Konec starých časů? Co nás čeká aneb 21. století pod útokem Ruska. Hodně věcí bude jinak. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 01 březen 2022
Přejít na obsah
Konec starých časů? Co nás čeká aneb 21. století pod útokem Ruska. Hodně věcí bude jinak.
Čas zbytečných keců skončil, začíná se jednat!
Technologické dopady a závěr - Jak to dopadne?

 

 

  • Jaké budou technologické dopady Ruské války proti nám?

Samozřejmě na DDWorld.cz nás asi zajímají také přímé dopady na technologie, PC atd. Rusko je naštěstí naprosto zaostalá země ve všech aspektech. Speciálně na technologickém poli, kde je naprosto totálně závislá na zahraničních produktech. Naprosto bezvýznamná je z hlediska technologických služeb a technologií obecně. Kamenem úrazu jsou některé suroviny a materiály. Hlavně určité vzácné kovy a určité plny a jejich zpracování (na ekologii se v Rusku nehledí, proto jsou levné a výhodné). Ztráta jejich dodávek bude znamenat další zdražení. Nevyhnutelně. Krátkodobě nepříjemné, ale svět ani Evropa se kvůli tomu nezastaví. Rusko prostě není nepostradatelné, bylo jen výhodné a levné.

Co je jasné, že tzv. Green New Deal a tolik potřebný skutečný boj proti znečišťování a lidským vlivům na změny klimatu, je v tuto chvíli pasé. Tedy alespoň v té šíleně nerealistické (ba přímo škodlivé) formě, ve které byl dosud jednostranně tlačen bez skutečně širokých dohod – Rusko nám navíc možná udělalo službu, kdy skutečná dohoda nového postupu může být výrazně lepší a jednotnější. Je každopádně nutné spustit opět všechny odstavené jaderné elektrárny a budovat nové a vyspělejší. Krátkodobě ale také spustit uhelné a těžbu uhlí atd., ale jen pokud to nedokážeme ušetřit na spotřebě (šetřit je ale sprosté slovo, snížilo by to růst a HDP, takže šetření nebude). Je třeba zastavit podporu současných nesmyslných neefektivních elektroaut, jež jsou extrémně surovinově náročné a nemáme je ani jak ekologicky zatím všechny napájet. Celá energetická a ekologická strategie se bude muset opírat o reálné technologické možnosti, včetně prostě faktu, že Evropa musí vybudovat hodně věcí znovu a být soběstačná.

Naopak se musí začít prostě reálně šetřit a dělat smysluplná opatření, a to určitě není nahrazení současných aut se spalovacím motorem elektrickými. Nebo nahrazovat uhelné elektrárny těmi na plyn. Dokud ovšem nezvládneme nadějnou fúzní technologii, je prostě jedinou reálnou šancí jaderná energetika v kombinaci s montáží solárních panelů na každou střechu a větrníků kam do jde a kde to jen trochu dává smysl, plus další formy obnovitelných zdrojů. A konec emisních povolenek v současné neregulované podobě. Ano, nějaká forma poplatků do fondu sloužícího na výzkum a budování obnovitelných zdrojů ano, ale ne v současné neřízené likvidační formě. Pokud se nechceme jako Evropa ekonomicky zlikvidovat a stát se Ruskými vazaly, na čemž zejména Německo bohužel hodně usilovně pracovalo a závislost na Rusku do značné míry vytvářelo (ale i Česko v tom není nevinně).

Stojí za pozornost „detail“, že Německo tentokrát velkou Válku v Evropě nevyvolalo, takže úspěch ;). Gratulujeme, po dvou pokusech z minulosti se tentokrát trefilo být na té správné straně barikády, i když bude muset jako nejvyspělejší evropská země udělat mnohem víc, než teď dělá … ale poslední dny znamenají velký obrat, kdy všechny státy, včetně Německa začínají zbrojit a brát věci vážně. Stojí tak za pozornost, že je to také poprvé v historii, kdy když Německo ohlásilo že zbrojí a posílí, tak místo hromadného „ach jen to ne“, zní v celé Evropě, „no sláva“ …. Tak moc se nevídaně Evropa sjednotila a změnila v 21. století, zatímco nepřátelské Rusko stále žije v roce 1948 … 

 

  • Česko a Evropa konečně začne bojovat

                                  v kybernetickém prostoru a proti dezinformacím?

V Evropě nás každopádně čekají minimálně „dražší“ časy. Možná nějaké to uskromnění, ale to nám jen prospěje. Zásadnější je otevření nové válečné fronty, válku, kterou jsme dosud do značné míry ignorovali a tak i prohrávali. Kybernetický konflikt, boj s dezinformacemi, ruskými trolly atd. Zde se Rusko hodně angažovalo, protože finančně je to mnohem levnější a má to značný efekt daleko v hranicích svobodných států.

Jedním z důvodů, proč tolik lidí i u nás věří dezinformacím a „alternativní pravdě“ je fakt, že přesně v tom je Rusko a další státy podporují. Vytvářením zdánlivě věrohodně tvářících se webů, předkládající tzv. alternativní pravdu a pohledy, které však jsou záměrnou manipulací a lží s cílem právě oslabit demokratické společenství zevnitř. Rusko ví, že existuje velké množství lidí, kteří si myslí, že svoboda slova je bezbřehá, že demokracie a svoboda nemají hranice, a tak toho zneužívají. Svoboda včetně svobody slova má ale jasné hranice, které jsme doposud na Západě důsledně nebránili. Ale konečně se začíná něco dít …

 

  • ČR podniklo kroky proti rozvětvené ruské

                                           propagandě, dezinformační síti webů a lidí!

Ihned po napadaní Ukrajiny Ruskem začala na českém webu válka s trolly, kdy bylo stále více evidentní, která „média“ a stránky a lidi v diskusích jsou „ruskými agenty“. Snaha obhájit neobhajitelné prostě vytáhla na světlo realitu nejen českého internetu, který se jen hemží dezinformačními weby a trolly. A ČR na to konečně reagovalo!

Mimořádný krok: Správce české domény CZ.NIC ve spolupráci s českými úřady zablokoval weby šířící dezinformace spojené s rusko-ukrajinským konfliktem. A další jsou na řadě. Bojuje také Twitter, Facebook, Youtube i celá Evropa a začínají blokovat ruské dezinformační weby a trolly. Konečně se tak uplatňují zákony, které dosud byli zcela ignorovány. Svoboda a svoboda slova není bezbřehá.

České úřady také připomínají, že schvalování ozbrojeného útoku Ruska na Ukrajinu může být trestným činem jako porušení zákona o schvalování popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. „Svoboda projevu je v ústavněprávní rovině zakotvena v článku 17 Listiny základních práv a svobod. Každý má právo vyjadřovat své názory způsobem, který považuje za vhodný. Ale i svoboda projevu má v demokratickém právním státě své limity a omezení, které chrání svobodu a demokracii ostatních,“ Doufejme tedy, že ČR začne aktivně bojovat i proti diskusním trollům, kdy schvalovači a podporovateli Ruska se to na českých informačních webech i sociálních sítích jen hemží. I jejich provozovatelé se budou konečně muset začít snažit proti tomu bojovat. A i to se děje.

Cílem by mělo být všechny diskusí trolly pochytat, identifikovat a zlikvidovat. Dle ženevských konvencí mohou být špióni a kolaboranti bez soudu zastřeleni, a řada diskusních trollů je součástí nepokrytě diversních skupin a špionážních sítí. Je na čase svobodu včetně svobody slova bránit, protože svoboda má jasné hranice. A to jsou ty, kde začíná svoboda a práva jiného, kteří mnozí diskutující schovávající se za „svobodu slova“, neustále porušují. Západní státy, provozovatelé českých webů, ale i mezinárodních včetně provozovatelů sociálních sítí se musí přestat tvářit, že dezinformace nejsou problém a začít proti nim bojovat. Pravda je vždy jen jedna a ověřená fakta také. Facebook konečně ohlásil omezení pro Rusko, které skrze jeho síť podporovalo a vytvářelo dezinformace. Další kroky se pak podnikají zatím v utajení. Vedle toho naplno zuří kybernetická válka, kdy hackeři z obou stran útočí. Vojenskému napadení Ukrajiny předcházel masivní ruský hackerský útok, nyní se podnikají v tomto směru kroky proti Rusku.

Každopádně je dobře, že se konečně začalo i v ČR proti dezinformačním webům a tzv. alternativním „pravdám“ něco dělat. Ovšem jen blokace stránek to nezachrání, důležité je potírání a likvidace lidí, kteří to šíří, včetně některých politických stran a hnutí, kdy minimálně jedna strana kolaborantů je dokonce v současném parlamentu. Rusko má však celé roky náskoku v budování své dezinformační infrastruktury a sítě nejen u nás. To je hlavní technologická výzva, která nás teď čeká. Musíme opravdu začít vymýšlet, jak účinně zastavit dezinformace a lidi, kteří ničí svobodu a demokracii, protože říkají, že mohou vše …

 

  • Závěr

Já vím, že politiku na DDWorld.cz nechceme nikdo moc řešit, ale tahle situace není zdaleka jen politika, a přímo se dotkne každého z nás. Dokud žijeme na téhle jedné planetě a speciálně v Evropě, tak se nás všech prostě týká. Zatím z velké části naštěstí omezeně a nepřímo, ale může rychle eskalovat do něčeho mnohem většího, pokud nebude odpověď nás všech dohromady jednotná, odpovídající a správná.

Ruská agrese a jeho invaze na Ukrajinu je útokem a vyhlášením války celému svobodnému světu, a hlavně ostudným selháním svobodného demokratického Evropského společenství, které nebylo schopno tomuhle přes veškeré upozorňování zabránit a čelit. A první kroky se směšnými sankcemi napovídaly, že snad dojde k ještě ostudnějšímu selhání. Naštěstí se Evropa (ale i další státy mimo ni), začínají zmáhat v nějakou výraznější a lepší odpověď, jakkoliv to bude politicky a hospodářsky nepříjemné. A hlavně zatím alespoň nějakou omezenou pomoc Ukrajině.

Slova podpory, smajlíky na sítích jsou sice hezká gesta, ale reálně celkem k ničemu. Sociální sítě jsou navíc dvousečná zbraň. Přišel čas vzít do ruky „klacek“ a svou svobodu a neuvěřitelně pohodlný život, který si tu všichni vedeme, začít bránit ve všech rovinách. Ukrajina je v tom zatím vojensky sama, protože pohodlná zhýčkaná Evropa nechtěla dlouho vidět realitu a není fyzicky připravena se zapojit a skutečně vojensky zasáhnout. Ta se jí ale konečně připomíná. A byť to je a bude v dalších dnech a týdnech zejména pro Ukrajinu hodně zlé, musí v dohledné době přijít naprosto zdrcující zásad Evropy a světa proti Rusku, jedno jak moc to bude Evropu hospodářsky a vojensky akutně bolet. Protože v případě že nebudeme jednat, budou následky mnohem horší. Na řadě může být třeba Taiwan a další dnes svobodné státy, kterým dlouhodobě vyhrožuje diktátorský sousední režim. A to už by mělo ekonomické, politické a technologické následky, o kterých nechci ani spekulovat.

Důležité je říci, že jako Evropa nejsmeani náhodou vůči Rusku v pozici slabšího natož bezmocného. Jsme jen pohodlní. Máme zde sice početnou „pátou kolonu ruských kolaborantů“, ale ta je jen hlasitá, co do reálné síly velmi malá, a hlavně jsou to většinově jen zaplacení tlučhubové, bezpáteřní zbabělci a zrádci. Jednotlivé státy proti velkému Rusku jsou sice možná malé a „slabé“, proto si také Rusko vyšláplo na mnohem slabší Ukrajinu a nově vyhrožuje také Finsku a Švédsku, pokud se přidají k NATO. Ví, že k Rusku dobrovolně zkrátka nikdo nechce. A ví, že spojená Evropa ho převálcuje, a proto se jejímu spojení snažilo všemožně zabránit a mnozí Evropští politici mu v tom za naše peníze hodně pomáhali u nás v čele se současným i minulým hradním pánem. Současné Rusko nebylo a není naším přítelem. Spojené svobodné státy Evropské (EU + partneři) jsou hrozba, ovšem ne pro Rusko jako takové, ale jen a pouze pro jeho současné politické vedení s diktátorskými choutkami, které ztratí svůj vliv a tím skončí jeden velký vlhký sen o ruském impériu a podrobených národech kolem něj.

A naštěstí si to sama Evropa začíná uvědomovat. ČR má sice jen 14 stíhaček, maximálně jednotky tisíc bojeschopných vojáků a pár desítek tanků a transportérů, ale když se k tomu přidají armády dalších Evropských států za podpory mimoevropských spojenců, je to dohromady síla, která dokáže agresivní nacistické zločinné Rusko nejen zastavit. Ale sešikování a vybavení se bude trvat minimálně měsíce, možná roky. Co můžeme hned udělat a také se naštěstí dělá, je nevídaná totální politická, hospodářská a kulturní izolace Ruska, která nemá obdoby a historický precedent. A nakonec může z té současné šílenosti, vzniknout něco opravdu dobrého v budoucnu. Ale to musí zabojovat nakonec i řadoví většinoví rusové, kteří dosud buď své agresivní politické vedení přímo podporovali a stále podporují, nebo jen mlčky přihlíželi a přihlížejí. Rusové se musí rozhodnout, zda chtějí být součástí svobodného demokratického světa a spolupracovat v míru, anebo chtějí být skutečně nepřítelem pro všechny, neandrtálcem s benzinkou, který náhodou současně sedí na atomovce … Evropa i svět ale musí zasáhnout a musí zasáhnout rychle a tvrdě na všech frontách a izolovat Rusko s jeho problémy, komplexy a středověkým myšlením …

Situace se samozřejmě stále vyvíjí, určitě nás ovlivní do značné míry. Jakékoliv finanční těžkosti přežijeme, i cokoliv co by přišlo dál. Věci se začínají dávat do pohybu, bohužel pro Ukrajinu do značné míry pozdě a bolestně pomalu. Podpora ale roste, přímá i nepřímá, kdy je jasné, že Ukrajina se za žádnou cenu nesmí vzdát nepříteli, a současné putinovské Rusko musí být jednoznačně poraženo. A Putin odstraněn, nejlépe ruskými občany. Jiné skutečné řešení tohoto konfliktu není. Ruská přítomnost musí být odstraněna z celého území Ukrajiny, včetně Krymu a dalších okupovaných území v rámci takzvané Ruské Federace. Musí zaplatit všechny škody. A vedení Ruska spolu s vedením Běloruska musí být zatčeno a předáno k mezinárodnímu soudu ke stíhání a odsouzení za válečné a další zločiny proti světu. Současně musí být Rusko „demilitarizováno“ a hlavně zbaveno jaderných zbraní (dobře, může mít jednu bombu, pokud bude umístěna uprostřed Rudého náměstí s veřejně přístupným tlačítkem k odpálení). To musí být celkový společný cíl Ukrajiny, Evropy a spojenců.

 

 Jak to bude dál a celé dopadne zatím nevíme, ale nová epocha nejen Evropských dějin právě začala. Únor 2022 je další historický přelom a zlom v dějinách. Nic už není nemožné ani vyloučené, co ještě před pár dny nešlo, může být za pár hodin dojednáno a realitou. Evropa nikdy nebyla sjednocenější a spojenější, a hlavně zjistila, že v tom není sama. Snad se toho využije a nebude to jen krátký záblesk nadějí, za které hlavně Ukrajina nyní těžce platí za nás všechny. Kdyby se se stejnou rozhodností a rychlostí jako se dělají domluvy a opatření v posledních dnech přistupovalo v oblasti zákazu současných Kryptoměn a skutečného řešení klimatické krize, už by bylo hotovo a svět by byl o dost lepším místem.

Jakkoliv bohužel Ukrajina v tom zatím alespoň navenek oficiálně vojensky sama je (neoficiálně a tajně má velkou reálnou přímou podporu), díky jejímu vzdoru se daly do pohybu velké věci a pohnulo se konečně myšlení Evropy směrem k lepšímu - možná máme státní hranice, ale to jsou jen imaginární čáry na mapě, co máme je jedna Evropa. Možná se tedy začalo zase válčit v Evropě, ale Evropa sama to nezačala. A pokud z toho bude „světová válka“, bude to nanejvýš Svět proti Rusku. Linie správné a špatné strany nikdy nebyla jasnější, stejně jako společný cíl. Nepochybuji že Ukrajina, Evropa a celý svobodný svět nakonec vyhraje a ukáže, že Rusko a jeho kamarádi do 21.století nepatří. Snad to vítězství příjde dříve, než později …

Nevidím žádný důvod k nějakým diskusím na toto téma zde. Už není o čem diskutovat.

 

 

 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 695x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 754x
Komentářů: 2
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1402x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1242x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1123x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1763x
Komentářů: 6