TEST a Recenze: Far Cry 5 – Nádherná hra se skvělou hratelností a vynikající optimalizací, ale … Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pondělí, 09 duben 2018
Přejít na obsah
TEST a Recenze: Far Cry 5 – Nádherná hra se skvělou hratelností a vynikající optimalizací, ale …
TEST výkonu grafik a procesorů a technické zpracování hry
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Far Cry 5 je nádherná velmi zábavná akční hra, kterou neuvěřitelně kazí několik věcí. Osobně si myslím, že tahle hra bude často zmiňována, pokud jde o příběh, který je jedním z nejstupidnějších v herní historii a v AAA hře vůbec. Je hloupý, nedomyšlený, nesedí logicky, a autoři vás v něm nutí dělat takové věci, které dělat nechcete (protože nedávají smysl), a tak často vymýšlíte a zkoušíte, zda ten příběhový úkol lze nějak nesplnit. V celkem realistické akční hře se tak dostáváte do neuvěřitelných situací, kdy v jednu chvíli ze svého vrtulníku drtíte fanatiky na zemi a najednou se obrazovka rozostří a nějak vás „teleportují“ do klece a do obličeje vám zírá jeden z těch 4 hlavních maniaků. Vypráví vám přitom své fantazie a nesmysly (kdy vaše postava má nerealistického bobříka mlčení) a vy mu zase a znovu nějak utečete a nemůžete ho nikdy jen tak střelit natož zničit ze svého vrtulníku, bez ohledu na to, jak snadno likvidujete všechno a všechny ostatní. Hra vás nenechá. Dějová linka je jasně daná, hloupá, stupidní a nemáte možnost udělat to, co by každý rozumný člověk udělal.   

To mě v tom příběhu naprosto iritovalo. Jakmile jste dosáhli určitého počtu bodů v dané oblasti ohledně stavu osvobození, najednou, i když jste byly kilometr nad zemí, vás hra teleportovala do zajetí nepřítele, ačkoliv to nedávalo žádný smysl, a tak se to stalo snad 10x během celého příběhu. Ale to nebylo to jediné. V té jedné oblasti řízené „pomatenou feťačkou“, se najednou objevuje neustále jako nesmrtelný duch a spousta dalších nesmyslů s tím spojených. Finální souboj s ní je výsměchem celé herní sérii Far Cry, kdy jak v nějaké bláznivé fantasy hře do ní musíte vyklopil půl zásobníku těžkého kulometu než konečně zhebne. No a pak je tady finální bos a závěr příběhu.

To si tak postupujete celou hrou, strašně vás baví, vedlejší příběhy a postavy jsou vynikající, hratelnost a prostředí vás nutí jen tak se v něm potulovat a užívat si ho, a pak tu máte závěr hlavního příběhu, který je jak pěst mezi oči. Do už tak nesmyslné hlavní dějové linky přidá ještě nesmyslnější dva závěry. Oba jsou špatné, ale ten katastrofický je vyloženě urážkou myslících jedinců včetně finálního souboje, kdy hlavní boss je evidentně nesmrtelný (střílel jsem do něj granátometem a stejně ho nelze zabít). Aniž bych chtěl úplně spoilerovat, tak rozhodně nesouhlasím s poselstvím autorů Far Cry 5, že ať jako dobrý člověk uděláte cokoliv, zlo stejně vyhraje. Hra bohužel nemá závěr, který si jako hráč zasloužíte, který si zasloužíte jako inteligentní slušná lidská bytost.

Celý závěr je jak z fantazie zfetovaného maniaka, jak kdyby ho napsal někdo z ISIS, Alkaidy nebo pošahaný maniak, který sní o tom, jak všechny slušné lidi odpraví a změní světový řád. Detaily nesedí, nedává absolutně žádný smysl a není realistické, aby se vše tímto způsobem vůbec událo. To vška UBISOFTu a autorům zjevně nevadí a servírují ho tak. Kazí tím celou jinak velmi zábavnou a pěknou hru.

Poprvé po dlouhé době tak skoro doufám, že hra dostane pořádné DLC, které dodá hře odpovídající příběhový konec, který si zaslouží. A pokud ne, tak v tuto chvíli doporučuji tu poslední příběhovou misi, kdy se máte potkat s „Otcem“ u jeho kostela, kde hra začala, ignorovat a vynechat! Osvoboďte celou mapu, splňte vedlejší mise a pak už si jen užívejte toho klidu míru a krásného prostředí. Vyhráli jste a všichni jsou šťastní. To je váš konec hry a doporučuji vám ho takhle vnímat. Poslední misi nechoďte plnit, zkazí vám celou hru.

  • Závěr

Far Cry 5 vás bude bavit a to tak, že hodně. Prostředí je nádherné, jen šplhání po horách je zde zážitek :). A v podstatě každá aktivita v této velké a volné hře je skvělá. Výborná je akční hratelnost, skvělé jsou vedlejší postavy, jejich vedlejší příběhy, které jsou vtipné a skvěle odrážejí současnost i řadu věcí z popkultury. Bohužel ve zcela opačné kvalitě je hlavní příběh, který je jedním z nejhorších v AAA hře, který kdo kdy udělal. Uráží inteligenci. Říkám naprosto vážně, že bych dokázal bez problémů napsat mnohem lepší příběh a scénář, a to v tomto ohledu nemám žádné zvláštní zkušenosti. UBISOFT se zbláznil tohle takhle poslat do světa, kontroloval tuhle hru z vedení vůbec někdo? Hlavní příběh je zdaleka největším problémem hry a hodně jí sráží hodnocení. Ale není jediným problémem.

Graficky je hra sice velmi pěkná (úžasná) a díky AMD solidně optimalizovaná, a to nejen pro AMD hardware, ale mohla by být i hezčí, a hlavně technologicky pokročilejší, vývojově se zdá, že se na to tvůrci v mnoha ohledech trochu vykašlali. Funkční umělá inteligence zcela chybí, dohled ve hře je nízký, zničitelnost prostředí takřka neexistuje atd. Herní mechanismy jsou zjednodušeny až na dřeň, hlavní hrdina nemluví, což v té spoustě pěkných příběhových dialozích působí neskutečně hloupě. Z mnoha důvodů tak není Far Cry 5 moc povedená hra a v rámci série je to slabý díl. A přesto ….

Je zde ono parádní prostředí, skvělá grafika, překvapivá zábavnost a velká volnost, což vytváří kombinaci, kdy vás pobyt v této hře bude hodně bavit a zabaví vás minimálně na 30 - 40 hodin. No a navrch je zde jednoduchý editor, který vám dovolí si udělat v tom co nabízí Far Cry 5 úplně vlastní hru atd. Prostě tohle je „SKYRIM“ mezi FPS střílečkami. „Sandbox FPS“, která prostě baví. Škoda, že autoři tak legendárně zmršili hlavní dějovou linii a rezignovali na nějaký větší technologií vývoj i vývoj herních mechanismů v rámci vývoje vlastní Far Cry série.

Přesto všechno Far Cry 5 doporučuji, bude vás prostě hodně bavit a skvěle se na něj kouká, ale varuji vás před nebetyčnou stupiditou hlavního příběhu a tím, jak vás do něj autoři budou násilně nelogicky umisťovat. Přetrpte to, zcela ignorujte a neplňte poslední misi a bude to OK. Pokud jste kreativní, mohl by vás hodně zajímat InGame editor, kde si hodně vyhrajete a Arcade režim, ke své výtvory a výtvory ostatních můžete vyzkoušet. Jsem zvědav, co někteří zruční moddeři dokáží v tomhle editoru za dalších několik týdnů a měsíců nabídnout. Nedivil bych se, kdyby někdo z nich dokázal udělat i mnohem smysluplnější dějový závěr ….  

Hodnocení Far Cry 5: 73/100

(pokud tvůrci opraví AI a hlavně přinesou DLC s mnohem lepším závěrem, hodnocení může zamířit i k 90!)

Hra recenzována na PC sestavě:

  • AMD RYZEN ThreadRipper 1950X (16jader/32vláken)
  • 32GB DDR4 3200MHz Kingston HyperX (4x 8GB)
  • Gigabyte AORUS X399 Gaming 7 TR4
  • ASUS ROG STRIX Radeon RX VEGA 64 8GB OC
  • Western Digital Black NVMe SSD 512GB
  • ASUS Essence STX II 7.1
  • Windows 10 Prof 64-bit
  • BenQ 32“ BL3200PT (3840x2160 IPS)

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům:

 

 

  

AUTOR: Jan "DD" Stach
Motto: „Raději později a pořádně, než dříve a blbě“ :). Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem! ;)

Starší články


 / 26
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
roll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-10 15:04:29

Co to tady máte za reklamu? Nějaké Agility se mi hodí přes celé okno a nemůžu nic..
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-10 15:13:25
avatar
???? žádnou takovou reklamu zde nemáme ... to budete mít něco na svém počítači ;)
roll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-10 16:50:45

Na mobilu a dělá mi jenom na tomto webu?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-10 17:02:35
avatar
žádnou mobilní reklamu ani jinou celostránkovou reklamu nemáme u mě na mobilu vypadá web normálně ...
roll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-10 17:50:02

Právě tady byla reklama většinou bez problémů (narozdíl od jistého modrého webu, kde se mi na datech zapíná videoreklama). Teď už je to v pohodě, tak nevím co to mohlo být...

Jinak když píši komentář, tak nevidím tlačítko odeslat, musím překlopit displej naležato a pak až vykoukne. To mi ale dělalo na všech telefonech.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-10 18:21:50
avatar
no musím říci že náš web bohužel není nijak optimalizovaný na dotykové púužití a mobily. je optiamlizovaný pro FullHD rozlišení a toť vše ... samozřejmě chceme udělat v budoucnu novější design. Bohužel nejsem schopen říci kdy k tomu dojde
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-11 15:36:13

Jj, přesně tu šaškárnu s rotací je třeba dělat. Před několika týdny to dokonce při tom i ořízlo zadaný text při odeslání.
O vývoji a jeho nutnosti na poli IT čteme na totálně zastaralém webu...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-10 17:28:03
avatar
Škoda. Přitom námět a místo měli tak obrovský potenciál, stejně to dopadlo nejhůře jak mohlo. Nevím zda říct "bohužel" nebo "bohudík", nicméně dosáhl jsem jistého věku, kdy již nejsem schopen takovou dějovou stupiditu tolerovat. Naopak nedostatky v grafice ano. Před dvaceti lety jsem to měl přesně obráceně -> z toho plyne, že je to další "hra pro děti". Nálepka "18" nehraje roli, naopak vše, co jí má, se lépe dětem prodá. Vzbuďte mě, až zas někdo udělá hru pro dospělé. Snad chystané Metro...
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-10 17:49:10
avatar
Naprosto souhlasím stebou. Čím dál míň her jde do realističnosti a lidi kupují stupidní akční krávoviny.
Taky se těším na metro jako na jediný fps letos
digitalis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-11 10:25:19
avatar
Ako ma FC5 lakala pri predstavovani, tak po recenziach ma uz nelaka. Mne zalezi aj na kvalitnom pribehu, aj na kvalitnom technickom spracovani. Pribeh je podla vsetkeho nelogicky, ten koniec podla recenzie nema zmysel a prostredie je sice pekne, ale absolutne neinteraktivne. Prave silny pribeh s hovoriacim hlavnym hrdinom, krasnou grafikou ale aj s interaktivnym prostredim, robia seriu FC vybornou. Preto je v tomto FC3, moj oblubeny diel, a ciastocne aj FC4, proste lespi nez FC5. A pritom by som bol FC5 ochotny odpustit znovu pouzity rovanky herny princip, typciky pre seriu FC.

A na Metro Exodus cakam ako na spasenie Dufam, ze aspon ten nezklame.
Epyc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-10 18:08:53

No hlavne je to wildlands z widlákova. Jinak stejná hra
Pix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-10 18:32:26

Už mám skoro FC5 dohráno, teda je to první FC co hraju a přijde mi to velice podobné Tom Clancy's Ghost Recon: Wildlands. Ve wildlands byl pohled třetí osoby a mohl jsem si tam krásně vyhrát se zbraněma, takže to klidně doporučím místo FC5. Asi jedná cool věc na FC5 je to rybaření.
Pix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-16 09:59:22

Tak po tom co jsem to dohrál jsem ještě více zklamaný, považuji to za nejslabší ubisoft hru minimálně za poslední rok. Je skvěle optimalizovaná, vypadá hezky, ale oba konce mě docela nasraly.
Člověk tak nějak celou dobu neví co má dělat, fight s finálním bossem je závislý jen na nějakých bodech, tedy příběh jde úplně stranou, je jedno jaké úkoly uděláte, najednou vás to teleportuje po tom co jste třeba jen osvobodili zajatce.

Radši kupte Wildlands.
GiGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-10 18:35:15

"hloupý, nedomyšlený, nesedí logicky, a autoři vás v něm nutí dělat takové věci, které dělat nechcete (protože nedávají smysl) " - a prave proto je ta hra tak dobra. DD to zase nepochopil...
Oldis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-10 19:25:14

srovnání s FC2
https://youtu.be/FCeEvQ68jY8
mě tedy víc bavilo FC4 než FC3.
Pan_Z [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-10 20:55:32

Vidím, že jsi mě předběhl se srovnávacím videem FC2. Jde vidět že je FC5 v takovýchto detajlech odfláknutá.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-10 21:04:23
avatar
jenže v řadě dalších je zase mnohem dál a je také mnohem větší ...
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-10 21:46:35
avatar
Mnohem větší, to je sice fajn, ale fc 2 je taky o 10 let starší. A jestli je to stejně arkádovité jako FC4 tak pěkně děkuju.

Je to prostě lenost vydavatele, publiku to stačí tak co....
Oldis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-11 13:08:53

u fc3 sem se od pulky hrozne nudil, v podstate sem se pak vybodnul na vedlejší mise a dojel sem hlavní příběh, a uz me nikdy nenapadlo to hrat znovu. fc2 sem hral asi petkrat, pokazde jsem zkousel jiny pristup. fc4 je arkadovejsi ale i sem to tak bral, ale hlavne se mi libilo prostredi, hory, neco jako lesy, a taky sem to hral cca 4x. a kdyz sem videl fc5 na gameplay videich nejak me to neoslovilo, nevim jestli se odhodlam si to zahrat.
Oldis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-11 13:13:30

to je divny ze po 10ti letech sme se dockali toho ze tech detailu tam neni opravdu hodne. A to ze jen graficky to vypada lepe, hratelnost a predevsim zvou hratelnost, nezachraní.
Pan_Z [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-15 12:12:54

Promiň, ale nemožnost střelit protivníká přes dřevěný plotek, nebo plech apod. nepůsobí vůbec realisticky. Spíš je to jen taková hezká, ale v určitých věcech nerealistická konzumní splácanina.
harrym [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-10 22:25:18

FC5 je jen pozlátková sračka.
Holt před 10 lety dělalo obdobnou hru 20 programátorů a 5 grafiků. Dnes je poměr opačný - 5 programátorů a 20 grafiků.
Podle toho i dnešní hry vypadají - po stránce herních featur často o několik let starším hrám nesahají ani po pás.
trnkaj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-11 12:50:56

Chybi mi test i7 8700k, idealne jeste pretaktovany na 5GHz
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-11 15:39:09

Nic dramatického. Zastaralé API hry stejně nesáhne na další jádra (vlákna), přičti si pár fps k 7700k, onen rozdíl MHz (300 apod.).
shadowmage [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-12 00:28:48
avatar
Díky za recenzi, po výběru mezi dvěma debilními závěry Far Cry 2 už jsem u téhle série opatrný a čekám na dojmy. Trojka i čtyřka se mi líbila, ale dodnes pamatuju, jak jsem DVD s Far Cry 2 vzal a pověsil na třešeň na plašení špačků, když jsem zjistil, že ani jeden závěr se nedá přežít
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-12 07:50:26
avatar
Tak to ti pěkně děkuji za spoiler

FC2 mě minulo, vůbec nevím proč.
Myslím, že jsem hrál jen kousek začátku a pak to skončilo někde v šuplíku a zapomenuto.
Ale když jsem zkouknul to porovnání co sem nahodil Oldis, tak přeci jen tomu FC2 dám šanci.
Mr.Paul [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-13 17:51:18
avatar
hele a KDC recenze nebude či jak? o.0
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-16 10:46:17
avatar
bude bude
bren [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - FC5 NEFUNGUJE!! 2018-05-07 12:24:00

je to total sra...!!zapomeli napsat ze Far Cry 5 vyžaduje procesor, který podporuje sadu instrukcí SSE4.1 (nebo vyšší).
!!!
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-05-07 13:32:57
avatar
??? máte CPU z minimálních požadavků?

Procesor: AMD FX-6300 nebo Core i5-2400
RAM: 8GB
Grafika: AMD Radeon R9 270 2GB nebo NVIDIA GTX 670
OS: Windows 7 SP1 64-bit
bren [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-05-08 11:22:05

graf- r9 280x
RAM-8GB
os-WIN 10 64bit
SSd-120gb(WIN)+250gb(game)+hdd 2tr


CPU-AMD Phenom(tm) II X6 1090T Processor!!
chapu ze je to veteran.ale .....v porovnavi s vykonem AMD FX-6300 ??
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Problém s účtem na DDWorld?

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Videa
Captain Marvel v traileru – nejsilnější superhrdinka MARVELu
Captain Marvel v traileru – nejsilnější superhrdinka MARVELuÚterý, 18 září 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 2190x
Komentářů: 27
F1 se snaží udělat hezčí formule. Koncepty pro 2021 sezónu.
F1 se snaží udělat hezčí formule. Koncepty pro 2021 sezónu.Úterý, 18 září 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1242x
Komentářů: 7
Jak určitě nestavět počítač!
Jak určitě nestavět počítač!Neděle, 16 září 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3973x
Komentářů: 32
Shadow of the Tomb Raider vyšel i s českou Larou.
Shadow of the Tomb Raider vyšel i s českou Larou.Sobota, 15 září 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1607x
Komentářů: 3
Assassin’s Creed: Odyssey s námi bude rok. Jaké jsou HW nároky?
Assassin’s Creed: Odyssey s námi bude rok. Jaké jsou HW nároky?Středa, 12 září 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1128x
Komentářů: 3
Iron Fist přichází s druhou sérií – jaký je?
Iron Fist přichází s druhou sérií – jaký je?Úterý, 11 září 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1599x
Komentářů: 3