TEST a RECENZE: The Outer Worlds – nejlepší hra roku? Připomenutí, že kvalitní hry pořád jsou. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pondělí, 28 říjen 2019
Přejít na obsah
TEST a RECENZE: The Outer Worlds – nejlepší hra roku? Připomenutí, že kvalitní hry pořád jsou.
Technické zpracování a TEST výkonu GPU a CPU
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Je The Outer Worlds dokonalou hrou? Není. Ale její herní kvality jsou vysoko nad současným průměrem a řeknu na rovinu, je to nejlepší hra roku 2019, po stránce hratelnosti a kvality. Mezi RPG hrami rozhodně. V čem tento titul výrazně ztrácí, to je technologické zpracování. Tvůrce musíme ocenit za minimum bugů a problémů, což je dnes skoro nevídaná věc (přestože by měla být normální), nicméně použitý technologický základ stařičkého Unreal 3 hře výrazně ubližuje. Nejen po stránce optimalizací a využití současných CPU a GPU, kdy opravdu nelze prominout, že hra s tak podprůměrným vizuálem nedokáže ve 4K rozlišení běžet na 60FPS na Radeon RX 580 či GTX 1060, čo dokonce 60FPS nedokáže ve 4K dát ani 2080Ti! Nicméně vzhledem k velikosti a možnostem studia OBSIDIAN a ostatním kvalitám hry, to můžeme se skřípěním zubů akceptovat. Je ale opravdu velká škoda, že hra skutečně nepoužívá moderní UNREAL 4 engine, protože kromě lepšího využití HW, by především tvůrci mohli udělat hezčí modely postav a zejména funkční výrazy obličejů, ze kterých by se při těch mnoha rozhovorech dalo něco vyčíst. Podívejte se na GEARS 5, jak by zpracování obličejů mělo vypadat.

Nemluvě o tom, že by s lepší grafikou mohla mít tahle hra i nějakou atmosféru, které téměř absentuje. Na rovinu, tahle hra mě atmosférou přišla jako komorní drama, tedy když se díváte v TV na nějakou divadelní inscenaci. Prostě si musíte hodně představovat. Ale opravdu nejvíce mě v praxi vadily ty obličeje postav bez funkčních výrazů, protože rozhovory jsou zde velmi důležité, odpovědi se často liší jen tím „jak je řeknete“ a výraz v obličeji by měl tak více napovídat. To se neděje a pro ty, kteří nemluví/nečtou anglicky, je tak hraní téhle hry složité a mnohem menším zážitkem.

Co dalšího je slabší stránkou hry? Určitě akční hratelnost a souboje. Díky naprosté absenci jakékoliv funkční AI a současné přítomnosti systému zpomalení času, je to na PC  s myší a klávesnicí prostě procházka, kdy jen rozdáváte headshoty. Zejména když si na to trochu nabalancujete postavu. Zbraně i nepřátelé jsou sice pěkní a zajímaví, ale jakmile se začne střílet, je hned hotovo :(. Nicméně i tak to funguje a sedí to k celému pojetí hry.

Toho, co je na The Outer Worlds dobré, je ale naštěstí mnohem více. Příběhově to sice není určitě nejlepší RPG všech dob, ani zdaleka, ale pořád je to výrazně výrazně nadprůměrné a celkové podání příběhu s mnoha možnostmi řešení a přístupů k hraní, to je prostě náplast na bolavé rány, které zanechaly zpackané „moderní“ RPG hry jako Fallout 76 či ANTHEM. Hra chytne a nepustí a znovuhratelnost je téměř zaručena, protože stačí udělat pár věcí jinak, rozhodnout se jinak a hned je z toho jiná hra, počínaje volbou a zaměření postavy.

  • Závěr

Na The Outer Worlds je jasně vidět, že vznikala s menším rozpočtem a podle klasického receptu, a styl OBSIDIAN studia je nezamaskovatelný, takže originalita je tím trochu omezena. Nicméně výsledkem je výborná dospělá plně funkční RPG hra se vším, co na tomhle žánru mají hráči skutečně rádi. Ano, některá příběhová rozhodnutí se vám nebudou líbit, postavy jednají přehnaně a nelogicky, ale to je záměr tvůrců a umělecká licence. Řada věcí je přehnaná do absurdna schválně a nadsázka a humor se základy v problémech dnešního světa, prostupují celou hrou.

Hra hlavně funguje, bez chyb, bez online systémů a bez mikrotransakcí. Nevídané? Je škoda, že nestaví na modernějším technologickém základu, protože ten negativně ovlivňuje hratelnost i atmosféru. Vše ostatní je ale velmi dobré a tohle je jasný kandidát na hru roku 2019 a zatím je jednoznačně nejlepší hrou roku v žánru akčních příběhových RPG. Takhle se to má dělat! Pro české hráče je bohužel největší překážkou absence češtiny. Musíte znát opravdu dobře angličtinu (nebo jiný světový jazyk, ve kterém hra vychází), protože v rozhovorech jde často o drobné detaily, které však mohou mít výrazně odlišný dopad. A ty je nutné pochytit. Textů a rozhovorů tahle hra obsahuje hodně a bez slušné znalosti cizího jazyka, hraní téhle hry bude sotva desetinovým zážitkem. Pokud se toho ale nebojíte, tak mohu jen doporučit. Nemusíte dobře mluvit, stačí dobře rozumět :).  

The Outer Worlds je přesně to, co jsme potřebovali po těch obrovských zklamáních z posledních měsíců. Tahle hra je důkazem, že co předvádí BETHESDA a EA/BIOWARE se svými RPG hrami, prostě není normální a v pořádku, a že to jde udělat i dobře. Když máte skutečný zájem! To je ten hlavní problém a rozdíl, kterého jsme svědky. BETHESDA se svým FALLOUT 76 a EA/BIOWARE s jejich ANTHEM nemají zájem udělat dobrou hru, nedělají své hry dnes pro hráče, ale pro své investory. Jak to vypadá, když máte zájem udělat hlavně dobrou hru pro hráče, předvádí OBSIDIAN. A jako hráči/zákazníci máme příležitost dát najevo, co jen nám bližší. Buď obhajovat nefunkční Fallout 76 a kupovat nesmyslné mikrotransakce, nebo koupit kvalitní celou funkční hru rovnou. Lepší reklamu si tvůrci nejlepší ze všech moderních FALLOUT her, nemohli přát.

Osobně doufám, že pokud bychom se dočkali nějakého dalšího dílu The Outer Worlds, tak bude postaven na lepším technickém základu s větším světem, protože to je něco, co nelze sice přeceňovat, ale ani podceňovat, a právě horší technologický základ zabránil The Outer Worlds být lepší a tedy získání vyššího hodnocení. OBSIDIAN by na to měl, ale musel by dělat a myslet ve větším, jako CD Projekt. Každopádně The Outer Worlds rozhodně doporučuji. Konečně opravdu dobrá hra ….

Hodnocení: 89%

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům:

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


 / 14
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-29 13:58:59

V podstate súhlasím so všetkým. Stále sa neviem tejto hry nabažiť. Podľa môjho názoru kľudne aj kandidát na hru roka.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-29 14:35:43
avatar
ano, ale s tím soubojem o nejlepší hru roku má problém kvůli své grafice a technické stránce ... GEARS 5 prostě vypadá mnohem lépe a je to také skvělá hra svého žánru ...
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-29 15:29:40

To áno ešte by som pridal trebárs Borderlands 3 ako kandidáta aj keď ten kvôli DirectX 11 a nefunkčnej 12tke bude patriť do podobnej kategórie ako Outer Worlds, čo sa týka technického spracovania.+-
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-29 15:55:52

Ano, ty hry mají +- stejný engine.
Borderlands 3 - UE4 v4.20.0 (= červenec 2018 )
The Outer Worlds - UE4 v4.21.2 (= leden 2019 )
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-29 16:02:09
avatar
označením možná, ale technicky a vzhledově nemůže mít oter world UE4 ... co má za verzi Gears 5?
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-29 21:35:18

Na Gears 5 se ptej Microsoftu
Ta jejich upravená větev UE4 dokonce běží pod DX12 na Windows 7.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-29 21:46:57
avatar
no hlavně vypadá celá grafika úplně jinak, detaily všeho jsou nesrovnatelně lepší ... jsem si prakticky jistý, že speciálně The outer world používá Unreal 3 a unreal 4 se to jenom jmenuje ...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-29 16:03:12
avatar
Borderlands 3 je herně vynikající, ale grafika ho také shazuje a hlavně není až tak originální ... je to skvělá hra, ale předhozí byl v mnoha věcech lepší ....
Sareth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-29 14:05:38

Škoda že hra nie je zatiaľ dostupná na Steame. Zjavne má časovú exkluzivitu na Epicu podobne ako Metro Exodus.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-29 14:34:40
avatar
bohužel ale dá se hrát přes Xbox předplatné ;)
EViLNEViL [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-29 15:01:26

Presne tak. Jak rika jeden streamer, na otazku jestli neni 60$ za tu hru hodne. 60$ za tu hru sice hodne je, ale klidne by to za to dal, ale pokud muzes mit cele predplatne za 119 Kc mesicne, resp. ted je nabidka za 25,9 Kc mesicne. Je kazdy hlupak, kdo si to nepredplati aspon na chvili. Kor kdyz jsou k dispozici takove pecky jakoe Gears 5, tato hra, Tomb Raider, Forza 4, Metro Exodus a dalsi.
EViLNEViL [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Bugy 2019-10-29 14:05:55

Je pravda, ze hra beha docela solidne, ale mam problem s dvemi bugy, ktere me docela otravuji.

Hraju na Ryzen 3700x s 5700XT nitro+ na plne detaily v 1080p. K 5700xt mam posledni ovladace, ktere mely byt optimalizovane pro tuto hru. Hru jsem si nainstaloval v ramci zkusebniho obdobi z Microsoft Store a tam si myslim, ze je zakopany pes.

Prvni bug, ktery se myslim projevil prave po instalaci poslednich ovladacu, je nefunkcni osvetleni postavy v inventari. Takze vlastni postava a i ostatni NPC jsou videt v plne zbroji, ale bez osvetleni jsou cely cerni. V prubehu hry problem s grafikou zadny neni. Ale zmeny brneni na postave si vubec neuziju.

Druhy bug jsem objevil v laboratori u Phinease v prubehu prvni navstevy. Hra se vypne pokud se pokusim pomoci TAB otevrit nabidku (inventar, seznam questu).

Ale jak rikam, nemusi to byt primo hrou, ale treba MS store. Protoze treba Forza 4 me vetsinou me dost casto ani nepusti skrz prvni obrazovku s volbou pokracovat/nasteveni/konec. A vubec MS store je nejhorsi vec se kterou jsem pracoval.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-29 14:34:12
avatar
to s tou tmavou postavou atd. je problém hry ne problém ovladačů AMD, funguje to tak na AMD i NV co mám vyzkoušené ... já mám prostě největší problém u této hry s tím, že je postavena na tak špatném a zastaralém herním engine ...
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-29 15:06:41

Odkaz nainstaluj si starší ovladače(září) Odkaz
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-29 17:10:16
avatar
ta hra je hrozne hnusna, pribeh tragickej, postavy taky... herni systemy priserny... muze mi nekdo rict co je na tom tak uzasnyho? jenom to ze to neni fail jako Fallout 76 apod.? to je dneska znamka kvality?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-29 21:47:49
avatar
hnusná není, přiběh je dobrej, postavy jsou taky fajn, herní systém je klasika a hlavně funkční s mnoha možnostmi ... nechápu kde to bereš
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-30 20:05:13
avatar
tim ze bych to dohral? hnusna je, sry ale je rok 2019... postavy naprosto nudny, pribehy taky... herni system je uplne osekanej a o nicem... ano jedina dobra postava je ten doktor co te rozmrazi... tim to konci
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-30 20:59:26
avatar
nesouhlasím je to jedna z nejlepších RPG her z mnoho posledních let .... je menší, protože to dělalo malé studio, ale všechno funguje, příběh a vliv herních rozhodnutí jsou skvělý atd.
EuGenio [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-30 10:58:15

Souhlas se vším. Pěl bych na to ódy, nebýt té technické stránky. I ten vizuál by mi nevadil, co mě ale drásá, je špatná optimalizace. Vždyť v jistých ohledech to na mém železe (upgrade cpu bude snad brzy), FX6300+RX580 to jede hůře než Gears 5.
luke777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-30 15:04:22

To bude tim fx 6300 , zkousuel sem to na fx8300 a 580 a jeduv pohode na medium detaily, motion blur sem stahl na nulu.
Jedinne co me stve ze procak topi jak blazen.Holt uz je to dedecek.
Zkousel na win 7, microsoft to ma xpasu jedine na 10
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-30 15:11:16
avatar
Tak ono FX je na hraní dneska už celkově hodně zoufalé. To podá mnohdy lepší výkon nový Pentium.
EuGenio [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-30 16:26:49

Procák je samozřejmě úzké hrdlo, ale modernější "lépe optimalizované" kousky na něm jedou podstatně lépe. O kouscích jedoucích na VULKAN/DX12 ani nemluvě.

Ne že by to nešlo hrát - v pohodě to jde. Jen u toho hučí větráky (CPU i GPU) jak vysavače, na rozdíl od zmíněných Gears 5, kde to není tak extrémní.
dawo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-10-30 23:07:52
avatar
Vždy mě pobaví když v recenzích čtu, jak to jede na muzeinich kouscích ala 7850.. moje 5850 a FX 6350 už opravdu nestíhá, asi to budou už pravěké kousky A přitom jakobych je kupoval "včera"
schali [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - OW 2019-11-13 16:53:50

Není to špatný, komu se líbil F3+NV+F4, tak bude spokojen. Je to hodně okopírovaný styl. Působí to dost akčně. Grafika je velmi problematická a já si zvykal asi 10h hraní než jsem to zkousnul, takže fakt síla.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Problém s účtem na DDWorld?

Videa
Wasteland 3 odloženo, ale vypadá skvěle!
Wasteland 3 odloženo, ale vypadá skvěle!Neděle, 17 listopad 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 587x
Komentářů: 1
Oznámeno Path of Exile 2 – co nabídne?
Oznámeno Path of Exile 2 – co nabídne?Neděle, 17 listopad 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 530x
Komentářů: 0
Flight Simulator 2020 – super grafika a oficiální podpora
Flight Simulator 2020 – super grafika a oficiální podporaSobota, 16 listopad 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 505x
Komentářů: 4
Nové Age of Empires 4 oznámeno! RTS v novém kabátku.
Nové Age of Empires 4 oznámeno! RTS v novém kabátku.Pátek, 15 listopad 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1134x
Komentářů: 2
Vyšlo Star Wars Jedi: Fallen Order – jedna z nejlepších her roku!
Vyšlo Star Wars Jedi: Fallen Order – jedna z nejlepších her roku!Pátek, 15 listopad 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 984x
Komentářů: 3
128jádrový AMD Epyc Rome Server pod drobnohledem!
128jádrový AMD Epyc Rome Server pod drobnohledem!Středa, 13 listopad 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2304x
Komentářů: 7