RECENZE kompletního FALLOUT 4 s DLC po dohrání (327 hodin) – Aneb Bethesda musí přidat Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 08 květen 2017
Přejít na obsah
RECENZE kompletního FALLOUT 4 s DLC po dohrání (327 hodin) – Aneb Bethesda musí přidat
Fallout 4 complete - aneb Bethesda to nezvládá
Fallout 4 - byla by to hezká budovatelská strategie ...
Závěr

 

 

  • Závěr

Fallout 4 jako RPG selhává na mnoha frontách. V základu bez módů je to technologicky, graficky zastaralá a nezvládnutá hry, kdy navíc Bethesda opakuje stále stejné chyby a stále nechává stejná řešení na všech okolo a bez velké modderské komunity by měla tak desetinové prodeje svých her. Fallout 4 ale hrubě selhává i jako příběhové RPG, kdy dialogy jsou často stupidní, rozhodnutí nedávají z mnoha směrů logiku ani by se tak snad žádný rozumný člověk nechoval. Závěr hry je pak vyloženě odfláknutý postrádající logiku a spíše váš naštve, že to byla ztráta času celá hra a vaše rozhodování. Ve srovnání s Witcher 3, který vyšel ve stejné době, je Fallout 4 naprosto béčková RPG hra, která má sice hodně obsahu, ale ten do sebe moc nezapadá. Witcher 3 svou technologickou a grafickou stránku zašlape Fallout 4 do země, příběhově jeho podáním, volbami a dějově je Fallout 4 spíše parodií na RPG. Ano, kdyby neexistoval zaklínač 3 a nevěděli jsme, jak se tedy dá příběhové RPG udělat, asi by Fallout 4 bylo skvělé RPG.

Příběh a RPG prvky jsou tedy ubohost a Bethesda jasně dokazuje, že se vyčerpává a neumí posunout natož dodělat věci k lepšímu. Herně však Fallout 4 vůbec špatný není, tím spíše že jsou právě módy, které hru výrazně obohacují a vylepšují. Bethesda k tomu přispěla alespoň solidními DLC, které rozhodně vhodně doplnily hru. Hra, kterou hrajete i 300 hodin nemůže být vyloženě zlá. A ne, Fallout 4 není propadák a špatná hra. S módy je to hodně zábavná budovatelská střílečka v parádním prostředí, kde každý sběrač a budovatel bude naprosto nadšený. Opravdu doporučuji ignorovat hlavní dějové linie jak jen je to možné, vlastně kazí celou hru. Odemkněte si naplno jen Minutemeny a pak už jen stavte osady, valuty atd. Ano, je to vlastně k ničemu (bohužel), ale je to zábava. A všechny nasbírané věci, které v jiných hrách tak maximálně zavřete do jedné bedny, tady můžete krásně vystavit prostě si s tím vyhrát. Je to relaxující, zábavné a prostě zabaví to neuvěřitelně.

Fallout 4 by byla skvěla budovatelská strategie a je to vlastně lepší budovatelská hra lomeno sakra dobrá akční střílečka, než RPG hra, kterou by měla být. Jako RPG je to hodně špatné, příběhově slabé a nesmyslné. Ve srovnání s Fallout New Vegas, který jediný z nové série Fallout dělali původní autoři série, jednoznačně ukazuje, že Bethesda na to nemá. Rozhodně si úspěch a prodeje této hry nezaslouží a minimálně by měla poslat 75% svých zisků a příjmů mezi autory módů, kteří z toho udělají alespoň trochu zajímavou hru. Pokud bych měl hodnotit hru jako celek tak bez módu by to bylo 75/100. S módy ale rozhodně 90/100, více ovšem ne.

Bethesda se musí naučit dělat hry jinak. Konkurence jasně ukazuje cestu, Bethesda má také obří komunitu modderů, kterou by mohla využít a nahradit tak i velkou část vlastních vývojářů, protože když srovnáte, co dokáže zadarmo vytvořit kdejaký modder a srovnáte to se základem od Bethesda, ptáte se, zda Bethesda nějaké vývojáře vůbec zaměstnává. Každopádně kopírovat stále stejný základ a kostru už není dál možné, nefunguje to (finančně pro vydavatele asi bohužel ano). Rozhodně pro další hry pak najmout někoho, kdo opravdu umí psát příběhy a rozhovory.

Fallout 4 rozhodně jako hra nezapadne, zejména když se chystá VR verze, která bude zážitkově rozhodně pecka. Škoda prostě, že hra je po mnoha stránkách průměrná až podprůměrná a že to vlastně není vůbec dobré RPG a zábavu si tam musíte dodat módy a najít sami, takže potenciál prostě nevyužívá a bohužel v podání Bethesda to není poprvé.

Hodnocení Fallout 4 complete (bez módů): 75/100

Hodnocení Fallout 4 complete (s módy): 90/100

A co vy, už jste dohráli Fallout 4? :)

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Motto: „Raději později a pořádně, než dříve a blbě“ :). Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem! ;)

Starší články


 / 20
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - hmm 2017-05-09 08:17:32
avatar
smutné, jak jsou schopni v Bethesdě to takhle zmrskat.. a musí to za ně někdo dodělávat, kdy výsledkem je ještě lepší hra než od lidí, co jsou za to libově zaplacení..

a proto pořídit v co nejnižší slevě a radši poslat nějakou kačku modderovi...
MartinCZ80 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Mody 2017-05-09 08:31:07

Nebylo by možné udělat recenzi nebo souhrn nějakých modu které ke hře doporučuješ nebo které jsou nejlepší.
Díky
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-09 14:10:05
avatar
na úvodní stránce máš soupis z modmanagera s mody, se kterými autor hru dohrál...
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-09 09:15:02
avatar
Citace:
Ano, kdyby neexistoval zaklínač 3 a nevěděli jsme, jak se tedy dá příběhové RPG udělat, asi by Fallout 4 bylo skvělé RPG.


I kdyby neexistoval zaklínač 3, pořád by to nebylo dobré příběhové RPG. Jak se dá udělat dobré RPG s příběhem lze vidět u prvních dvou dílů, s odřenýma ušima i u new vegas. To že nevzali v potaz mechaniku RPG systému prvních dílů, to že universum původních Falloutů s černým humorem šlo do háje, je hodně velká škoda. Spíš mě překvapilo že to opět nesvěřili obsidianu, protože NV měl a má taky své chyby, ale je tam něco co mě nutí v hraní pokračovat.

Fallout 3 a 4 je prostě klasické Bethesdí DODO, se vším všudy.
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-09 12:54:10

Zde je snad malá naděje, že Obsidian dělá zase na nějakém NW apod.
nexro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-09 13:18:10
avatar
Asi jsem divnej, ale Fallout 3 se mi třeba líbil víc než NV. Je fakt, že příběh má NV asi lepší, ale Fallout 3 je mnohem temnější a přišlo mi, že tam víc záleží na nějakým rozhodnutí a spousta questů byla podle mě záživnější.
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-09 14:36:48
avatar
Já jsem s donucením ve fallout 3 odehrál nějakých 10 hodin a chystám se na opáčko s mody a datadisky. Ale co se pamatuji, tak úkoly byly takové plytké a nelogické, hlavně potom začátku kdy se tvoří postava byl vodní svět hodně velké zklamání.

Naopak u NV jde vidět jisté universum které hráč dotváří, úkoly časem dostávají smysl, no prostě jde vidět že v příběhu má prsty někdo z původního týmu prvních dvou dílů, a v podstatě se jedná o příběh nevydaného fallout van buren. Ovšem atmosféru notně dotváří mod který přidává podzemní úkryt, ten je výtečně zpracovaný a mohli by se z jeho designu a funkčnosti učit i pánové z bethesdy, protože se s ním dá eliminovat bordel v inventáři.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-09 10:59:52
avatar
Mám všechny DLC a přestal jsem tak ani ne v polovině. Trochu mě štve technické zpracování, rozjet vše uspokojivě na 21:9 bylo peklo, ale jak už to nastavíte je to ok. Spíše mě štvou generované úkoly, nelogičnost a repetetivnost (osvobodit 2-3 osady a strávit 10h jejich budováním je ok, ale u 5. osady se už na to vykašlete). A tak bychom mohli pokračovat, nejsem si jistý, že to kdy dohraju - ale spíš je to moje "chyba", jelikož s věkem jsem stále náročnější a bohužel příběhy ve hrách jsou obecně tak stupidní, že jsou spíše pro děti a hloupé dospělé.
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-09 12:56:31

Hmm, když tady člu informace o příběhu, tak jsem to opravdu přestal si chtít zahrát. To v porovnání, jak mne "dostal" New Vegas", s příběhem, naprosto ne jednoduchými morálními rozhodnutími, propleteností osudů atd. by mne asi velice, velice zklamalo.
hajcus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hm... 2017-05-09 21:21:05

Není to starej Fallout (průběžně s ním s přestávkama válčím (ježiš, to je nesnesitelná hra)), ale je to Bethesda...
Lehko se hází kámen, ale...

Jak to beru já:

+ nejde jen o příběh (ten je dycinky slabej), dá se volně blbnout ve Wastelandu + přikoupených DLC
+ osobně hru vnímám jako tvůrčí. Je fantastický sledovat videa lidí, který vyleštili settlementy naprosto nehorázně
+ není to a priori střílečka
*********
- časem omrzí
- není to New Vegas...
galo0 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - recenze 2017-05-09 22:23:48

Ahoj, diky za recenzi. F4 planuju brzo zahrat. Proto me na recenzi nejvic potesil seznam modu, ktere urcite vyzkousim.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-09 23:01:23
avatar
teď už jsou i lepší, já jsem tam už nechtěl další během posledních měsíců hraní přidávat, aby mě to nerozházelo save ale spousta z nich je už v lepších verzích ... já jsem také hru zase tak zásadně nemodoval
martyst111 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-10 19:23:58

Otresna hra
JoEx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-13 20:43:15

Takže...záverom...327 či 326 hodín nenávratne v prdeli
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Problém s účtem na DDWorld?

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

Herni.cz

Videa
Kingdom Come: Deliverance ukazuje téměř finální podobu hry!
Kingdom Come: Deliverance ukazuje téměř finální podobu hry!Pátek, 17 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1494x
Komentářů: 6
World of Tanks v nové generaci grafiky
World of Tanks v nové generaci grafikyNeděle, 12 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1829x
Komentářů: 3
Koenigsegg Agera RS – 457km/h na veřejné silnici!
Koenigsegg Agera RS – 457km/h na veřejné silnici!Středa, 08 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1730x
Komentářů: 9
Samsung si opět utahuje z Apple iPhone
Samsung si opět utahuje z Apple iPhonePondělí, 06 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2298x
Komentářů: 11
Star Craft 2 bude Free-to-play! Nebo pay to win?
Star Craft 2 bude Free-to-play! Nebo pay to win?Pondělí, 06 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1533x
Komentářů: 7
Need for Speed se vrací.
Need for Speed se vrací.Pondělí, 06 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1356x
Komentářů: 6