IT DDNews – týden v souvislostech, novinky konečně mezi námi Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 28 září 2009
altJeště než se podíváme do nového týdne, zrekapitulujme si události týdne uplynulého …

 

 

IT DDNews – týden v souvislostech, novinky konečně mezi námi

 

Ještě než se podíváme do nového týdne, zrekapitulujme si události týdne uplynulého …

Že by se nic nedělo, jsme si minulý týden říkat rozhodně nemohli. Událostí číslo jedna bylo bezesporu vypuštění nové generace grafických karet ATI a první generace grafických karet s podporou DirectX11 a také první generace grafických karet, u které se nejen hardwarově, ale i softwarově počítá s GPGPU technologiemi a to plně standardizovanými OpenCL a DirectCompute11. Nemá cenu si říkat, že minulý týden zkrátka přišli na trh produkty, které budeme pravděpodobně vždy připomínat, jako technologicky přelomové.

Téma týdne je tedy jasné, tím je nadšení, které vládne kolem novinek. Už jsem to řekl několikrát, ale zopakuji to znovu osobně si myslím, že právě novinky a nové věci jsou skutečnou hnací silou technologií a nakupování. Proč byl v posledních měsících pokles prodejů a zájmu o PC? Protože nebyly novinky. Právě grafický trh je toho smutným důkazem. Grafické karty kupuje velká část lidí ne proto, že jejich výkon strašně nutně aktuálně potřebuje, ale zkrátka pro to, že mají rádi novinky, mají rádi tu jistotu, že si nejnovější hry, které teprve vyjdou, zahrají bez omezování detailů a technologických vychytávek. Poměrně dost lidí upgraduje také jen proto, že má ráda v PC to nejvýkonnější. Upřímně řečeno, novinek od vydání GT200 karet NVIDIA a zejména pak ATI HD 4800 nebylo mnoho. V Srpnu 2008 pak na trh přišel duální Radeon HD 4870 X2 a na další rok bylo s jakýmikoliv upgrady konec. Nepočítáme-li GTX 295, která ale přišla velmi pozdě a proti HD 4870 X2 nenabídla žádný důvod, proč ji kupovat. Zbytek trhu byl také jasně dané, recyklace grafik u NVIDIA spíše lezlo na nervy a novinky u ATI jako HD 4770 (první 40nm grafika na světě) nebo HD 4890 (Tovární OC verze HD 4870), nemohly ani v nejmenším přesvědčit lidi k nákupu nových grafik. A to ani nemluvíme o tom, že hromada her trpí kvůli zastaralým a pomalým konzolám a nejsou pro současná PC žádnou výzvou. A tak grafiky zkrátka kupoval jen ten, kdo ji opravdu potřeboval.

Minulý týden ale přišly skutečné novinky, a ačkoliv je opravdu aktuálně zcela zatím neupotřebíme (což ale nebude trvat dlouho), poptávka boří všechny rekordy. A že se někomu zdá šílenství kolem HD 5800 přehnané? Já si nemyslím, že je tím důvodem přímo HD 5800, které jsou jistě povedené, ale prostě to, že je to nové konečně je to tady. Sorry, ale dělat po 150té recenzi jedné a té samé grafiky s třetí generací jména (technologicky pořád stejná nuda), to opravdu jednoho otráví. A to ani nemluvím o tom, že to stejně skoro nikdy nečte, co také asi ten test může říci nového? Snad tedy období autorské i čtenářské znuděnosti na nějaký ten čas končí.

  • Aktuality a novinky

Téma č.1 je jasné, jak víte, tak kromě HD 5870/5850 karet velmi brzy dorazí i další modely, o těch jsou další aktuality, takže myslím, že to nemusíme znovu rozebírat a nejnovější informace najdete ve výše uvedených článcích. Novinkám zdar.

V uplynulém týdnu měl Intel i velkou akci, IDF, na které představoval novinky. Ne ze všeho ale byli návštěvníci úplně nadšeni. Největší problémy se týkají Intel Larrabee, které evidentně má problémy a hned tak jej na trhu neuvidíme. Jinak tématem pro Intel jsou procesory a kromě aktuálních modelů představuje i první Core i7 pro mobilní počítače, ukazuje 32 i 22nm modely a další novinky.

Jak vidíte, pusto a prázdno minulý týden určitě nebylo. Doporučuji také naše další sekci BLOG. Zde najdete články a místo pro vaše články, taktéž se zde nachází sekce video, ze které vybíráme nejzajímavější příspěvky minulého týdne:

 

 

Pro DDWorld byl uplynulý týden také velice zajímavý. Nevím jak, ale DDWorld si zasloužil finálovou účast v anketě LUPA.cz, což je klání nejlepších CZ webů a projektů za uplynulý rok. Budeme rádi, když nás podpoříte. DDWorld kandiduje na nejlepší web v kategorii uživatelských webů … Děkujeme.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
xJirikx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-28 16:30:21
avatar
intel má problémy? neukázaly náhodou funkční Larrabee v QuakeWars? tomu bych asi těžko říkal problémy
negru.inger [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-29 11:20:12
avatar
jestli ti ta ukazka larrabee prijde adekvatni k ukazce raytracingu kterej ukazali uz vloni od ATI(utikajici ruby) tak budiz, podle me teda to co ukazal intel s larabee je docela tragedie
Golo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-28 16:56:20
avatar
to ze je ddworld vo finale lupy je podla mna velmi velmi dobré, vidno ako ide uroven stale vyssie a vyssie a taketo zvyditelnenie mu len pomoze k lepsiemu
gandy93 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - USB3 2009-09-28 19:16:11

Trosku OT, ale nevedel som, kde sa opytat. Budes, O mocny DD( ), robit test USB3 hdd od Freecomu? Naozaj by ma to potesilo, ak by sa vam do redakcie jeden kus dostal. Hlavne s tou kartou do notebooku. Prosiim...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 478x
Komentářů: 0
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1536x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1851x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2365x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2101x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1392x
Komentářů: 0