ZÁPISNÍK Z CEST: Velká cesta po západu USA den za dnem - 3 týdny a 8 tisíc kilometrů zážitků Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 13 leden 2014
Přejít na obsah
ZÁPISNÍK Z CEST: Velká cesta po západu USA den za dnem - 3 týdny a 8 tisíc kilometrů zážitků
Den první - Los Angeles, HollyWood a Santa Monica
Den druhý - Joshuha Tree, Mojave, Hoover Dam a viva Las Vegas
Den třetí - Národní park ZION a dál do vnitrozemí
Den čtvrtý - Bryce Canyon Park a cesta k velkému kaňonu
Den pátý - Grand Canyon a cesta k monumentům
Den sestý - Do země kaňonů a dál
Den sedmý - Vzhůru k obloukům a pak vysoko do hor
Den osmý - Vzhůru na 4tisícovky a do Aspenu
Den devátý - Buffalo Bill, Mílové město a cesta prérií
Den desátý - Zbraně na každém kroku a cesta k YellowStone
Den jedenáctý - Vzhůru do kráteru supervulkánu v YellowStone
Den dvanáctý - Gejzíry, jezírka, dravá zvěř a Teton
Den třináctý - Zpět na jih do Salt Lake City a popíchnout Mormony
Den čtrnáctý - 1000 km za volantem ... od Salt lake za Reno
Den patnáctý - K vrcholu cesty přes Tahoo a Mono Lake až k Yosemite
Den sestnáctý - nepřekonatelné výhledy a cesty v Yosemite
Den sedmnáctý - Mezi giganty, medvědy a dlouhá cesta do San Francisca
Den osmnáctý - jasný a slunný den v San Franciscu
Den devatenáctý - Poslední den v San Franciscu a odlet domů
Závěr - Chcete taky jet? Žádný problém!

 

  • Závěr

Když jsem v San Francisku na letišti vracel auto, měl jsem na tachometru ujeto od začátku 7963 kilometrů. 8 tisíc kilometrů po 7 státech po pouštích, horách i úrodných nížinách za pouhých 19 dní. Výlety a výšlapy po nejkrásnějších přírodních scenériích, jaké Země vůbec může nabídnout. Západy slunce nad pouští, horami atd., či východy slunce a chladná rána nad horskými jezery a tak dále. Asi každý, kdo měl příležitost podobný výlet absolvovat bude souhlasit, že tohle pravděpodobně žádná další cesta nepřekoná. Za těch 19 dní vidíte více, než mnoho lidí za celý život a ani většina Američanů vlastní zemi tahle neprocestuje.

Byl jsem podruhé, a kdyby to šlo, hned bych to v SF obrátil a dal si to ještě jednou. To se prostě nikdy neokouká. Ano je to hodně náročné, a pro řidiče opravdu extrémně ale je to jedna z nejlepších cest, kterou vůbec můžete po světě absolvovat. Osobně bych ji klidně ještě natáhl na měsíc. Některé lokace by si totiž zasloužili více času a pár zajímavých parků a míst jsme ani nestihli. Určitě se ptáte, které lokace jsou pro mě ty nejlepší a které doporučuji rozhodně nevynechat ...

Osobně na první místo řadím rozhodně Yosemity a Sekvojovce, ale těsně na druhém místě je YellowStone a Mohavská poušť a okolí. Upřímně, na třetím místě by toho také bylo více, Grand Canyon, Arches, Skalisté hory (Independence pass) atd. Prostě ta rozmanitost je neuvěřitelná. Všechno stojí za vidění a nejlépe několikrát.

No a pokud to chcete také vidět, nemohu než doporučit. Ideálně podobně organizované, protože pokud byste se tam vydali sami na vlastní pěst, věřte, že byste toho za stejnou dobu viděli třetinu a většinu času byste zkoumali kam a kudy vlastně jet a kde se ubytovat. Není to tam tak jednoduché, jak si myslíte, zvlášť v sezóně a některých parcích. Takže pokud máte zájem o stejnou cestu, dá se objednat zde:

Na výběr jsou termíny květen/červen nebo září. Obojí má svá pro a proti. A pokud byste se podobným způsobem chtěli podívat jinam, nebo i něco jiného než poznávačku, máme pro vás v nabídce v podstatě cokoliv - pobytovky, poznávačky, výlety, hory i nížiny a moře i oceány :). Jen si vybrat!

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
appleworm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-13 12:24:12

Aha, uz vime, proc bylo posledni dobou mene novinek Paradni clanek, hned bych jel taky
Zvirek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Krásný 2014-01-13 12:26:59

Móc hezký, užili jste si to.
Jo, jo, to jsou dovolený, na který člověk vzpomíná celý život. Čím delší, tím lepší.

Mohu porovnat západ USA ( 4 týdny, rok 2007 ) a východ USA ( 4 týdny, rok 2010 ) a ten západ stran přírody nemá konkurenci. Ale východ je se svými velkoměsty a koupací floridou taky zajímavý. Ještě zbývá sever ( niagara + Kanada ) a jih - tam mě spíš láká Mexiko. Tak snad se to do budoucna ještě podaří, cestování zdar !

https://sites.google.com/site/usamajtik/
rigix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-13 14:04:41

Napíšeš na kolik tě výlet celkem vyšel ? cena zájezdu je 66 tisíc na osobu předpokládám. Auto co jsi dostal sis nepřiplácel ? Na kolik tě vyšel benzín ? Vízum je těžké obstarat ?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-13 14:24:51
avatar
je to organizovaný zájezd, co všechno je v ceně máš na uvedeném odkazu zde: Odkaz

Jinak ano, ta cena 66tis je za osobu (letenky, půjčení aut + palivo, průvodce a ubytování jsou v této ceně), k tomu ale ještě patří letištní taxy atd. + poplatek za vízum (či jen za vstupní registraci do USA což je 10 dolarů) - takže to vyjde asi na 70tis na osobu. V USA se pak stravuješ na vlastní náklady a ještě se platí vstupy (většinou se platí za auto, tak se to rozpočítá a je to hodně výhodné pro skupiny). Já jsem tam nechal asi 100 dolarů za vstupy a vše okolo a asi nevim 200-300 dolarů za jídlo ... když chceš kupovat další dary atd. tak si připrav dalších pár set dolarů. Každopádně je to celé docela výhodné, levněji se tam asi nedostaneš a nepodíváš všude ...

Co se týká aut, je dobré si objednat menší s tím, že ti pak nabízejí sami to větší ale se slevou proti ceníku, což je výhodné můžeš mít to větší auto za původní ceníkovou cenu toho menšího ...

Co se týká benzínu ... je to v té základní ceně, ale orientačně já jezdil celkově za 13,5 litru na 100km v průměru, tak si to spočítej na 8000 km. Galon stojí od 4 do 4,3 dolarů .

Co se týká víza, to snad potřebuješ jen když nemáš biometrický pas, pokud ho máš, tak stačí elekronický formulář ESTA, stojí 10 dolarů, vyplňuje se předem )je i v češtině), většinou máš hned potvrzení, ale stejně to neznamená, že tě 100% pustí do států, vše se rozhoduje až přímo na imigračnim na přepážce ve státech na letišti .
rigix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-13 14:33:35

Takže pokud to chápu dobře

Benzín si neplatil je to započítáno v ceně zájezdu

Můžeš si nechat malé auto aniž by si cokoli doplácel takže auto je taky v základní ceně, ale za mírný příplatek dostanu auto větší

Chápu tvé nadšení vypadá to dobře, ale když tam pojedu ve dvouch jsem cca. na 160 tisícech :-D. Ja nevim radši bych si od lidí odpočinul třeba na maledivách je jedno jestli už mám za dovolenou platit 160 nebo 200 :-D.

Ale je příjemné vědět že se v tomto státu se mám špatně jen já nejsem nepřející, ale stejně si nedokážu představit že bych za dovolenou dal víc jak 25 tisíc za osobu jsem prostě socka ale oceňuji že se s náma aspoň podělíš o pocity a já si můžu aspoň přičuchnout :-)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-13 14:34:51
avatar
vzhledem k tomu, že zájezd bývá obsazený plně, tj. 21 lidí, počítá se vždy s velkými auty .

Popravdě, tohle není odpočinková dovolená, ale poznávačka a pro většinu lidí, co to jezdí je to životní cesta a věř mi, že i když se to zdá jako hodně peněz stojí to za to a levněji bez starostí to prostě nepořídíš. Jezdí to většinou lidi kolem 50-60 let i starší, a asi každý kdo to absolvoval tak potvrdí, že to není sice dovolená stylu leháro u vody, ale stojí to za každý metr a za každou korunu a stěží najdeš něco jiného, co by tohle překonalo ....
rigix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-13 14:53:27

Já netvrdím, že jejich cena je vysoká a neadekvátní, já si naopak myslí, že cena je suprová a asi dost napnutá a nevěřím že bych sehnal levnější nabídku dokonce asi ani kdybych tam jel na vlastní pěst tak by to levněji nevyšlo jak jsi napsal asi bych se tam dost motal a potřeboval jednou tak více času. Osobně bych dal tomuto přednost před válením na Maledivách. Jen popisuji že pro běžného člověka jako jsem já, jsou obě dovolené zapovězeny a nezbývá mi než doufat že ty paka konečně přestanou rozkrádat náš stát a já si budu moc na stará kolena projít po americe :-(
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-13 15:00:11
avatar
Nemít děti tak na tohle jedu hned...na cestu pro mne a ženu mám taky ale ty děti
rigix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-13 15:07:21

Je to morbidní, ale vše má své řešení:

Odkaz
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-14 08:37:08
avatar
To ne, prostě nechám doma ženu i děti
rigix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-14 08:47:51

Takže skutečná dovolená ne pouhá imitace :-D
Raoul Duke [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-14 19:49:35

muselo to být super, o tom žádná
hodně zajímavý poznávací a netradiční zájezdy má taky http://www.pangeotours.com
TeeJay [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-13 16:36:14
avatar
Vau, to jsem si prostě musel přečíst místo učení na zkoušku to musela bejt paráda. S tím tričkem - dobrej fór

Docela mě překvapila i cena - takto levný jsem to nečekal

A nedá mi to a taky se musím zeptat na pár věcí.

1) Jelikož je to zájezd a má kapacitu těch 21 lidí, tak to jedete jako kolona 5ti aut a všichni furt spolu s průvodcem, nebo jen auto-by-auto a průvodce v každým, nebo to je zájezd v tom smyslu, že všechno zařídí a všechno vám naplánujou tak, aby to šlo bez problému realizovat? (na fotkách jsem si všiml nápadně často bílého vanu kromě "tvého" SUVčka)

2) Kdybych jel, rozhodně bych chtěl taky řídit. To sis určil sám, že budeš řídit? O řízení je malej zájem? Nebo se dopředu vyberou lidi, co chtějí řídit, a pak se ke každýmu přidělí skupinka lidí, co s tím řidičem pojedou? Nějak netuším, jak tohle funguje. Nevím, jak by se tvářili starší moudří rozvážní lidi, kdyby chtěl celou cestu řídit jednadvacetiletej kluk

3) Spolucestující jsou (pokud si to nepřeješ jinak) naprosto náhodní cizí lidé?

Určitě jsem na na něco zapomněl, ale to je jedno, tohle mi vrtalo hlavou nejvíc díky za pěkný čtení

PS: Možná jednou taky pojedu, pro tentokrát ale utratím za eyefinity sestavu tu si budu užívat delší dobu, ale na takovouhle cestu se jednou budu muset rozhodně vydat taky.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-13 16:53:13
avatar
1, ne vejdem se do 3 Suburbanů (apod) to jsou ty auta na té předposlední foto). 7 lidí v jednom je perfektní, Suburbany mají i velký kufry, takže se tam vše vejde bez problémů. Teoreticky se těch 7 lidí dá nacpat i do MPV typu Dodge Caravan či podobná Toyota, ale ty jsou užší, nižší a pak mají ještě mnohem menší kufry - takže je to stísněnné, hodně to sedí, takže hrozí urvání podvozku i při větším hupu u benzinky a ještě to má tak malej kufr, že pokud si někdo vezme něco většího než sportovní tašku, tak to tam v těch 7 lidech nenacpeš ani kdyby ses ...

V budoucnu není vyloučeno, že se budou brát i dodávky typu Ford Tranzit (mají totiž v dalších letech být celosvětově stejné, tedy stejné jako máme dnes už dávno u nás), ty jsou sice k mání i dnes, ale v USA je to jen jako stará konstrukce Fordů F, je to nepohodlné, špatně se to řídí, strašně to žere atd. Výhodou dodávky je větší kapacita, dali by se možná vzít i jen dvě pro 21 lidí, nevýhodou je, že se na vás zaměřují více kontroly na silnicích, převážíte více lidí a je to nápadnější než v těch Suburbanech, což je tam bráno jako normální auto a někdy máte i dražší vstupné protože máte větší auto s tou dodávkou a je to prostě nápadnější atd. Navíc ty dodávky přeci jen nemají takovou průchodnost terénem, ani to není "prává amerika"

2, u této cesty se určí řidič na začátku před odjezdem )musíš si vyřídit nějaké papíry extra - mezinárodní řidičák pro USA), řidič má jinak nějakou malou slevu - ale jak říkám, je to hodně velká dřina (mě osobně by to ale jinak nebavilo). Nestřídá se, protože to ani půjčovny nedovolují. Rozděluje se obsazení aut před odjezdem a dělá si to sám průvodce zájezdu. Já jsem také většinou nejmladší na celém zájezdu, takže to není problém, ale 21 let ... nevím co na to cestovka . přeci jen je to velká zodpovědnost ... a to bych chtěl zdůraznit. Bereš si ty na triko to řízení a zodpovědnost za těch 6+ty vlidí v autě, takže když něco vyvedeš ...

3, pokud se nedomluvíte jako parta lidí kterou znáš, tak jsou to zcela cizí lidé , je to prostě normální zájezd, jen trochu dobrodužnější , něco mezi cestou autobusem a cestou na vlastní pěst.
TeeJay [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-13 17:03:10
avatar
Téda, zní to hrozně suprově no jednou se budu muset na obdobnou cestu vydat, jinak to nevidím, takováhle cesta ti snad ani nestihne zkazit "American dream", protože vidíš hlavně to pěkný

Ještě co se týká řízení - jo, taky by mě nebavilo sedět na sedačce spolujezdce nebo nedejbože vzadu, a na druhou stranu si nemyslím, že bych byl nějak nezodpovědný, nejsem ten typ, ale jak by reagovali ostatní (a i ta cestovka, když na to narážíš) - to by mě fakt zajímalo

A když mluvíš o těch kontrolách na silnicích, zastavili vás někdy někde? Potkali jste hodně kontrol?
secho [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-13 18:49:58

Zrovna o víkendu jsem viděl na webu ČT dokument: Route 66 - splnit si svůj sen za každou cenu. Spíše to je takové lepší "home video", ale zajímavé. Tam po Route 66 jedou na motorkách Harley-Davidson, je to také takto zorganizovaný zájezd. Ale občas to tam pro ně bylo peklo. Jelikož itinerář byl daný a muselo se jet jak v dešti, tak i když sněžilo. Takže kdo má zájem, může se podívat, rozhodně to za to stojí a i když ne na motorce, jel bych hned
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-13 19:05:53
avatar
no dá se to podniknout i na motorkách, dají se půjčit . Jsou na to také zájezdy ... já bych na motorce tedy nejel, už jen proto, že vím jaký je tam na většině trase počasí
j.matrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-14 08:08:44
avatar
ja som si podobny vylet po mensich otukavackach pocas WAT urobil sam v roku 2011, videaz z neho su tu:
Odkaz

23 dni a skoro 15tisic km, takze to malo trosku rychlejsi spat

Na zapadne pobrezie sme vsak az nesli, pretoze som tam bol uz predtym, takze najdalej sme boli v Monument valley, zato sme vsak boli az na Floride na Key West. Pokial by mal niekto zaujem mozem napisat o tom blog.

Inak sme boli dvaja, cena komplet na osobu bola okolo 2200€ so vsetkym (bez darcekov, lebo len v Kennedy space centre som nechal 200usd
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-14 08:36:32
avatar
Tak jsem se dohodl se ženou, že taky pojedu až dodělám dálkově vysokou za odměnu
unaghy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Mapka trasy 2014-01-14 10:59:04

Ahoj DD. Nemohol by si zverejniť aj mapku trasy? Rád by som si trasu prešiel cez google earth a street view. Ja som bol pracovne 2x na východnom pobreží (Virginia a Južná Karolína), ale do prípody som sa moc nedostal. Dík
Jehner [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Fotky 2014-01-15 23:50:28

Článok zaujímavý a pútavý. Čo je ale škoda je výber fotoaparátu. Škoda že si nemal zo sebou zrkadlovku (aj tú najlacnejšiu) pretože tie fotky by boli v inej kvalite.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-16 00:12:01
avatar
njn tak příště
milda001 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-26 11:44:33

Ahoj,

koukal jsme na stránku z Las Vegas, zrovna jsem se vrátil zůstal jsme tam i na Shot Show. Byl jsi ubytován v SUPER 8? Co Ellis? Vyzkoušel jsi jejich vlastní pivo?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-26 13:19:13
avatar
jj Super8 ... je to cenově velmi přístupné a solidní (a mají fajn net) a hlavně je to hned za Stripem ...

Já nemám Casina moc rád, ji mám to všechno prošlápnuté znám to tam ale stačilo mi to

Co se týká Piva, tak já moc nepiju a na Pivo moc nejsem, takže ne
Exorcius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - cena 2014-01-29 09:23:25
avatar
Tohle se dá zajet i s polovičními náklady.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-29 11:24:45
avatar
to by mě zajímalo jak ...
Exorcius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-29 13:20:51
avatar
No musel by sis to zajišťovat sám. Jel jsem takhle s bratrem, co ve státech žil, takže to zvládl zařídit v místě, ale předpokldádám, že by šlo všechno zařizovat i na dálku (teď jde hlavně o ubytko apod..) Zároveň lze šetřit na spoustě věcí a udělat část třeba jako pěší tůru. Mě vyšli tři týdny ve třech státech na celkem 40kč vč. letenky. Je pravda, že bratr hodně pomohl, protože se tam už vyznal, věděl, co a jak kde je levnější apod..
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-01-29 13:24:32
avatar
já jsem věděl že je v tom háček ;)
kubisz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-02-17 15:17:22
avatar
tak neni to zase tak nerealny...my absolvovali ve dvou cestu vychod zapad, cca taky tech 8-9 tis. km, mensim autem a cena byla nekde pod 40 tis. i s letenkou...planovani probehlo uz v cesku a spani bylo kempech...se spanim po hotelech / motelech by to samozrejme nevyslo (krome LV ;-) ) 23 dni a cca 5% z toho byl poplatek za vraceni auta nekde jinde, nez kde si ho clovek pujcuje :-( spani v kempech neni vubec problem a daji se tam objednat i chatky, ktery paradoxne vyjdou ve 4 levneji, nez kdyz jedete ve 2 (plati se vzdy za misto, ne za lidi)...rezervace je mozna pres net, kterej tam teda neni na kazdym miste zdarma, ale Mc to jistil :-) ale s tim rizenim to teda byla pravda, hlavne nebrat auto bez tempomatu ;-)
kameiv [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Cena 2014-02-06 06:17:06

Tak mne ta cena prijde celkem dost. Byl jsem na 14dni v USA a Kanade. Videli jsme teho taky kotel a to me vyslo se vsim vsudy 31k. Chapu, ze jsme meli levnejsi letenku asi tak o 10k, ale zas v Kanade zacinaji motely na 100$/noc, kdezto v Kalifornii uz na 50$/noc.
Jinak Kalifornii, Arizonu a Utah jsem videl tez. Je na co koukat. Ale to byl trosku jiny zajezd, takze ten nemuzu srovnavat. Kdyby se chtel nekdo juknout na fotky, tak tady: Odkaz, Odkaz.
JohnnyDanus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Západní Kalifornie je TOP 2018-03-13 11:31:05

Nazdar, skvělý článek přesně vím o čem píšeš protože jsem si to zažil na vlastní kůži. Já jsem byl s kamarády na Roadtripu před rokem. Delší dobu jsme přemýšleli zda jít nebo ne. Nechtělo se nám vyřizovat víza. Ale zjistili jsme že pokud budeme cestovat méně než tři měsíce tak nám stačí tento formulář https://estavisa.sk/formular-esta-visa/ a tak jsme se vydali na jeden měsíc za oceán na dobrodružnou cestu. Půjčili jsme si auto a prošli jsme tisíce kilometrů, nechybělo Las Vegas, Gran Canyon, San Francisco, sequoia national park, zastavili jsme se také ve Fresnu, San Diegu ..... určitě bychom si takový road trip chtěli zopakovat jeden měsíc bylo málo
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1167x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 979x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1098x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3689x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1436x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1262x
Komentářů: 5