RECENZE hry a TEST výkonu: BATTLEFIELD V (5) - graficky zajímavá, ale nudná hra bez obsahu. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Neděle, 09 prosinec 2018
Přejít na obsah
RECENZE hry a TEST výkonu: BATTLEFIELD V (5) - graficky zajímavá, ale nudná hra bez obsahu.
Test výkonu grafik a procesorů a technické zpracování
Hodnocení a závěr

 

 

  • Hodnocení a závěr

Battlefield V vypadal na papíře jako super hra. Skvělý herní engine s parádní grafikou a slušnou optimalizací, žádané téma druhé světové války, úspěšný předchůdce a k tomu vlastně i Battlefield jako série ve 2svv začínala. Prostě co by se mohlo pokazit?

Pokazilo se toho ale hodně, vlastně všechno. Herní průmysl je dnes zcela odtržený od hráčů/zákazníků. EA a další dnes nemají za cíl dělat kvalitní hry, ale hry, co jim maximalizují zisky. A nutí vývojáře je podle toho od počátku udělat. Když začínáte dělat hru a máte od vydavatele jen seznam požadavků, jak udělat hru více výdělečnou, je to problém.

Battlefield V je další ze série nejen EA her, která je dělaná hlavně s důrazem na „hra jako služba“ a mikrotransakce. Tedy postupné dodávání obsahu za extra peníze. Obsahu, který kdysi byl součástí vydaných her od začátku. Změnilo se jen to, že hra vychází hodně chudá, ovšem stále za plnou cenu, a část obsahu bude doplněna „zdarma“ později, část si budete muset přikoupit extra. Všechno tohle zabírá vývojářům extra čas a ten navíc vydavatel nedává, protože nová hra musí vyjít co 2 roky a postupně se interval zkracuje. Ve výsledku tak není čas na vývoj hry samotné, proto se kopírují staré věci, většina času vývojářů je využita na agresivní způsoby a prvky nucení hráčů aby kupovali lootboxy a herní balíčky. A tak věci vypadají, jak vypadají.

Battlefield V je tak jen dalším smutným příkladem současného stavu AAA her, které jsou všechny výše uvedeným způsobem dělané. Seznam zklamání z poslední doby tak jen rozšiřuje. EA úspěšně podělala svým přístupem a důrazem na monetizaci další titul. Po zpackaném Mass Effect, Star Wars Battlefront, Need for speed atd. je tu prostě další fail. Všechny tyhle hry měly stejný herní engine. Skvělý FrostBite s velkým potenciálem, kdy je tak i nový Battlefield V alespoň v něčem dobrý, zatímco řada jiných AAA her selže jak na herním, tak technickém poli, Battlefield V alespoň pěkně vypadá, slušně funguje a dobře se na něj kouká. Ovšem nic z toho není nové, grafika a herní engine je také recyklovaný a chyb a nedostatků má také dost. Proč? Protože navrch toho, že hry dnes vychází ochuzené o obsah, vychází ještě neotestované a nedodělané, takže hráči dělají betatestery pro vývojáře, a ještě za to mají tvůrcům platit. Vše zkrátka pro maximalizaci zisku vydavatele.  

  • Závěr

Battlefield V je jen další ukázkou spáleného potenciálu. Všechno je odfláknuté, zkopírované nebo prostě chybí. A je smutné, že hru v tomhle stavu v této podobě vůbec někdo koupí a hraje. Jak může Call of Duty 1 nebo původní Medal of Honor být stále zajímavější druho-válečnou hrou z hlediska kampaně než BFV se vším tím potenciálem a možnostmi? Jak můžou být starší Battlefield hry stále mnohem lepší, zábavnější, přehlednější z hlediska multiplayeru? Řeknu vám proč, protože EA řídí vývoj svých her tak, jak řídí. Tedy kašle na vývoj hry jako takové, jediné, co ji zajímá, aby hra fungovala jako služba, maximálně placená. Hra přeci nemusí vycházet plně funkční, či se vším obsahem. Hráči to dnes překousnou a koupí tak jako tak.

A to je problém. Najde se spousta lidí, co tenhle herní nedodělek koupí. Předprodeje her a mikrotransakce/loot boxy měly dávno být postaveny mimo zákon (a v některých zemích už to tak je), protože to by vytvořilo tlak na vydavatele dělat hry pořádně, vyladěné a se vším obsahem. Tedy ukaž kvalitní produkt a pak dostaneš zaplaceno. Tak by to mělo být a není a nezmění se to, dokud to miliony hráčů tolerují. EA při vydání Battlefield V zpackala, co se dalo. Prezentace hry s nerealistickými prvky byl jeden problém, stálé nepochopení toho, že není problém s přítomností žen v druho-válečné hře, ale s tím, jak je zde vykreslují a s jakými prvky. Kopírování většiny věcí, které měl předchůdce, odfláknutá kampaň, nudný stále stejný multiplayer, který díky některým úpravám působí prostě hůře než u předchůdce. EA prostě neměla nikdy za cíl udělat pořádnou hru, pořádné využití tématu 2svv, udělat pořádnou kampaň a nějak vylepšit multiplayer. Nedala na to čas, peníze ani prostor vývojářům z DICE, pokud tam vůbec nějaký vývojář ještě zůstal.

Výsledkem je tak další pěkně vypadající hra od EA, co je nudná a prakticky bez obsahu. EA tedy úspěšně poté, co zlikvidovala naprosto stejným stylem série Mass Effect, Need for Speed, Dragon Age a Star Wars Battlefront, úspěšně likviduje Battlefield sérii. Všechny tyhle hry jsou vyráběné jak přes kopírák, stejná šablona, stejný styl = stejný problém a výsledek. Hamižnost EA, nezájem o vývoj kvalitních her, starost jen o to, jak donutit hráče utratit co nejvíce a nabídnout jim za to co nejméně s nejmenším úsilím a investicemi. To je Battlefield V …

Hodnocení: 50%

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům:

 

Podklady pro recenzi získány a hra hrána na sestavě:

  • AMD Ryzen ThreadRipper 2950X (16 jader/32 vláken)
  • Gigabyte X399 AORUS GAMING 7
  • 32GB G.Skill FlareX AMD (4x 8GB) DDR4 3200MHz CL14
  • ASUS ROG STRIX Radeon RX VEGA 64 8GB OC
  • Western Digital Black Nvme SSD M.2 1TB
  • ASUS Essence STX II 7.1
  • Windows 10 Professional 64bit
  • 32“ BENQ BL 3200 IPS 4K

 


 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Motto: „Raději později a pořádně, než dříve a blbě“ :). Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem! ;)

Starší články


 / 21
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
Mr.Paul [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-10 15:04:18
avatar
50% za takovou SJW sra*ku?!?! za grafiku a zvuk 10%, víc ani prd...SP na 30 minut jedna kampaň x 3 = 90 minut, MP je zabugovaná nudná kejda o ničem...fail roku
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-10 15:05:55
avatar
tak grafika je hezká, optimalizace slušná, jenže prostě je to jen polovina hry obsahově i zpracováním, proto 50%. To je zkrátka maximum. Být to i technický fail jakou Fallout 76, měla by méně ;)
Mr.Paul [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-10 16:30:13
avatar
to je pravda, takže druhé místo má ale BFV jisté!
MrAmu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-10 15:12:57
avatar
Mám v multiplayeru nahráno již 65 hodin tak se můžu podělit o své dojmy.

Gameplay - Rozhodně posun správným směrem. Rychlejší TTK, omezení výbušnin, granátů a tak podobně. Mapy jsou povedené.

Grafická stránka - Výborný. Třeba mapa Arras je něco neskutečného. Na některých mapách BF1 vypadal lépe, na některých zase ne.

Zvuková stránka - Moc dobrý, BF1 měl ale lepší ozvučení.

Technická stránka - OK. Ale bugy provázející frostbyte engine tu pořád jdou.

Shrnuto:
Hra je uspěchaná, zatím jí chybí obsah a mapy se brzy ohrají. Nicméně je slíbená podpora na 2 roky. Ce se týče hratelnosti je to ale posun vpřed. Shitfest kdy se jenom spamovaly granáty je konečně odstraněn a nový gunplay je perfektní. Za černého člena wermachtu naštěstí nelze hrát, ale jistá politická korektnost ve hře stejně zůstala. Kdo má rád Battlefield, toho by to mělo bavit.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-10 19:45:49
avatar
No tak já to vidím zase tak, že v BF5 vyhrávají campeři, schovaní někde na kraji mapy. Technika naprosto o ničem, jde ji zničit velmi rychle. Letadla sice dobrý letový model (setrvačnost), ale opět totálně nevyvážená.

Totéž platí pro zbraně, některé jsou naprosto nepoužitelné a nevyvážené (kulomety, některé flinty assaulta a medika), levelování zbraní je vylepšuje až moc, takže opět nevyváženost.

Bohužel tohle jsou dlouhodobé bolístky BF, dovažování hry podle toho, jak to lidi hrají se dělo, děje a dít bude.

Problém vidím v extrémním počtu bugů, kdy hra různě mrzne při loadování map. Na single se neohlížím, to je takové hratelné demo hry, v BF to stejně nemá co dělat.
Araya [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-10 15:33:12
avatar
po BF4 jsem se těšil že jednička bude pecka, ale přestalo mě to bavit po pár týdnech. Tak pětku ani kupovat nebudu
Smrtihlav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-10 17:23:02

Hral som väčšinu BF od BF1942, ale určite nie som fanboy tejto série. Kupujem si ich len kvôli tomu, že to hrám s kamarátmi.
V BF1 som mal odohraných dokopy cca 80h, takže žiadna sláva. BF1 bolo pekné, ale nejako ma to nebavilo.
BF V mám zatiaľ cca 20h a podľa môjho subjektívneho názoru je ten gameplay o dosť lepší ako bol v BF 1 (politicky korektné zvrhlosti, ktoré postihli BF V neberiem teraz do úvahy). Ale technický stav a obsah tej hry je tragický. Keby to predávali ako early accesse, tak by som bol ochotný prižmúriť oko nad chýbajúcim obsahom a technickými chybami. Ale keď to predávajú za 60€ (našťastie som za to toľko nedal) ako plnú hru. Tvária sa, že veci, ktoré mali byť obsahom už pri uvedení na trh, ale budú až X mesiacov po vydaní. A ešte k tomu sa to snažia predať ľuďom, ako "servis zadarmo". Tak to je brutálne nechutné a už len za toto si tá hra viac ako 50% nezaslúži.
Dúfam, že budú mať tak zlé predaje, že ich to nakopne k tomu vydávať za plnú cenu plnohodnotnú hru.
Zvirek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Re 2018-12-10 19:49:45

Také jsme veterán všech dílů BF od BF vietnam dále. Určitě bych 5ku po stránce hratelnosti hodnotil o stupeň lépe, než 1ku. Už nejde běhat Rambo stylem - sám zvládnu všechno, tady je třeba trochu myslet, vyčkávat a bohužel to nahrává kemperům, kteří se zde najdou, by´t třeba tým prohraje, tak oni mají kladný K/D. Stran kopírování BF 1 - určitě mě přišlo mnohem více zkopírované BF3 a BF4, které vyšly brzy po sobě a tak to byl spíš datadisk, než nová hra.
Grafika i zvuky perfektní, SP byl vždy jen do počtu, o tom to zkrátka u BF serie není a kdyby tam nebyl, žádná škoda, kvůli tomu si to snad ani nikdo nekupuje, ne ? Já osobně ho nechávám hrát mého synátora, mě SP nezajímá.
Hratelnost lepší než u BF 1, ale zábavnosti BF 2, což byl asi vrchol série, to ještě nedosahuje.
Uvidíme, až přijdou nové mapy a hlavně jsem zvědavý na BR mod.
Jo, za plnou cenu to nekupujte, já osobně to měl za 35E v předprodeji a dá se sehnat asi i levněji
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-10 22:34:38
avatar
Ano také mám všechny díly Bfka a docela slušnou komunitu, která se zajímá o Bf již od počátku série. Čtu tady ty názory a je vidět, že každý člověk je jiný. Někdo řekne že zrychlení TTk (time to kill) je lepší. S tím nemohu souhlasit, ale je to pouze můj názor. Ta hra má být trochu o taktice a samozřejmě, že to sebou trochu nese i ten "Rambo" styl. Ale pokud se něčím série Bf lišila od další hromady FPS her, tak to byl právě pomalejší TTK, který dal hráči šanci, něco vymyslet a neumřít hned při prvním setkání s nepřítelem. Taky to vyžadovalo trochu umění toho protivníka ustřílet a ne do něj někam poslat tři kulky a je po něm. To si mohu zahrát CoDko atd. Počínaje BF1 se celá komunita hroutí. Hromada malých dětí a kemperů , kteří leží na okraji mapy, pokud možno v mrtvé zóně a odtamtud odstřelují. To prostě klasického hráče BF, prostě nebaví. A BF V to už je maximum nehratelnosti. Zakempený sniper a já ho nemohu označit ? Proč ? Proč hra podporuje kempení ? Aby si to mohli zahrát děti ? To že tam jsou stále stejné bugy, tak s tím se tak nějak počítá a do roka to bude jakžtakž ok. Ale zníčit hratelnost a udělat z BF Codko, tak s tím se už nic udělat nedá, i kdyby to bylo nejkrásnější BF ze všech. Hlavně že si tam mohu zapnout RTX efekty, je tam na to fakt hromada času v MP. Vždyť i tohle je postavené na hlavu a nechápu, že se o tom vlastně vůbec někdo zmiňuje, vždyť je to v téhle hře úplná zbytečnost. Celkově jsem z vývoje BF velice zklamaný.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-11 07:35:00
avatar
Naprosto přesně shrnuto. Dělají tu hru pro děti, které neumí spolupracovat. Místo toho, aby pracovali na týmové souhře (squady i celý tým), tak z toho dělají sniperskou arkádu.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-12 20:47:47
avatar
Přesně tak, je to kočkopes.
Na jednu stranu krásná grafika a RTX efekty a na druhou stranu to nemá single player kde by to člověk ocenil.
Od kdy do háje někoho zajímá grafika v MP???

Přesně proto to DD hodnotí tak nízko. Pro hráče, který by si zase chtěl zahrát WW2 nebo WW1 FPS s příběhem, který vás vtáhne a nepustí, navíc v úžasné grafice, jsou BF1/V obrovsky promarněné příležitosti. Měli tu příležitost vytvořit legendy jako první COD nebo Medal of Honor a totálně jí spláchnuli do kanálu.

Bezduchých MP řežeb je na trhu dost, ale když už má někdo v ruce engine téhle kvality, je fakt obrovská škoda zahodit ho na další MP jakých je 12 do tuctu...
Saliery [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-10 23:46:42

Jak se říká: Zadarmo drahé.
nenazranej [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Vánoce 2018-12-11 11:49:52
avatar
Já hru dostanu pod stromeček a přes to, že jsem šílený fanda BFserie a Alpha a Beta mě bavila, přijde mi obsah hry opravdu malý. Osobně se nejvíc těším jak budu ladit profily GK na hru. Mám RX 470 a v profilu pro BF1 na ultra při uplynulých a stálých 60 Fps mám spotřebu karty asi 65 W. Undervolting a nastaveno pouze 1100 Mhz na jádro. Na Ultra ve FHD luxusně stačí a není kartu slyšet. 61 až 67 C.
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-13 12:37:22
avatar
Tak to je nejdůležitější, mít při MP FPS vše bez rozmyslu na ULTRA ... lol
nenazranej [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ULTRA 2018-12-13 14:03:04
avatar
Mě to nevadí, jestli jsem tím znevýhodněný. Je to jen hra a skill mě nebere. Hlavně se pobavit, ale chci aby hra běžela min na vysoké detaily a plynule bez propadů fps. Skill dle mé zkušenosti honí lidí co někde číhají a nejdůležitější akce jistí z povzdálí, aby měli cool score. Kdepak, pěkně po hlavě do pekla.
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Update 2018-12-14 10:30:00
avatar
Jen pro upřesnění po update a zpomalení TTK. Je to lepší, nemůžu říci že výrazně, protože některé zbraně jsou opravdu velice nevyvážené, ale je to lepší. Jen takový poznatek z historie série BF. Pokud se podíváte na jednotlivé díly BF série na Metacriticu, tak od hráčů byl nejlépe hodnocený BF 3. Proč si tedy z toho Dice nevezme příklad a nepokusí se hru vyladit, tak jak byla trojka. To bylo ještě BF které se lišilo od hromady jiných MPéček. Nastavit hratelnost jako v BF 3, tak nikdo nebude řešit pomalovaný ksichty a ženský v první linii :-) A ještě poslední věc. Jakékoliv MPéčko, včetně BFka nebude "nikdy" týmové, na to můžeme zapomenout. Tým tvoří skupina lidí, kteří jsou spolu na jakémkoliv komunikátoru a budou vždy lepší, než sólisti, ale žádný prvek ve hře nedonutí neznámé hráče, aby spolu spolupracovali. Takže mluvit o spolupráci, je stejné, jako si vyprávět pohádky. Chcete spolupráci, najděte si nějakou partu, která tu hru hraje opravdu léta a uvidíte spolupráci, ale nečekejte, že vám jí zařídí DICE. NEZAŘÍDÍ !!!
Oldis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-17 03:14:12

navíc je to hra plná anachronismů
Shylock [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Bez iluzí 2018-12-26 09:31:27

Lituji každé koruny, kterou jsem do této hry investoval, cena za kterou je prodávána odpovídá množství chyb polovičatostí a nedodělků, které EA ani DICE nebude nikdy řešit. Hru si kupte hlavně když máte rádi frustrující respawn přímo před protivníkem a zády k němu, pokud milujete mapy s hordami sniperů schovaných jak psí hovna v trávníku po celé mapě. Pokud opakovaně rádi plníte úkoly – jeden den splněné a na druhý den už zase nikoliv (reálná situace v Tides of War)… mraky cheaterů s wallhackem a aimbotem (battlefield už několik generací nemá fungující systém proti cheaterum – kromě možnosti napráskat podivné chování)… recenze má pravdu v tom, že hra je audiovizuálně nádherná – při hraní neuvěřitelně frustrující causal střílečka… co se tváří jako lejno ze zlata.
StahlGAMING [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-12-29 17:44:45

Nodo PIC3 ja som to kupil na vianoce a ono je to kopa (sorry ale nenasiel som inteligentnejsie vyjadrenie) sracky komentovat uz to ani nejdem
Igor010 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-01-06 17:37:21

10x trafiť vojakovi s planemometom do tvare (pritom ma na tvary iba plynovu masku) a on si ide dalej ako by sa nic nedialo. No neviem ci hram Terminator Genisys, alebo co to ma vlastne znamenat Vypol som to a dalej asi pokracovat nebudem. Grafika sa mi az taka super nezda.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Problém s účtem na DDWorld?

Videa
Jaký byl počítač, co dostal lidi před 50.lety na Měsíc?
Jaký byl počítač, co dostal lidi před 50.lety na Měsíc?Úterý, 16 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1048x
Komentářů: 0
Jak „ztišit“ chlazení na Radeon RX 5700 XT za pár korun?
Jak „ztišit“ chlazení na Radeon RX 5700 XT za pár korun? Pátek, 12 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2071x
Komentářů: 10
Age of Wonders 3 dočasně zdarma na STEAMu
Age of Wonders 3 dočasně zdarma na STEAMuČtvrtek, 11 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1478x
Komentářů: 0
AMD RYZEN 3000 procesory - Taktování, chlazení a delidd
AMD RYZEN 3000 procesory - Taktování, chlazení a deliddPondělí, 08 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2978x
Komentářů: 1
Maleficent: Mistress of Evil – pokračování pohádky/nepohádky
Maleficent: Mistress of Evil – pokračování pohádky/nepohádkyPondělí, 08 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1681x
Komentářů: 1
Sledujte Goodwood Festival of Speed 2019, svátek automobilismu!
Sledujte Goodwood Festival of Speed 2019, svátek automobilismu!Pátek, 05 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1291x
Komentářů: 0