hudbu, brouzdat po internetu, prohlížet si fotky, dívat se na televizní kanály atd..

Ne, na tom opravdu není nic umělého, po takovémto produktu, který Vám toto všechno splňuje po celou doby své životnosti, bez nutnosti dalších investic do HW, je prostě poptávka a výrobci se této poptávce zkrátka snaží vyjít vstříc. To je přirozený zákon trhu a nic umělého.

2) S tímto bodem celkem souhlas.

3) Vysvětlete mi, co to jsou konzolové ústupky, prosím. Protože kromě limitace výkonu, který mají samozřejmě konzole nižší než moderní PC, o žádných ústupcích, které by kvůli konzolím byly nutné, nevím.

4) Tak teď jste si naběhl:-)! Ale nic ve zlém, to jste totiž nemohl vědět:-). Já se totiž mimo jiné živím prodejem her, a to jak krabicových tak digitálních verzí. Jedna věc se ví velice málo - digitální distribuce her je mýtus! Všechny hry, které se prodají digitálně, zároveň vzniknou ve formě DVD a krabice. Má to své důvody, které tu teď nebudu vysvětlovat. Ale když prodáte digitálně distribuovanou hru, tak prostě DVD s krabicí vyhodíte. Pokud má zákazník o DVD a krabici zájem, tak mu ji zašlete. Takto to prostě funguje (až na některé naprosto specifické výjimky). Funguje tak i Steam a všichni digitální distributoři.

A ke statistikám prodejů her mám detailní přístup, plus si vytvářím vlastní na základě vlastních prodejů a věřte, že to žádná lež není - konzolových verzí se prodá podstatně více než PC verzí.

A pokud jde o pirátství, to není žádná móda na něj cokoliv svalovat. To je prostě realita - pirátství ničí herní trh obecně a to naprosto markantním způsobem! Nejvíce ničí PC platformu, protože zde je míra pirátství neprosto zdrcující, ale trpí tím samozřejmě i ostatní platformy. A nemluvím tu o žádných mizerných hrách, které nemají hodnotu stažených dat, ale globálně o všech AAA titulech, včetně těch, které si od Vás odnesli dobré hodnocení!

Citace:
Navíc pokud je hra kvalitní, tak se nijak zvlášť nekrade,


Vážně? Shodneme se, že Zaklínač 2, Skyrim, Battlefield 3 a další jsou kvalitními tituly? A víte, jaký je poměr zakoupených kopií, proti ukradeným? Ani to snad nechtějte vědět.

Citace:
Pokud by byla PC platforma tak špatná, jak tvrdíte, hry by na ní nevycházely.


Pozor, já netvrdím, že PC platforma je špatná, sám hraji na PC téměř 20 let, takže mi věřte, že proti PC opravdu nic nemám. Naopak!

Já tvrdím, že krást je špatné, a tvrdím, že pirátství je to, co nám ničí hry jako takové. Proto se vývoj zpomaluje, proto nevznikají nové grafické enginy, protože vývojář, který by vydal technicky nadupaný PC only titul, by zkrachoval, jelikož na 1 prodanou hru by měl 10-20 ukradených. Je to paradox, ale herní trh jako takový zachraňují právě konzole, na které se naštěstí vydávat hry zatím vyplatí! Pokud by i zde míra pirátství překročila únosnou mez, tak se herní trh zhroutí, případně zabředne do obrovské krize.

Myslím, ža jako hráči a lidé, kteří máme rádi kvalitní hry (tedy Vy, já a miliony dalších poctivých lidí, kteří si hry kupují), bychom se měli přestat směšně rozdělovat na konzolisty a PC (tím si totiž opravdu nepomůžeme a je to úplně zbytečné), ale naopak se spojit proti warezu všeho druhu a brojit proti němu jak jen to jde. Jen pokud se podaří warez co nejvíce vymýtit, může začít herní trh zase vzkvétat. Všichni bychom si to přáli!

Omlouvám se za délku příspěvku, nějak mi to ujelo. Jestli chcete, můžeme diskuzi dokončit po e-mailu.
ljelinek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Jenze 2012-10-22 16:37:51
avatar
ty porad posuzujes konzole z pohledu her, staci si jen precist tvuj bod 1. Sorac, ale konzole nejsou jen o hrani - jsou to multimedialni zarizeni s jednoduchou obsluhou. Predstav si, ze na svete jsou miliony lidi, kterym je PC s jejich pomerne slozitym ovladanim zcela ukradene a uprednostnuji do obyvaku zarizeni, ktere zapnou a nemusi se o nic starat. A ani nemusi hrat hry - chteji si vecer jen pustit hudbu, film na Bluray, net a to jim konzole zajistuje vice nez dostatecne. Jiste, namitnes, ze si muzou poridit HTPC - ale proc? Aby se topili v nastaveni systemu? To je prave to, co nechteji. Osobne souhlasim jen s tim nazorem, ze se vsechno zjednodusuje - jenze to nema co spolecneho s tim, jestli je to PC nebo konzole, ale s tim, ze ke elektronice jako spotrebnimu zbozi se dostavaji i masy s ruznou (ne)vysi intelektu, deti, starsi generace a v neposledni rade hraje roli i lenost (sorry, pohodlnost ) soucasne generace. Take preferuji PC, ale ze bych neustale ukazoval na konzole, srovnaval je s pocitaci a poukazoval na "nedostatky vuci PC", to si myslim, ze toho by se mel readktor vystrihat, uz jen z toho duvodu, ze srovnava nesrovnatelne.
MikyMauz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-11-10 01:45:40

Před x lety bych taky nevěřil, že budu mít konzoli. Ovšem s tím, jak vyrostly děti a začaly se hlásit o svůj díl počítačového nebe, mne už začalo docela otravovat a dost časově zatěžovat řešit, proč ta která hra na PC blbne, padá, chodí pořádně jen s určitými ovladači, potřebuje tenhle patch a támhletu záplatu a správné postavení hvězd... konzoli zapneš a jede to hned, žádný problémy a zákysy. Co je tedy lepší? Být "pohodlný" s konzolí a mít víc času na rodinu, nebo ztrácet čas drbáním se s počítačem?
MartinCZ80 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-22 03:22:45
avatar
Nemohu než souhlasit též jsem vlastníkem PC,Xbox 360 a PS3
Nathan Drake [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-22 14:24:50

V současné době nejrozumnější možné řešení, pokud má člověk hry rád a nechce se o žádný titul připravit.
Tomcat2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-22 08:57:42

Doporučuji UFO: Extraterrestrials, pravé nefalšované UFO s trochu hezčím kabátkem a novými technologiemi...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-22 09:01:04
avatar
to už je starý a dohraný
limec [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - dlc 2012-10-22 10:04:04

A jakeze ty DLC byly ze hry vyrvany? Moznost hrat za simpanze a mit v kazde ruce/noze raketomet?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-22 11:40:33
avatar
brzy uvidíš, první bude oznámeno brzy ...
limec [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-22 11:58:19

to sem zvedavy, doufam ze bude co-op i kdyby byl jen systemem pripoji se 4-6 hracu kazdy ovlada 1 vojaka a spolecne musi zmasit emzaky na mape bylo by to supr
sysel2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - skoda tech zjednoduseni 2012-10-22 10:38:48

ackoli se to hraje celkem dobre, tak ty zjednoduseni tu hru strasne kazi(inventar, polofunkcni kryti, pohyb), stejne jako DDho by me zajimalo co k tomu ty vyvojare vede, ze ty hry vytvareji jak pro male deti
jedine co tuhle hru zachranuje je moznost dat si tezsi obtiznost, pak je to i pres vsechny ty zjednoduseni vyzva a zabava (mozna o to vic pak mrzi to zjednoduseni)
JonnyS [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-22 11:19:44
avatar
Ani staricke UFO - XCOM nebylo pri vydani graficka spicka a jak se to hralo. To same je to ted. Nedaval bych to jako minus, prave naopak. Zahraje si to kazdy a nemusi mit doma 3 LCD a sestavu za 50tis ci vic
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-22 11:40:04
avatar
Přeháníš, není hra, že bys musel, ale pokud máš, tak to využiješ, jenže to se u XCOM říci nedá ...

nemusíš mít sestavu pomalu ani za 10 tis

navíc ve své doby bylo UFO-XCOM rozhodně odpovídající graficky i technicky.
luke777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ufo 2012-10-22 12:14:15

nezlopbte se na me chcete konzole fajn vase vec ale ja nechci zadne slataniny z konzole na pc nebo ze udelaji hru na pc a pak aby se dala hrat na konzoli tak ji domrvi jak tohle ufo. o grafice ani nemluvim.takze ano souhlasim stim konzole nici pc hry ne vsechny ale je to tam videt zjednodusovani ve vsem.
Nathan Drake [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-22 14:30:57

Jak jsem již napsal výše - není možné, aby hra vyšla pouze na PC, jelikož by se z důvodu velké míry pirátství vůbec nezaplatila. Z toho důvodu musí hry vycházet multiplatformě. A žádná zjednodušení kvůli konzolím nejsou nutná, to je velký omyl!!! Hry se, BOHUŽEL, zjednodušují, aby se lépe prodávaly masovému publiku. To však s konzolemi vůbec nijak nesouvisí!
JaM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-23 11:15:54

nesuhlasim.. ovladanie hier sa prisposobuje obmedzenym moznostiam konzol, zvacsa sa to prejavuje ignorovanim moznosti mysi a pouzivanim jednoduchych kontextovych menu.. pouzivaju sa zastarale graficke enginy aby to slo plynule aj na kompletne zastaralom HW konzol. Takze ano, konzoly ovplyvnuju kvalitu hier vyznamnym sposobom...

Staci sa pozriet na hociaku hru ktora nie je vyvijana pre konzoly, ako je to s grafickou urovnou - napr seria Total War.. pozrite si dobre nove trailery na Rome 2, vdaka bohu ze sa ta hra nerobi aj pre konzoly.. inac by ta grafika vyzerala rovnako ako v Rome 1...len aby to zvladol zastaraly HW XBoxu ci PS3..
Nathan Drake [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-23 15:36:02

Já tady nechci působit v nějaké roli obhájce konzol, jelikož sám jsem především PC hráč. Ale některé mýty, které o konzolích kolují, mi prostě vadí.

Citace:
ovladanie hier sa prisposobuje obmedzenym moznostiam konzol,


Není pravda. PS3 i XBOX360 mají 12 ovládacích prvků, plus jejich variace, čímž se jejich počet prakticky zdvojnásobuje, plus dvě analogové páčky, přičemž jedna nahrazuje myš. To bohatě stačí na drtivou většinu her, nebo vy byste chtěl hrát hru, kdy byste při hře na PC potřeboval 20 a více tlačítek? Vždyť to by bylo k zbláznění!

Jedním z výborných příkladů jsou NHL a FIFA, jejichž ovládání je nesmírně propracované a komplikované, jako nikdy na PC nebylo! Obojí jsou opravdu hardcore záležitosti a hráčům to vůbec nevadí, naopak. Takže není pravdou, že hra pro konzole automaticky znamená zjednodušování.

Citace:
zvacsa sa to prejavuje ignorovanim moznosti mysi a pouzivanim jednoduchych kontextovych menu


Hrál jste někdy na nějaké konzoli? Myš nahrazují analogové páčky (někomu to vyhovuje více než myš samotná, jsou lidé, co hrají na PC s XBOX ovladačem). Jednoduchá kontextová menu používá jak která hra, ale opět to nesouvisí s platformou jako takovou.

Citace:
pouzivaju sa zastarale graficke enginy aby to slo plynule aj na kompletne zastaralom HW konzol


To ano. Ale to se zase dostáváme k problému, který z nějakého důvodu spousta lidí ignoruje - kdyby byla platforma PC výdělečná, vývojáři by milerádi vyvíjeli technicky mimořádné pokročilé hry, které by na konzolích vůbec nejely, ani by na ně nevycházely. Problém je, že PC platforma je v drtivé většině případů prodělečná, proto hry musí vycházet multiplarformě. Ale to není chyba konzolí, ale warezu, který ničí herní trh jako celek.

Citace:
Takze ano, konzoly ovplyvnuju kvalitu hier vyznamnym sposobom...


Konzole neovlivňují nic! Konzole existují již od roku 1972 a nikdy to nikomu nevadilo. Kvalitu her ovlivňují zloději a piráti, kvůli kterým se vydávat PC only tituly vůbec nevyplatí (až na některé výjimky). Paradoxně je to obrovský technologický pokrok internetu, který umožňuje, aby v posledních 5-10 letech warez jen kvetl, a to je to, co ve skutečnosti zpomaluje vývoj a kvalitu her.

Citace:
Staci sa pozriet na hociaku hru ktora nie je vyvijana pre konzoly, ako je to s grafickou urovnou - napr seria Total War.. pozrite si dobre nove trailery na Rome 2, vdaka bohu ze sa ta hra nerobi aj pre konzoly..


Ano, díky bohu, že se najde alespoň pár titulů, které se na PC vydávat vyplatí (série Total War je krásný příklad). Problém je, že takových her je naprosté minimum.
JonnyS [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-22 13:37:15
avatar
Ze vám chybí kazdorocni nutný upgrade graf. karty?A hry které poběží na plné detaily až za rok při vydání nových karet a cpu. To byly zase minusy ze hra neběží apod. Vyvojari se nam nezavdeci
Stillson [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-22 17:33:38
avatar
Já bych proti grafice nic neměl. Oproti ostatním XCOM,UFO hrám je grafický skok skoro jak kdyby to najednou bylo CRYSIS. Ano chápu,že je taková a taková doba, ale nijak otřesné to není. A navíc tu hru spustí opravdu každý :-) snad
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-22 19:38:30
avatar
Pěkná recenze, diky.
Karlos77 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-22 20:46:41

Ta recenze je naprosto přesná, osobně bych dal o chlup nižší hodnocení, takových 80%, ale to je detail. Sama o sobě, mezi ostatními dnešními hrami, rozhodně vyčuhuje a je skvělá. Ale zatímco první díl byl geniální, druhý taky, tak ten třetí geniální bohužel není. Doufal jsem, že Firaxis vezme všechno, co bylo na původních dvou Ufech skvělé, a vynásobí to třema. Jenže oni to třema vydělili.

Kvalita grafiky je v některých momentech fakt šokující. Základna ještě docela ujde, ale všudypřítomné filmečky jsou podprůměrné, a na lokacích, kde se odehrává akce, se těch dvacet let vývoje neprojevilo skoro vůbec. Kdyby to bylo ještě o chlup horší, vypadalo by to jako nějaký fandovský indie výtvor.

Ale grafika je jen vedlejší nepříjemnost, hru jako takovou mi moc nekazila. Nahrazení časových jednotek dvěma akcemi nakonec nedopadlo tak hrozně, jak jsem čekal, ale upřímně - časové jednotky by prostě byly lepší, wtz. Víc mi vadil relativně chudý management základny (málo budov, málo technologií, žádné napadání a bránění základny), a úplně nejhorší bylo nahrazení normálního inventáře vojáků pár konzoláckými chlívečky.

O bojové části hry se dá říct po nohavicovsku jedině "nebylo to špatné, mohlo to být lepší". Hnusáci pasivně čekají, až je hráč "odhalí" a akce je většinou o tom, že se člověk posouvá koridorem dopředu a čistí vše, co mu stojí v cestě - tedy žádný průzkum, žádné hledání, žádný hon na poslední sviňáky (prý to byla nuda...starou belu říkám já).

MENŠÍ SPOILER!!!

Odstrašující učebnicový příklad tohohle podivného dyzajnu je pak stupidní poslední mise.

KONEC MENŠÍHO SPOILLERU!!!

A pokud je pravda, že zas vyřízli kus hry, kterou budou prodávat jako DLC, tak to je samozřejmě hnus velebnosti.

Sečteno podtrženo - bavil jsem se dobře, ale bylo to krátké, nízkotučné a tak ňák divně nedomrlé. Prostě to už od narození trpí genetickou poruchou "konzolitida" - je to jen lehká forma, ale je tam.
luke777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - dlc 2012-10-23 01:15:17

dlc odhaluji achivemty
http://forums.2kgames.com/showthread.php?163941-SPOILER-XCOM-DLC-Archivements
http://www.pcgamer.com/2012/10/22/xcom-enemy-unknown-dlc-what-we-want/
Miri37 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-23 09:25:17
avatar
Tak nevím.
Recenze mě moc nepřesvědčila o koupi hry. Jediný opravdový plus co jsem tam našel bylo to, že nepřítel po opětovném nahrání neprovede vždy přesně totéž. Poslední díl ze série který jsem hrál byl X-COM Apocalypse. Bohužel měl jeden zásadní nedostatek. Pokud se člověk dostal do dimenze nepřátel, tak jejich činnost na zemi ustala a byl to už jen takový nudný postup od lokace k lokaci bez nějakého zvratu.

Kdysi dávno jsem si přál takového křížence X-Com a Incubation. Kde jsou ty zlaté časy tahovek. (spellcross, X-com, Jagged Alliance, Fallout)
ice_sk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-08 12:20:48

nj, tie hodiny, co som stravil kedysi pri Incubation (a to som ju mal aj s 3Dfx akceleratorom, mozno si niekto spomenie, ze kto mal Dfx, tak bol totalny king ... a celkovo kedysi BlueByte malo paradne hry
GiGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-23 09:47:45

Přijde mi to, že DD je takový "IT" nebo "herní" Pohlreich, prostě se snaží ukázat, že lidi jsou tupé stádo, které si nechá líbít nejen staré konzole, ale i hnusné a stupidní hry.
DD se prostě snaží vychovávat a přivést lidi k rozumu, a bohužel se to zákonitě musí dotknout těch, kteří tak hloupí a leniví nejsou. Ale tomu se prostě nevyhne.
Je fakt, že DD do konzolí rejpe víc než je mi milé číst a jen varuji - odrazuje to čtenáře a může to mít opačný efekt. Nejlepší je konzole v recenzích ignorovat, prostě o nich nemluvit. K tomu si DD může napsat vlastní článek.
Nathan Drake [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-23 15:44:15

S výchovou určitě souhlasím:-). Ale vychovávat by měl především v tom směru, aby hráči přestali krást a začali si hry kupovat. Kdyby totiž byla PC platforma výdělečná, vycházely by na ní skvělé a technologicky propracované tituly, takže PC hráči by byli spokojeni, a neslyšeli bychom ten neustálý nářek o tom, jak za všechno mohou konzole.

Konzole vážně nemohou za to, že lidi kradou, a proto se vývojářům nevyplatí vydávat PC only tituly.

Konzole naopak herní trh drží nad vodou, protože na ně se zatím naštěstí hry vadávat vyplatí. Až to přestane platit (rozuměj míra pirátství bude na konzolích stejná, jako je na PC), tak teprve zažijeme skutečnou krizi herního trhu, to teprve všichni uvidíme, a budeme se hrozně divit, až najednou nebude co hrát, o čem se bavit, o čem psát atd....
Rohlik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-23 13:32:06
avatar
recenze mi přišla v pohodě a celkem nic jsem v ní nepostrádal.

Já osobně tuhle hru stavím poměrně vysoko a těch 85% si podle mě zaslouží!

Z prozatimních cca 30 hodin čistého času, které jsem u nového X-Comu strávil jsem spokojený. Na poprvé jsem si dal i tutorial a po cca 3-4 hodinách restartoval na normal obtížnost bez tutorialu (protože jak píše DD tutorial začátek dost zabijí) no a protože neuznávám změny obtížností během hraní, tak jsem provedl po dalších asi 8 hodinách restart na obtížnost Classic. Ta mi zcela vyhovuje a představuje dostatečnou výzvu.

Co se týče samotných aspektů hry:
graficky je to sice mrhání potenciálem, ale mě grafika nijak nevadí - je taková svérázná a neodrazuje mě od hraní
hudba/zvuky - jsou přesné takové jak bych čekal, takže v tomto naprostá spokojenost
management základny - je omezený, ale na vyšší obtížnosti je rozhodnutí o každé nově vykopané místnosti velmi důležité, protože peněz je značný nedostatek - hlavně ze začátku
inventář/vybavení - zde vidím největší mínus celé hry. Kombinací vybavení díky omezenému počtu v inventáři je dost málo, ale hlavně chybí mi pořádné statistiky každého předmětu. Taková Ufopaedia s přehledným zobrazením funkcí a hodnot u všech předmětů/vybavení by se hodila.
vývoj vojáků - pro mě v pohodě, to že se ztratily statistiky vojáků? to přece nevadí, protože každý stejně dával vybavení dle statistik... tady to udělá PC za mě Tento princip může vadit jen ve specifických případech, kdy bych třeba chtěl dát všem vojákům (krom jednoho) brokovnice
boje - ty jsou na Classic zábavné, a vyžadují častý Load/Save. Nepřátel je tak akorát a to že se "aktivují" až při spatření je jen menší problém, který mi moc nevadí. Je ale pravda, že kdyby se emzáci chovali na mapě více inteligentně byla by to ještě větší výzva. U bojů v Classic obtížnosti jen vidím problém pro Ironmana (bez možností Loadu) - obtížnost je moc vysoko (hlavně % kritických zásahů od nepřátel je šílené).

Celkově vzato se po delší době při hraní královsky bavím a po ještě delší době se těším až večer dcera usne, abych mohl zasednout k PC a zase postoupit dále.

Závěrem bych už jen dodal, že moderská scéna se již hezky aktivovala a myslím že v brzké době bude modů hromada.

Takže "ještě jeden tah a jdu spát"
Araya [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-10-23 16:53:22
avatar
Zahral jsem si docela bavilo, ale nema to obtiznosti na stare klasicke UFO. Tyhle novy hry jsou delany pro liny parchanty co nic neumej a je to tak snadny. Pro porovnani jsem si stahl stary UFO bylo v nic trosku vice veci na premysleni a pri prvnim utoku mi smazli emzaci celou jednotku granaten hned po vystoupeni z lodi fakt drsnejsi zabavnejsi to stary.
luke777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - dlc 2012-10-24 12:09:49

http://games.tiscali.cz/oznameni/prvni-dlc-k-xcom-enemy-unknown-nas-zavede-do-ciny-61066

prvni dlc balicek svine
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
DC představilo plány – chce být jako MARVEL. Povede se?
DC představilo plány – chce být jako MARVEL. Povede se?Středa, 01 únor 2023
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1663x
Komentářů: 6
Star Trek: Picard – nová série je tu!
Star Trek: Picard – nová série je tu!Pondělí, 30 leden 2023
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1538x
Komentářů: 2
Dead Space REMAKE vyšel – GPU dá zabrat, ale je to paráda!
Dead Space REMAKE vyšel – GPU dá zabrat, ale je to paráda!Pátek, 27 leden 2023
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2007x
Komentářů: 5
Forza Motorsport míří na PC a Xbox. Co nabídne nový díl?
Forza Motorsport míří na PC a Xbox. Co nabídne nový díl?Středa, 25 leden 2023
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1496x
Komentářů: 0
Deliver Us Mars – zajímavá herní adventura již brzy
Deliver Us Mars – zajímavá herní adventura již brzyPátek, 20 leden 2023
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1458x
Komentářů: 2
The Mandalorian se hlásí s novou sérií!
The Mandalorian se hlásí s novou sérií!Úterý, 17 leden 2023
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1315x
Komentářů: 1