RECENZE a TEST: Metro Exodus – Herní román s dechberoucí atmosférou a grafikou. Jak běhá na PC? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Středa, 13 únor 2019
Přejít na obsah
RECENZE a TEST: Metro Exodus – Herní román s dechberoucí atmosférou a grafikou. Jak běhá na PC?
Technické zpracování a TEST výkonu GPU a CPU
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

METRO EXODUS nezklamalo. Je to kandidát na nejlepší hru roku 2019, i když to bude mít těžké. Přeci jen je poměrně malá a "krátká". Nenabízí otevřený svět, vývoj postavy, systém dialogů apod. Jedná se vlastně o klasickou příběhovou hru ala HALF LIFE, i když musím říci, že ty otevřenější mapy jsem si tady opravdu užil. Bez pochybností označím METRO EXODUS za nejlepší díl série.

Bohužel perfektní hra to není. Ačkoliv se na hře podílel i autor knižní předlohy, kdy tahle hra už je tak nějak navíc, nedokázal ani on ani tvůrci hry přijít s nějakým zajímavějším příběhem. Ten zde tedy originální příliš není a je plný klišé a předvídatelný. To by mě osobně ale až tak nevadilo. Více mě vadí, že hra nevyužívá plného potenciálu, který nabízí téma cestování a objevování nových lokací, lidí s mobilní základnou a teamem. Jsem toho názoru, že se dal mnohem více využít potenciál budování té mobilní základny/vlaku/domova, stejně jako se dalo navštívit mnohem více lokalit a poznat mnohem více postav, nebo většího využití těch postav, které na cestě potkáváme (a jen se mihnou). Nejvíce mě vadí ten uspěchaný konec.

Musím říci, že posledních 10-15 minut posledního levelu působilo, jak když tvůrcům došly nápady, čas i peníze. Obrovské slepé opice jako nepřátelé, jinak prázdný level a divná "duchařina" … odfláknuté, zejména když vezmeme v potaz, jak úchvatně a detailně vypadala první polovina poslední kapitoly, kde je asi nejstrašidelnější a „nejhnusnější“ pasáž, kterou jsem kdy ve hrách viděl :). A nejen že je odfláknutý konec toho herního levelu, odfláknutý je i konec hry. Prostě jako když utne: najednou jsme doma, našli jsme bezva flek a … titulky :(. Tvůrci jsou si navíc vědomi toho potenciálu, který nevyužili, a tak si jakoby připravili půdu pro možné pokračování téhle hry a objevování dalších lokalit apod.

Herní doba se opravdu zásadně odvíjí od zvolené obtížnosti, stejně tak toho, jestli budete přeskakovat rozhovory s postavami nebo jak budete hru hrát (tedy jestli jako Rambo nebo plížením). Herní doba hry se tak může pohybovat od nějakých 10-12 po 24 možná 30 hodin. Mě to zabralo skoro 20 hodin, ale to jsem opravdu objevoval všechno co se dalo. Znovuhratelnost hry je slušná, minimálně jednou si ji ještě rádi střihnete, jen abyste viděli, zda vaše jiné chování bude mít na výsledek některých vedlejších příběhových prvků vliv.

 

  • Závěr

METRO EXODUS je nejlepším dílem série a skvělé dílo moderního audiovizuálního románu. Aktuálně určitě nejlépe vypadající hra současnosti s velice silnou atmosférou. Potěší variabilita prostředí i nepřátel, i když některé části hry jsou slabší, než jiné. Každopádně je to dost drsná hra v některých pasážích. Škoda toho nevyužitého potenciálu, který se tvůrcům nepodařilo zakrýt. Nejvíce mě herně mrzí nepříliš propracovaný příběh, a hlavně uspěchaný závěr, který je až skoro odfláknutý. Jinak se hra hraje doslova jedním dechem. Technologicky nabízí hra úchvatný vizuál, i když si myslím, že zejména vyšší nastavení na PC absolutně neodpovídají tomu, jak náročná jsou výkonově. Vizuální rozdíl mezi „HIGH“ nastavením a „ULTRA“ je v praxi a pohybu prakticky neznatelný, zato výkon je o 50% rozdílný. Technologicky největší slabinou hry jsou přidané NVIDIA RTX a DLSS technologie. Obě ukazují jak nesmyslné jsou a pokud si kvůli něm někdo koupil novou grafickou kartu, tak ho lituji.

RayTracing mění nasvícení hry, jenže dělá hru jen tmavší a hnusnější, protože není implementováno na všechny prvky, ale vezme vám klidně až 50% výkonu. Pokud někdo pochyboval, že Ray tracing v podobě, jak ho NVIDIA cpe na RTX grafiky a do her je prostě s dnešními možnostmi nesmysl a vyhozený čas i peníze, tak má důkaz. RayTracing se nepoužívá realtime ve hrách právě proto, že je neefektivní z hlediska výkonových nároků. Nasvícení scény se změní minimálně, přesto vás připraví o polovinu výkonu vaší karty, kde je tedy přínos? Proto je RayTracing v současné podobě nesmysl a cpát ho hráčům je hloupost.

DLSS pak dělá hru jen notně rozmazanou, ostatně je to supersampling. V nižších rozlišeních úplně nepoužitelné, ve 4K jen k ničemu. Hra je s ním tak ošklivá, že když sjen nížíte detaily v nativním 4K, bude hra stále hezčí a ostřejší než s aktivním rozmázlým DLSS. Prostě používejte nativní rozlišení. DLSS je tedy také krok vedle.   

Naštěstí přešlap jménem NVIDIA RTX a DLSS hru nekazí ostatním. Hra bez nich vypadá lépe a můžete si užít grafiku v plné kvalitě toho krásného umělecky vypiplaného nasvícení a bez rozmazání. Kromě několika bugů, které snad tvůrci opraví, mě technicky nejvíce zklamal fakt, že hlavní hrdina není namluvený. Rozhovory s ostatními perfektně namluvenými postavami, kterých vedete hodně, tak působí přinejmenším hloupě. Kéž by tohle tvůrci ještě napravili, což se asi nestane.

Celkově jsem nadšený, skvělá hra, skvělý herní román pro dospělé publikum, krásná/strašidelná prostředí, extrémně atmosférická hra a úžasný vizuál, kdy opět se ukazuje, že na grafice hra záleží. Ano, i dobrá hra může mít špatnou grafiku, ale pokud má dobrá hra dobrou grafiku, stojí to za to. METRO EXODUS není perfektní hra, chybí tomu některé věci, ale celkově tvůrci rozhodně naplnili nemalá očekávání, což je úspěch samo o sobě. Méně než 90% hodnocení si určitě nezaslouží. Tedy alespoň na PC, kde hra běží v odpovídající grafické kvalitě. Konzolové verze samozřejmě nevypadají tak graficky dobře. Hra vychází na PC, Xbox One a PS4 a na disku si na ní připravte nějakých 50GB místa.

Hodnocení METRO EXODUS: 90%

Českým distributorem hry je společnost PLAYMAN

 

Testovaná byla PC verze a to na sestavě:

 

  • Procesor: AMD RYZEN ThreadRipper 2950X (16jader/32vláken)
  • Deska: Gigabyte AORUS X399 EXTREME
  • Paměť: Kingston HyperX Predator 32GB (4x 8GB) 3200MHz
  • SSD: WD NVMe BLACK 1TB
  • Grafická karta: AMD Radeon VII 16GB
  • Zvuk: ASUS Essence STX II 7.1
  • LCD: BenQ BL3200PT 3840x2160 IPS
  • OS: Windows 10 Pro

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům:

 

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Motto: „Raději později a pořádně, než dříve a blbě“ :). Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem! ;)

Starší články


 / 17
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
Neostep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 05:42:12

Hm tak to si s gtx 1080 užiju detailů na 1440p Kurňa přijde mi to jak před 25 lety , zase začnem hrát 25fps a budem za to rádi
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 13:49:08
avatar
??? 1080 dává na Ultra nastavení přes 45FPS, na HIGH nastavení už budeš kolem 55, takže bez potíží hratelné .....
Neostep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 13:54:42

Ještě , že nemám herní monitor s 144hz to bych musel hold hrát asi na low. Já to nějak přežiju , to se nedá nic dělat nebudu kvůli jedné hře kupovat novou grafickou kartu. Hold si snížím detaily.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 14:02:28
avatar
jsem si prakticky jistý, že snížení z Ultra na High prakticky nepoznáte na úrovni vizuálu ;)
Neostep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 14:10:27

No uvidíme, snad máte pravdu. Jelikož se na hru těším hodně dlouho a hodlám v ní ztratit desítky hodin života tak doufám, že bude vypadat co nejlépe. Nějak nemám chuť vyhazovat každý rok desítky tisíc korun za nové karty jen proto, že se rozmohl posledních pár let nešvar s tím, že se neoptimalizuje vůbec žádná hra, spíchne se to, aby to šli na ty nejvýkonnější karty a na mainstream se tak nějak kašle co teprv lidi s 1060 nebo Radeony 570 a míň to musí být utrpení pro ně, ne každý má peníze na highend co zůstane highendem max dva roky.
Peřina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 09:42:01

Tak vidím, že s GTX 1080ti abych se začal pomalu smiřovat s FUll HD u her. Bohužel, vlastně není kam upgradovat, protože dávat 35 litrů za turing ti prostě odmítám.

Ukazuje se také, že ani 2080 ti není skutečně 4k karta bez kompromisů. Metro je extrém, ale ani u ostatních her není ta rezerva moc velká, takže pořád nic.

Hlavně, že tu někdo v diskuzi psal nedávno, že 2080 je na 4k akorát a 2080 ti je už moc:-D Ne, prostě výkonu není nikdy dost a overkill vlastně neexistuje.
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 10:26:02

"GTX 1080ti abych se začal pomalu smiřovat s FUll HD u her" Alebo staci znizit nastavenie detailov z Ultra na High alebo Medium. To sa vsak tazko ospravedlnuje pri kupe GK za >300 eur. To uz je vec individualnej osobnej potreby a finacnych moznosti.
Peřina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 11:22:26

To si můžu říct u každé karty. Pointa příspěvku je ta, že i když máte defakto 3. nejvýkonnější kartu na trhu, přestává to stačit na to úplně top hraní, ale zároveň není defakto možnost pořídit rozumný upgrade kvůli šíleně přestřelené ceně nástupce 1080ti.
Měl jsem 980ti a s upgradem to bylo jednoduché, jak 1080 tak 1080ti představovaly skvělou možnost upgradu. Ještěže jsem 1080ti koupil tehdy. Kdyby počkal na turing, musel bych vzít 2080, která má jen o málo větší výkon než skoro dva roky stará 1080ti. Momentální situace s grafikama je na hovno.
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 13:12:54

Samozrejme suhlasim situacia je na hovno.
Nuz ale politika nielen NV je predsa taka ze od 3. najvykonnejsej karty na trhu nemozete ocakavat 1. TOP vykon.
Na 1.TOP vykon si treba podla nich priplatit vyzerazne viac ;-)
Bumpkin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 15:32:08

počkejme na konkurenci, AMD má tento rok v druhé polovině vydat něco co by mohlo zahýbat trhem, no a pak má odpadlík z AMD pod křídli Intelu taky něco vydat tak si počkejme jaké to bude ;) Nvidie by mohla být přitlačena ke zdi ;)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 15:54:41
avatar
tak mainstream zdaleka tak předražený není ... RX 570 stojí 4 tisíce RX 580 stojí 5 tisíc .... nástupci určitě nebudou výrazně dražší, ale budou určitě lepší ....
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 13:50:02
avatar
spíše tahle hra je extrémně náročná a Ultra nebo dokonce extreme nastavení vůbec neodpovídají vizuálnímu přínosu proti třeba High nastavení .... s 1080Ti si v klidu zahraješ na High i ve 4K
f4l [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-04 20:24:17

moje obstarožní gtx 970 s fejkovou pamětí 3,5gb dává metro ve 2k na high, physx on, hairworks off, jinak vše na plno okolo 40-50fps, ve fhd i na ultra, takže bych se vůbec nebál s 1080ti budeš ještě nějaký ten rok vysmátý
JirHor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 09:55:47

Dekuji za recenzi. Vcera jsem hru rozehral a je fakt povedena, ale graficky dost narocna. Zkousel jsem Vegu 64 a 2070ku. Jelo to podobne. RTX jsem zkousel, ale musim souhlasit, tech par efektu nestoji za snizeni fps.
Ale co bych vyzdvihnul je DLSS. Ackoliv implementace technologie se mi moc nelibi (samotny chip) tak 20-30 procent vykonu za jemne snizeni (rozmazani) obrazu vazne stoji (osobne jsem nepoznal rozdil). Hlavne u her kde mate 40Fps a jednoduchym prepnutim ziskat 10-15fps. Mit moznost zvyseni fps na ukor jemneho rozmazani je vazne super hlavne u graficky narocnych her, kde 10-20 fps udela ze sekane hry hru hratelnou.

RTX porovnani:
https://www.youtube.com/watch?v=-mEP5k_-zso

DLSS
https://www.youtube.com/watch?v=8q7KCTXy2Jc
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 10:46:27

Otazka na redakciu.
Neplanujete opat zaradit do testovania aj SLI /Crosfire zostavy ? Aspon obcas pri uvedeni novych graf kariet.
Jeden cas bolo okolo SLI /Crosfire velke Hype ale v poslednej dobe sa to najak potichu vytratilo do zabudnutia.
Coskoro Highend zacnu vo vacsie miere prechadzat na 8K zobrazovadla kde zase nebude dostatok GPU vykonu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 13:52:33
avatar
neplánujeme .... SLI už na novějších kartách není, je tam nástupce, je drahý, na levnějších kartách není vůbec a dražší karty jsme rádi, když do reakce seženeme jednu ....

CF to samé, od podpory se ustupuje, nový Radeon VII jej nemá vůbec ...

Jak SLI tak CF jsou technologicky překonané, vyžadují spoustu práce ze strany NV či AMD a přínos je diskutabilní. přitom využití více GPU by mělo být automatické pod DX12/VULKAN bez nějakého ladění, takže je to na tvůrcích her ...
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-18 08:51:46

No jo ked treba ovladace na *coin minning alebo na profi vyuzitie tak sa vyrobci predhanaju kto da vykonnejsie multiGPU riesenie. Ale na hry to zamerne nechavaju bez poriadnej podpory. Poucili sa z minulosti ked hraci malo kupovali po 2 GK do CF/SLI...
redtroll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 12:32:50
avatar
škoda, že není na Steamu, stačí mi Origin, Steam a ubisoft - proč další, asi budu muset počkat rok...
Neostep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 12:55:46

My co jsme si to koupily s předstihem to na steamu mít budeme. Koupil jsem si už někdy na začátku prosince gold edici. Kdo zaváhal hold musí na EPIC fail launcher. Škoda , že nejde udělat , aby na steam forum atd. mohli psát jen lidé co si to koupily na steamu , kampak asi polezou ti co si to koupí na Epicu a ono jim něco nepůjde Jediný co Epic má je prodej , nic jinýho tam není.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 14:09:14

To je právě to nejhorší na celé kauze. Pro hráče Epic Store nepřinese žádné pozitivum. Ta hra tam bude za stejnou cenu, za kterou by byla na Steamu, ale autorům půjde větší díl. Hráč tak za hru zaplatí stejně, ale bude ji moci pouze spustit. Nic jiného Epic neumí. Proto zcela souhlasím s označením Epic Fail Launcher
Neostep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 15:13:12

No autorům půjde asi pěkný prd, vydavateli půjde pěkný všimný za roční exkluzivitu. Ale co prodeje? Tohle není zdravá konkurence , když je to za stejnou cenu tak pro zákazníka je to jen další otravnej klient v pc. Navíc , nedávno prý uniklo několik milionu přihlašovacích údajů , takže asi ani moc bezpečný klient. Něčemu takovému svěřte údaje o své platební kartě
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 14:06:13

Z pohledu procesoru nenáročná hra. Očividně pokud máte Core i3 a lepší procesor, tak problém mít nebudete. Hře stačí 4 jádra a dál spíš preferuje frekvenci těch jader.

Zásadní překvápko ale hra přichystala pro grafické karty. Tak nějak jsme si odvykli na hry, které jsou sotva hratelné i na highendu. Ono také jsme zapomněli na dual čipové karty nebo SLI/CF řešení, což byla dříve jediná cesta, jak si novinky zahrát ve vysokém rozlišení a max detailech.

Nejvýkonější kartou testu sice byla jen RTX 2080, ale podle toho, že se sotva dotáhla přes 60fps v 1440p, tak to jasně ilustruje, jak je ta hra asi hratelná ve 4K. Tam se top Nvidia karty budou pohybovat někde kolem 45-50 fps, ale na stabilních 60 snímků to asi na ultra detaily nebude. Koukal jsem že RTX 2080Ti dává nějakých 48 fps ve 4K a v Extreme nastavení 26 snímků .

Především je to ale budíček pro majitele doposud mainstream karet jako GTX 1060 a Polaris grafik. Ty mají problém se vyškrábat přes 40 fps v 1080p na ultra ... z těch se v této hře stal naprostý low end a hraní na nich ve vyšším rozlišení nejde bez výrazného omezení kvality. I tom dnes základním 1080p budou muset ty ubrat. Na druhou stranu je ale nebude brzdit, pokud mají 4GB verzi karet.

Zapínat ve hře dodatečné Nvidia efekty také nemá smysl, protože ta hra je tak náročná, že jakékoli další snižování výkonu je k ničemu. Raytracing navíc možná má přesnější osvětlení, ale je otázka, zda to hráč zvyklý na vyumělkované umělé osvětlení nějak ocení. Zde si Nvidia podle mne na sebe zbytečně upletla bič a bude velmi zajímavé sledovat, zda se RT objeví u další generace GPU. Na Metru je totiž krásně znát, že pokud by ten křemík byl využit jinak, mohla mít Nvidia super sérii karet, které jako jediné zvládají svižně Metro Exodus.
Peřina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 14:18:44

Já jsem vůči Turingu na záčátku nebyl, narozdíl od spousty lidí, kritický, byl jsem rád, že se zase někam technologie posunuly. Bylo mi jasné, že to bude mít dopad na cenu a výkon, ale obojí je průser zatím. Aby si člověk na kartě, která může stát až 40 litrů, dával Full HD, aby měl použitelné FPS u RT, je už trochu moc. U zbylých karet nemá RT smysl zatím vůbec.
Celkově tedy tato generace doslova rozesrala ty zavedené, už tak dost drahé pořádky. Původně jsem přemýšlel o 2080ti pro 2k hraní, na 4 k to furt pro mě není, ale za tyhle ceny v žádném případě.
Hlavně si říkám, jestli je vůbec možné, aby šly ceny nějak výrazněji dolů, protože jakmile se to jednou nastřelí vysoko, už to většinou dolů moc neleze. Navíc i Vega VII je cenově na úrovní 2080, čili ani AMD moc dolů s cenama nechce, i když tam je to hodně daný drahýma paměťama. Do budoucna to bude s highendem fakt asi špatný.
Neostep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 14:24:40

Tak Vegu VII si mohla AMD vydat, jen díky přestřeleným cenám nvidie, kdyby se s prominutím nvidia neposrala a nechtěla takový nekřesťanský prachy, tak by jí podle mě ani nevydali.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 14:39:40
avatar
100% by jí nevytáhli, protože by nedávala smysl. Takhle nám AMD prodává "výpočetní" kartu která je náhodou dobrá i pro hry a za 699 dává smysl ... samozřejmě se 7nm čipem a 16GB HBM se o moc levněji prodávat nedá ...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 14:41:59
avatar
Radeon VII není typická herní karta je to výpočetní produkt a jen těch 16GB HBM2 stojí kolem 300-320 dolarů takže 699 dolarů za celou kartu je vlastně levný ....

Radeon VII je ale produkt, který nebere vůbec v potaz poměr cena/výkon, postavený je jen na výkon a hlavně pro HPC použití .... Radeon NAVI budou orientovány na běžné spotřebitele a poměr cena/výkon je u nich mnohem větší prioritou ...
Peřina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 15:04:39

Bude NAVI mít highend, který bude atakovat 2080ti ze nějakou rozumnou cenu? A kdy přijde? Ceny komponent obecně nejsou špatné, naopak bych řekl, že teď zažíváme celkem dobré období, problém je cena highendu, která začíná už být fakt jen pro otrlé.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 15:10:15
avatar
NAVI bude hlavně nahrazovat POLARIS ... s high end verzí se nepočítá dříve jak příští rok ....
Bumpkin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 15:47:27

tak já si myslím že ty vyšší modely budou dávat výkon alespoň 2070 a budou mít minimálně 8 a více GB ram.

Upřímně si myslím že kdyby to neporazilo 1080 tak nemá smysl dělat úplně novou architektůru... opravdu by vyšlo pak nastejno upravit navi (GCN5) jen pro herní grafiky (seřezat to co nní potřeba) a říkat tomu třeba GCN_5_Game

590 dneska startuje na 7 000kc a výkon zaostává ve hrách hodně....

a tahle karta by měla porážet minimálně 2060 tedy 1080...tak doufám že AMD tohle nějak udělá
Peřina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 16:30:02

NAVI prý vyjde q4 2019. Tedy více než po roce od Turingu. Pokud nedoženou, nebo lépe nepředeženou 2070/2080, tak je to problém. AMD se na high end nVidie nechytá, O.K., těchto karet se tolik neprodá, ale 2070 mininálně prostě musí dát, jinak, jak říkáte, to nemá ani cenu vydávat.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 16:42:35
avatar
to snad záleží na ceně ne?
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 16:29:34

Podle mne je jediné řešení počkat na další generaci karet. RTX karty se mi z počátku také líbily. RT pokud by nabízel reálně osvětlenou scénu a s rozumným dopadem na výkon, tak proč ne. Obraz by se opět posunul od umělé scény blíže ke skutečné scéně. Stejně tak vyhlazování na bázi AI, kterou pokud to správně naučíte, tak může zpracovat obraz rychleji a s menšími dopady na výkon. Ostatně Samsung jde touto cestou u jeho 8K televizí, kde pomocí AI provádí upscaling z nižších rozlišení na 8K. A také se tedy setkává s velkými problém, kdy především sportovní přenosy jsou takto nekoukatelné, hráčům chybí části těla, jsou z nich chobotnice a tak dále.

Takže po této stránce to vypadalo celkem slibně a smysluplně. Problém je výsledné zpracování ze strany Nvidie. Ty karty na to buď nemají dostatečný výkon, nebo ta technologie není dostatečně zpracovaná v těch hrách nebo chybí i dostatečná propracovanost ze strany Nvidie. Takže výsledek je takový, že RT žere spoustu výkonu při jen velmi malém pozitivním přínosu na vizuální stránku hry. DLSS pak většinou v podstatě nefunguje, kdy obraz jen rozmaže a nepřináší slibovaný efekt.
A samozřejmě dopad pro karty je negativní. Konvenční karta s takto velkým jádrem na 12nm by při standardním využití křemíku místo RT jader a tensor cores měla podstatně vyšší výkon. Nebo by pro stejný výkon potřebovala méně křemíku a měla nižší spotřebu.

A když vidím výsledek RT a DLSS, tak bych raději ten vyšší výkon s tím, že RT a DLSS bych prostě oželel. Výsledek je, že současné karty Nvidie mají v Metru dost výkonu tak akorát na 1440p v Ultra. Ve 4K je i 2080Ti sotva na 50 fps.

Takže doufám, že další generace Nvidia karet nabídne highend jádro bez RT a TC. A nabídne výkon, kdy karta bude třeba v Metru a ve hrách po něm použitelná i ve 4K.
Patt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - dozdílné výsledky 2019-02-14 14:11:46

Dobrý den. Jak je možné, že vám vyšly ale Naprosto odlišné výsledky oporti Techpowerup??? Ale jako rozdíly třeba 30fps???? To je jako velkej mazec
https://www.techpowerup.com/reviews/Performance_Analysis/Metro_Exodus/6.html
Neostep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 14:19:03

To bude asi jinou pc sestavou bych řekl. Co kus to originál nemůžeš přeci čekat že po celým světě budou mít všechny testy stejný hodnoty počkej si na víc testů a zprůměruj to a budeš mít nejpřesnější odhad jak se věci mají.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 14:44:07
avatar
je to samozřejmě i v jaké části hry testuješ, s jakým nastavením apod. Každopádně techpower up patří k webům, který se vždy výrazně liší od ostatních výsledky .... dlouhodobě. Jak říkám, občas nechápu, jak jim vyjde co jim vyjde, protože ten samý produkt mám v ruce v té samé hře a co všechno musím dělat aby to vyšlo podle jejich výsledku, to je neuvěřitelný a někdy to ani nemohu prostě dostat ....
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 14:48:31
avatar
skoro všem to vychází jinak než techpowerup ten je asi nejméně spolehlivým zdrojem na recenze vůbec ... občas sám žasnu nad tím, co jim tam vychází, protože nemít ten stejný produkt v ruce, tak si myslím že testovali úplně něco jiného
Je normální, když se výsledky webů liší +/-10%, ale jak říkáš 30% je hodně a já ti to neumím vysvětlit, ale v našich výsledcích problém není ...

navíc záleží kde to testujeme, jestli benchmark nebo ingame, jaké nastavení, jaká sestava apod. liší se i nastavení apod.
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 14:50:15
avatar
Hm, není ta optimalizace nějaká chabá? Jako hra nevypadá vizuálně špatně, ale přijde mi, že vzhled vs FPS je nic moc.

Raytracing je super věc, ale maličko předčasná..
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 14:53:55
avatar
jak říkám, podle mě nastaven Ultra či Extreme natož RT jen brutálně sníží výkon, ale vizuální přínos je prakticky neviditelný proti HIGH nastavení, které vypadá skvěle. Na high nasstavení ta hra není nijak špatně optimalizovaná. Na to jak detailně vypadá ...
Neostep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 18:52:26

A ještě jedna věc co asi Epic Fail Launcher mít nebude je předběžný stažení. Před hodkou na steamu bylo uvolněno předběžné stahování, 45,4 gb se už stahuje , aspon budu ready na zítra hned pustit.
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Dlss 2019-02-14 19:45:33

Opravte ma ak sa mýlim, ale nie je to tak že prínos dlss by mal byt viditeľný napr. na 4K monitore a kvalita by sa mala porovnať voči 1440p na rovnakom 4K monitore? Co ale znamena, že toto nie je možné pomocou screenshotov, pretože tu sa to dá len 4K voči 4K dlss, kde ale bude obraz rozmaznaný. V podstate narážam nato, či je napr na 4K monitore lepšie znížiť rozlíšenie na 1440 alebo zapnúť dlss?
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 4 K monitor je největší omyl ! 2019-02-14 20:27:00

vzhledem k tomu ze na 4K monitoru QHD a 4K do velikosti cca 35" nemas sanci poznat rozdil tak Dlss nijak rozmazane neni odanativniho 4K to rozeznas jen tim ze mas o cca 25% více FPS. Zbytek jsou jen marketingový žvásty radoby doporučovatelů 4K monitorů. Potom takovejm odpborníkům postavíš vedle sebe QHD a 4K monitor a nejsou schopni ti říci kterej je kterej.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 22:56:53
avatar
pokud jsi slepý, tak to nepoznáš, ale jako uživatel 4K monitoru řadu let, ti na první pohled řeknu, jaký rozlišení má který monitor, ono ti to nepřijde, dokud si na to nezvykneš, ale 2K i FullHD vypadají hrozně rozmazaně nedetailně a prostě humus
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 23:58:06

fyzicky to není možné pro lidské oko z běžné vzdálenosti poznat.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-15 00:29:50
avatar
je to možné nejsem jediný, kdo to pozná a mám normální oči, stejná velikost monitoru, stejný obraz, poznám prostě rozdíl mezi 4K 2k a 1K je to prostě vidět ...
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-15 00:35:30

ze vzdalenosti 1 metru na monitoru mensim jak 30,5 palce je pri rozliseni 2K bod pro lidske oko stejne velky jako pri rozliseni 4K tohle se zmeni jen pri pohledu blizsim jak 1m a nebo monitoru vetsim jak 30.5 palce. Proto je 4K tou nejlepší dojnou krávou co zatím kdo vymyslel, defakto to skoro nikdo nepotřebuje,ale tlačí se to vpřed protože "důvody".
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-15 08:19:10

Jenže kdo má monitor metr daleko
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-15 10:46:14

no možná budeš překvapený ale nejčastěji to je cca 85 cm. Já mám třeba onen metr. Když hraju i něco tvorim jsem 80% času oprenej. Defato jenkdyž píšů se nahnu blíže.

At je to jakkoliv pri pouziti dlss nemuze byt o nejakem rozmazani ani rec sice jsem to videl jen zatim u toho final fantasy a pokud to clovek nestuduje zblizka tak to nijak od nativniho 4K poznat nebylo tady kromě toho že bylo o 20% vice fps.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-15 14:59:25
avatar
side by side porovnani v novem Battlefieldu je treba zde:
Odkaz

Opravdu chces tvrdit, ze vysledek neni silne rozmazan a znatelne degradovan? Vzdyt to vypada jako na snizenem rozliseni (coz je vpodstate vlastne taky realita, zejo), rozmazani je vyznamne prakticky na cele scene, navic je to casto zalite jakymsi tim zlutym mlikem a degradace kvality je opravdu vyznamna.
Pitrs [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-15 19:40:18

Když už používat označení "K", tak aspon správně.
4K= 3840x2160
2,5K= 2560x1440
2K= 1920x1080 (2048×1080)
GiGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 21:36:17

Neni ta hra blbe optimalizovana? Ten vykon je katastrofa.
Ze ja blbec loni na podzim kupoval 580...
Tohle vedet,tak si ji nikdy nekoupim... Takze si tuto hru vlastne nezahraju.
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 21:48:03

A popravde co jsi cekal ?
GiGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 22:06:46

Inu cekal jsem, ze zde vychvalovana rx580 bude jako mainstream stačit. Bud uz to neni mainstream, nebo vsechny letos vydane hry jsou odflaknuty. Krome FC5, to jede paradne
Hemoglobin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 22:13:32

tak predevsim vykon 580tky je 3 roky stara vec. Takze kupovat jej po dvou letech tak bych urcite brzdil ocekvani, coz znamena novinky= Full HD a vyšší střední detaily. Proste to už není karta co bych hráči doporuřildnes už se pod výkon 1070 nemá smysl dívat.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-15 14:17:51
avatar
Tento rok je už bohužel mainstream rychlejší 590ka (proto vyšla). Překvapilo mě jak ten fatboy model celkem odskakuje od původní 580ky a dorovnává GTX 1070.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-14 22:55:25
avatar
stáhni nastavení detailů na high nebo normal, hra vypadá pořád skvěle a na RX 580 to jede jako z praku ....
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 3440x1400 2019-02-15 14:15:10
avatar
R VII nebo 2080(non-Ti) jsou tím pádem ok karty na 3440x1440 s freesyncem pro tuhle hru (100+fps zde není třeba, nejedná se o kompetetivní hraní proti lidem). Stále se mi potvrzuje, že na 4K je brzo a 2560x1440 na 27" zase není tak spektakulární jako 3440x1440 na 34" UW. Takže už mám celkem jisto ohledně výběru karty. Děkuji za recenzi
Neostep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-15 14:55:46

Tak po dvou hodinách hraní , grafika skvělá, hratelnost a příběh super. Co ale super není jsou pády bez vypsaní chyb prostě vás to vykopne na plochu a varování , musíte častěji ručně ukládat a počítat s touhle prvotní bolesti snad to brzy opraví. Jinak nelituju , že jsem si jí koupil na steamu před x měsíci. Jinak opravdu sranda sledovat uživatele EPIC fail launcheru na steam diskuzích.
Neostep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-17 12:08:30

Tak a už je tady první ojeb na zákazníky , na steamu nedostávámě patche zatímco na Epic fail Storu už mají verzy hry 1.0.1.0 ma steamu vesele frčíme na 1.0.0.0 heh. Takhle se musí na zákazníky co jim dali prachy
Caveman0305 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-03-04 10:50:24
avatar
Reaguji později ale přece. Hru hraju na 3440x1440 v Nastavení Extreme.Mimo DSL mám nastaveno vše na MAX. Hra jede parádně bez záškubu. Je jasny ze pri FULL 4K by to RTX 2080TI uz nedala... Ale na 3440x1440 je to naprosto plynulé hraní. PS:některé Textury jsou hnus.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Co se chystá ...



Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Problém s účtem na DDWorld?

Videa
CODEMASTERS ukazuje nový GRID a také F1 2019
CODEMASTERS ukazuje nový GRID a také F1 2019Středa, 22 květen 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 385x
Komentářů: 3
Total War: Three Kingdoms vychází – další skvělý strategický díl?
Total War: Three Kingdoms vychází – další skvělý strategický díl?Úterý, 21 květen 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 528x
Komentářů: 0
Sniper Elite V2 Remastered právě vyšlo!
Sniper Elite V2 Remastered právě vyšlo!Úterý, 14 květen 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1408x
Komentářů: 2
Vychází A Plague Tale: Innocence – zajímavá příběhová hra
Vychází A Plague Tale: Innocence – zajímavá příběhová hraPondělí, 13 květen 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 822x
Komentářů: 2
CryEngine 5.7 se představuje – přináší API VULKAN, DX12 a RayTracing
CryEngine 5.7 se představuje – přináší API VULKAN, DX12 a RayTracingSobota, 11 květen 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2499x
Komentářů: 6
Ghost Recon Breakpoint – další hra jako služba od UBISOFT
Ghost Recon Breakpoint – další hra jako služba od UBISOFTPátek, 10 květen 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1157x
Komentářů: 4