Konec starých časů? Co nás čeká aneb 21. století pod útokem Ruska. Hodně věcí bude jinak. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 01 březen 2022
Přejít na obsah
Konec starých časů? Co nás čeká aneb 21. století pod útokem Ruska. Hodně věcí bude jinak.
Čas zbytečných keců skončil, začíná se jednat!
Technologické dopady a závěr - Jak to dopadne?
alt

 

 

 

  • Konec starých časů? Co nás čeká

                   aneb 21. století pod útokem Ruska. Hodně věcí bude jinak.

Únor 2022 vstoupí do dějin jako doby, kdy skončily staré časy blažené ignorace a dlouhý historicky neobvyklý velký mír v Evropě. Nastává nová epocha a velké změny. Nejdříve špatné, aby byly později snad vystřídány dobrými. A ovlivní nás všechny. Jak moc? To se teprve ukáže.

Každá generace zažila ve svém životě historické dny a události, které znamenaly přelom, novou éru a velké změny. Někdy dobré, někdy špatné. V roce 1938 „jsme poslouchali“ jednoho šílence s knírkem, jak vykládá o tom, že Němci jsou v Československu utiskováni a ohrožováni a že donutí Československo, aby se vzdalo velké části území, dobrovolně nebo nedobrovolně a že chce obnovit a ustanovit tisíciletou říši a že má na to právo. Tehdy byl svět jiný. Díky neexistenci současných technologií, které nám dnes umožňují mít okamžitý a neustálý přehled o dění všude kolem nás a spojení se všemi kolem, byl svět „mnohem větší a hlavně roztříštěnější“. Některé věci ale zůstaly stejné doposud. Například že zbabělí neschopní a krátkozrací politici ignorující roky narůstající hrozbu, se tehdy rozhodli v marné snaze zabránit válce k hanebnému činu zrady.

Jak víme, válce tím tehdy nezabránili, naopak dodali agresorům další odvahu a prostředky. A právě Rusko bylo jedním ze dvou států, které druhou světovou válku v Evropě zahájily nevyprovokovaným obsazením nezávislého svobodného Polska, aby si z něj a dalších později udělali svou říši. Teprve až když bylo zle, začala jednat alespoň část zoufale naprosto nepřipravené Evropy. Že ty 80 let staré události zní v těchto dnech až strašidelně povědomě?

Dne 24.2.2022 Rusko zaútočilo na nezávislý mladý svobodný demokratický stát, který jej nikterak neohrožoval (jak by mohlo s násobně menší armádou atd). A slyšíme od něj stejné řeči a „ospravedlňování“ jako ty Hitlerovské v roce 1938 a 1939, či ze strany samotného Ruska také v roce 1968 atd. Řeči o tom, že Rusko má nějaké právo na svou říši a diktovat a vyhrožovat ostatním a všichni musí poslouchat. Minimálně od roku 2014 malý ruský skřet bez knírku vede řeči o tom, že Rusové jsou někde utlačováni a ohrožováni na území jiného nezávislého státu, či rovnou jinými státy. A jak prý „velké“ Rusko je nutné sjednotit atd. Že jsou to všechno lži a výmysly, které mají za cíl odvrátit pozornost od reality každodenního hospodářského, právního, společenského i filozofického totálního zaostání a úpadku této sice co do rozlohy velké, ale duchem mrňavé zapadlé bezvýznamné země, většina dobře víme. Máme oči, vidíme, jak to v Rusku vypadá a nepotřebujeme k tomu žádnou propagandu. A vědí to i ti Rusové, kteří kdy alespoň na chvíli vytáhli paty z Ruska. Jejich země je desítky let v úpadku a vymírá. Kdo může a má trochu něco v hlavě, utekl nebo utíká na Západ. Ostatně ani ruští oligarchové a jejich děti nežijí v Rusku.

A normálně bychom u nás na Západě nikdo této zaostalé zemičce s velkými komplexy nevěnovali velkou pozornost. Kromě naší lítosti, protože navzdory tomu, co malý ruský skřet troubí do světa, Rusy nikdo od konce 2svv neohrožoval. Proč? jednoduše protože jsou všem, speciálně v pohodlí žijícímu si Západu, naprosto u zadku! Ostatně proto se také utíká z Ruska do EU a USA, neutíká se od nás do Ruska. A nevěnovali bychom této naprosto zaostalé zemi žádnou pozornost i nadále. Tedy pokud by náhodou neseděla na obřích zásobách plynu, ropy a dalších surovin, na které jsme si v Evropě vytvořili velmi nezdravou závislost a královsky jim za to rádi a ochotně platíme. A především pokud by současně neseděla na těžko kontrolované a mizerně zabezpečené, obrovské hromadě zbytečných jaderných zbraní, které by dokázaly zničit tuhle planetu 100x dokola.

Bohužel zatímco Západní svět, ale i velká část Východu se změnila, žije v 21.století technologicky, hospodářsky, politicky a hlavně tím, že nemá zájem na sebe střílet (dobře, snad mimo části lidí v USA, ale tam po sobě střílet mají zjevně jako národní zvyk chráněný ústavou), kdy mají v zájmu spolupracovat, vykořisťovat se maximálně ekonomicky a případné „boje“ si nechávají na pole sportu. Rusko a jeho podstatná část obyvatel i celé vedení této, slovy klasika: „benzínové pumpy převlečené za stát“, zůstalo myšlením a vším nadále před rokem 1950. Dál se nedostali. A tak tu máme zjevně nevyhnutelný konflikt, kdy téměř celý Západ prostě žije o téměř 100 let dál, ale do cesty se mu postavila tlupa ruských neandrtálců a jejich po zuby ozbrojeného pojízdného muzea a vyhrožuje všem okolo likvidací. A prý se do toho nemáme plést. Není to ale nový konflikt, jen jsme jej doposud drtivá většina zcela ignorovali, protože v minulosti přežívající upadající bezvýznamné Rusko, prostě nikoho nezajímalo.

 

  • Rusko vyhlásilo válku svobodnému světu

Dnes ale díky využívání/zneužívání komunikačních technologií, je svět jinde. Rusko nenapadá jen Ukrajinu, napadá dlouhodobě všechny kolem, kdo je slabší. Klasicky vojensky si troufá nyní na Ukrajinu a pár dalších ve svém okolí. Na Západní státy samozřejmě vojensky (zatím) nikoliv, protože na to jednoduše nemá, ale využívá naší zdánlivé slabosti, naší bohužel dlouho nechráněné demokracie a naší cenné ale nebráněné svobody v jiném prostoru. Kybernetická a dezinformační válka zuří už roky, za našeho přihlížení. Ba dokonce přímé i nepřímé asistence a poskytování potřebné levné munice, prostoru a technologií proti nám samotným.

Rusko a jeho nedemokraticky působící vedení, které drží u moci zloději ve formě různých pohádkově bohatých Oligarchů a zločinců, kteří rozkradli a rozkrádají Rusko dlouhá léta, vojensky napadlo svobodnou a demokraticky konečně chvíli trochu fungující Ukrajinu s cílem dosadit tam „své vedení“ a zrušit Ukrajinu, protože prý „její existence je omyl, který bude napraven“. Hlavním cílem je tedy obnovit alespoň část Sovětského Svazu (SSSR), jedné z největších společensko-politických tragédií v historii dějin světa, která stála život desítky milionů lidí a zničila život, myšlení a vývoj celých generací a několika států včetně našeho. A stále důsledky pociťujeme, díky ruským kolaborantům u nás. Ambice Ruska ale u Ukrajiny nekončí. Jeho cílem je dle jeho prohlášeních obnova původního impéria a skutečné říše zla, včetně získání vlivu nad „svými“ bývalými satelity. Tedy ukončit i naši svobodu a demokracii tady v ČR. Ta díky selhání politiků po 2svv, byla součástí toho odporného východního bloku a okupována Ruskem celých 40 let … jinými slovy, Rusko nejen u nás, ale i v okolních zemích, všichni dobře známe. A víme, a dnes také v plné nahotě vidíme, že se vůbec nezměnilo (maximálně k horšímu), zatímco všichni ostatní jsme šli dál.

 

  • Ukrajina má smůlu, není v EU ani NATO.

                                                   Pomoc Evropy bude (zatím) omezená …

Nechci se tu věnovat dopodrobna složité politice a stále se rychle vyvíjejícímu dění. Jen řeknu zásadní fakta. Pokud se v těchto dnech nestane nic opravdu „zvláštního“, NATO jako takové na území Ukrajiny nezasáhne. Nesmí ani nemůže. Tedy alespoň zatím v nejbližších dnech a týdnech. Ukrajina je v tom vojensky, alespoň v oficiální přímé konfrontační linii v tuto chvíli sama. Není členem NATO, ani žádné naší obrané a vojenské aliance. Nicméně NATO a Evropské státy včetně ČR pomáhají s dodávkami materiálu. A velmi pravděpodobně i v neoficiální utajené rovině. To je bohužel vše, co mohou technicky v tuto chvíli udělat. Jakkoliv Rusko porušilo všechna mezinárodní práva a úmluvy které existují, a to právě proto, aby se podobným věcem zabránilo. NATO zasáhnout technicky v tuto chvíli ani nemůže. Navzdory dlouhotrvající Ruské dezinformační kampani, NATO bylo a je pouze obranný pakt cca dvaceti států západního světa. Otázkou však je, když Rus hází bomby na ženy a děti jen desítky kilometrů od hranice NATO, zda tohle nepovažovat za útok na NATO. Minimálně by měla a mohla zasáhnout koalice Evropských států.

Ovšem to se také nestane. Alespoň zatím. Samozřejmě to není správné! Neschopnost fyzicky zastavit největší válku na Evropském území od 2svv, je extrémně nepříjemné bolestné zjištění a probuzení do reality. Ta bezmoc, se kterou tomu přihlížíme, je hrozná. Tohle je stejná situace, jako byste stáli na ulici a nějaký týpek před vámi by řezal železnou tyčí matky s dětmi a vy nemohli nijak zasáhnout …

Správné by samozřejmě bylo okamžitě vojensky zasáhnout. Silné armády, které nic nedělají, v Evropě za obrovské peníze máme. Udělat nad Ukrajinou bezletovou no-go zónu a Ruské teroristy a okupanty smést z povrchu, by měla být pro spojené Evropské síly "hračka". A možná by k tomu také za normálních okolností došlo, jenže Evropa na tohle, přes roky varovných signálů, prostě není trestuhodně připravena. Navzdory dlouhodobým evidentně nesmyslným a nepravdivým tvrzením Ruska, že ho Evropa a NATO ohrožují, na tuhle konfrontaci Evropské země, nejsou vůbec připravené. Rusko jednoduše skoro všichni ignorovali, protože na rozdíl od Ruska, drtivá většina Západního světa nemá žádný zájem na sebe střílet ve válkách a zaobírat se podobnými nesmysly. To je na jednu stranu dobře, nikdy v historii náš svět takhle mírový nebyl, ale v případě že prostě objeví psychopat s prostředky a mocí, máme jen omezené možnosti, jak proti němu rychle zasáhnout a reagovat.

Stále bohužel platí staré přísloví, Quis vult pacem, parat bellum – Kdo chce mír, chystá válku. A bohužel posledních mnoho let se v Evropě až na výjimku nikdo na válku nechystal. Což jak říkám, je na jednu straně dobře a důkaz obrovské změny v lidském myšlení a přístupu v Evropě. Jenže Válka přichází k nám …

Nikdo z nás Válku nechce a nebude u nás začínat, ale co když přijde k nám? A to se přesně stalo. Rusko hází bomby na děti jen doslova pár kilometrů od Slovenska. Evropa však jednoduše nemá ve východní části potřebně velké vojenské síly a prostředky. Takže nemůže účinně a „bezpečně“ zasáhnout proti vraždícímu agresorovi a maniakovi, který naopak kolem Ukrajiny soustředil minimálně 2/3 svých veškerých reálně bojeschopných vojenských sil a prostředků, tedy zhruba 200 tisíc vojáků, stovky tanků, dělostřelectva a leteckých prostředků. V současné chvíli je reálný vojenský zásah ze strany Evropských států na Ukrajině naprosto vyloučen, proto ho také všichni vylučují a bylo by hloupé a netaktické říkat něco jiného. Nemáme tam ani jako NATO ani jako svobodné demokratické Evropské společenství (EU + partnerských států), dostatečné vojenské prostředky, aby se to dalo teď rychle, účinně a bezpečně provést. A bombardovaní Ukrajinci jsou z toho právem frustrovaní a zklamaní. Prostředky se válí bez užitku naleštěné a roztroušené po celé Evropě a zatím se oficiálně moc nehýbou. Ale nenechte se mýlit, spojené Evropské Armády dají dohromady sílu, které ve všech ohledech výrazně předčí Rusko, jen to spojení sil doposud trochu vázlo. Ovšem v posledních dnech se věci daly do pohybu. A to nejvíce na frontě, kde Evropa zasáhnout už dnes Rusko tvrdě může. Ekonomika …

Až následující dny a spíše týdny ukáží, zda je politická odvaha k tomu, u tu největší vojenskou sílu na planetě sesbírat, dát dohromady a poslat konečně něco dělat na Východ. Především zda se to stihne, aby vůbec byl čas k tomu je případně rozumně a efektivně nasadit a použít. Tedy pokud bude třeba a ekonomická devastace Ruska to „nevyřeší“ dřív. Bude také hodně záležet na tom, jak moc se bude Ukrajina statečně bránit, a jak dlouho bude agresivním zločincům a vrahům z Ruska vzdorovat. Čím déle to zvládnou, tím více času bude Evropa mít na to seskupit se, dohodnout se, a hlavně tím více bude tlačena k tomu účinně nakonec vojensky přímo zasáhnout. A také mají čas se v plné míře projevit nevídané ekonomické a další sankce, kterým je Rusko zaslouženě vystaveno. Ovšem dlouhodobé selhání politiků z celé Evropy (českých nevyjímaje) je však obrovské v mnoha úrovních. Tak dlouho ignorovali a podporovali šílence z východu, a Ukrajinci za to teď tvrdě platí a nemusí být jediní.

Mohou platit další, protože ambice Ruska u Ukrajiny nekončí, další na řadě je Pobaltí a také střední Evropa včetně ČR. To je naprosto evidentní. Pokud se tedy Evropa jako celek honem rychle nesebere a nezačne skutečně něco dělat. USA nám jistě částečně pomůžou, ale nemohou jít za nás do Evropy zase bojovat. A byla by ostuda to po Americe vůbec žádat! Tohle si musí Evropa vyřídit sama, protože na to udělat s Ruskem „krátký proces“ jednoznačně má, i když ji to bude bolet a bude to nepohodlné. Je smutný faktem a realitou, že Evropa fakticky finančně platí celý tenhle ruský útok na Ukrajinu, protože jsme si na Rusko a jeho ropě a plynu vytvořili velmi nezdravou a do značné míry zbytečnou závislost. Proč? Protože to bylo přeci finančně výhodné a levné. Co nám to jen připomíná? Aha, naši závislost na jiné Východní říši s diktátorem v čele. Skoro to vypadá na určitý vzorec „našeho“ chování … 

Takže co s tím?



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 774x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 848x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1021x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3589x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1414x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1251x
Komentářů: 5